واکنش ها به افزایش ذخایر اورانیوم ایران/ ریابکوف: عبور ایران از مرز ۳۰۰ کیلویی ذخایر اورانیوم، تعجبآور نیست
معاون وزیر خارجه روسیه گفته که عبور ایران از مرز 300 کیلویی ذخایر اورانیوم مجاز شمرده شده در برجام، تعجبآور نیست.
خبرگزاری فارس: «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه گفته که عبور ایران از مرز 300 کیلویی ذخایر اورانیوم مجاز شمرده شده در برجام، تعجبآور نیست.
روسیه پیشتر نیز در خصوص گام اول ایران در کاهش تعهدات برجامی خود یک سال پس از خروج واشنگتن از برجام، ابراز داشته بود که تصمیم ایران را درک میکند.
به گزارش اینترفکس، ریابکوف افزایش ذخایر اورانیوم ایران را «تاسفآور» خوانده اما تاکید کرد که نباید این مساله بزرگنمایی شود. او از طرفهای برجام خواسته که بر تنشها در این خصوص نیفزایند.
مسکو: افزایش ذخایر اورانیوم ایران نتیجه تحریمهای آمریکا است
نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأکید کرد، افزایش ذخایر اورانیوم ایران، نتیجه تحریمهای آمریکا است.
به گزارش خبرگزاری فارس، «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین تأکید کرد، افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نتیجه اقدامات آمریکا در وضع تحریمها علیه صادرات اورانیوم غنی شده ایران است.
بنا بر این گزارش، اولیانوف در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: «ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز 300 کیلوگرم عبور کرد. این امر به معنای انحراف از تعهدات داوطلبانه به برجام است، اما هیچ ارتباطی به نقض انپیتی یا توسعه تسلیحات هستهای ندارد. بلکه در مقابل، این نتیجه تصمیم آمریکا برای تحریم صادرات مازاد اورانیوم غنی شده در ایران است».
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز امروز گفته که عبور ایران از مرز 300 کیلویی ذخایر اورانیوم مجاز شمرده شده در برجام، تعجبآور نیست.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز دوشنبه (۱ جولای/۱۰ تیرماه) عبور ذخائر اورانیوم ۳.۶۷ درصدی ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم مشخصشده در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را تأیید کرد. (جزئیات بیشتر)
پیش از این، یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ درصد ایران از ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران ساعاتی بعدتر این خبر را تأیید کرد و افزود: «این موضوع را قبلا اعلام کرده بودیم و لذا براساس آنچه که اعلام کردهایم خیلی شفاف گفتهایم که چه کار میکنیم و براساس آن نیز عمل میکنیم و این را از حقوق خود در چارچوب برجام میدانیم.»
عبور ایران از سقفهای مجاز اورانیوم ۳.۶۷ درصد ۶۴ روز بعد از ضربالاجلی انجام میشود که شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای باقیمانده در توافق هستهای برای عمل به تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی صادر کرد.
در آن بیانیه که روز ۱۸ اردیبهشتماه در سالروز خروج آمریکا از برجام صادر شد اعلام شده بود اقدام ایران «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» انجام خواهد شد.
ایران در بند هفت توافق هستهای برجام متعهد شده بود طی مدت ۱۵ سال، ذخائر اورانیوم خود را در حد ۳۰۰ کیلوگرم «هگزافلوراید اورانیوم» غنی شده تا ۳.۶۷ درصد یا معادل آن در سایر اشکال شیمیایی محدود کند.
دولت آمریکا ۱۸ اردیبهشتماه سال گذشته از توافق هستهای خارج شد و به فاصله ۹۰ و ۱۸۰ روز بعد از آن تمامی تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق را علیه ایران احیا کرد.
واکنش گوترش به افزایش ذخایر اورانیوم ایران
دبیرکل سازمان ملل متحد به افزایش ذخایر اورانیوم ایران واکنش نشان داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد امروز دوشنبه در واکنش به تصمیم ایران در خصوص افزایش ذخایر اورانیوم کم غنی شده خود وفق مواد ۲۶ و ۳۷ برجام، بدون اشاره به بدعهدی اروپایی ها در عمل به تعهداتشان در برجام در سخنانی اعلام کرد که نگران این موضوع است!
سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد در این باره گفت که چنین اقداماتی به حفظ توافق هستهای و برخوردار شدن مردم ایران از عوائد این توافق کمک نخواهد کرد.
وی در ادامه افزود: لازم است تمامی مسائل پیرامون توافق هستهای با استفاده از مکانیسمهای برجام مورد بررسی قرار گیرند.
گفتنی است، ایران نه به منظور نقض توافق هستهای؛ بلکه بر اساس ۳۶ و ۳۷ برجام تصمیم گرفته است که از تعهداتش در توافق هستهای کاهش دهد.
شایان ذکر است، که آژانس در آخرین گزارش خود، برای پانزدهمین بار پایبندی ایران به تعهداتش در برجام را تأیید کرد.
بهروز کمالوندی سازمان انرژی اتمی چندی پیش در نشست خبری که در مجتمع هستهای آب سنگین اراک برگزار شد، اظهار داشت: ششم تیرماه (۲۷ ژوئن) از مرز تولید ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور خواهیم کرد و علاوه بر آن، افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و ما بعد از عبور از ۳۰۰ کیلوگرم، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین را از ۳.۶۷ درصد بیشتر خواهیم کرد.
بیش از ۴۰ روز پیش، شورای عالی امنیت ملی ایران با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن آمریکا به دلیل خروج از برجام، از کشورهای اروپایی باقیمانده در این توافق نیز به خاطر کُندی و کم کاری در تأمین تعهداتشان به شدت انتقاد کرد.
ایران همچنین در بیانیه هشدار آمیز خود به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده بود تا به تعهداتشان به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی عمل کنند و چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند، در مرحله بعدی تهران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.
با این حال پیش از این اتحادیه اروپا در واکنش به مهلت ۶۰ روزه ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی اعلام کرده بود که هیچ ضربالاجلی را از سوی تهران نمیپذیرد.
سفیر اسبق فرانسه در تهران: غنیسازی 20 درصدی ایران نگرانکننده است
سفیر اسبق فرانسه در ایران اظهار داشت، نگرانی کشورهای حاضر در برجام رسیدن سطح غنیسازی ایران به 20 درصد است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، سفیر اسبق فرانسه در ایران در گفتوگو با یک خبرگزاری غربی گفت، افزایش اورانیوم غنی سازی شده ایران به بیش از 20 درصد نگران کننده است.
«فرانسوا نیکولو» سفیر اسبق فرانسه در ایران دوشنبه در مصاحبه با «خبرگزاری فرانسه» گفت: «کاستن از میزان اورانیوم غنی شده به زیر 300 کیلوگرم به آسانی امکانپذیر است، اما نگرانی کشورهای حاضر در برجام رسیدن سطح غنیسازی ایران به 20 درصد است.»
روز دوشنبه ایران اعلام کرد که ذخایر اورانیوم 3.67 درصد غنیشدهاش از 300 کیلوگرم، سقف مدنظر توافق هستهای وین، فراتر رفته و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تائید کرد. (جزئیات بیشتر)
به گزارش خبرگزاری فرانسه، فرانسوا نیکولو در ادامه این گفتوگو اظهار داشت، مادامیکه ایران به آستانه یک تن اورانیوم کمغنیشده نزدیک نشده نباشد، نگرانی جدی وجود ندارد، اما به عنوان مثال اگر ذخایر اورانیوم غنی شده 20 درصد ایران به 200 تا 300 کیلوگرم برسد، آن موقع جای نگرانی جدی است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است که اگر تا شانزدهم تیر، کشورهای اروپایی به تعهدات خود عمل نکنند، گام دوم در کاهش تعهدات خود را ذیل بندهای 26 و 36 برجام خواهد برداشت، افزایش سطح غنیسازی میتواند یکی از اجزای گام دوم باشد.
دولت آمریکا ۱۸ اردیبهشتماه سال گذشته از توافق هستهای خارج شد و به فاصله ۹۰ و ۱۸۰ روز بعد از آن تمامی تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق را علیه ایران احیا کرد و بر گستره این تحریمها افزود.
