واکنش ها در اروپا به گام دوم برجامی ایران/سی ان ان: پیام مهمی از تهران مخابره شد

کد خبر: 946324

وزارت خارجه آلمان به گام دوم برجامی ایران واکنش نشان داد.

واکنش ها در اروپا به گام دوم برجامی ایران/سی ان ان: پیام مهمی از تهران مخابره شد
خبرگزاری مهر: به نقل از وبگاه وزارت خارجه آلمان، وزارت خارجه آلمان امروز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای از تصمیم ایران در خصوص افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم به ۵ درصد ابراز نگرانی کرد.

در بیانیه صادره از سوی وزارت خارجه آلمان بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و تعلل اروپایی‌ها آمده است: از بیانیه ایران مبنی بر آغاز غنی سازی اورانیوم به بالاتر از محدوده ۳.۶۷ درصدِ تعیین‌شده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به شدت نگران هستیم.

بیانیه مذکور در ادامه می افزاید: منتظر دریافت اطلاعات بیشتر در این باره از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی هستیم. قویاً از ایران می خواهیم تا همه فعالیت‌های نامتناسب با تعهداتش ذیل برجام را متوقف کرده و به عقب بازگردد.

لازم به ذکر است، امروز در آغاز گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران وفق مواد ۲۶، ۳۷ مندرج در توافق هسته‌ای، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه در نشست خبری سخنگوی دولت در راستای گام دوم کاهش تعهدات برجامی گفت: امروز در مهلت پایان ۶۰ روز کاهش تعهدات برجامی خود قرار داریم و از آنجا که خواسته‌های ایران در خصوص برجام مبنی بر بازگشت میزان فروش نفت به پیش از خروج آمریکا از برجام اجرایی نشده است، لذا امروز گام دوم برداشته می‌شود.

وی در این باره افزود: اگر در گام اول به تعهدات خودمان در مورد محدودیت در میزان ذخایر پایبند نبودیم، در گام دوم نسبت به تعهد خودمان در سطح غنی‌سازی و غلظت آن، تجدیدنظر کردیم و عدم پایبندی خود به این تعهد را اعلام می‌کنیم. امروز نامه‌ای توسط آقای دکتر ظریف به خانم موگرینی نوشته شده که ارسال خواهد شد. در این نامه به صراحت بندهایی از برجام که بعد از این متعهد نیستیم و مربوط به غنی‌سازی است، اعلام خواهیم کرد و مجدداً مهلت ۶۰ روزه خواهیم داد و بعد از آن، روند کاهش تعهدات ادامه می‌یابد.

گفتنی است چندی پیش، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عبور ذخایر اورانیوم ایران با غنای ۳.۶۴ درصد از سقف ۳۰۰ کیلوگرم (گام اول برجامی ایران) را تأیید کرد و در پاسخ به گزارشات متعدد رسانه‌های بین الملل در بیانیه‌ای اعلام کرد «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس به شورای حکام اطلاع داده و تأیید کرده در تاریخ اول جولای میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از سقف مجاز در توافق هسته‌ای فراتر رفته است.

ایران نه به منظور نقض توافق هسته‌ای؛ بلکه بر اساس بندهای ۲۶، ۳۶ و ۳۷ برجام تصمیم گرفته است که از تعهداتش در توافق هسته‌ای کاهش دهد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشتر در آخرین گزارش خود، برای پانزدهمین بار پایبندی ایران به تعهداتش در برجام را تأیید کرده بود.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی چندی پیش در نشست خبری که در مجتمع هسته‌ای آب سنگین اراک برگزار شد، اظهار داشت: ششم تیرماه (۲۷ ژوئن) از مرز تولید ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور خواهیم کرد و علاوه بر آن، افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و ما بعد از عبور از ۳۰۰ کیلوگرم، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین را از ۳.۶۷ درصد بیشتر خواهیم کرد.

قریب به ۲ ماه پیش، شورای عالی امنیت ملی ایران با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن آمریکا به دلیل خروج از برجام، از کشورهای اروپایی باقی‌مانده در این توافق نیز به خاطر کُندی و کم کاری در تأمین تعهدات‌شان به شدت انتقاد کرد.

ایران همچنین در بیانیه هشدار آمیز خود به کشورهای باقی‌مانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده بود تا به تعهدات‌شان به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی عمل کنند و چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند، در مرحله بعدی تهران رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.

