جانسون: وقت توافق جدید با ایران است!/ترامپ: موافقم
نخستوزیر انگلیس دوشنبه گفت صرفنظر از دیدگاههای طرفهای مختلف درباره برجام وقت مذاکره بر سر توافقی جدید با ایران است.
خبرگزاری فارس: «بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس روز دوشنبه گفت وقت توافق جدید با ایران است.
همزمان با حضور سران کشورهای دنیا در نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخستوزیر انگلیس در مصاحبه با اسکاینیوز گفت: «ما به کارهایی که ایرانیها انجام دادند چطور پاسخ میدهیم؟ کاری که انگلیس انجام میدهد تلاش برای گردهم آوردن طرفها و تنشزدایی است.»
وی اضافه کرد: «صرفنظر از اینکه دلایل مخالفت شما با توافق هستهای قدیمی با ایران چیست، وقت حرکت به سمت عقد توافقی جدید است.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا لحظاتی بعد از اظهارات جانسون گفت با نظر او درباره لزوم توافق هستهای جدید با ایران موافق است. او گفت برای جانسون احترام قائل است و از اینکه او این پیشنهاد را مطرح کرده شگفتزده نشده است.
واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریکآمیز مانند قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی، اعزم یک ناوگروه، چند بمبافکن بی-۵۲ و چند جنگنده اف-۲۲ به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران روی آورده است.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
با گذشت یک سال و محقق نشدن وعدههای اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیهای روز ۱۸ اردیبهشتماه به طرفهای توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینههای نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.
جمهوری اسلامی ایران تا کنون در سه گام گام از تعهدات خود کاسته است. تهران ۱۶ شهریورماه اجرای سومین گام از کاهش تعهدات خود را اعلام کرد.
اولین گام ایران در کاهش تعهدات، عبور از سقف 300 کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنیشده 3.67 درصد، عدم فروش آب سنگین و مازاد اورانیوم غنیشده بود که در تاریخ هجدهم اردیبهشت اعلام شد. گام دوم روز شانزدهم تیر و با بیانیهای دولت مبنی بر افزایش سطح غنیسازی از 3.67 درصد اجرا شد.
گام سوم ایران برای کاهش و توقف برخی تعهدات ذیل برجام که از ۱۶ شهریور شروع شد، بیشتر مربوط به برداشتن محدودیتها روی فعالیتهای تحقیق و توسعه (R & D) از جمله توسعه و راهاندازی نسل جدید سانتریفیوژها در تاسیسات غنیسازی اورانیوم بود.
دفتر جانسون از سخنان او درباره برجام عقب نشینی کرد
یک سخنگوی دفتر نخست وزیری انگلیس اظهار داشت که «بوریس جانسون» کماکان حامی توافق هستهای با ایران است. دفتر جانسون از سخنان او درباره برجام عقب نشینی کرد
یک سخنگوی دفتر نخست وزیری انگلیس دوشنبه شب به وقت تهران اظهار داشت که «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس از توافق هستهای با ایران حمایت میکند.
این در حالی است که جانسون پیش از این در مصاحبهای با شبکه خبری «اسکای نیوز» از لزوم «توافق جدید» با ایران سخن گفت و این موضوع ذوقزدگی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا را به همراه داشت.
نخستوزیر انگلیس در مصاحبهای اظهار داشت: «ما به کارهایی که ایرانیها انجام دادند چطور پاسخ میدهیم؟ کاری که انگلیس انجام میدهد تلاش برای گردهم آوردن طرفها و تنشزدایی است.»
وی در ادامه گفت: «صرفنظر از اینکه دلایل مخالفت شما با توافق هستهای قدیمی با ایران چیست، وقت حرکت به سمت عقد توافقی جدید است.»
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا لحظاتی بعد از اظهارات جانسون گفت با نظر او درباره لزوم توافق هستهای جدید با ایران موافق است. او گفت برای جانسون احترام قائل است و از اینکه او این پیشنهاد را مطرح کرده شگفتزده نشده است.
به گزارش رویترز، سخنگوی دفتر نخست وزیر انگلیس اظهار داشت، جانسون از برجام حمایت میکند و ما باید ایرانیها را دوباره به این توافق بازگردانیم.
رویترز از اختلاف میان کشورهای اروپایی بر سر حمله آرامکو خبر داد
یک رسانه انگلیسی از اختلاف میان کشورهای اروپایی درباره مقصر شمردن ایران بابت حمله به تأسیسات نفت عربستان سعودی خبر داد. یک رسانه انگلیسی امروز دوشنبه از اختلاف میان کشورهای اروپایی بر سر عامل حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی خبر دادهاند.
خبرگزاری رویترز فرانسه و انگلیس بر سر اینکه چه کسی را بابت حمله به مجتمعهای نفتی شرکت «آرامکو» در عربستان سعودی متهم کنند، دچار اختلافند. این رسانه ادعا کرده این اختلافات میتواند تلاشها برای کاستن از تنشها میان ایران و آمریکا در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد را پیچیده کند.
پیش از این «بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس قبل از عزیمت به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی بر خلاف سایر کشورهای اروپایی و همسو با آمریکا ایران را به حمله به تأسیسات نفت عربستان سعودی متهم کرد.
