آمریکا چه خواب تازهای برای سوریه دیده است؟
هنوز بطور دقیق مشخص نیست آمریکا چه نقشهای برای ادامه نفوذ خود در روند اوضاع در سوریه ریخته است، به نظر میرسد اکنون میخواهد نقش حافظ صلح را در این کشور بازی کند که میتواند خطر تقسیم خاک سوریه را به همراه داشته باشد.
خبرگزاری تسنیم: روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو، امروز در تحلیلی نوشته است: واشنگتن برای چندمین بار طرحهای خود درباره سوریه را تغییر میدهد. اکنون مشخص شده که پنتاگون پس از خارج کردن بخش قابل توجهی از نیروهای نظامی از سوریه، بخش کوچکی از آنها را همچنان در این کشور حفظ خواهد کرد. "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا نیز روز جمعه این مسئله را تایید کرد.
واقعیت این است که هنوز مشخص نیست چه تعداد از نیروهای نظامی آمریکایی در سوریه باقی خواهند ماند، ولی از اکنون واضح است که آمریکا قصد دارد با کمک متحدین خود در ائتلاف بین المللی، در مناطقی از خاک سوریه که به اشغال خود درآوردهاند، نیروهای کرد-عرب و همچنین تشکیلات شبهدولتی به وجود آورند و این به معنای خط مشی آنها در ایجاد شکاف کامل در سوریه است.
آمریکا برای حفظ نفوذ خود در سوریه، حتی در کمترین حالت سعی دارد تا متحدان اروپایی خود را متقاعد سازد تا پس از خروج نظامیان آمریکایی، حضور نظامی خود در سوریه را ادامه دهند، هرچند در این کار موفقیت چندانی نداشته است.
به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، واشنگتن برای یافتن توافق با کشورهای اروپایی و در وهله نخست، انگلیس و فرانسه، باید بخشی از واحدهای نظامی خود را در سوریه حفظ کند. احتمالا صحبت بر سر حضور ۲۰ درصد نیروهای نظامی آمریکایی نظامی و ۸۰ درصد نظامیان کشورهای اروپایی در سوریه باشد. گفته شده که آمریکا ممکن است ۲۰۰ نیروی نظامی خود را در این کشور حفظ کند. سخنگوی کاخ سفید نیز هفته گذشته این مسئله را تایید و اعلام کرد تعداد نظامیان آمریکایی در سوریه از دو هزار نیرو به ۲۰۰ نفر کاهش خواهد یافت. این در حالی است که روز جمعه روزنامه واشنگتن پست به نقل از منابع خبری خود از باقی ماندن ۴۰۰ نیروی نظامی آمریکایی در سوریه خبر داد.
بدین ترتیب فعلا مشخص نیست که طرحهای آمریکا درباره سوریه چه تغییراتی خواهد کرد. مقامات واشنگتن اطمینان دادهاند که پاریس و لندن که به همراه آمریکاییها در عملیات نظامی در سوریه شرکت دارند، از ادامه مشارکت در این زمینه خودداری نخواهند کرد. ظاهرا ترکیه نیز از اقدامات آمریکا در سوریه حمایت میکند. البته مشخص نیست که مقامات آنکارا و واشنگتن به چه توافقاتی در این زمینه دست یافتهاند.
این در حالیاست که چند روز قبل منابع خبری کرد زبان نوشتند که در مناطق شمال شرقی سوریه و هم مرز با ترکیه واحدهای نظامی از کردهای سوری که در خاک عراق توسط نظامیان آمریکایی آموزش دیدهاند و همچنین پستهای نگهبانی با حضور نظامیان آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی مستقر خواهند شد. البته صحت این اطلاعات هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.
به نظر میرسد، اکنون و پس از آنکه نیروهای گروه تروریستی داعش در سوریه سرکوب شدهاند، آمریکا قصد دارد نقش حافظ صلح را در این کشور بازی کند. بر اساس اظهارات رهبران سیاسی کرد، آنها کاملا از این مسئله رضایت دارند. این در حالی است که مقامات مسکو و دمشق معتقدند، آمریکاییها و متحدانشان در ائتلاف بین المللی، نیروهای اشغالگر محسوب میشوند و باید به حضور خود در سوریه خاتمه دهند.
خطر تقسیم سوریه و گسترش نفوذ اشغالگران غربی در این کشور جدی است
ضمن اینکه دلایل زیادی وجود دارد که از هم اکنون تصور کرد، مأموریت حفاظت از صلح آمریکایی در سوریه احتمالا موثر واقع شود و روسیه و البته نیروهای دولتی سوریه در این قضیه کنار گذاشته شوند. این روند اوضاع نفوذ اشغالگران غربی در سوریه را افزایش داده و در واقع منجر به شکاف واقعی در خاک سوریه خواهد شد.
"استانیسلاو ایوانف" کارشناس ارشد مرکز امنیت بین المللی در موسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل آکادمی علوم روسیه در این باره گفته است: «برای اینکه روند اوضاع تغییر کرده و به این سمت سوق پیدا نکند، لازم است تا با آمریکاییها به توافق رسید و تغییراتی در ترکیب "مذاکرات آستانه" به وجود آورد تا تاثیر بیشتری بر حل و فصل مشکلات در سوریه داشته باشد.»
دیدگاه تان را بنویسید