واکنش آلمان به گام دوم برجامی ایران انتقاد مکرون از افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم کشورمان

رئیس جمهور فرانسه با محکوم کردن افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در کشورمان مدعی شد که این اقدام "نقض" برجام است.

به گزارش ایسنا، یک مقام در دفتر ریاست جمهوری فرانسه به خبرگزاری رویترز گفت که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه امروز (یک‌شنبه) در واکنش به افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران به بالاتر از حد تعیین شده در برجام (۳.۶۷) در اظهاراتی آن را محکوم کرد.

به گفته این مقام فرانسوی، مکرون همچنین این اقدام ایران را نقض توافق هسته‌ای دانسته و بر ضرب‌الاجل تعیین شده برای از سرگیری مذاکرات میان طرف‌های توافق در ۱۵ ژوئیه تاکید کرده است.

جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (یک‌شنبه) اعلام کرد که می‌تواند در هر سطحی اورانیوم را غنی‌سازی کند و تا ساعات آینده نیز غنی‌سازی خود را از حد تعیین شده در برجام، یعنی ۳.۶۷ درصد بالاتر خواهد برد.

به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان امروز ضمن تائید این خبر تاکید کرد که فعلاً رسیدن به غنای مورد نیاز برای تأمین سوخت راکتور تهران (۲۰ درصد) در دستور کار نیست.

همچنین عباس عراقچی معاون وزیر امورخارجه کشورمان صبح امروز گفت: روند کاهش تعهدات در راستای حفظ برجام است نه از بین بردن آن. ممکن است به خاتمه حضور ما در برجام منجر شود اما در این مقطع ۶۰ روزه به شکلی فرصت‌هاست که می‌تواند طرف‌های مقابل از آن استفاده کنند.

وی افزود: معتقدیم برجام سند معتبر و مهمی است و خواهان ادامه آن هستیم اما خواسته‌های ما از این سند هم باید محقق شود و چون این اتفاق نیفتاده ما در تعهدات‌مان تجدید نظر می‌کنیم.

سی ان ان: پیام مهمی از تهران مخابره شد سی ان ان ادامه داد: امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه با همتای ایرانی خود روز شنبه (روز گذشته) تماسی تلفنی داشت و تلاش کرد تا این توافق را نگه دارد؛ دفتر ریاست جمهوری فرانسه در این باره اعلام کرد که مکرون تلاش دارد تا مذاکرات بین المللی را تا اواسط ماه جولای آغاز کند.

شبکه تلویزیونی سی ان ان در بازتاب گام جدید ایران در ارتباط با کاهش تعهدات برجامی گزارش داد: پیام مهمی که از این نشست از سوی تهران دریافت می شود، باز بودن مسیر دیپلماسی است.

به گزارش ایرنا، این شبکه خبری آمریکایی روز یکشنبه پس از نشست خبری مشترک سخنگویان دولت و سازمان انرژی اتمی در باره گام‌های جدید ایران در برجام افزود: ایران سطح غنی سازی اورانیوم خود را افزایش می‌دهد، بنابر توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ حد مجاز غنی سازی ۳.۶۷ درصد برای ایران بود، اما ایران می‌گوید مسیر دیپلماسی همچنان باز است.

"سام کیلی" (Sam Kiley) خبرنگاری سی ان ان از مسکو درباره این نشست خبری گفت: بله! مسیر دیپلماسی باز است و این پیام بسیار مهمی است که از طرف تهران می‌آید.

خبرنگار سی ان ان ادامه داد: ایران "بی میل" به کاهش تعهدات در برجام خود را نشان داد، توافقی که دولت ترامپ در ماه مه سال گذشته میلادی آن را ترک کرد، مساله انتقاد آمیز هم در برجام همین است.

این شبکه خبری آمریکایی افزود: ایران بار دیگر مهلتی ۶۰ روزه بخصوص به طرف اروپایی داد تا نتیجه منسجمی در خصوص اینکه ایران قادر به مبادلات نفتی داشته باشد، اعلام کرد.

کیلی در ادامه گفت: آمریکا نه تنها تحریم‌های یکجانبه را بر ایران اعمال کرده بلکه تحریم‌های چند جانبه ای بر کشورهایی که قصد تجارت و خرید نفت از این کشور را داشته باشند، اعمال کرده و تهران خواستار نتیجه ملموسی از تلاش‌های دیپلماتیک اروپایی‌ها در تسهیل این تحریم‌ها است، ایران می‌خواهد تا حاصل فروش نفت خود را مستقیماً وارد سیستم مالی و اقتصادی کشور کند.

وی افزود: این تنش نخست بر سر این توافق است و این یک فشار دیپلماتیک ایران بخصوص به طرف اروپایی است چرا که هیچ پیشرفت (نفع) اقتصادی از توافق هسته‌ای عاید ایران نشده است.

این رسانه تصویری آمریکایی افزود: باید بخاطر داشته باشیم که این آمریکا بود که ابتدا از توافق خارج شد، آلمان، فرانسه، انگلیس، چین و روسیه تلاش به حفظ این توافق دارند.

خبرنگار سی ان ان ادامه داد: ایران طرف‌های دیگر امضا کننده توافق بخصوص اروپایی ها را متهم به قصور در اجرای تعهدات خود بنابراین توافق می‌داند.

این شبکه تلویزیونی آمریکایی گزارش داد: تهران تا امروز به طرف‌های امضا کننده توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ مهلت داده بود تا تأثیر تحریم‌های آمریکا را تسهیل کنند.

سی ان ان ادامه داد: امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه با همتای ایرانی خود روز شنبه (روز گذشته) تماسی تلفنی داشت و تلاش کرد تا این توافق را نگه دارد؛ دفتر ریاست جمهوری فرانسه در این باره اعلام کرد که مکرون تلاش دارد تا مذاکرات بین المللی را تا اواسط ماه جولای آغاز کند.

«سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پیش از ظهر امروز در نشست خبری مشترک با سخنگوی دولت و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی گفت: ما امروز در موعد ۶۰ روز گام اول کاهش تعهدات برجامی خودمان هستیم و از آنجایی که خواسته‌های ما در باره برجام تحقق نیافت، گام دوم خود را بر می‌داریم. وی ادامه داد: در گام اول اعلام کردیم نسبت به ذخایر پایبندی به تعهد خود نداریم تعهد خود را نسبت به غلظت اعلام می‌کنیم. امروز نامه‌ای از سوی آقای ظریف به خانم موگرینی تهیه و نوشته شده است و بندهایی که در برجام در باره غلظت غنی‌سازی آمده است را اعلام کردیم که دیگر رعایت نمی‌کنیم و غلظت غنی‌سازی را افزایش خواهیم داد.

وی تصریح کرد با این حال، حرکت ما به گونه‌ای است که فرصت برای گفت‌وگو، دیپلماسی و تعامل در این مدت فراهم شود و اگر از این فرصت استفاده نشود، نباید کسی در تصمیم ایران تردید کند که کاهش روند تعهدات ادامه می‌یابد.

مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی ایران به طرف‌های حاضر در برجام امروز - یکشنبه ۱۶ تیرماه ۹۸ - به پایان رسید و اقدام تازه ایران در کاستن از تعهدات برجامی اعلام شد.

کاهش تعهدات برجامی ایران در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولت های اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هسته ای صورت می گیرد.

طبق توافق هسته ای که بین ایران و شش کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، مقرر شد که ایران با رفع تحریم های بین المللی از مزایایی اقتصادی برجام برخوردار شود، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریم های خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش می کند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند. در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریم های آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.

در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیه ای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هسته‌ای در توافق یرجام خبر داد. براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هسته‌ای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.

در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود. ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هسته‌ای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هسته‌ای تأمین شود تهران هم سریعاً می‌تواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.

ایران دوماه قبل اعلام کرده بود که "به کشورهای باقی‌مانده در برجام شصت روز فرصت داده می‌شود تا تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی را تامین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تامین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد."

رئیس جمهوری فرانسه شب گذشته در تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران، با قبول اینکه اقدام های اروپا برای جبران تحریم های آمریکا موفق و کارآمد نبوده، وعده داد که همه تلاش خود را برای جبران این موضوع بکار گیرند.

وزارت خارجه انگلیس: ایران باید تمامی فعالیتهای مخالف برجام را متوقف کند وزارت خارجه انگلیس در واکنش به اجرای گام دوم کاهش تعهدات برجامی، ادعا کرد لندن به توافق هسته‌ای ایران پایبند است و تهران باید فورا تمامی فعالیتهای مخالف آن را متوقف کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از اسکای نیوز، وزارت خارجه انگلیس در واکنش به گام دوم برجامی تهران ادعا کرد لندن به توافق هسته ای پایبند است و ایران باید از تمامی فعالیتهای مخالف با آن دست بکشد.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: ایران باید تمامی فعالیتهای ناسازگار با پایبندی هایش در توافق هسته ای را متوقف و از آن‌ها عقب نشینی کند.

وزارت خارجه انگلیس همچنین اعلام کرد: لندن از طریق کمیته‌ای مشترک با دیگر امضاکنندگان توافق هسته ای هماهنگی به عمل خواهد آورد.

اتحادیه اروپا به دنبال برگزاری نشست اضطراری برای بحث درباره برجام است

سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از عبور سطح غنی‌سازی ایران از 3.67 درصد به شدت ابراز نگرانی کرد.

به نقل از آسوشیتدپرس، منابع خبری امروز یکشنبه گزارش داده‌اند اتحادیه اروپا به دنبال برگزاری یک نشست اضطراری برای بحث درباره توافق هسته‌ای است.

«مایا کوچیانچیچ» سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به بیانیه روز یکشنبه ایران در کاهش تعهدات برجامی واکنش نشان داد و اعلام کرد که این اتحادیه به شدت از تجاوز سطح غنی‌سازی ایران از میزان 3.67 درصد نگران است.

سخنگوی موگرینی از ایران خواست تا تشدید اوضاع را متوقف کرده و از گام‌هایی که اتخاد کرده بازگردد.

وی در ادامه افزود اتحادیه اروپا منتظر اطلاعات بیشتر از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد ماند و پس از آن با طرف‌های مربوط درباره گام‌های آتی در زمینه توافق هسته‌ای رایزنی خواهد کرد.

پیشتر نیز «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کاهش تعهدات برجامی ایران ابراز نگرانی کرد و آن را تضعیف کننده برجام خواند.

این مقام ارشد اروپایی همچنین خواستار بازگشت ایران به تعهداتش شده است و از احتمال تشکیل کمیسیون مشترک برجام خبر داد.

ایران امروز و بعد از پایان مهلت 60 روزه به اتحادیه اروپا در زمینه عدم انجام تعهداتش مطابق توافق هسته‌ای، گام دوم کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که براساس آن قرار است از امروز یک شنبه میزان غنی سازی اورانیوم ایران از 3.67 درصد بالاتر رود.

در نشست خبری مقامات دولت در این زمینه، سیدعباس عراقچی گفت: ما امروز در موعد 60 روز پایان گام اول کاهش تعهدات در برجام هستیم و از آنجا که خواسته های ما و فروش نفت قبل از برجام تحقق نیافته گام دوم را برمیداریم و در گام دوم نسبت به میزان و درصد غنی سازی.

عراقچی گفت: امروز نامه ای از سوی ظریف به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشته شده و ارسال می شود و به صراحت بندهایی که از برجام درباره عدم تعهد ما به غلظت اورانیوم و یک مهلت 60 روزه اعلام خواهد شد.

وی بیان کرد: روند کاهش تعهدات ایران در راستای حفظ برجام است و ممکن است این روند به خاتمه حضور ما در برجام منتهی شود.

راشاتودی| برنامه هسته‌ای ایران کماکان شفاف و باز است

برخی تحلیلگران امور سیاسی گام دوم ایران در زمینه کاهش تعهدهای برجامی را تلاشی جهت اعمال فشار به اروپا و دور شدن آن‌ها از تصمیم‌های ضد ایرانی آمریکا بر شمردند.

تحلیلگران امور سیاسی یکشنبه در گفت‌و‌گو با شبکه خبری «راشاتودی» تصمیم جدید تهران مبنی بر غنی سازی بیش از 3.67 درصدی را تلاشی برای اعمال فشار بر اروپایی‌ها جهت پایبند بودن آن‌ها به تعهداتشان در برجام توصیف کردند.

«سید محمد مرندی» استاد دانشگاه تهران در این باره توضیح داد که بی‌میلی اروپا در کنار گذاشتن تحریم‌های یک جانبه واشنگتن و تجارت با جمهوری اسلامی، ایران را مجبور ساخته تا این اقدام را انجام دهد.

