درخواست فوری ۲۰ دیپلمات آمریکایی و اروپایی درباره ایران
بیش از ۲۰ دیپلمات و مقام ارشد سابق آمریکایی و اروپایی طی بیانیهای از دولت آمریکا خواستند که در بحبوحه شیوع جهانی ویروس کرونا، تحریمهای خود علیه ایران که مانند سایر کشورهای جهان در حال مبارزه با این بیماری همهگیر است را کاهش دهد.
خبرگزاری تسنیم: به نقل از گاردین، 24 نفر از دیپلماتها و مقامات ارشد سابق آمریکایی و اروپایی روز دوشنبه طی بیانیهای از دولت ترامپ خواستند که تحریمهایی که باعث کُند شدن روند مبارزه با ویروس کرونا در ایران شده است را کاهش دهند تا ارسال اقلام پزشکی و کمکهای انساندوستانه به ایران تسهیل شود.
در این بیانیه که به امضای دیپلماتها و مقامات سرشناسی از جمله «فدریکا موگرینی» مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، «گرو هارلم برونتلند» نخستوزیر سابق نروژ و مدیرکل سابق سازمان بهداشت جهانی، «هانس بلکیس» مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی، «ویلیام کوهن» و «چاک هیگل» وزرای دفاع سابق آمریکا، «جورج رابرتسون» دبیرکل سابق ناتو و چندین مقام دیگر رسیده، خطاب به دولت ترامپ تصریح شده است: «کاهش تحریمها علیه ایران میتواند جان هزاران نفر از مردم عادی را در ایران نجات دهد و با کمک کردن به جلوگیری از شیوع سریع ویروس [کرونا] به آن سوی مرزهای ایران، جان شهروندان کشورهای همسایه و شهروندان اروپایی و آمریکایی را نیز حفظ کند.»
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «در حالی که شیوع ویروس کرونا در ایران وارد ماه دوم خود شده است، سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران از طریق اعمال تحریمها باعث تضعیف عملکرد نظام سلامت ایران [در مبارزه با کرونا] میشود. اگرچه تحت قوانین آمریکا و قوانین بینالمللی معافیتهایی برای اقلام بشردوستانه در نظر گرفته شده است، اما تحریمها باعث میشود که واردات دارو و تجهیزات پزشکی و مواد خام مورد نیاز برای تولید این کالاها در داخل ایران کندتر، گرانتر و پیچیدهتر شود.»
طی روزها و هفتههای اخیر مقامات کشورها و سازمانهای بینالمللی متعددی از دولت آمریکا خواستهاند تحریمهای خود علیه ایران را بردارد تا بخش بهداشت و درمان ایران بهتر بتواند با روند شیوع ویروس کرونا مقابله کند.
اما مقامات آمریکایی ــ که بهنظر میرسد شیوع ویروس کرونا را فرصت خوبی برای افزایش فشار بر ایران قلمداد میکنند ــ نهتنها تاکنون هیچ واکنش مثبتی به این درخواستها نشان ندادهاند، بلکه تحریمهای تازهای را طی چند روز گذشته علیه ایران و افراد و شرکتهایی که بهزعم آنها با ایران همکاری داشتهاند، وضع کردهاند.
دیدبان حقوق بشر: آمریکا فوراً برای کاهش تحریمهای ایران اقدام کند
مدیر دیدبان حقوق بشر تأکید کرد که تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران باید در شرایط فعلی شیوع کرونا کاهش یابد تا به این کشور اجازه دسترسی به تجهیزات ضروری مورد نیاز را بدهد. «کنت روث» مدیر دیدبان حقوق بشر ضمن انتقاد از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در شرایط فعلی شیوع کرونا، خواستار لغو این اقدامات محدودکننده شد.
بنا به گزارش پایگاه اطلاعرسانی «دیدهبان حقوق بشر»، مدیر دیدبان حقوق بشر تصریح کرد که تحریمهای اقتصادی گسترده ایالات متحده آمریکا، تأثیر منفی بر توانمندی ایران به منظور واکنش مناسب به ویروس کرونا گذاشته است و به همین منظور واشنگتن باید اقدامات فوری را برای کاهش تحریمها علیه ایران انجام دهد و مجوز اقلام معاف از مالیات را به منظور تسهیل دسترسی تهران به منابع ضروری انساندوستانه در طول شیوع کرونا گسترش دهد.
وی توضیح داد: «اشتباه و بیرحمانه است که دولت ترامپ با محروم کردن مردم ایران از دسترسی به منابع حیاتی پزشکی که فورأ به آن نیاز دارند، غم و رنج آنها را بیشتر کند».
یکی از پزشکانی که از شرایط شیوع کرونا در ایران اطلاع دارد در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی«دیدهبان حقوق بشر» در خصوص مانعتراشی آمریکا در مسیر رسیدن تجهیزات و کمکهای پزشکی به ایران گفت که تحریمهای آمریکا، شرایط انتقال تجهیزات ضروری پزشکی مورد نیاز برای مقابله با کرونا به ایران را دشوارتر کرده است.
روث در ادامه تصریح کرد: «دولت آمریکا میبایست تضمین کند که تحریمهای مالی تحمیل شده به ایران به وضوح و آشکارا مجوز انتقال هرگونه کالای مورد نیاز مردم ایران برای محافظت از خود در مقابل کروناویروس را میدهد».
علیرغم فشارهای جامعه بینالملل به دولت ترامپ برای لغو یا کاهش تحریمهای ایران برای کمک به این کشور به منظور مقابله با ویروس ناشناخته کرونا، واشنگتن نه تنها تحریمها را کاهش نداده است بلکه در برخی موارد این تحریمها را نیز افزایش داده است.
طبق آخرین آمار منتشر شده از شیوع کرونا، تا روز گذشته (یکشنبه)، یک میلیون و ۲۸۴ هزار و ۷۴۰ نفر از مردم سراسر جهان به کرونا مبتلا شدهاند و ۷۰ هزار و ۳۲۰ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند و آمار و ارقام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز حاکی از آن است که دستکم ۶۰ هزار و ۵۰۰ ایرانی به این ویروس مبتلا شده و سه هزار و ۷۳۹ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
فشارها به دولت ترامپ برای لغو یا کاهش تحریمهای ایران تنها از سوی جامعه بینالملل نیست و برخی نمایندگان کنگره نیز چنین درخواستی را مطرح کردهاند به طوریکه که اخیراً 11 سناتور کنگره نیز با صدور نامهای خطاب به وزارت خارجه آمریکا و خزانهداری این کشور خواستار تعلیق موقت تحریمهای ایران و ونزوئلا در دوران بحران کرونا شدند.
بنا به گزارش خبرگزاری «دویچه وله» آلمان، در پی تشدید فشارهای جامعه بینالملل و نمایندگان کنگره آمریکا، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا اوایل هفته جاری، از احتمال تجدیدنظر در تحریمهای اقتصادی ایران و برخی کشورهای دیگر خبر داد و گفت که برای مقابله با کرونا احتمال دارد که واشنگتن برای مدتی سیاست تحریم این کشورها را کنار بگذارد اما هیچگونه جزئیات بیشتر و برنامه مشخصی در این رابطه ارائه نداد.
پامپئو پس از انتقادهای شدید «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و کشورهای دیگر، چنین اظهاراتی را مطرح کرد.
دیدگاه تان را بنویسید