در سفر اعلامنشده پامپئو به بغداد و اربیل چه گذشت؟
وزیر خارجه آمریکا بعد از سفر به عراق با مقامهای این کشور و مقامهای کردستان عراق درباره مسائل مختلف گفتگو کرد.
خبرگزاری فارس: «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا بعد از سفر اعلامنشده به عراق در روز چهارشنبه با شماری از مقامهای این کشور، مقامهای اقلیم کردستان عراق و برخی مقامهای دیگر دیدار کرد.
سفر پامپئو بخشی از تور هشت جانبه او به کشورهای منطقه است که گفته شده هدف آن اطمینان دادن به شریکان و متحدان آمریکا درباره بیانیه ناگهانی «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا درباره خروج نظامیان آمریکایی از سوریه است. بعد از بیانیه ترامپ گمانهزنیهایی درباره احتمال خروج ۵۲۰۰ نظامی آمریکا از عراق مطرح شد.
پامپئو گفت که در سفر به عراق با مقامهای این کشور درباره تصمیم ترامپ در خصوص سوریه رایزنی کرده، اما محور گفتگوها بر تقویت دولت عراق جهت جلوگیری از بازگشت دوباره داعش و کاستن از نفوذ ایران استوار بوده است.
او در بغداد با «عادل عبدالمهدی»، نخستوزیر عراق، «برهم صالح»، رئیسجمهور این کشور، «محمد الحکیم»، وزیر خارجه عراق و «محمد الحلبوسی»، رئیس پارلمان عراق دیدار کرد.
پامپئو هنگام ترک بغداد برای سفر به اربیل گفت: «در عراق این درک مشترک وجود داشت که مبارزه با داعش و مبارزه برای مهار ایران اهدافی واقعی و مهم هستند.»
یکی از جنبههای کلیدی تصمیم آمریکا برای خارج کردن ۲۰۰۰ نظامی این کشور از سوریه اثراتی است که این اقدام بر عملیات ترکیه علیه کردهای همپیمان آمریکا در سوریه خواهد داشت. تنشهای میان مقامهای آمریکایی و ترکیهای اخیراً بر سر این موضوع بالا گرفته و آنکارا از «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید بابت مانعتراشی در اجرای تصمیم ترامپ برای خروج انتقاد کرده است.
پامپئو روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: در مسئله رسیدگی به مناقشه ترکیه با شبهنظامیان کرد در شمال شرق سوریه پیشرفتهایی حاصل شده و آنکارا متعهد شده که از کردهای همپیمان آمریکا محافظت خواهد شد.
سفر پامپئو دو هفته بعد از سفر مخفیانه ترامپ به بغداد و دیدار با نظامیان آمریکایی در غرب عراق صورت گرفت. بسیاری از عراقیها این سفر را تضعیف حاکمیت عراق دانسته و خواستار اخراج نظامیان آمریکایی از عراق شدند. پامپئو در سفر به عراق از پاسخگویی به سوالات خبرنگاران درباره ماندن نظامیان آمریکایی در عراق طفره رفت.
پامپئو، طبق اعلام بیانیه وزارت خارجه آمریکا، در دیدار با عادل عبدالمهدی بر تعهد آمریکا برای حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی عراق تأکید کرده است. طبق این بیانیه، وزیر خارجه آمریکا با نخستوزیر عراق درباره «استقلال انرژی» عراق هم رایزنی کرده است.
مقامهای دولت آمریکا پیش از این گفتهاند کاستن از وابستگی عراق به ایران در زمینه انرژی را یکی از محورهای سیاست خود برای کاستن از نفوذ تهران در بغداد میدانند.
وزیر خارجه آمریکا بعد از دیدار با مقامهای عراقی عازم منطقه کردستان عراق شد و با مقامهای این منطقه از جمله «نیچروان بارزانی»، نخستوزیر اقلیم کردستان عراق، «مسرور بارزانی»، مشاور امنیت ملی این منطقه و «مسعود بارزانی»، رئیس سابق منطقه کردستان عراق دیدار و گفتگو کرد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرده پامپئو در دیدار با مسرور بارزانی بر حمایت آمریکا از گفتگوهای میان اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی تأکید کرده است. او با نیچروان بارزانی درباره شکست داعش در سوریه رایزنی کرده و ارزش «روابط راهبردی» آمریکا با عراق و اقلیم کردستان عراق را خاطرنشان کرده است.
پامپئو در اربیل تلاش کرد با حمایت از کردهای همپیمان آمریکا در سوریه به انتقاداتی که درباره خیانت آمریکاییها به کردها شده پاسخ دهد. او در اربیل گفت: «کسانی بودهاند که با ما جنگیدهاند و اهمیت دارد که ما هر کاری که میتوانیم انجام بدهیم تا اطمینان حاصل کنیم که از این افرادی که با ما جنگیدهاند محافظت میشود.»
سخنان وزیر خارجه آمریکا مشابه اظهاراتی بود که جان بولتون هنگام سفر به فلسطین اشغالی و ترکیه مطرح کرده بود. بولتون مدعی شده بود محافظت از کردها یکی از اولویتهای آمریکا است.
سخنان بولتون با مخالفت سریع و صریح «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه روبرو شد که این اظهارات را «اشتباهی جدی» توصیف کرد و گفت: «ترکیهای در این زمینه نمیتواند هیچ امتیازی بدهد.»
پامپئو در اربیل تلاش کرد از اهمیت پاسخ تند اردوغان به بولتون بکاهد. او پیشبینی کرد اختلافات میان طرفهای آمریکایی و ترکیهای برطرف خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «اردوغان تعهداتی داده؛ او درباره این صحبت میکند که سر جدال با کردها را ندارد-فکر میکنم چنین لحنی به کار میبرد-. ما میخواهیم مطمئن شویم ماجرا همینطور است و اطمینان دارم همزمان با سفر جیمز جفری و سایر مقامها به منطقه در روزهای آتی، پیشرفتهایی واقعی در این زمینه حاصل خواهد شد.»
دیدگاه تان را بنویسید