بوریس جانسون خواستار تعامل با ایران شد
نامزد پیشتاز نخست وزیری انگلیس خواستار تعامل با جمهوری اسلامی ایران بر سر توافق هستهای ۲۰۱۵ شده است.
خبرگزاری تسنیم: بوریس جانسون نامزد پیشتاز نخست وزیری انگلیس در مصاحبه با خبرگزاری رویترز در پاسخ به سئوالی درباره ایران، گفت: من از دولت ایران می خواهم تا بسیار بسیار سخت درباره لغو توافق هستهای و نقض تعهداتش در چارچوب این توافق فکر کند.
وی در ادامه افزود: این توافق یک ضامن خوب برای ثبات روابط با اتحادیه اروپا و آمریکا بوده است و من فکر می کنم آنها باید همچنان به این توافق پایبند باشند. من فکر می کنم این اشتباه بزرگی خواهد بود که ایران اکنون بخواهد رویکرد خویشتنداری را متوقف کرده و به دنبال غنی سازی مواد هستهای باشد و تصور می کنم این اقدام یک اشتباه جدی خواهد بود.
وی در پاسخ به این سئوال که "آیا درباره ایران موضع نزدیک تری به آمریکا دارید؟"، اظهار داشت: فکر می کنم چیزی که قطعا مطرح است آن است که توافق هستهای ظاهرا شکننده و تضعیف شده و ما باید درباره راهکارهای محدود کردن رفتارهای مخرب ایران در منطقه فکر کنیم ولی من همچنان بر این باورم که تعامل با ایران و متقاعد کردن این کشور برای عدم دنبال کردن تسلیحات هستهای مسیر درست پیش رو برای کشور ما و منطقه خواهد بود.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه سهشنبه با انتشار پیامی طعنهآمیز در توئیتر، به بیانیه اروپاییها که در آن از اقدام اخیر ایران مبنی بر افزایش ذخایر اورانیوم خود و عبور از سقف تعیینشده در برجام انتقاد شده است، واکنش نشان داد.
ظریف در این پیام توئیتری خطاب به طرفهای اروپایی برجام گفت: «ایران به اجرای کامل برجام تا زمانی که اتحادیه اروپا و E3 تعهدات اقتصادی خود را انجام دهند پایبند خواهد بود. از این پس، ایران دقیقاً به همان شکلی تعهداتش ذیل برجام را اجرا خواهد کرد که آنها تعهدات خود را اجرا کرده و خواهند کرد، منصفانه است؟».
بوریس جانسون در ادامه در پاسخ به سئوالاتی درباره برگزیت نیز گفت: تصور نمی کنم پارلمان در شرایط کنونی تمایلی به متوقف کردن برگزیت داشته باشد. چیزی که من به دنبال آن هستم یک برگزیت معقول است که از سوی هر دو طرف کانال مورد حمایت واقع شود. ولی ما باید تا 31 اکتبر این روند را نهایی کنیم.
موضعگیری فرانسه در برابر افزایش ذخایر اورانیوم ایران
یک سخنگوی وزارت خارجه فرانسه به افزایش ذخایر اورانیوم ایران واکنش نشان داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، یک سخنگوی وزارت خارجه فرانسه امروز چهارشنبه و در واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۳۷ برجام و متعاقب بدعهدی اروپا در قبال ایران مدعی شد که تهران با این تصمیم هیچ چیزی به دست نمی آورد.
این درحالیست که امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه نیز بی اشاره به بدعهدی طرف اروپائی و آمریکا در تعهدات خود ذیل برجام دیروز سهشنبه خواستار کاهش فوری ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران شده بود.
وی طی بیانیهای مدعی شده بود: با نگرانی، عبور ایران از محدودیت در نظر گرفته شده در توافق هستهای با قدرتهای جهانی را مشاهده کردیم و از ایران میخواهیم بدون تاخیر از این روند بازگشته و از هرگونه اقدام دیگری که تعهدات برجامی خود را زیر سوال ببرد؛ پرهیز کند.
گفتنی است روز گذشته، آژانس بینالمللی انرژی اتمی عبور ذخایر اورانیوم ایران با غنای ۳.۶۴ درصد از سقف ۳۰۰ کیلوگرم را تأیید کرد و در پاسخ به گزارشات متعدد رسانههای بین الملل در بیانیهای اعلام کرد «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس به شورای حکام اطلاع داده و تأیید کرده در تاریخ اول ژوئیه (روز دوشنبه) میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف مجاز در توافق هستهای فراتر رفته است.
ایران نه به منظور نقض توافق هستهای؛ بلکه بر اساس ۳۶ و ۳۷ برجام تصمیم گرفته است که از تعهداتش در توافق هستهای کاهش دهد. آژانس در آخرین گزارش خود، برای پانزدهمین بار پایبندی ایران به تعهداتش در برجام را تأیید کرد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی چندی پیش در نشست خبری که در مجتمع هستهای آب سنگین اراک برگزار شد، اظهار داشت: ششم تیرماه (۲۷ ژوئن) از مرز تولید ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور خواهیم کرد و علاوه بر آن، افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و ما بعد از عبور از ۳۰۰ کیلوگرم، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین را از ۳.۶۷ درصد بیشتر خواهیم کرد.
بیش از ۴۰ روز پیش، شورای عالی امنیت ملی ایران با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن آمریکا به دلیل خروج از برجام، از کشورهای اروپایی باقیمانده در این توافق نیز به خاطر کُندی و کم کاری در تأمین تعهداتشان به شدت انتقاد کرد.
ایران همچنین در بیانیه هشدار آمیز خود به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده بود تا به تعهداتشان به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی عمل کنند و چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند، در مرحله بعدی تهران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.
با این حال پیش از این اتحادیه اروپا در واکنش به مهلت ۶۰ روزه ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی اعلام کرده بود که هیچ ضربالاجلی را از سوی تهران نمیپذیرد.
ایران و روسیه: اقدامات یکجانبه آمریکا باعث پیچیدگی برجام شده است مقامات هستهای ایران و روسیه با صدور بیانیهای تأکید کردند، اوضاع پیچیده مرتبط با برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام) نتیجه اقدامات یکجانبه آمریکاست.
به گزارش تسنیم به نقل از پورتال سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران طی سفری سه روزه به جمهوری فدراسیون روسیه که از 10 لغایت 12 تیرماه انجام شد، با «الکسی لیخاچف» مدیر کل شرکت دولتی انرژی اتمی روسیه (روس اتم) در خصوص همکاریهای هستهای صلح آمیز بین دو کشور مذاکره و گفتگو کرد.
در پایان این مذاکرات طرفین بیانیه ای بشرح زیر صادر کردند:
«بر اساس توافق قبلی بین آقای دکتر علی اکبر صالحی، معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران و آقای الکسی لیخاچف مدیر کل شرکت دولتی انرژی اتمی روسیه (روس اتم) آقای دکتر صالحی از تاریخ 10 لغایت 12 تیرماه 1398 سفری کاری به روسیه داشت.
دکتر صالحی و آقای لیخاچف مذاکراتی را در ارتباط با دستور کار مرتبط با همکاری های صلح آمیز انرژی هستهای بین روسیه و ایران داشتند.
در مذاکرات صورت گرفته مهدی سنایی سفیر فوق العاده و نماینده تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران و لوان جاگاریان سفیر فوق العاده و نماینده تام الاختیار فدراسیون روسیه نیز حضور داشتند.
در طول مذاکرات روسای صنایع اتمی دو کشور توجه ویژهای به اوضاع پیچیده مرتبط با برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام) در زمینه برنامه هستهای ایران که در نتیجه اقدامات یکجانبه ایالات متحده آمریکا بوجود آمده است، داشتند.
دو طرف بر اهمیت اساسی حفظ برجام و اجرای تعهدات از جانب همه اعضای این برنامه تاکید داشتند.
آقای دکتر صالحی و آقای لیخاچف در خصوص اجرای پروژه ساخت نیروگاه بوشهر تبادل نظر نمودند. طرفین رضایت خود را از پیشرفتهای موفقیت آمیز این پروژه اعلام داشتند. تفاهم آشکاری بین دو طرف در خصوص اجرای پروژه در چارچوب الزامات قوانین بینالمللی وجود داشت.
دکتر صالحی همچنین تاسیسات صنعت هستهای روسیه مرتبط با راکتورهای VVER را در طول این سفر مورد بازدید قرار داد.
دو طرف همچنین بر ادامه ارتباطات بین یکدیگر تاکید نمودند.»
فرانسه: خروج از برجام به نفع ایران نیست دولت فرانسه بدون اشاره به عدم اجرای تعهدات برجامی خود مدعی شد ایران با کاهش تعهدات خود در این توافق یا خروج از آن چیزی به دست نمیآورد.
به نقل از رویترز، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز چهارشنبه در واکنش به افزایش ذخیره سازی اورانیوم غنیشده و کاهش تعهدات برجامی ایران مدعی شد که تهران با کنارگذاشتن تعهدات خود در برجام و خروج از این توافق چیزی به دست نخواهد آورد.
روز گذشته (سهشنبه) امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز در بیانیهای ضمن ادعای تعهد پاریس به اجرای برجام، از ایران خواست «بدون تعلل به سطح تعیین شده (برای ذخیره اورانیوم با غنای پایین) باز گردد و از هر اقدام دیگری که میتواند تعهدات هستهای این کشور را زیر سوال ببرد، خودداری کند».
رئیسجمهور فرانسه در این بیانیه همچنین مدعی شد پاریس در روزهای آتی اقداماتی در راستای اطمینان از اجرای تعهدات ایران و برخورداری این کشور از امتیازات اقتصادی توافق، اتخاذ خواهد کرد.
مقامات کشورمان روز سهشنبه اعلام کردند ایران در واکنش به پایبند نبودن اروپاییها به تعهدات خود بر اساس برجام، مرز ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده را رد کرده است.
طرفهای اروپایی برجام سال گذشته پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق ضمن ابراز «تأسف» از این اقدام واشنگتن مدعی شدند بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی برجام را تضمین میکنند، اما وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان سرانجام با صدور بیانیه مشترکی در بهمن ماه گذشته رسما ثبت یک کانال مالی ویژه برای تجارت با ایران را اعلام کردند. بنابر ادعای آنها هدف بلندمدت اینستکس (INSTEX) گشایش کانالهای اقتصادی برای کشورهای ثالثی است که تمایل به تجارت با ایران را دارند و سه کشور اروپایی همچنان تلاش میکنند که به چنین هدفی دست یابند. آنها طی روزهای گذشته نیز مدعی راهاندازی رسمی این سازوکار مالی شدند، اما بنا بر گزارش مقامات کشورمان، با گذشت چند ماه از ثبت این سازوکار مالی، هیچ اقدام موثر و عملی در زمینه روابط تجاری ایران و اروپا صورت نگرفته است.
دیدگاه تان را بنویسید