مرندی اظهار داشت: «ایران به تدریج تعهدات خود را کاهش می‌دهد تا با فشار آوردن بر اروپایی‌ها آن‌ها ‌را به برداشتن گام رو به جلو مجاب کند. اگر اروپا به تعهدات خود پایبند باشد، ایران نیز در توافق ‌هسته‌ای باقی خواهد ماند.»

مرندی تأکید کرد، اگرچه ایران برخی تعهدهای برجامی خود را کاهش داده، اما برنامه هسته‌ای این کشور هنوز باز و شفاف است.

وی افزود:«نظارت مستمر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر ایران در هیچ جای دیگر وجود ندارد. تداوم تعهد ایران در زمینه نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فرصتی را برای اروپایی‌ها فراهم می‌کند که شامل رفع تحریم‌ها و پیوستن مجدد ایران به ساز و کار مالی جهانی است.»

مرندی در خاتمه اظهار داشت، تنش‌های ایالات متحده و ایران در حال افزایش است، اما به اعتقاد وی، تهران بر این باور است که آمریکا قصد مقابله نظامی ندارد.

«سید مصطفی خوش‌چشم» دیگر تحلیگر امور سیاسی نیز اظهار داشت که ایران نیاز داشت تا فشاری را به اروپایی‌ها وارد کند تا آن‌ها با ارتباط مستقل با ایران و بدون دستور واشنگتن پایبند باشند.

خوش چشم در خاتمه گفت، هرگونه درگیری با ایران به فاجعه‌ای در اقتصادی جهانی به ویژه متحدان عرب آمریکا در منطقه خلیج فارس منجر خواهد شد.

بر اساس این گزارش، «بهروز کمالوندی» معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی پیش از ظهر امروز (یکشنبه) در نشست خبری مشترک به همراه «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و «علی ربیعی» سخنگوی دولت به تشریح جزییات اقدامات ایران در راستای بیانیه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر توقف برخی تعهدات برجامی در پایان فرصت 60 روزه به طرف‌های برجامی پرداخت.

کمالوندی در این نشست خبری گفت: امروز روز شصتم است که مهلت پایان یافته است و براساس دستوری که از ریاست جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی داشتیم، امروز باید گام دوم را برمی‌داشتیم که امروز برداشته شده است.

دیپلمات اسبق انگلیس: تعهدات ایران در برجام به شورای حکام ارتباطی ندارد

سفیر اسبق انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی، درخواست آمریکا برای برگزاری نشست اضطراری شورای حکام درباره فعالیت هسته ای ایران را اقدامی نامناسب و غیر همسو با ماموریت این شورا خواند.

«پیتر جنکینز» که در سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ این سمت را بر عهده داشت روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا گفت: درخواست آمریکا برای نشست اضطراری شورای حکام من را به یاد سال ۲۰۰۳ می‌اندازد، که جان بولتون اصرار داشت این طور وانمود کند ایران برخلاف معاهدات پادمانی آژانس برخی از فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را اعلام نکرده است. او می‌خواست از این طریق فشارهای دیپلماتیک را بر ایران افزایش داده و مساله را به شورای امنیت سازمان ملل بکشاند.

وی ادامه داد که این بار آمریکا تلاش می‌کند تا به بهانه اینکه ایران برخی از محدودیت‌هایش را تحت برجام متوقف کرده، فشار مشابهی را وارد کند.

نماینده اسبق انگلیس در آژانس با تاکید بر اینکه محدودیت‌های ایران در برجام با «پایبند نبودن به تعهدات پادمانی آژانس متفاوت است» توضیح داد: اولاً این محدودیت‌ها به صورت قانونی الزام‌آور نبوده و دوماً تعهداتی نیستند که به آژانس داده شده باشد.

جنکینز با تاکید بر بند دوم اظهارات خود، ابراز تردید کرد که برگزاری نشست شورای حکام برای به اصطلاح بررسی عدم پایبندی ایران به برجام اقدامی مناسب باشد.

وی افزود: امیدوارم که اکثر اعضا شورا متوجه این موضوع باشند و از هرگونه اظهار نظر و موضع گیری پرهیز کنند.

نمایندگی آمریکا در سازمان‌های بین المللی مستقر در وین روز جمعه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد از شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درخواست کرده است تا نشست اضطراری درباره گزارش اخیر مدیر کل، پیرامون برنامه هسته‌ای ایران برگزار شود.

این بیانیه می‌افزاید: آمریکا با قدرت از آژانس بین المللی انرژی اتمی و تلاش‌های آن برای راستی آزمایی فعالیت‌های تهران حمایت می‌کند.

در بیانیه نمایندگی آمریکا در وین آمده است همانگونه که «جکی ولکات» سفیر آمریکا در سازمان‌های بین المللی پیش از این گفته است هرگونه فعالیت هسته‌ای ایران و تغییرات آن باید در اختیار شورای حکام قرار گیرد تا نسبت به اجرای تعهدات ایران تحت پادمان و تعهدات هسته‌ای ارزیابی شود.

نمایندگی آمریکا که کشورش با خروج از توافق بین المللی هسته‌ای ایران، تعهدات خود را مطابق این برنامه و قطعنامه شورای امنیت نادیده گرفت و به هیچ کسی در جامعه بین المللی هم پاسخگو نبود، این بار مدعی شده است جامعه بین المللی باید آنچه را که «رژیم ایران» نامید، پاسخگو نگه‌دارد.

هم زمان نمایندگی کشورمان در سازمان‌های بین المللی مستقر در وین با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: این طنزی تلخ است که همان رژیمی که برجام را از طریق خروج غیر قانونی و یکجانبه نقض کرد و به دیگران فشار می‌آورد تا اقدام مشابهی را صورت دهند و با اعمال زور مانع اجرای آن توسط جامعه بین المللی می‌شود، نسبت به اجرای همان توافق، ابراز نگرانی کرده است.

این بیانیه می‌افزاید: اینکه آمریکا به عنوان ناقض اصلی برجام، این در خواست را مطرح کرده نشان دهنده انزوای این کشور در مخالفت با رویکرد چند جانبه گرایی و حاکمیت قانون در مسائل بین المللی است.

بر اساس این بیانیه، تصمیم ایران برای کاهش تعهداتش در برجام، در واکنش به شرایطی است که آمریکا ایجاد کرده است؛ از جمله آنهایی که می‌خواهند تعهداتشان در برجام را اجرا کنند، تحریم می‌کند.

نمایندگی کشورمان همچنین تصریح کرد که درخواست آمریکا با مأموریت شورای حکام و پادمان‌های مرتبط نسبتی ندارد و مسائل مرتبط با اجرای برجام در چارچوب سازوکاری که در این رابطه طراحی شده قابل پیگیری است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی که تعهدات ایران در قبال برنامه هسته‌ای را رصد می‌کند، تاکنون در ۱۵ گزارش پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تأیید کرده است.

جمهوری اسلامی ایران در اعتراض به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های ظالمانه ۶۰ روز مهلت تعیین کرده بود که دولت‌های اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هسته‌ای، آثار تحریم‌های آمریکا را کاهش دهند. این مهلت امروز - یکشنبه ۱۶ تیرماه ۹۸ - به پایان رسید و اقدام تازه ایران در کاستن از تعهدات برجامی اعلام شد.

سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پیش از ظهر امروز در نشست خبری مشترک با سخنگوی دولت و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی گفت: ما امروز در موعد ۶۰ روز گام اول کاهش تعهدات برجامی خودمان هستیم و از آنجایی که خواسته‌های ما در باره برجام تحقق نیافت، گام دوم خود را بر می‌داریم.

وی ادامه داد: در گام اول اعلام کردیم نسبت به ذخایر پایبندی به تعهد خود نداریم تعهد خود را نسبت به غلظت اعلام می‌کنیم. امروز نامه‌ای از سوی آقای ظریف به خانم موگرینی تهیه و نوشته شده است و بندهایی که در برجام در باره غلظت غنی‌سازی آمده است را اعلام کردیم که دیگر رعایت نمی‌کنیم و غلظت غنی‌سازی را افزایش خواهیم داد.

وی تصریح کرد با این حال، حرکت ما به گونه‌ای است که فرصت برای گفت‌وگو، دیپلماسی و تعامل در این مدت فراهم شود و اگر از این فرصت استفاده نشود، نباید کسی در تصمیم ایران تردید کند که کاهش روند تعهدات ادامه می‌یابد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت