پلیس می‌گوید مجازات‌ در حوزه جرایم خشن بازدارنده نیست

بازگشت به چرخه جرم

کد خبر: 1245350

نگاهی به خبرهای مندرج در صفحات حوادث روزنامه‌ها هم کافی است که بدانیم جرایم صورت گرفته اغلب توسط افرادی است که سابقه‌دار بوده‌اند، بگذریم از این نکته که هم سن مجرمان پایین‌تر آمده و هم نوع جرایم آنها خشن‌تر شده است. حالا معاون پلیس آگاهی تهران می‌گوید اساسا مجازات‌ها در حوزه جرایم خشن بازدارنده نیست و اغلب این افراد به نوعی به چرخه خشونت و جرایم بازمی‌گردند. اما چقدر از این جرایم توسط افرادی صورت می‌گیرد که پیش از آن هم دست به بزه‌کاری زده بودند؟

بازگشت به چرخه جرم

پیشگیری؛ هدفی که محقق نشد

سرهنگ مرتضی نثاری در یک برنامه رادیویی در مورد آسیب شناسی جرایم خشن و زورگیری گفت: دسته‌ای از مجرمیان افراد سابقه داری هستند که به طمع ربودن مال افراد دست به جرایم خشن و هنجارشکنانه می‌زنند و همچنین برخی مجرمین نیز به خاطر عادت،‌ به دفعات و کرات مرتکب جرایم شده و هر بار با شیوه‌ها و روش‌های جدید وارد جامعه می‌شوند. وی با تاکید بر اینکه عدم تناسب میزان مجازات‌ها یکی از دلایل بازگشت مجرمین به چرخه جرم در جامعه است، افزود: متاسفانه مجازات‌ در حوزه جرایم خشن از بازدارندگی کافی برخوردار نیستند و هدف این مجازات‌ها اصلاح و بازپروری است که محقق نشده و متاسفانه در آمار این مجرمان بارها و به دفعات اقدام به ارتکاب جرایم خشن مشاهده می‌شود.

زمینه جرم فراهم است

آیا مجازات حبس توانسته از ارتکاب جرم و تکرار آن در جامعه جلوگیری کند؟ آمارها نشان می‌دهند که کیفر حبس در برآورده کردن این هدف موفق نبوده است به طوری که نه تنها عموم افراد از ارتکاب جرم دست نکشیده‌اند بلکه همچنان بخشی از جمعیت کیفری زندان‌ها را تکرار کنندگان جرم تشکیل می‌دهند. به عنوان مثال  46 درصد کسانی که وارد زندان‌ها می‌شوند دارای سابقه هستند. همچنین طبق آمارهای اعلام شده، جمعیت کیفری زندان‌های ایران از 91 هزار و 242 نفر در سال 70 به 228 هزار و 265 نفر تا پایان سال 94 افزایش یافته است . بر اساس آمارهای یاد شده، مجازات زندان در طول سالیان گذشته در کاهش آمار جرائم، بازدارندگی و پیشگیری از جرم، تأثیری نداشته است؛ البته برخی کارشناسان علت عدم موفقیت زندان در بازدارندگی از وقوع جرایم را در این می‌دانند که جرم ناشی از عواملی از قبیل فقر، بیکاری، بی‌سوادی، مهاجرت و... است که زندان در از بین بردن آنها هیچ نقش و تأثیری نخواهد داشت و تا وقتی علل و زمینه‌های ارتکاب جرم در جامعه وجود داشته باشد زندان از ارتکاب جرم پیشگیری نخواهد کرد.

نیمی از جرایم تهران جرایم خرد است

معاون پلیس آگاهی تهران با بیان اینکه همیشه پلیس پیشگیری را مقدم بر درمان می‌داند تصریح کرد: مهمترین رکن پیشگیری، پیشگیری اجتماعی است که طی آن آگاهی بخشی‌های اجتماعی در مورد سرقت‌ها انجام می‌گیرد.

معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی تهران ادامه داد: نوع دیگر پیشگیری وضعی است که طی آن شهروندان وضعیتی به وجود آورند که طعمه سارقین نشوند مانند تجهیز طلافروشی‌ها به شیشه‌های ضد ضربه و ضد گلوله و دوربین مدار بسته که مانع ارتکاب به سرقت است.

به گفته وی تهران با شرایطی چون جمعیت ۱۳ میلیونی و با جمعیت شناور ۳ میلیون نفری و وجود ۳۵۰ هزار اتباع خارجی و تردد روزانه بالای هشت میلیون خودرو و موتور سیکلت در سطح شهر زمینه‌های لازم برای ارتکاب انواع جرایم را دارد و در حال حاضر ۵۰ درصد جرایمی که در پایتخت رخ می‌دهد جرایم خرد است.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت