ماجرای توقیف نفتکش انگلیسی توسط قایقهای ایرانی در خلیج فارس
در پی انتشار شایعاتی مبنی بر توقف یک نفتکش متعلق به انگلیس در خلیج فارس مقامات انگلیسی تاکید کردند که این نفتکش تنها برای کنترل مجوز تردد خود متوقف شده است.
خبرگزاری ایسنا: به نقل از دیلی استار، مقامات سازمان تجارت دریایی بریتانیا روز شنبه (امروز) درباره علت توقف نفتکش "پاسیفیک وویاجر" در آبهای خلیج فارس گفتند که این کشتی تنها بنا به رویههای معمول دریایی و برای کنترل مجوز تردد الکترونیکی خود به عربستان سعودی متوقف شده است.
این مقامات همچنین تاکید کردند که نفتکش پاسیفیک وویاجر در ایمنی کامل به سر میبرد و مشکلی ندارد.
صبح امروز در برخی رسانهها شایعاتی مبنی بر این منتشر شد که قایقهای ایرانی یک نفتکش انگلیس را در خلیج فارس متوقف کردهاند.
به گزارش ایسنا، روز پنجشنبه گذشته یک نفتکش حامل نفت ایران به شکل غیر قانونی توسط نیروی دریایی انگلیس در جبلالطارق، شبهجزیرهای کوچک واقع در جنوب اسپانیا که بخشی از قلمرو بریتانیا به شمار میآید، توقیف شد.
به دنبال توقیف این نفتکش، عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران از احضار سفیر لندن در تهران به وزارت خارجه خبر داد و توقیف این نفتکش را غیر قانونی دانست.
رئیس دولت محلی جبلالطارق نیز گفت که تفنگداران نیروی دریایی انگلیس یک نفتکش حامل دو میلیون بشکه نفت ایران را که مدعی شد عازم سوریه بوده است، در سواحل این منطقه توقیف کردهاند.
همچنین اسدالله قرهخانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اقدام دولت انگلیس در توقیف نفتکش ایرانی غیر قانونی بوده است، گفت: اینکه تفنگداران با هلیکوپتر بر روی یک نفتکش بی دفاع بروند و آن را توقیف کنند مورد پذیرش هیچ کشوری نیست.
برخی از تحلیل گران عرب با اشاره به توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران در آبهای سرزمینی جبلالطارق، عنوان کردند این اقدام نه تنها بیانگر نادیده اصول حقوقی روابط بین الملل است، بلکه این اقدام نشان دهنده مسوولیت گریزی انگلیس در برجام و همکاری این کشور با آمریکا در تحریم های ضد ایرانی و سوری است.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، تفنگ داران نیروهای دریایی انگلیس روز پنجشنبه گذشته نفتکش سیصد هزار تُنی «گریس یک» را در آب های سرزمینی جبلالطارق توقیف کردند. ادعا شده که این نفتکش عازم پالایشگاه شهر «بانیاس» در شمال غرب سوریه بوده است. مقامات اسپانیائی اعلام کردهاند این اقدام نیروی دریائی انگلیس به درخواست آمریکا صورت گرفته است. این تحولات در حالی صورت می گیرد که بر اساس اظهارات «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران اگر اقدام عملی از سوی دیگر اعضای باقی مانده در برجام برای حفظ منافع اقتصادی ایران در این توافق انجام نشود، ایران از یکشنبه اقدامهای بعدی را برای کاهش تعهداتش در این توافق انجام خواهد داد.
همراهی انگلیس با آمریکا در کارزار ضد ایرانی
روزنامه «الاخبار» لبنان نوشت: توقیف ابر نفت کش «گریس یک» بیانگر حجم بحران میان تهران و تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) است. این اقدام نشان دهنده از بین رفتن فرصت حل بحران و مسدود شدن افق مذاکرات جاری میان دو طرف در سایه نزدیک شدن به پایان مهلت ایران به کشورهای اروپایی درباره کاهش پایبندی به سطح تعهدات خود در توافق هسته ای است. انگلیس با توقیف نفت کش ایرانی نه تنها تعهدات خود درباره پایبندی به توافق هسته ای را نادیده گرفت، بلکه یک گام هم فراتر نهاد و پایبندی خود به تحریم های ضد ایرانیِ آمریکا را ثابت کرد. انگلیس با این اقدام خود با آمریکا در جنگ اقتصادی علیه ایران همکاری کرد و این برخلاف رویکرد غربی ها در اتحادیه اروپا و ناتو است که خواهان بی طرفی و ادامه میانجیگری در تنش میان ایران و آمریکا هستند.
روزنامه «البناء» لبنان در گزارشی به قلم «وفیق ابراهیم» نوشت: بسته شدن تنگه جبل الطارق از سوی دولت انگلیس بر روی نفت کش ها و کشتی های ایرانی که راهی سوریه هستند نشان دهنده همکاری انگلیس در تحریم های ضد ایرانی به شمار آورد. گویا دولت انگیس با این اقدام خود می خواهد مانع از عقب نشینی ایران از برخی تعهدهای خود در توافق هسته ای شود. شورای امنیت، انگلیس را به بستن تنگه در برابر نفت کش های ایرانی مکلف نکرده و این اقدام دولت انگلس مخالف قوانین بین المللی است. اروپایی ها می توانستند با ادامه مذاکره به تعامل اقتصادی خود با ایران ادامه دهند اما اتحادیه اروپا با سازوکار ضعیفی که به راه انداخت تنها به مبادله کالاهایی اقدام کرد که شامل تحریم های آمریکایی نمی شود.
تارنمای شبکه خبری «الجزیره» در گزارشی به نقل از «مصطفی کواکبیان» رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس توقیف نفت کش ایرانی را به منزله راهزنی دریایی و دشمنی غیر قانونی به شمار آورد و نوشت: این اقدام بار دیگر وابستگی انگلیس به آمریکا و پوچ پودن ادعای لندن درباره نجات توافق هسته ای را به اثبات رساند.
پیامدهای احتمالی توقیف نفت کش ایرانی
شبکه خبری «الجزیره» در بخشی از گزارش خود آورد: در میان تنش آمریکا با ایران توقیف نفت کش ایرانی در جبل الطارق بار دیگر اوضاع را پیچیده خواهد کرد. به ویژه این در شرایطی است که در ایران هم بسیاری خواستار مقابله با انگلیس و توقیف نفت کش این کشور هستند.
تارنمای شبکه خبری الجزیره به نقل از «محمد صالح صدقیان» مدیر مرکز عربی پژوهش های ایرانی نوشت: توقیف نفت کش ایرانی اقدامی نگران کننده است که تنش هایی را به دنبال خواهد داشت. به ویژه این در شرایطی است که ایران سه روز پیش از این رویداد مهلتی را برای اتحاد اروپا با هدف حفظ توافق هسته ای تعیین کرده است. وی تنش های کنونی میان ایران و واشنگتن را هم بسیار خطرناک به شمار آورد و هشدار داد که گسترش راهزنی دریایی و قانونمند کردن آن به آشوب در تحولات بین المللی دامن منجر خواهد شد.
روزنامه «رای الیوم» چاپ انگلیس در گزارشی به قلم «البشیر محمد حسن» نوشت: تهران برگ برنده های بسیاری در اختیار دارد که می تواند با استفاده از آن انگلیس را زیر فشار قرار دهد تا نفت کش توقیف شده را آزاد کند. این کشور برخی از این برگ برنده های خود را رونمایی کرده است. بسیاری از مقام های ایران خواستار مقابله به مثل با انگلیس در این زمینه و توقف نفتکش های این کشور در تنگه هرمز شده اند. بسیاری از ناظران معتقدند ایران که توانسته است پهپاد جاسوسی آمریکا را سرنگون سازد می تواند با توقیف یک کشتی انگلیسی این کشور را مجبور سازد تا نفت کش ایران را آزاد کند. پیش بینی می شود این رویداد افزایش تنش میان ایران و آمریکا را به دنبال داشته باشد. همچنین این موضوع سبب دو دستگی اروپایی درباره روابط آمریکا خواهد شد. اعتراض مادرید به این اقدام بیانگر نارضایتی کشورهای اروپایی از آمریکا است. این کشورها تمایل ندارند که توسط آمریکا نادیده گرفته شود و در رهگیری کشتی های ایرانی به فرمانبر آمریکا تبدیل شوند.
توقف نفت کش و تحریم مردم سوریه
روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی دیگر آورد: بدون هیچ گونه ابهامی و با همه ابزارها و شیوه های موجود غربی ها به رهبری آمریکا تحریم همه جانبه سوریه را اعلام کردند. افزون بر فشارهایی که واشنگتن بر کشورهای جهان به ویژه کشورهای عربی وارد می کند تا مانع از سرگیری روابط آنها با سوریه شود و در مسیر بازگشت سوریه به چرخه اقتصادی و سیاسی منطقه سنگ اندازی کند نیز انگلیس در این راستا با توقیف نفت کش ایرانی حامل نفت نفت سوریه به مرحله دیگری وارد شده است و این نشان دهنده ورود عملی انگلیس به میدان تحریم های ضد سوری است.
روزنامه رای الیوم با اشاره به اقدام انگلیس در توقیف کشتی نفت کش ایرانی آورد: ملت سوریه قربانی اصلی تحریمهای ظالمانه اروپایی هستند. این تحریمها سبب جلوگیری از انتقال سوخت و انرژیهای لازم به این کشور شده است و تناقض سیاستهای غربی ها و وابستگان آنها درباره حقوق بشر را آشکار می کند. این تحریمها ملت سوریه را به دو اقدام وادار میکند. نخست مهاجرت به اروپا برای فرار از رنجهای محاصره و دوم روی آوردن به افراط گرایی و گرایش به انتقام از دولتهایی که آنها را زیر محاصره کشنده قرار دادهاند. اگرچه برخی از این دولتها امروز دست برتر را دارند اما این وضع ادامه نخواهد یافت و ملتها فراموش نخواهند کرد.
دیدگاه تان را بنویسید