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران زمینههای ادامه پایبندی ایران به این توافق را فراهم آورند. ایران تاکید دارد که این کشورها علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا هیچ اقدام عملی برای محقق کردن این وعدهها صورت ندادهاند.
کارشناس آمریکایی: تحریمها سلاحی کوتاهمدت است و سرانجام به واشنگتن ضربه میزند
یک کارشناس آمریکایی در مصاحبهای تاکید کرد که استفاده از تحریمها سلاحی کوتاه مدت بوده و در طولانی مدت به واشنگتن ضربه خواهد زد. «جک راسموس» کارشناس مسائل سیاسی در مصاحبهای گفت در حالی که روسیه و چین به دنبال کاهش نقش دلار در تجارتهای جهانی هستند نباید انتظار داشت که واشنگتن بدون درگیری، اجازه دهد سیطرهاش بر اقتصاد جهانی از دست برود.
وی که با راشاتودی مصاحبه میکرد، گفت: «ولادیمیر پوتین» و «شی جینپینگ» رؤسای جمهور روسیه و چین در دیدار اخیر اعلام کردند که قصد دارند استفاده از ارزهای ملی خود (یوان و روبل) را در تراکنشهای مالی فی مابین را افزایش دهند.
بر اساس گزارشها، این دو کشور همچنین توافق کردند که ابزار مالی برای این هدف ایجاد کنند و توافقنامهای نیز در این زمینه با یکدیگر امضا کردند. (جزئیات بیشتر)
همچنین از سوی دیگر روسیه و چین در حال کار کردن بر جایگزینی برای سیستم پرداخت جهانی سوئیفت هستند.
جک راسموس که استاد اقتصاد سیاسی در دانشگاه سنت ماری در کالیفرنیا است در ادامه مصاحبه گفت: این موضوع هنوز در ابتدای راه قرار دارد و درباره دو کشور است. البته روسیه و چین دو کشور بزرگی هستند و حجم تبادل غیردلاری آنها قابل توجه خواهد بود.
بر اساس گفته این کارشناس سیاسی، روسیه پیشتر نیز از اقتصادهای نوظهور کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) خواسته بود تا به توسعه روابط تجاری بر اساس ارزهای ملی بپردازند و تلاش ضد دلاری این کشور بدون پاسخ نخواهد ماند و واشنگتن به آن واکنش نشان خواهد داد.
راسموس گفت: دلار هنوز ارزی جهانی است و اگر دیگر اعضای گروه بریکس به سیستم پرداختی روسیه و چین بپیوندند، آمریکا بی تفاوت نخواهند ماند و اقدامات تقابلی اتخاذ خواهد کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه افزود: البته آمریکا با اعمال تحریمها تلاش خواهد کرد که کشورها را از مسیری که اتخاذ کردهاند، منحرف کند. البته تحریمها میتوانند نتیجه معکوس به همراه داشته باشند و اگر آمریکا همچنان از تحریمها به عنوان سلاحی سیاسی استفاده کند باعث پراکنده شدن کشورها از اطراف آمریکا خواهد شد.
راسموس اضافه کرد: استفاده از تحریمها سلاحی کوتاه مدت است اما در طولانی مدت ممکن است که اگر آمریکا سرسختانه این تحریمها را به پیش ببرد، به آمریکا ضربه خواهد زد. اگر واشنگتن هر زمان چیزی را از کشوری بخواهد با استفاده از قدرت و تحریمها به دنبال دستیابی به آن باشد، دیگر کشورها تلاش خواهند کرد مصممتر در مسیری که قرار دارند حرکت کنند.
سازمان ملل: ایران به برجام پایبند بماند
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی نسبت به کاهش تعهدات برجامی کشورمان، از ایران خواست به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بماند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل امروز (دوشنبه) در جمع خبرنگاران در خصوص کاهش تعهدات برجامی ایران در قالب افزایش غنیسازی اورانیم، گفت: چنین اقدامی نه به حفظ توافق کمک میکند و نه منافع اقتصادی محسوسی را برای مردم ایران تأمین میکند. این مسأله باید از طریق سازوکاری که توسط برجام راهاندازی شد، مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه تأیید کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم گذشته است. او گفت که این اقدام بر اساس برنامهریزی زمانبندی شده و از پیش اعلام شده بوده است.