جانسون در جمع خبرنگارن گفت: «انگلیس با درجه احتمال بالا، ایران را بابت حمله به آرامکو مسئول میداند. ما فکر میکنیم بسیار محتمل است که ایران مسئول باشد.»
وی در ادامه گفت: «ما با دوستان آمریکایی و اروپایی خودمان تلاش خواهیم کرد پاسخی طراحی کنیم که از تنشها در منطقه خلیج [فارس] بکاهد.»
به نوشته رویترز، این سخنان جانسون در تعارض مستقیم با مقامهای فرانسوی دارد که تلاش کردهاند از مقصر شمردن مستقیم تهران اجتناب کنند.
هآرتص: ایران کوچکترین اعتباری برای هیبت آمریکا قائل نیست
یک روزنامه صهیونیستی با اذعان به بی اثر بودن فشارها و تحریمهای آمریکا، گفت که ایران هیچ ارزشی برای هیبت آمریکا قائل نیست. پس از حمله بی سابقه یمنیها به تأسیسات نفتی آرامکو در شنبه هفته گذشته، دولت سعودی و آمریکا، ایران را به دست داشتن در این حملات متهم کرده و وزیر خارجه آمریکا مدعی شده است که در حال تلاش برای ایجاد ائتلاف ضد ایرانی است.
در این راستا، روزنامه صهیونیستی هآرتص در گزارشی اذعان کرد که ائتلاف مد نظر آمریکا علیه ایران به دلیل سیاستهای «دونالد ترامپ» و ترس سعودیها از عواقب مواجهه با ایران به بن بست خواهد خورد.
«عاموس هارئیل» کارشناس مسائل نظامی در گفت وگو با این روزنامه مدعی شد: «اکتفای ترامپ به اعمال تحریمهای اقتصادی بر ایران و رویگردانی آگاهانه از اقدام نظامی، تهران را به اقدامات تهدیدآمیز بیشتر ترغیب میکند تا بتواند گامهای تهاجمی بیشتری برای مقابله با تحریمها بردارد.»
او گفت که رویگردانی ترامپ از اقدام نظامی علیه ایران، رهبران عرب را برای ائتلاف با آمریکا، دلسرد میکند؛ رهبرانی که امید داشتند ترامپ همچون اوباما عمل نکند و سیاست تهاجی در قبال ایران در پیش بگیرد و رفتار این روزهای آمریکا به شدت رهبران عرب را نا امید کرده است.
هآرتص در ادامه به اعتراضات این روزهای مصر اشاره کرد و گفت که رفتار این روزهای ترامپ با رهبران عرب، این ترس را در میان آنها ایجاد کرده که او به هنگام بحرانی شدن اوضاع در مصر، حمایت لازم را از السیسی به عمل نیاورد، همانگونه که اوباما دست از حمایت «حسنی مبارک» برداشت.
«عاموس هارئیل» تحریمهای ترامپ علیه ایران را نیز بی اثر دانست و گفت: «این تحریمها با فشار و ترغیب «بنیامین نتانیاهو» و «محمد بن سلمان» به بالاترین حد خود رسیده، اما موجب نشده است که ایران به خواسته آمریکا در ایجاد تغییرات در توافق هستهای گردن بنهد؛ بلکه ایران به طور بی سابقهای منافع عربستان سعودی و امارات را هدف قرار داده، بدون اینکه کوچکترین اعتباری برای هیبت آمریکا قائل باشد.»
این کارشناس نظامی اسرائیلی، با اشاره به حملات پهپادی به آرامکو ضمن متهم کردن ایران به دست داشتن در این حملات، گفت که ایران با این ضربههای سنگین به تأسیسات نفتی سعودی نشان داد که میتواند خسارت سنگینی در عمق خاک کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به جای بگذارد؛ هرچند که این کشورها سرمایهگذاری عظیمی در بخش پدافند هوایی خود انجام دادهاند.
او در ادامه گفت که پیشبینیها در غرب میگویند که ایران حاضر به گفتوگو برای توافق هستهای جدید است اما طبق شروطی که بر اساس امنیت ملی خود وضع میکند.
«عاموس هارئیل» در پایان با انتقاد از خروج ترامپ از برجام، گفت: بن بستی که اکنون استراتژی ضد ایرانی آمریکا بدان رسیده است، نشان از این دارد که اعتراضات مسئولان نظامی اسرائیلی و آمریکایی به اقدام ترامپ در خروج از برجام که حمایت قاطع نتانیاهو را نیز با خود داشت تا چه حد درست بود.
«رابین رایت» خبرنگار نشریه «نیویورکر» نیز که به صورت تخصصی مسائل غرب آسیا و شمال آفریقا را دنبال میکند، این هفته در گزارشی به بررسی وضعیت موازنه قدرت در منطقه و نقش گروههای همسو با ایران پرداخته و نوشته است که ایران توانسته با ایجاد شبکهای از نیروهای همفکر، موازنه قدرت در منطقه را متحول کرده و در برابر دشمنان خود بازدارندگی ایجاد کند
دیدگاه تان را بنویسید