۲۰۱۸ ؛ سال فاصله گرفتن مغرب از عربستان سعودی

کد خبر: 909406

مغرب در سالی که گذشت سیاست فاصله گرفتن از کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی و در عین حال حفظ روابط دوستانه با قطر را آغاز کرد.

۲۰۱۸ ؛ سال فاصله گرفتن مغرب از عربستان سعودی

خبرگزاری فارس: مغرب در سال ۲۰۱۸ در اقدامی بی‌سابقه که برای نخستین بار در تاریخ روابط این کشور با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس اتفاق می‌افتاد، سیاست دوری از این کشورها به خصوص عربستان سعودی را آغاز کرد اگر چه سعی کرد روابط دوستانه با قطر را حفظ نماید.

مغرب در طول تاریخ همواره پیوند خود با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به خصوص عربستان سعودی را حفظ کرده بود و این کشورها نیز همواره به پادشاهی مغرب به عنوان قدیمی‌ترین پادشاهی در جهان نگاه می‌کردند اما در سال ۲۰۱۸ این روابط فروکش کرد و برخی حوادث، روابط دوجانبه مغرب با این کشورها را تحت‌الشعاع خود قرار داد.

البته این مسئله بر خلاف توافقات صورت گرفته در اجلاس مغرب و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در سال ۲۰۱۷ بود و از جمله این حوادث نیز پرداختن رسانه‌های مغربی به نحوه خروج این کشور از جنگ یمن در سال ۲۰۱۸ بود موضوعی که مغرب ترجیح داد با هدف حفظ ظاهری روابط بین‌الملل خود، آن را از طریق کشورهای غربی علنی کند.

به نوشته روزنامه الکترونیکی «رأی‌الیوم»، مغرب همچنین با هر گونه هماهنگی با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس علیه ایران مخالفت کرد و اقدام خود برای قطع روابط با ایران را یک اقدامی مستقل و مختص مغرب جلوه داد و دلیل این قطع رابطه را تردید در حمایت ایران از جبهه پولیساریو از طریق جنبش حزب‌الله لبنان، عنوان کرد.

رباط در سال گذشته همچنین «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی را که پس از افشای قتل «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان سعودی، سفر دوره‌ای خود به چند کشور را آغاز کرده بود، به حضور نپذیرفت.

آنگونه که رسانه‌های مغرب گزارش دادند این کشور در سال ۲۰۱۸ همچنین با وساطت برای کاهش فشار فرانسه بر عربستان سعودی به دنبال قتل خاشقچی نیز مخالفت کرده است و حتی همراه با قطر از اعلام همبستگی با عربستان در موضوع قتل خاشقچی خودداری کرد و برخی نمایندگان مغرب در نشست پارلمان عربی نیز تنها کسانی بودند که با بیانیه سعودی‌ها در خصوص محکومیت مقابله نیروهای فرانسه با اعتراضات جلیقه زردها مخالفت کردند.

عربستان سعودی نیز برای مجازات مغرب به دلیل اتخاذ مواضع مستقل، دست به اقداماتی زد که از جمله آن مخالفت با میزبانی مغرب از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶ و حمایت از جایگزینی سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک به جای مغرب، تعلیق کمک‌های مالی سالانه به مغرب و تبلیغات رسانه‌های سعودی برای جبهه پولیساریو و حمایت از آن در منازعه بر سر صحرای غربی است که در همین ارتباط شبکه سعودی العربیه برنامه‌ای را علیه مغرب و تمامیت ارضی آن پخش کرد که انتقادهای گسترده‌ای در مغرب به دنبال داشت.

یکی دیگر از نشانه‌های سردی روابط عربستان و مغرب نیز این بود که «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی تابستان گذشته بر خلاف روال همیشگی، از گذراندن تعطیلات خود در شهر طنجه مغرب خودداری کرده و به منطقه نیوم در شمال غربی عربستان رفت.

در نتیجه سردی روابط بین ریاض و رباط، برخی کشورهای عربی وابسته به عربستان سعودی به ویژه بحرین و امارات نیز روابط خود با مغرب را کاهش دادند در مقابل این کشور سعی کرد روابط حسنه خود با قطر را به دلیل پایبندی آن به اعطای کمک‌های مالی سالانه به مغرب، حفظ نماید.

عربستان سعودی به همراه سه کشور دیگر اعم از مصر، امارات و بحرین از بیش از یک سال و نیم قبل روابط خود با قطر را به بهانه حمایت این کشور از تروریسم قطع کرده‌اند و همچنان بر خواسته‌های ۱۳‌گانه خود اعم از کاهش روابط با ایران، تعطیلی شبکه الجزیره و قطع حمایت از اخوان‌المسلمین و حماس، به عنوان پیش‌شرط ازسرگیری روابط با دوحه تأکید دارند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت