روسیه: ادعای آمریکا درباره مشارکت در برجام توهم است
یک دیپلمات ارشد روسیه ادعای آمریکا درباره اینکه این کشور یکی از طرفهای مشارکتکننده در برجام است را «توهم» خواند.
خبرگزاری فارس:یک دیپلمات ارشد روسیه ادعای آمریکا درباره اینکه این کشور یکی از طرفهای مشارکتکننده در برجام است را «توهم» خواند. «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین امروز پنجشنبه ادعای آمریکا مبنی بر اینکه علیرغم خروج از برجام از جایگاه یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق هستهای برخوردار است را «توهم» توصیف کرده است.
اولیانوف در توئیتر نوشت: «آمریکا ادعا میکند جایگاه یک طرف مشارکتکننده در برجام و همچنین حقوق مرتبط با آن را حفظ کرده است. [این] توهم است. نظر مشورتی دادگاه بینالمللی لاهه (۱۹۷۱) اینجا مصداق دارد: "نمیتوان گفت طرفی که از عمل به تعهداتش امتناع ورزیده یا آنها را اجرا نکرده حقوقش را حفظ کرده است. "»
تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران مهرماه سال جاری پایان مییابد و «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا این روزها در اظهارنظرهای متعدد بر تمدید این تحریمها تاکید میکند.
او ۳۰ فروردین ماه سال جاری در اظهاراتی خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران شد و چند روز بعد یعنی در ششم اردیبهشت ماه در بیانیهای با تکرار اتهامزنی به ایران گفت: «کشور پیشتاز جهان در حمایت از تروریسم و ضد یهود نباید اجازه خرید و فروش سلاحهای متعارف را داشته باشد».
بر اساس یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (اواخر مهر ماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران امکان خرید جنگافزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.
ایالات متحده پیشنویس قطعنامهای را برای رأیگیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد جهت تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران آماده کرده است.
تصویب این قطعنامه نیازمند جلب نظر موافق ۹ عضو شورای امنیت بدون وتوی چین، روسیه، آمریکا، انگلیس و فرانسه (اعضای دائم شورای امنیت) است.
برخی از دیپلماتهای غربی به رویترز گفتهاند ایالات متحده کار دشوار و حتی ناممکنی برای جلب موافقت روسیه و چین جهت موافقت با تمدید این تحریمها خواهد داشت.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه پیش از این تاکید کرد که علیرغم فشارها و تلاشهای آمریکا، تحریمهای تسلیحاتی ایران در سازمان ملل قابل تمدید نیست.
ریابکوف در گفتوگو با شبکه «ریانووستی» عاملی که مانع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میشود را قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرد.
وی در این باره توضیح داد: «درباره تمدید رژیم ویژه (تحریم) ارائه تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین فروش تسلیحات توسط ایران، [باید بگویم] که این پرونده در زمان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بسته شد. این رژیم ویژه، بعد از دوره ۵ ساله در اکتبر ۲۰۲۰ منقضی میشود و هیچ انحرافی از این تصمیم وجود ندارد».
این مقام روس همچنین به وضعیت توافق هستهای ایران نیز اشاره کرده و گفت آمریکا پیش از اینکه درباره بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ برای توسل به اهداف سیاسی خود صحبت کند، اول باید به اجرای کامل برجام بازگردد.
بعد از روسیه چین هم امروز پنجشنبه با تلاش آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران مخالفت کرد.
حساب کاربری رسمی نمایندگی چین در سازمان ملل متحد در توئیتر به یادداشت «برایان هوک»، مقام دولت آمریکا که بر تلاشهای این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران تأکید کرده بود واکنش نشان داد.
نمایندگی رسمی چین نوشته است: «آمریکا با خروج از برجام در عمل به تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شکست خورده است. این کشور هیچ حقی برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران ندارد چه برسد به اینکه بخواهد ساز و کار بازگشت خودکار تحریمها را فعال کند. حفظ برجام تنها روش صحیح برای حرکت رو به جلو است.»
دیدگاه تان را بنویسید