بیانیه مشترک ایران، روسیه و ترکیه پس از جلسه روسای جمهوری

کد خبر: 954698

روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه، در بیانیه‌ای مشترک، ضمن تاکید بر تعهد مستحکم خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه، تمامی تلاش‌ها به منظور ایجاد واقعیات جدید در صحنه میدانی سوریه به بهانه مبارزه با تروریسم از جمله ابتکارات غیرمشروع خودمختاری را مردود شمردند.

بیانیه مشترک ایران، روسیه و ترکیه پس از جلسه روسای جمهوری

خبرگزاری ایسنا: در این بیانیه ۱۴ ماده‌ای که پس از مذاکرات فشرده حسن روحانی، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان منتشر شد، از شرکت عراق و لبنان به عنوان ناظران جدید فرمت آستانه استقبال شده و از جامعه بین المللی می‌خواهد برای بازسازی سوریه و افزایش کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم این کشور، مسوولیت بیشتری ایفا کند.

روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه همچنین با توافق بر سر برگزاری نشست آتی سه جانبه در تهران، آخرین تحولات منطقه‌ای و بین المللی و نیز همکاری در زمینه‌های مختلف را بررسی کرده و بر تصمیم خود مبنی بر ارتقای همکاری مشترک اقتصادی و بازرگانی تاکید کردند. متن این بیانیه مشترک به شرح زیر است:

رییس جمهوری اسلامی ایران جناب آقای حسن روحانی، رییس جمهور فدراسیون روسیه جناب آقای ولادیمیر پوتین و رییس جمهوری ترکیه جناب آقای رجب طیب اردوغان در تاریخ ۱۶ سپتامبر ۲۰۱۹ در آنکارا برای شرکت در یک نشست سه جانبه سران گردهم آمدند.

روسای جمهور:

۱- وضعیت میدانی جاری در سوریه را مورد بحث قرار داده، تحولات پس از آخرین نشست خود در سوچی مورخ ۱۴ فوریه ۲۰۱۹ را بررسی کرده و عزم خود مبنی بر تقویت همکاری های سه جانبه در سایه توافقات خود را تکرار کردند.

۲- بر تعهد مستحکم خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و همچنین به اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکید کردند. آنها تصریح نمودند که این اصول باید از سوی همگان مورد احترام قرار گیرد و هیچ اقدامی، فارغ از عامل/عاملان آن، نباید این اصول را تضعیف نماید.

۳- در این ارتباط، بر لزوم احترام به تصمیمات حقوقی بین المللی شناخته شده بین المللی از جمله آن مفادی از قطعنامه‌های ذیربط ملل متحد که اشغال جولان سوریه را رد می کند بویژه قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل تاکید و تصمیم دولت امریکا در خصوص جولان اشغالی سوریه که نقض فاحش حقوق بین الملل محسوب شده و صلح و امنیت منطقه‌ای را به خطر می‌اندازد را محکوم کردند. آنها حملات نظامی اسراییل در سوریه را بی ثبات کننده و ناقض حاکمیت و تمامیت ارضی ان کشور تلقی کرده که منجر به تشدید تنش در منطقه می شود.

۴- وضعیت در شمال شرق سوریه را مورد بررسی قرار داده و تاکید کردند که امنیت و ثبات در این منطقه تنها از طریق احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور قابل دسترسی است و توافق کردند تلاش‌های خود در این راستا را با یکدیگر هماهنگ کنند.

۵- تمامی تلاش‌ها به منظور ایجاد واقعیات جدید در صحنه میدانی به بهانه مبارزه با تروریسم از جمله ابتکارات غیرمشروع خودمختاری را مردود شمرده و اراده خود برای ایستادگی در برابر مقاصد تجزیه طلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و همچنین امنیت ملی کشورهای همسایه را ابراز نمودند.

۶- وضعیت ناحیه کاهش تنش ادلب را به طور مفصل بررسی و بر لزوم احترام به آرامش در صحنه از طریق اجرای کامل تمامی توافقنامه‌ها در خصوص ادلب بویژه تفاهم نامه مورخ ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۸ تاکید کردند. آنها نسبت به خطر وخامت بیشتر وضعیت انسانی در این منطقه و پیرامون آن در نتیجه ادامه تنش هشدار داده و توافق کردند اقدامات مشخصی برای کاهش نقض‌ها انجام دهند. آنها همچنین نگرانی جدی خود در مورد افزایش حضور سازمان تروریستی هیات تحریر الشام در منطقه را ابراز نموده و بر عزم خویش مبنی بر ادامه همکاری برای نابودی نهایی داعش، جبهة النصره و تمامی دیگر افراد، گروه‌ها، تشکل‌ها و موجودیت‌های وابسته به القاعده یا داعش که از سوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شده‌اند، تصریح کردند. آنها ضمن ابراز تاسف از تلفات غیرنظامی و بی خانمانی مردم، توافق کردند اقدامات مشخصی بر پایه توافقات پیشین به منظور اطمینان ازحفاظت ازغیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی در انطباق با حقوق بشردوستانه بین المللی و نیز ایمنی و امنیت نیروی نظامی ضامنین حاضر در داخل و خارج از منطقه کاهش تنش ادلب انجام دهند. ۷- بر این باور خود تصریح نمودند که منازعه سوریه هیچ راه‌حل نظامی نمی‌تواند داشته باشد و تنها از طریق یک فرایند سیاسی سوری سوری با تسهیل سازمان ملل در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل می‌توان به آن پایان داد.

۸- رضایت خود مبنی بر تکمیل موفقیت آمیز کار ترکیب کمیته قانون اساسی را ابراز نموده و حمایت خود از تلاش‌های نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل گیر پدرسن برای دستیابی به توافق میان طرفهای سوری در ارتباط با آیین کار کمیته قانون اساسی را اعلام کردند. آنها همچنین بر آمادگی خود برای تسهیل شروع بکار کمیته قانون اساسی در ژنو در انطباق با تصمیمات کنگره گفتگوی ملی سوری در سوچی تاکید کردند.

۹- آنها بر نیاز به افزایش دسترسی بشردوستانه برای تمامی سوری‌ها در سراسر کشور بدون هیچ پیش شرطی تاکید کردند. به منظور تسکین آلام سوری‌ها و حمایت از پیشرفت در فرایند حل و فصل سیاسی، آنها از جامعه بین المللی، سازمان ملل و آژانس‌های بشردوستانه آن خواستند مسئولیت بیشتری در سهیم شدن در این زمینه برعهده بگیرند و مساعدت خود به سوریه را در این میان از طریق اجرای پروژه‌های بهبودی سریع از جمله اعاده امکانات زیرساخت‌های اساسی، تاسیسات عرضه آب و برق، مدارس و بیمارستان‌ها و همچنین اجرای مین زدایی انسان دوستانه افزایش دهند.

۱۰- بر ضرورت تسهیل بازگشت ایمن و داوطلبانه آوارگان و اشخاص بی خانمان شده داخلی به مناطق اصلی زندگی‌شان در سوریه و اطمینان از حق بازگشت و حمایت از آنها تاکید کردند. در این ارتباط آنها از جامعه بین المللی خواستند تا کمک‌های مناسبی برای اسکان مجدد و زندگی عادی آنها فراهم نماید و همچنین بر آمادگی خود برای ادامه تعامل با تمامی طرفهای ذی ربط شامل دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و دیگر آژانس‌های بین المللی تخصصی تاکید کردند. آنها توافق کردند هماهنگی‌های لازم در خصوص ابتکارات خود برای برگزاری کنفرانسهای بین المللی با موضوع کمک های بشردوستانه به سوریه و بازگشت پناهجویان سوری را مبذول دارند.

۱۱- از شرکت عراق و لبنان به عنوان ناظران جدید فرمت آستانه استقبال کردند.

۱۲- علاوه بر مساله سوریه، آخرین تحولات منطقه‌ای و بین المللی و نیز همکاری در زمینه‌های مختلف را بررسی نموده و بر تصمیم خود مبنی بر ارتقای همکاری مشترک اقتصادی و بازرگانی تاکید کردند.

۱۳- تصمیم گرفتند نشست سه جانبه سران بعدی را در جمهوری اسلامی ایران به دعوت رییس جمهوری اسلامی ایران جناب آقای حسن روحانی برگزار نمایند.

۱۴- روسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه مراتب تشکر صمیمانه خود را به رییس جمهوری ترکیه جناب آقای رجب طیب اردوغان به منظور میزبانی نشست سه جانبه سران در آنکارا ابراز نمودند.

پوتین: با تلاش‌های مشترک خشونت در سوریه کاهش یافته است

رئیس‌جمهور روسیه روز دوشنبه گفت با تلاش‌های مشترک ایران، روسیه و ترکیه خشونت در اراضی سوریه کاهش یافته است.

«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه امروز دوشنبه در نشست خبری سه‌جانبه با همتایان خود از ترکیه و ایران اوضاع در استان «ادلب» سوریه را «نگران‌کننده» توصیف کرد.

به نوشته خبرگزاری آناتولی، پوتین در بخش دیگری از اظهاراتش در این کنفرانس خبری مشترک با «حسن روحانی» و «رجب طیب اردوغان»، روسای جمهور ایران و ترکیه تصریح کرد با همکاری مشترک ایران، روسیه و ترکیه سطح خشونت در اراضی سوریه کاهش داشته است.

رئیس‌جمهور روسیه گفت نشست سه‌جانبه در خصوص سوریه در آستانه موثرین ساز و کار برای کمک به روند حل و فصل مسائل در این کشور است.

پوتین اضافه کرد ترکیه، روسیه و ایران، بنیان‌هایی برای حل و فصل دائمی بحران سوریه ایجاد کرده‌اند.

اظهارات روحانی

حجت الاسلام حسن روحانی هم در این در این نشست سه جانبه اظهار داشت: «مهم‌ترین دستور کار ما ارزیابی تلاش‌های سه کشور جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه برای خاتمه دادن به بحران سوریه از طریق مسالمت‌آمیز، مبارزه با تروریسم، کمک به تشکیل کمیته قانون اساسی، بازگشت آوارگان، تبادل بازداشت شدگان و ربوده شدگان، بهبود کمک رسانی انسان‌دوستانه، بازسازی و همچنین ارزیابی تلاش‌های بین‌المللی در این زمینه می‌باشد.»

وی بیان داشت: «اکنون با گذشت دو سال و نیم از آغاز این روند، علاوه بر موفقیت‌ها و دستاوردهای جدید آن، شاهد بالندگی و تقویت جایگاه و تأثیرگذاری این روند در کمک به سوریه و جامعه بین‌المللی برای پشت سر گذاشتن مشکلات و تنش‌ها در این کشور هستیم.»

رئیس جمهور همچنین خاطر نشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته معتقد است بحران سوریه تنها راه‌حل سیاسی دارد و این مهم صرفاً از طریق تعامل سازنده و مشارکت کلیه آحاد مردم سوریه به انجام می‌رسد. دولت و مردم سوریه - با همه تنوعی که دارند - خود قادرند این راه سرنوشت‌ساز و البته خطیر را بپیمایند. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا بر ناکارآمدی راه‌حل نظامی برای پایان بخشیدن به این بحران تأکید کرده است و این حقیقت هنوز پابرجا است.»

وی ادامه داد: «اکنون پس از گذشت حدود 9 سال از بحران سوریه و بر مبنای تجربیات حاصله از آن، همچنان بر این باوریم که دیدگاه تغییر نظام که برخی به دنبال آن بودند، ناکام و شکست خورده است. بحران سوریه و سایر بحران‌های مشابه در منطقه، باید با راه‌کارهای صلح‌آمیز و توسط مردم خود آن کشور حل و فصل شود. تلاش ما در طول سال‌های گذشته و به ویژه پس از متمرکز شدن فعالیت‌ها در چارچوب روند آستانه، همواره بر مبنای تسهیل روند گفتگو و تشویق دولت و معارضه برای پیوستن به این مهم بوده است.»

اظهارات اردوغان

رئیس‌جمهور ترکیه هم در این نشست بر حفظ وحدت و تمامیت ارضی سوریه و حل سیاسی بحران این کشور تاکید کرد.

رئیس‌جمهور ترکیه تاکید کرد که «ما همیشه تلاش داشتیم که وحدت اراضی سوریه را حفظ و بحران این کشور را از راه سیاسی حل کنیم».

وی اعلام کرد که «به تلاش‌های خود در چارچوب نشست سه‌جانبه برای رسیدن به مرحله جدید از طریق خشکاندن ریشه تروریسم در شرق فرات ادامه خواهیم داد».

رئیس‌جمهور ترکیه افزود: «ترکیه، روسیه و ایران باید تحرکات بیشتری را برای جایگزین کردن صلح در سوریه انجام دهند».

اردوغان تاکید کرد که تنها پیش‌نویس بیانیه نشست آستانه است که بر اساس آن می‌توان به راه‌حل‌های مفید و ملموس برای خاموش کردن آتش درگیری در سوریه، دست یافت.

پنجمین نشست سه‌جانبه

پنجمین نشست رؤسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه روز دوشنبه با حضور روسای جمهور سه کشور ضامن روند آستانه در آنکارا برگزار شد.

در این نشست اردوغان، روحانی و پوتین پیرامون موضوعات مرتبط با سوریه به ویژه راه‌های کاهش تنش در این کشور و همچنین مهمترین مسائل منطقه بحث و بررسی خواهند کرد.

ایران میزبان ششمین نشست روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه

ششمین نشست روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود.

در پایان پنجمین نشست سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه که در آنکارا برگزار شد، با دعوت حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری از همتایان روس و ترک خود، قرار شد که نشست بعدی سران سه جانبه، به میزبانی ایران برگزار شود.

روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه از آذر ماه ۱۳۹۶ با هدف بررسی روند و نتایج مذاکرات آستانه و آغاز فرآیندهای سیاسی داخلی در سوریه اقدام به برگزاری نشست‌هایی مشترک کردند. اجلاس نخست سران سه کشور در سوچی روسیه و اجلاس دوم نیز فروردین ۹۷ در آنکارا برگزار شده بود. تهران شهریور ماه سال گذشته میزبان سومین نشست سران سه کشور بود.

چهارمین نشست روسای جمهور سه کشور نیز بهمن ماه ۹۷ مجددا در شهر سوچی روسیه برگزار شد.

بر اساس توافق ایران، روسیه و ترکیه، این نشست بصورت نوبتی به میزبانی هر سه کشور برگزار می‌شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت