تانکها در خیابانهای عدن/دولت هادی از ائتلاف عربی درخواست کمک فوری کرد
دولت «منصور هادی» در جنوب یمن، در پی درگیری نیابتی عربستان و امارات در عدن، از «ائتلاف عربی» درخواست کمک فوری کرد و مسئولیت درگیریها را بر عهده نیروهای تحت حمایت امارات دانست.
خبرگزاری فارس: دولت مستعفی یمن به ریاست «عبد ربه منصور هادی» که در «ریاض» (پایتخت عربستان) و «عدن» در جنوب یمن مستقر است، در پی درگیریهای امروز و دیروز در عدن، درخواست کمک فوری کرد.
درگیری مسلحانه شبهنظامیان وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن، دیروز آغاز شد و امروز پنجشنبه از سر گرفته شد تا جایی که نیروهای تحت حمایت امارات به کاخ ریاست جمهوری و برخی مقرهای نظامی حمله کردند.
دولت منصور هادی، امروز پنجشنبه از «ائتلاف عربی» که عربستان و امارات دو عضو اصلی آن هستند خواست که با اعمال فشار بر «شورای انتقالی جنوب» (تحت حمایت ابوظبی) مانع اقدامات و درگیریهای نظامی در شهر عدن بشود.
به گزارش «روسیا الیوم» و «الخبر الیمنی»، دولت هادی از ائتلاف خواسته که همه یگانها و تشکیلات نظامی امنیتی در چارچوب نهادهای دولتی عمل کنند و بر دولت خروج نکنند.
دولت هادی، مسئولیت درگیریهای امروز را بر عهده «شورای انتقالی جنوب» دانست و گفت، مسئولیت عواقب درگیریهایی که امنیت و سلامت شهروندان را تهدید میکند بر عهده آن است. دولت هادی همچنین رفتارهای شورا را غیرمسئولانه دانست که تلاش کرده وارد برخی نهادهای دولتی یا اردوگاههای نظامی ارتش شود.
در درگیریهای امروز شهر عدن که در چهار نقطه، محله کریتر (شرق)، جبل الحدید (شمال)، خور مُکسّر (شمال شرق) و فرودگاه عدن (شمال)، دست کم یک غیرنظامی کشته و یک دختربچه مجروح شده است.
طبق گزارش برخی منابع، دستکم تاکنون پنج نفر از نیروهای نظامی دو طرف نیز در این درگیریها کشته شدهاند.
این درگیریها اطراف کاخ ریاست جمهوری معاشیق نیز جریان پیدا کرده و حتی مقر ریاست جمهوری با خمپاره و تانک نیز هدف قرار گرفته است.
منابع محلی در عدن گفتهاند که نیروهای دولت هادی در اردوگاه بدر متمرکز شده و اردوگاه تیپ اول وابسته به نیروهای «الحزام الامنی» (کمربند امنیتی) وابسته به امارات را در جبل حدید هدف قرار گرفتهاند و در مقابل نیروهای اماراتی با موشکهای حرارتی خودروهای زرهی و ادوات نظامی یگان گارد ریاست جمهوری را در اطراف کاخ معاشیق هدف قرار دادهاند که یک افسر کشته و شش سرباز نیز مجروح شدهاند.
همچنین درگیریهای شدیدی در اطراف فرودگاه در گرفته و ساختمان قدیم پلیس راهنمایی رانندگی در خورمسکر نیز هدف خمپاره نیروهای هادی قرار گرفته است.
درگیریها از آنجا آغاز شد که روز چهارشنبه (16 مرداد/ هفتم اوت) شورای انتقالی جنوب، به شکل رسمی از نیروهایش خواست در حال آماده باش قرار بگیرند. «هانی بن بریک» نایب رئیس شورا نیز به اتهام اینکه دولت هادی از حزب [اخوانی] الاصلاح حمایت میکند، از شبهنظامیان خود خواست که به کاخ «معاشیق» که مقر ریاست جمهوری است، حمله کنند.
عدن روز چهارشنبه در نزدیکی ورزشگاه الحبیشی در شهر کریتر شاهد درگیری میان نیروهای گارد ریاست جمهوری دولت هادی و نیروهای الحزام الامنی (وابسته به امارات) بود. درگیریهای روز گذشته بیش از پنج کشته و چندین مجروح بر جای گذاشت.
یک منبع در دولت هادی که نامش فاش نشد، روز گذشته به خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که امارات با این اقدامات (دعوت شورای انتقالی به تصرف کاخ ریاست جمهوری - مقر هادی) در حقیقت به دنبال کودتا علیه دولت هادی است.
تانکها در خیابانهای عدن؛ روز دوم درگیری نیابتی عربستان و امارات در جنوب یمن
درگیری مسلحانه شبهنظامیان وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن، امروز نیز از سر گرفته شد و تانکها نیز وارد میدان شدند و حداقل یک غیرنظامی کشته شده است.
شهر «عدن» در جنوب یمن، که پایتخت دولت «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن نامیده میشود، امروز نیز صحنه درگیری مسلحانه شبهنظامیان وابسته به عربستان و امارات بود.
پس از افزایش اختلافات ریاض - ابوظبی در جنوب یمن، شبهنظامیان وابسته به این دو کشور (نیروهای هادی - شورای انتقالی جنوب) از روز گذشته در عدن در حال درگیری مسلحانه هستند. این درگیریها امروز در سه محله «کریتر» (شرق)، «جبل حدید» (شمال) و «خور مکسر» (شمال شرق عدن) جریان داشت.
امروز پای تانکها نیز به خیابانهای عدن باز شد و شبهنظامیان موسوم به «الحزام الامنی» (کمربند امنیتی) وابسته به امارات، با آر.پی.جی به برخی مناطق عدن از جمله «کریتر» حمله کردند.
وبگاه خبری «بوابتی» یمن درباره علت آغاز دوباره درگیریها در عدن نوشت، «منابع امنیتی میگویند که تلاش شبهنظامیان وابسته به شورای انتقالی جنوب که مورد حمایت امارات است، برای ورود به ساختمان بانک مرکزی، علت تجدید درگیریهاست».
شورای انتقالی جنوب نام گروهی است که امارات در سال 2017 تشکیل داده و با عناصر دولت عبدربه منصور هادی که در عدن مستقر هستند، بشدت اختلاف دارند. دولت هادی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی مستقر و تحت حمایت این کشور است. هادی، به دلیل ناتوانی در ورود به صنعاء و تسلط بر پایتخت، بناچار عدن را پایتخت دولت خود معرفی کرده است. اما عدن و جنوب یمن به صحنه اختلافات امارات و عربستان تبدیل شده است.
وبگاه خبری «وکالة الصحافة الیمنیة» نیز امروز پنجشنبه از تجدید درگیری در عدن خبر داد و نوشت، شبهنظامیان با آر.پی.جی به منازل مسکونی نیز حمله کردهاند.
مردم محلی گفتهاند که شبهنظامیان شورای انتقالی جنوب ظهر امروز در محله «حافة حسین» در محله «کریتر» پراکنده شده و سنگر گرفتهاند. آنان ظهر امروز به ساختمان بانک مرکزی و برخی منازل مسکونی نیز حمله کرده و تلاش کردهاند به زور وارد آن شوند اما نیروهای وابسته به دولت هادی با ارسال نیروهای کمکی مانع آنان شدند. همچنین گزارش شده است که سرنشینان یک خودرو وابسته به شبهنظامیان مورد حمایت امارات مقابل یک بانک دولتی در عدن آتش زده شده و همه سرنشینانش کشته شدهاند.
برخی اخبار تأیید نشده حاکی از این است که اردوگاه نظامی «عشرین» در محله کریتر، تحت کنترل نیروهای هادی (عربستان) در آمده و شماری از نیروهای آنان در خط ساحلی به سمت استان أبین مستقر شدهاند.
همچنین وبگاه «الخبر الیمنی» گزارش کرد که کاخ معاشیق (ریاست جمهوری) و نقاط همجوارش، هدف شلیک چند خمپاره و شلیک تانکها قرار گرفته است. درگیریهای جاری شدیدترین درگیریهای اخیر در این مناطق است.
این وبگاه خبری به نقل از یک «منبع میدانی» توضیح داد که نیروهای شورای انتقالی (امارات) نیروهای زیادی از خورمسکر و کریتر فراخوانده تا به سوی مقر تیپ چهارم که مأمور حفاظت از مقر ریاست جمهوری در «دار سعد» است، اعزام کند. آنها قصد دارند بر دار سعد مسلط شوند و هماکنون درگیریهای شدیدی اطراف کاخ معاشیق و اردوگاه «جبل حدید» و «فرودگاه عدن» در جریان است و برخی منابع نیز از اعزم تجهیزات و نیروهای بیشتر از استانهای «لحج» و «أبین» به عدن خبر دادهاند.
درگیریها علاوه بر محله کریتر، به «جبل حدید» (شمال) نیز کشیده شد. برخی منابع مدعی شدند که نیروهای دولت هادی (مورد حمایت عربستان) به مخازن بزرگ آب و پایگاه یکم پیادهنظام وابسته به شبهنظامیان مورد حمایت امارات در منطقه «جبل حدید» حمله کردهاند. اما وبگاه محلی «کریتر سکای» به نقل از «فتحی السقاف» رئیس سازمان آب شهر گزارش کرد که علت قطع آب، حمله به مخازن ایستگاه «البرزخ» نیست بلکه فرار عوامل و کارکنان مستقر در آنجا از بیم حملات، سبب توقف کار ایستگاه است.
اما «وکالة الصحافة الیمنیة» گزارش کرد که نیرهای موسوم به «تیپ سوم» وابسته به گارد ریاست جمهوری در عدن با تانک به مقر «پایگاه یکم پیادهنظام» و مخازن پمپاژ آب منطقه جبل حدید حمله کردهاند و پس از این حمله، درگیری دو طرف شدت گرفته و سلاحهای سنگین نیز وارد معرکه شده است.
منابع خبری همچنین اعلام کردند که پس از درگیریهای ظهر و حمله به ساختمان بانک مرکزی، دایره درگیریها به شهر خور مکسر (شرق عدن) هم کشیده شد. تاکنون صدای چند انفجار در شهر عدن شنیده شده است. گفته شده که یک ایستگاه مشتقات نفتی وابسته به سازمان آب خور مکسر در عدن حمله حمله قرار گرفته و آتش گرفته است. درگیریهای امروز عدن (پنجشنبه)
الجزیره نیز گزارش کرد که در نزدیکی فرودگاه عدن نیز درگیریها کشیده شده و برخی اخبار حاکی از درگیری در نزدیکی فرودگاه است. الجزیره افزود که نیروهای هادی حضور خود در اطراف ساختمان ریاست جمهوری (کاخ معاشیق) را افزایش دادهاند.
به گزارش الجزیره، تاکنون در نتیجه این درگیریها حداقل یک غیرنظامی کشته و یک دختربچه نیز مجروح شده است.
آغاز درگیریها
درگیریها از آنجا آغاز شد که روز چهارشنبه (16 مرداد/ هفتم اوت) شورای انتقالی جنوب، به شکل رسمی از نیروهایش خواست در حال آماده باش قرار بگیرند. «هانی بن بریک» نایب رئیس شورا نیز به اتهام اینکه دولت هادی از حزب [اخوانی] الاصلاح حمایت میکند، از شبهنظامیان خود خواست که به کاخ «معاشیق» که مقر ریاست جمهوری است، حمله کنند.
عدن روز چهارشنبه در نزدیکی ورزشگاه الحبیشی در شهر کریتر شاهد درگیری میان نیروهای گارد ریاست جمهوری دولت هادی و نیروهای الحزام الامنی (وابسته به امارات) بود. درگیریهای روز گذشته بیش از پنج کشته و چندین مجروح بر جای گذاشت.
در حالی که واکنش امارات به این اتفاقات، به توییت «انور قرقاش» وزیر مشاور دولت ابوظبی محدود شد (که در آن خواستار توقف درگیریها شد)، عربستان نیز از زبان سخنگوی ائتلاف عربی درباره عواقب این تحولات صرفا هشدار داد.
سرهنگ «ترکی المالکی» سخنگوی ائتلاف شب گذشته اعلام کرد که ائتلاف نمیتواند این تحولات خطرناک را بپذیرد و هر گونه به بازی گرفتن منافع مردم یمن مردود است. او از همه طرفها خواست که منافع ملی را در نظر بگیرند و با دولت هادی که به گفته او «دولت قانونی» است، همکاری کنند.
با این همه، یک منبع در دولت هادی که نامش فاش نشد، روز گذشته به خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که امارات با این اقدامات (دعوت شورای انتقالی به تصرف کاخ ریاست جمهوری - مقر هادی) در حقیقت به دنبال کودتا علیه دولت هادی است.
واکنش صنعاء به درگیری نیابتی عربستان و امارات در جنوب یمن
نخست وزیر دولت نجات ملی یمن تاکید کرد، درگیریهای خونبار عدن نقشه مشترک عربستان و امارات برای اجرای سیاست دیرینه انگلیسی است که میگوید تفرقه انداز و حکومت کن.
«عبدالعزیز صالح بن حبتور»، نخست وزیر دولت نجات ملی یمن در واکنش به درگیری بین نیروهای موسوم به کمربند امنیتی وابسته به امارات و نیروهای گارد ریاست جمهوری یمن در شهر عدن در جنوب یمن یادداشتی را برای روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» با این عنوان منتشر کرد: « عدن برای هزارمین بار زیر فشار سیاستهای ویرانگر عربستان و امارات درد میکشد».
در این یادداشت با اشاره به سیاست اخراج مردم اهل شمال یمن از شهرهای جنوبی آمده است: بسیاری از محلههای شهر عدن به دلیل تعقیب و آوارگی کارگران ساده یمنی اهل استانهای شمالی و غربی یمن در وضعیت ترس ، وحشت و سردرگمی قرار دارند. آنها را از محلهای کارشان یا مغازههایشان بیرون کرده و بساط کاسبیشان را به آتش کشیدند و سپس سوار بر کامیون یا اتوبوس از عدن بیرون کردند.
در این یادداشت آمده است، این عمل جنایتکارانه و غیرقانونی در روز روشن توسط افراد مسلح با پوشش لباس (نظامی - امنیتی) معروف به نیروهای کمربند امنیتی انجام شد که از سال 2015 تحت حمایت امارات عربی متحده در عدن ، لحج و الضالع تشکیل شدهاند.
بنحبتور نوشت، از حوادث غم انگیز شهر عدن نتایج عمیقی حاصل میشود که در زیر آمده است:
نخست ، هدف اصلی حمله امارات به استانهای یمنی تحت اشغال امروز، از بین بردن بافت اجتماعی داخل یمن از طریق اتخاذ سیاستهای استعماری قدیمی و جدید انگلیس است که از قبل با عنوان تفرقه بیانداز و حکومت کن شناخته میشدند.
از طریق این اصل ، اماراتیها میخواهند برای مدت طولانی عدن، جزایر و بنادر یمنی را تحت اشغال خود داشته باشند و این امر تنها با استفاده ارزان از ابزارهای (امنیتی) ساخته شده توسط اشغالگران امارات پس از حمله به یمن یعنی همان نیروهای کمربند امنیتی و نخبگان نظامی و غیره امکان پذیر خواهد بود.
