دیپلمات اروپایی: ایران قصد «خروج نسبی» از برجام را دارد

کد خبر: 939157

دیپلمات‌های اروپایی نسبت به کاهش جزئی و کلی تعهدات ایران ذیل توافق هسته‌ای هشدار دادند.

دیپلمات اروپایی: ایران قصد «خروج نسبی» از برجام را دارد

خبرگزاری ایسنا: به نقل از وال استریت ژورنال، یک دیپلمات ارشد اروپایی روز دوشنبه مدعی شد که ایران زیرپا گذاشتن بخش‌هایی از توافق چندجانبه هسته‌ای را سبک و سنگین می‌کند.

وی گفت: ایرانی‌ها در حال بررسی این گزینه در کنار سایر گزینه‌هایش هستند تا گامی فراتر بگذارند.

یک دیپلمات اروپایی دیگر اعلام کرد که مشخص نیست تهران تاکنون تصمیم نهایی خود در این زمینه را گرفته است یا خیر.

یک شخص مطلع از برنامه‌های ایران نیز به وال استریت ژورنال مدعی شد که در طی چند روز گذشته مقامات ایرانی به طرفین غربی اعلام کرده بودند که ایران اقداماتی را برای پاسخ متقابل به آمریکا به منظور عدم تمدید معافیت‌ها اتخاذ خواهند کرد.

به گزارش ایسنا، روز چهارشنبه هفته جاری برنامه‌های مرحله‌ای ایران برای انجام اقدامات متقابل در برابر خروج آمریکا از برجام اعلام خواهد شد.

برنامه‌های پیش‌بینی شده در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و فعلاً موضوع خروج از برجام مطرح نیست. طبق بند ۲۶ برجام، در صورت عدم پایبندی طرف مقابل به تعهدات، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.

کاهش جزئی و کلی برخی تعهدات ایران و آغاز بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای که انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود، اولین گام ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و همچنین بدعهدی کشورهای اروپایی در اجرای تعهداتشان است.

ادعای دیپلمات ارشد اروپایی: ایران قصد «خروج نسبی» از برجام را دارد دیپلمات‌های اروپایی با اشاره به گزارش‌هایی مبنی بر قصد ایران برای اتخاذ تصمیم‌های جدید در واکنش به تحریم‌های آمریکا، مدعی شدند ایران قصد دارد اجرای برخی از تعهداتش ذیل برجام را متوقف کند.

به نقل از وال استریت ژورنال، دیپلمات‌های اروپایی روز دوشنبه با اشاره به گزارش‌هایی مبنی بر قصد ایران برای اتخاذ تصمیم‌های جدید در واکنش به تحریم‌های آمریکا، مدعی شدند ایران قصد دارد اجرای برخی از تعهداتش ذیل برجام را متوقف کند.

بر اساس این گزارش، یک دیپلمات ارشد اروپایی مدعی شد قصد ایران برای اتخاذ تصمیمات جدید «خروج نسبی» از توافق هسته‌ای خواهد بود.

این گزارش به نقل از گزارش رسانه‌های ایران می‌افزاید حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، احتمالا روز چهارشنبه اقدامات این کشور در واکنش به خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اعلام می‌کند.

بر اساس این گزارش، این اقدامات بر بند‌های ۲۶ و ۳۷ برجام متمرکز خواهند بود.

وال استریت ژورنال همچنین در ادامه به نقل از گزارش رسانه‌های ایرانی می‌افزاید این طرح که به صورت تدریجی اجرا خواهد شد، شامل توقف محدود و یا کلی برخی از تعهدات ایران و آغاز برخی از فعالیت‌های هسته‌ای خواهد بود. اما خروج کامل از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ گزینه مورد نظر تهران نیست. این اقدامات در واکنش به خروج آمریکا از برجام و همچنین انفعال اتحادیه اروپا در این باره خواهد بود.

واکنش اروپا به خبر کاهش جزئی و کلی تعهدات ایران ذیل برجام/عواقب مهم خروج از برجام

کارشناس سازمان ملل: تحریم‌های ضد ایرانی آمریکا نقض آشکار حقوق بشر است

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد گفت که توسل به تحریم‌های اقتصادی با اهداف سیاسی، نقض حقوق بشر و معیارهای بین‌المللی است . یک گزارشگر مستقل که منصوب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد است از اقدام اخیر آمریکا در اعمال تحریم‌های یکجانبه علیه کوبا، ونزوئلا و ایران ابراز نگرانی و تصریح کرده استفاده از تحریم‌های اقتصادی برای مقاصد سیاسی نقض حقوق بشر است.

به نوشته «وبگاه سازمان ملل متحد» «ادریس جزایری»، گزارشگر ویژه حقوق بشر که بررسی تبعات منفی تحریم‌ها در حیطه وظایف او است گفت: «تغییر نظام از طریق آن دسته از اقدامات اقتصادی‌ که منجر به نقض حقوق اساسی بشر می‌شود هرگز جزو رویه‌های پذیرفته شده در روابط بین‌الملل نیست.»

ادریس جزایری که اهل الجزایر است و از سال 2015 به این سمت منصوب شد، با اشاره به نگرانی خود از تاثیر منفی تحریم‌ها بر مردم، گفت: «نگرانی‌های واقعی و اختلاف‌های جدی سیاسی میان دولت‌ها نباید با تشدید بلایای اقتصادی و انسانی که موجب گرفتاری و گروگان گرفته شدن مردم عادی می‌شود، رفع شود.»

ادریس جزایری با اشاره به تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران گفت که عدم صدور معافیت از تحریم‌های نفتی برای خریداران نفت ایران علی‌رغم اعتراض «ترکیه» از متحدان ناتو و دیگر کشورها وی را نگران کرد.

وی افزود: «استفاده فراسرزمینی از تحریم‌های یک جانبه آشکارا خلاف قوانین بین‌المللی است و عمیقا نگران این مسئله هستم که یک کشور چگونه می‌تواند از سلطه خود در نظام مالی بین‌الملل استفاده می‌کند تا نه فقط به مردم ایران که به تعهداتشان در توافق هسته‌ای پایبند مانده‌اند بلکه به تمامی طرف‌های معامله‌کننده با آنها لطمه بزند.»

وزارت خارجه آمریکا نوامبر(آبان) گذشته، معافیت های 180 روزه‌ای را به هشت کشور خریدار نفت و میعانات ایران شامل ترکیه، کره جنوبی، ایتالیا، تایوان، یونان، ژاپن، چین و هند ارائه کرده بود تا در این فاصله به دنبال منابع جایگزین غیر از نفت ایران باشند و این مهلت دوم مه 2019 پایان یافت.

دولت آمریکا بامداد شنبه 14 اردیبهشت بر خلاف مفاد توافق هسته‌ای، بخش تازه‌ای از همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای با ایران را نیز مشمول تحریم قرار داد.

بر اساس بیانیه‌ای که در وبگاه وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت، «مایک پامپئو» وزیر خارجه این کشور مدعی شد که این تصمیم با هدف محروم‌سازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هسته‌ای اتخاذ شده است.

«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.

دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد. ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشت‌ماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت