ثبت بدترین وضعیت تاریخ دریاچه ارومیه
صدای پای بحران از خیلی وقت پیش به گوش رسیده بود، موضوع از هشدار و خطر گذشته است و حالا شاهد نفسهای آخر دریاچه ارومیه هستیم. دریاچهای که زمانی عنوان ششمین دریاچه آب شور جهان، بزرگترین دریاچه آبشور خاورمیانه و بزرگترین دریاچه ایران را با خود به یدک میکشید، محل زندگی بسیاری از حیوانات مهاجر و بومی مثل فلامینگو، پلیکان، حواصیل و اردک بود و سالانه هزاران گردشگر را به خود جلب میکرد؛ حالا، تنها یکقدم تا خشکی کامل دارد. براساس آمارهای منتشره، شرایط امروز دریاچه ارومیه بدترین وضعیت این پهنه آبی حداقل در ۳۱ سال اخیر که آمار آن ثبت شده، است.
براساس آمار منتشره در وبسایت آب منطقه ای آذربایجانشرقی در روز ۹ آبانماه، تراز دریاچه ارومیه با ۴۷ سانتی متر کاهش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۱۲۷۰.۰۶ رسیده که ۷ سانتیمتر نیز نسبت به ابتدای سال آبی مهر۱۴۰۱ افت کرده و با میانگین بلندمدت ۴.۳۷ متر فاصله دارد.
همچنین بر اساس همین آمار، وسعت دریاچه ارومیه با ۱۰۸۳.۷۶ کیلومترمربع کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته و ۱۱۹ کیلومترمربع کاهش نسبت به یک مهر ۱۴۰۱ ابتدای سال آبی به ۸۰۲.۱۰ کیلومتر مربع رسیده است.
حجم آب نگین آبی آذربایجانغربی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱.۲۸ میلیاردمترمکعب و نسبت به ابتدای سال آبی ۰.۱۶ میلیارد مترمکعب (۱۶۰ میلیون مترمکعب) کاهش یافته و به ۱.۰۸ میلیاردمترمکعب رسیده است.
همچنین براساس این آمارها، حجم آب دریاچه ارومیه نسبت به ۱۷.۲۸ میلیارد مترمکعب در زمان اکولوژیک، بیش از ۱۶.۱۸ میلیارد مترمکعب /حدود ۹۴درصد/ کمتر شده است.
این شرایط بدترین وضعیت تاریخ دریاچه ارومیه است و با توجه به بی بارشیهای اخیر و پیش بینی هواشناسی به نبود بارندگی مناسب تا آذرماه و پایان نیافتن پروژههای احیای دریاچه ارومیه، احتمال وخیم تر شدن شرایط نگین فیروزهای کشور بیش از پیش محتمل است.
در آمارهای ثبت شده ۳۱ سال اخیر (از سال ۱۳۷۰) تاکنون، تراز ۱۲۷۰.۱۰ در روز یازده مهرماه سال ۱۳۹۳ بدترین تراز ثبت شده بود که بعد از این روز، شرایط دریاچه رو به بهبود رفت و حتی در روز ۹ آبان آن سال (۸ سال قبل) با ۳۸ سانت افزایش به ۱۲۷۰.۴۸ رسید.
بعد از تغییر و تحولات رخ داده در ستاد احیا در دولت سیزدهم، تاکنون هیچ برنامه یا طرحی برای ممانعت از وخیم تر شدن نگین آبی آذربایجان برنامه ریزی نشده است.
دیدگاه تان را بنویسید