همچنین سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کرد: یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اطلاع شورای حکام رسانده است که آژانس در یکم ژوئیه عبور ذخایر اورانیم غنیسازی شده ایران از محدودیتهای توافق هستهای را تأیید میکند.
منبع نزدیک به ترامپ: اروپا در مسئله ایران پشتیبان آمریکا است
نماینده جمهوریخواه ایالت کانزاس آمریکا که دیدگاههایی نزدیک به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا دارد به نقل از منابعی که به نام آنها اشاره نکرد گفت که کشورهای اروپایی در مسئله ایران از آمریکا حمایت میکنند.
«راجر مارشال»، نماینده جمهوریخواه ایالت کانزاس آمریکا که دیدگاههایی نزدیک به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا دارد به نقل از منابعی که به نام آنها اشاره نکرد گفت که کشورهای اروپایی در مسئله ایران از آمریکا حمایت میکنند.
«مارشال» در بخشی از مصاحبه با شبکه خبری فاکسنیوز روز دوشنبه در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه چه واکنشی به عبور ذخائر اورانیوم ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم دارد گفت: «فکر میکنم همه اول باید یک نفس عمیق بکشند.»
این نماینده جمهوریخواه در ادامه گفت: «باید به خاطر بیاوریم استدلالهای رئیسجمهور در خصوص ایران چیست: نخستاینکه ما به دنبال جنگ با ایران نیستیم، دوم اینکه نمیخواهیم ایران سلاح هستهای داشته باشد و شماره سوم اینکه میخواهیم ایران حمایت مالی از تروریسم را متوقف کند.»
مارشال در ادامه افزایش ذخائر اورانیوم ایران را «قابلپیشبینی» توصیف کرد و در پاسخ به این سوال که آیا نشانهای مبنی بر همراهی کشورهای اروپایی با آمریکا در واکنش به این موضوع وجود دارد گفت: «به نظرم بایستی به رئیسجمهور و وزیر خارجه پامپئو ایمان داشته باشیم. آنها با اروپاییها به طور منظم صحبت میکنند. منابع من میگویند که اروپا پشتیبان ما است، فرانسه پشتیبان ما است، انگلیس پشتیبان ما است و ما با کمک هم از این مشکل عبور خواهیم کرد.»
کشورهای اروپایی علیرغم مخالفتهای لفظی با اقدام دولت آمریکا در خروج از توافق هستهای با ایران با ادعاهای این کشور علیه فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران همنوا شدهاند.
«امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه اخیراً (۵ تیرماه) در خصوص توافق هستهای برجام هم مواضعی نزدیک به ترامپ گرفته و گفته که دولت او با دولت آمریکا به دنبال دستیابی به «توافقی دقیقتر» با ایران است.
ماکرون قبلتر از آن هم روز ۱۶ خرداد در یک کنفرانس خبری مشترک با ترامپ در پاریس گفت که آمریکا و فرانسه اهداف مشترکی با یکدیگر در خصوص ایران دارند و اختلافهای میان دو طرف بر سر ایران بیش از آنکه راهبردی باشد، تکنیکی است.
«امانوئل ماکرون» اولین رئیس یک کشور اروپایی بود که بعد از تهدیدهای ترامپ به خروج از توافق هستهای، بحث «توافق مکمل برجام» با ایران برای دائمی کردن محدودیتهای ایران در برجام را به میان آورد.
فرانسه در کنار انگلیس و آلمان سه کشور اروپایی طرف برجام هستند که بعد از خروج آمریکا از برجام نتوانستهاند به وعدههایشان برای تضمین عواید اقتصادی ایران از این توافق هستهای عمل کنند.
در واکنش به اهمال کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان، شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشتماه سال جاری در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.
یک منبع آگاه دوشنبه (۱ جولای/۱۰ تیرماه) در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ درصد ایران از ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید