آمریکا از جان کردهای سوریه چه میخواهد؟
بعد از گسترش نفود داعش در مناطق کردنشین شمال و شمال شرق سوریە در سال ۲۰۱۲؛ آمریکای ها با ادعای حمایت از مردم کُرد در سال ۲۰۱۴ با اعزام ۲۰۰۰ نیروی ویژه، وارد شمال سوریە شدند.
با آغاز حملات ترکیە بە مناطق تحت کنترل کردهای سوریە در اکتبر ۲۰۱۹، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بعد از یک گفتگوی تلفنی با اردوغان بە صورت ناگهانی خروج نیروهای آمریکایی از مرزهای سوریە با ترکیە را اعلام کرد.
نیروهای آمریکایی از دو مقر نظامی در رأس العین (سری کانی) و تل ابیض (گری سپی) خارج شدند و تعداد نیروهای آمریکا در سوریه از ۲۰۰۰ نفر به ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر کاهش دادە شد و آنها را در ناحیەهای نفت خیز کردنشین سوریه و نیز پایگا تنف استقرار دادند.
کردها این بد عهدی آمریکاییها را "خنجر زدن آمریکا از پشت بە کردهای سوریە توصیف میکنند" و بارها مسئولین و فرماندە نظامی کُرد سوری هشدار دادەاند کە نتیجە تعامل و اعتماد بە آمریکا پشیمانی خواهد بود.
در این بارە مظلوم کوبانی فرماندە نیروهای سوریە دمکرات در گفتگو با روزنامە لومند دپیلماتیک فرانسە با انتقاد از سیاستهای دوگانە و فریبکارانەی آمریکا گفتە بود: سیاستهای واشنگتن خطرناک و مضر برای همە منطقە است. آمریکا ضد کُرد، عرب و مسیحی بازی سیاسی بە راه میاندازد. وی همچنین بارها گفتە است کە آمریکا با خیانت بە کردهای سوریە آنها را در مقابل توپ و موشکهای ترکیە قرار داد و سبب کشتە و زخمی شدن صدها کودک و پیر وجوان کُرد شد.
این خیانت آمریکا تاحدودی باعث شد کە کُردها کنترل بر شمال سوریه را از دست بدهند و برای جلوگیری از ادامه حملات ترکیه، با دولت مرکزی سوریه توافق نظامی امضا کردند. با این توافقات نیروهای ارتش سوریە کە سال ۲۰۱۲ از شمال سوریه خارج شده بودند و امور این منطقه را به کردها واگذار کرده بودند دوباره به منطقه بازگشتند و در حال حاضر نیز باتعامل خوب با نیروهای نظامی احزاب کردی بە حفاظت از این مناطق میپردازند.
نقشەهای پلید آمریکا
در حالی کە ترامپ در آخرین اظهار نظر در مورد سوریە میگوید تنها وظیفە کنونی سربازان آمریکایی حاضر در سوریە محافظت از میادین نفتی تحت کنترل نیروهای کرد در مناطق شمال و شمال شرق سوریە از جملە حسکە و دیرالزور است، شواهد زیادی از نقشەهای شوم آمریکا برای مناطق کردنشین سوریە حکایت دارند. آمریکاییها این اواخر در تلاش اند اعتماد از دست رفتە خود در بین کردهای سوریە را دوبارە بدست آورند.
خروج سیستم پاتریوت از عربستان و تحرکات نظامی در شمال سوریە
با علنی شدن تصمیم آمریکا برای خارج کردن سیستم دفاع موشکی پاتریوت از عربستان سعودی پس از مناقشات ریاض و کاخ سفید بر سر تولیدات نفتی وقیمت نفت در ماههای اخیر، گمانە زنی در مورد جایگزینی این سیستمها در مناطق دیگری از جملە کشورهای نزدیک بە سزمین های اشغالی و نقاطی کە آمریکا بتواند در آن از داعش محافظت کند؛ مطرح است. پیش از این «امیر عبدالمنعم الساعدی» کارشناس امنیتی عراق درباره تحرکات نیروهای آمریکایی برای انتقال سامانه پاتریوت از عربستان به عراق هشدار داده و خاطرنشان کرد که ممکن است این سامانه در پایگاههای دیگر در اقلیم کردستان و یا حتی کرکوک نصب شود.
الساعدی گفتە است طرف آمریکایی یک طرح جدید با هدف تمرکز در پایگاههای نظامی عراق به دور از موشکهای مقاومت آغاز کرده و ممکن است سامانه پاتریوت را از عربستان به کرکوک یا کردستان منتقل کند و یا اینکه بر اساس مناطق استقرار تروریستها آن را تبدیل به یک سامانه سیار کند.
با توجە بە این گفتەها دور از ذهن نیست اکنون کە آمریکاییها دوبارە و بعد از آن خیانت بزرگ، برای تقویت روابط خود با کردهای سوریە اقدام کردەاند، برای نصب پاتریوت در نزدیکی میدان نفتی کە در شمال سوریە بە اشغال خود درآوردەاند؛ نقشە بکشند.
این گمانە زنیها در حالی است کە دیده بان حقوق بشر سوریه در بیانیهای با اشاره به آغاز اقدامات ارتش آمریکا برای ساخت پایگاه نظامی در دیرالزور اعلام کرد: آمریکا در منطقه الجزرات، واقع در غرب دیرالزور مشگول احداث یک پایگاه نظامی بزرگ است. این پایگاه نظامی در نزدیکی میدان نفتی العمر بزرگترین میدان نفتی سوریە برپا خواهد شد.
همچنین در خبرهای آمدە است؛ آمریکا روز گذشتە کاروانی متشکل از ۴۰ کامیون تجهیزات نظامی و لجستیکی را با پلاک منطقه کردستان عراق را از گذرگاه الولید در مرز کردستان عراق با سوریه وارد شهر قامشلی کردە است.
شکی نیست کە آمریکا خیرخواه کردهای سوریە کە سالیان متمادی در رنج بسر بردەاند، نیست و در هر توافقی کە سوددهی بیشتری داشتە باشد بازهم آنها را خواهد فروخت.
آمریکا و ترامپ از جان کردهای سوریە فقط نفت و زمین میخواهند. آمریکا میخواهد نفتهای مناطق کردنشین سوریە را بدزد و از جغرافیای استراتژیک شمال و شمال شرقی سوریە برای نزدیکی بە اسرئیل و محافظت از رژیم صهیونیستی استفادە کند و همزمان ایران، حزب اللە و گروهای مقاومت را هم در عراق از نزدیک زیر نظر داشتە باشد. آمریکا برای مبارزە با تروریسم بە خاورمیانە نیامدە است و خود آمریکا همان تروریسم واقعی است.
اثبات این مدعا سخنان جیمز جفری، نمایندە آمریکا در امور سوریە است کە ادامه اظهارات قبلی خود که در ماه مارس ایراد کرده بود گفت: آمریکا برای مبارزە بە سوریە نیامدە است و وظیفه نیروهای آمریکایی در سوریه آن است که رسیدن به موفقیت برای نیروهای حکومت سوریه را دشوار سازد.
توافق میان کردهای سوریە و دمشق نقشە ها را برآب میکند
کارشناسان مسائل خاورمیانە براین باورند کە تنها راه فائق آمدن بر توطئەهای آمریکا و دشمنان امنیت و آرامش سوریە توافقات داخلی و ملی مابین گروها و اقلیتهای ملی مذهبی این کشور با دولت رسمی و مذاکرات سازندە برای احقاق حقوق قانونی همە گروه و اتحاد و بازسازی همەجانبە آن کشور است.
در این راستا کردها بە عنوان دومین قومیت بزرگ در سوریە بعد از اعراب نقش بسزایی کە در مبارزە بە داعش داشتەاند، بسیار تأثیرگذار خواهند بود.
اگرچە مشاهدات اوضاع سیاسی سوریە این احتمال را بە وجود میآورد که کردها بعد از تعیین تکلیف منطقه ادلب برای توافق با دمشق اقدام خواهند کرد اما در حال حاضر با نزدیک شدن هرچە بیشتر احزاب کرد سوریە بە هم (پروژە اتحاد PYD و ENKS) و احتمال توافق و متحد شدن آنها; این امید هست کە احزاب کردی سوریە بعد از توافقات داخلی خود، با دولت مرکزی سوریە هم بە توافق برسند و در چهار چوب واحدی برای پاکسازی سوریە از تروریسم همکاری کنند و آمریکا را ناچار بە خروج از کشورشان کنند.
دیدگاه تان را بنویسید