دوم اینکه عربستان سعودی و امارات عربی متحده در استفاده از تواناییهای جسمی ، اطلاعاتی و لجستیکی خود برای مقابله با مردم یمن و آسیب رساندن به آنها لحظهای هم دریغ نکردند.
گزارشهای رسمی و رسانهای نشان میدهد که این دو کشور متجاوز با صدها یا شاید هزاران تروریست القاعده ائتلاف کردند. آنها همچنین حدود سی هزار نیروی موسوم به جنجوید را از سودان را به خدمت گرفتند. واحدهایی از بلک واتر آمریکا هم که شامل مزدورانی از آمریکا، کلمبیا، اسرائیل، فرانسه استرالیا و دیگر کشورها بودند به صفوف متجاوزان سعودی-اماراتی ملحق شدند .
عربستان و امارات همچنین مزدورانی را از میان شهروندان یمنی تحت عنوان نیروهای ارتش ملی، گارد ریاست جمهوری و کمربند امنیتی به خدمت گرفتند. همه آنها را با پول خریدند تا در زمان و مکان مناسب به نقع خودشان از آنها استفاده کنند. دیروز آنها را در حال جنگ در ساحل غربی و جنوب عربستان دیدیم و امروز ماموریتشان کوچاندن و بیرون کردن یمنیها از شهرشان عدن است.
سوم اینکه عربستان و امارات شخصیتهای متعددی از جدایی طلبان جنوب را از طریق ابزارهای سیاسی، امنیتی و نظامی به خدمت گرفتند تا آنها را در زمانی که مناسب میبینند برای اعلام جدایی جنوب یمن از شمال آن تحریک کنند.
نخست وزیر دولت نجات ملی یمن تاکید کرد: این متجاوزان فراموش کردند که اراده وحدت یا جدایی یک اراده ملی است که ملت یمن به تنهایی برای آن تصمیم میگیرد نه گروههای سیاسی که وفاداری آنها با پول ارزان خریدی شده است. اینجا میخواهیم به همه یادآوری کنیم که یمن از طریق نهادهای دولتی رسمی با جدایی سال 1994 مخالفت کرد و امروز در همه تصمیمهای خود وحدت انسانی و خاکی یمن را تایید میکند.
چهارم اینکه یمنیها در بسیاری از جنبههای سیاسی و در ساختن کشور آتی یمن و حتی در ایده همزیستی مشترک اختلاف و اتفاق نظرهای زیادی با هم دارند؛ اما با این حال بر سر موضوع وحدت یمن و رد جدایی و تجزیه یمن بسیار بسیار بسیار با هم اتفاق نظر دارند و آنهایی که پرچم جدایی را بالا میگیرند مناطقی بسیار محدود در یمن و اقلیتی ناچیز هستند و حالا متجاوزان جدید برای تحقق رویای قدیمی خود که در سال 1994 برای همیشه به خاک سپرده شد ، پول، اسلحه و پشتیبانی سیاسی و رسانهای به آنها تزریق کردند.
پنجم اینکه گویا خداوند متعال و زمان نیز به این جدایی طلبان جنوبی فرصت کافی داد تا پروژه سیاسی جدایی طلبی خود را در همه استانهایی که بیش از چهار سال و نیم استعمار سعودی اماراتی به آنها تحویل داده است ، آزمایش کنند. آنها در این سالها برای شهروندان جنوبی یمن در عدن ، ابین ، لحج ، الضالع و سایر استانها -چه خدماتی از لحاظ امنیت ، برق ، آب ، شهرداری و سایر خدمات ارائه کرده اند. با وجود اینکه آنها (رهبرانشان) امکانات زیادی داشتند و تمام دنیا با عشق یا نفرت به آنها کمک کردند؟! پاسخ سوال را به شهروندانی واگذار میکنیم که بی حرمتی و ناتوانی مسئولین جنوب یمن را در برخورد با مردم شریف یمنی در این استانها تحمل کردند.
ششم اینکه عدن به خواست خدا عدن شهر صلح و همزیستی بشری با نژادها ، مذاهب ، رنگها و فرقههای خود پناهگاه امن همه یمنیها از چهار گوشه این کشور خواهد بود که فقیر و غنی در آن ساکنند و از قوانین و عرف رایج و همیشگی خود برخوردار خواهد بود. اتفاقاتی که برای مردم ما از استانهای شمالی درجنوب یمن رخ داده از ظلم و جور و آوارگی هیچ ارتباطی با فرهنگ یمنیها و دین حنیف اسلامشان ندارد. این اتفاقات، رفتار اوباش و عوامفریبانهای است که توسط اشغالگران متجاوز عرب خلیج فارس به منظور از بین بردن روابط برادرانه یمنیها به کار گرفته شده است ، اما ما میگوییم با کمک خداوند از طریق بزرگان یمن همه این مصائب رفع خواهد شد.
جدایی طلبی یک ناهنجاری است که با پایان تجاوز و اشغال بخش جنوبی وطن و آغاز گفتوگوی آشتی ملی بزرگ یمن بین همه گروههای سیاسی از جمله نمایندگان سیاسی آنها و حرکت به سمت ایجاد یمن دموکراتیک پایدار ناگزیر از بین خواهد رفت.
هفتم اینکه در این شرایط آشفته در عدن به طور خاص برای مردم به ویژه مردم عادی، برداشتهایی نادرست مشتبه شده است بخصوص که یک اصطلاح با نام «ملت جنوب» بازتولید شده است.
استاندار سابق عدن در ادامه آورده است: در اینجا این سؤال توسط همه یمنیها با صدای بلند تکرار میشود ، از چه زمانی این اصطلاح شوونیستی منطقهای ساخته شد؟ چه کسی پشت آن است؟ چه کسی مشمول این اصطلاح قرار گرفته است؟
عاقلان میدانند که دولت جنوب یمن با نام (جمهوری خلق یمن جنوبی) فقط در 30 نوامبر 1967 تأسیس شد. لازم به یادآوری است که جنوب یمن متشکل از 23 سلطان نشین، شیخ نشین و امیر نشین بود ، هرکدام دارای جمعیت ، فرهنگ و حتی هویت و دولت خاص خود بودند ، یعنی هر منطقهای در انزوای کامل به سر میبرد و این ماهیت تا امروز البته به اشکال مختلف ادامه داشت.
نتیجه گیری اینکه آنچه امروز در شهر عدن از رفتارهای ظالمانه و نژاد پرستی اتفاق افتاده و آوارگی و اخراج شهروندان یمنی و سوءاستفاده از آنها توسط واحدهای امنیتی نظامی (کمربند امنیتی) که توسط اشغالگران عربستان سعودی و اماراتی ایجاد شدند جدیدترین گواه عدم موفقیت تجاوز علیه یمن و شکست آن از نظر اخلاقی و انسانی و حقوق پس از ناکامی نظامی آن بوده است.
نخبگان سیاسی ، فرهنگی و رسانهای هم که از کشورهای متجاوز حمایت میکردند ناکام ماندند و از همین رو کاسه گدایی خود را یک بار به سمت ریاض و بار دیگر به سمت ابوظبی میگیرند. این وضعیت همه مزدورانی است که از اشغالگر خارجی علیه سرزمین، ملت و آرمانهای یمن حمایت میکردند و نمونههای بسیاری از آنها در کتاب تاریخ وجود دارد کتابی که برای کسانی که میفهمند ،موعظه میگیرند و یاد میگیرند باز است.
دیدگاه تان را بنویسید