آیا ترکیه به کرد‌ها در شرق فرات حمله می‌کند؟

کد خبر: 894446

منطقه شرق فرات که تحت کنترل گروه‌های مورد حمایت آمریکاست؛ یکی از مناطقی است که سخت مورد توجه بازیگران مختلف در سوریه است.

آیا ترکیه به کرد‌ها در شرق فرات حمله می‌کند؟

خبرگزاری مهر: شرق فرات دارای مهمترین و بزرگترین میادین نفتی از حیث مساحت و تولید است به ویژه که میدان نفتی «العمر» قبل از سال ۲۰۱۱ حدود ۳۰۰ بشکه در روز نفت تولید می‌کرد.

الرقه به تنهایی ۷۰ درصد از منابع آبی سوریه را در خود دارد و این منطقه همچنین دارای زمین‌های حاصلخیز و محل کشت مهم محصولات کشاورزی سوریه است. مساحت منطقه راهبردی شرق فرات حدود یک سوم اراضی سوریه است و سبد غذایی و اقتصادی سوریه محسوب می‌شود.

این منطقه ۹۰ درصد از درآمد‌های نفتی و گازی سوریه و بیش از نیمی از گندم و پنبه سوریه را در خود دارد. استان دیرالزور در شرق فرات دومین استان سوریه از حیث مساحت (حدود ۳۳ هزار کیلومتر مربع) محسوب می‌شود. بیشتر تولید نفت سوریه در این مناطق است و غنی‌ترین منابع گازی سوریه را داراست.

پس از اینکه ارتش سوریه تروریست‌ها را در مناطق مختلف این کشور به ویژه در حومه دمشق و جنوب این کشور درهم کوبید و در حال حاضر نیز در عمق صحرای السویدا پیشروی‌های گسترده‌ای به دست آورده است؛ دو منطقه هنوز خارج از سیطره دمشق است یکی استان ادلب که با توافق پوتین-اردوغان درباره منطقه عاری از سلاح با وجود حملاتی که تروریست‌ها به مواضع ارتش سوریه انجام می‌دهند، اما فعلا ارتش سوریه خویشتنداری می‌کند، اما آنگونه که برخی کارشناسان نظامی سوریه از جمله سرتیپ مرعی حمدان گفته اند بزودی ارتش سوریه ادلب را به آغوش سوریه باز خواهد گردانید.

سرتیپ «مرعی حمدان» کارشناس نظامی سوری با اشاره به ادامه تحرکات گروه‌های تروریستی علیه ارتش سوریه در استان ادلب و اطراف حلب و حماه آنرا عاملی برای پیچیدن طومار این تروریست‌ها از طریق عملیات نظامی ارتش سوریه دانست و افزود: کشته شدن ۱۸ سرباز سوری در نتیجه حملات گروه‌های تروریستی که آتش بس را نقض کرده اند و عدم توان کشور‌های ضامن برای توافق این تحرکات مفهومش این است که لحظه عملیات نهایی به سرعت در حال نزدیک شدن است.

این کارشناس نظامی سوری گفت: ارتش سوریه همانطور که ما بار‌ها گفته ایم در راستای خویشتنداری حرکت می‌کند، اما به نظر می‌رسد که هدف این تحرکات کشاندن همه طرف‌ها به جنگ در ادلب است خواه با هدف بهره برداری از تحرکات نظامی ارتش سوریه از نظر سیاسی یا با هدف نظامی با هدف وارد کردن تلفات بیشتر به ارتش سوریه.

مرعی حمدان بیان کرد: هدف تحرکات روسیه طی هفته‌های باقیمانده تا سال جدید میلادی کسب حمایت بین المللی بیشتر از مناطق کاهش تنش است که آغازی بر پایان تحرکات روزانه تروریست‌ها خواهد بود. تنها راه این است که همه به مسئولیت خود عمل کنند. به مفهوم واضح‌تر باید تحریک کنندگان در تنگنا قرار گیرند و از بازی خارج شوند.

وی ضمن نشانه رفتن انگشت اتهام به سوی آمریکا تاکید کرد: آمریکا تنها طرفی است که از این اقدامات تروریست‌ها در ادلب سود می‌برد و بزرگترین کشور حامی این تروریستهاست و به دنبال شکست کشاندن پیروزی‌های نظامی ارتش سوریه و دستاورد‌های سیاسی دمشق است.

نگاه ویژه بازیگران امور سوریه به شرق فرات.

اما منطقه دیگر شرق فرات است که همه بازیگران امور سوریه به آن نگاه ویژه‌ای دارند. این منطقه داستان خاص خود را دارد. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه روز گذشته در اظهاراتی ضمن هشدار به آمریکایی‌ها اعلام کرد: به کسانی که می‌خواهند ترکیه را تبدیل به حیاط خلوت خود کنند، پاسخ لازم را داده‌ایم.

این در حالی است که قبلا خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه که برای شرکت در نشست بین‌المللی امنیتی «هالیفاکس» در کانادا به سر می‌بَرد در دیدار با سناتور‌های آمریکایی، ضمن ابراز ناراحتی از به انتشار عکس نیرو‌های آمریکایی با اعضای گروه‌های کُردی مورد حمایت واشنگتن اعلام کرد: از آمریکا انتظار داریم به وعده خود مبنی بر قطع رابطه با ی‌پ‌گ عمل کند.

وزیر دفاع ترکیه در ادامه تأکید کرد: «تصاویر نیرو‌های آمریکا با تروریست‌های ی‌پ‌گ در رسانه‌های ما بازتاب گسترده‌ای داشته و باعث ناراحتی آنکارا شده است. ارسال سلاح و مهمات توسط آمریکا به گروه تروریستی ی‌پ‌گ در حالی که گروه تروریستی داعش از پای درآمده، غیر قابل قبول است. به هیچ وجه اجازه تشکیل یک کریدور تروریستی در مرز جنوبی مان را نخواهیم داد».

با توجه به این به نظر می‌رسد شمال شرق سوریه آبستن تحولات جدید خواهد بود که شمال شرق سوریه آبستن تحولات جدید خواهد بود این همان جایی است که کرد‌های مورد حمایت آمریکا در آن حضور دارند و آنکارا تهدید به دخالت نظامی در این منطقه کرده و این در حالی است که دمشق اعلام کرده است که پس از آزادسازی ادلب، نیرو‌های سوری رهسپار شرق فرات خواهند شد.

روزنامه الوطن سوریه به نقل از منابع معارضان سوری آورده است: «ترکیه قصد حمله به نیرو‌های کرد (قسد) یا همان نیرو‌های سوریه دموکراتیک در تل ابیض را دارد که در مرز جنوبی ترکیه قرار دارد و این کرد‌ها مورد حمایت آمریکا هستند.

ترکیه به گروه‌های مسلح در ادلب و حومه غربی وشمال حلب اعلام کرده است که آماده حرکت به سوی شرق فرات شوند تا با نیرو‌های کُردی قسد که بر این منطقه سیطره دارند، مقابله کنند ترکیه به گروه‌های مسلح در ادلب و حومه غربی و شمال حلب اعلام کرده است که آماده حرکت به سوی شرق فرات شوند تا با نیرو‌های کُردی قسد که بر این منطقه سیطره دارند، مقابله کنند. اردوغان به دنبال یورش به عین العرب است تا از آن به عنوان نقطه شروع برای حرکت به سوی دیگر مناطق شرق فرات برای سیطره بر مناطق مرزی در مرحله دوم استفاده کند».

ارتش ترکیه در ماه اکتبر گذشته مواضع کرد‌ها را در شرق فرات گلوله باران کرد و این همزمان با اظهار نظر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه مبنی بر عزم کشورش برای غلبه بر نیرو‌های کُرد در شرق فرات بود.

این در شرایطی رخ داد که نیرو‌های آمریکایی حامی کرد‌ها در شمال سوریه وارد عمل شدند و گشت زنی‌هایی انجام دادند که رجب طیب اردوغان به شدت به این اقدام آمریکایی‌ها حمله کرد و آنرا غیرقابل قبول دانست و گفت: «از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا انتظار دارم که گشت زنی‌های مشترک با نیرو‌های سوریه دموکراتیک در مرز ترکیه با سوریه را متوقف کند».

موضع محور روسی-سوری-ایرانی

این در حالی است که دمشق حضور نظامی آمریکا و ترکیه در اراضی سوریه را نامشروع می‌داند و ارتش سوریه اعلام کرده است که مسیر بعدی پس از آزادسازی ادلب، شرق فرات خواهد بود و این رویارویی میان ارتش سوریه و نیرو‌های قسد مورد حمایت آمریکا در صورتی که مناطق شرق فرات تحویل دولت سوریه داده نشود، را به دنبال خواهد داشت.

بشار اسد رئیس جمهور سوریه تاکید کرد که در برابر کرد‌ها در شمال سوریه دو گزینه است؛ یا به آغوش حاکمیت سوریه بازگردند یا با آن‌ها با زور برخورد خواهد شد.

وی افزود: «ما با قسد (نیرو‌های سوریه دموکراتیک) با دو گزینه رفتار خواهیم کرد؛ نخست آن است که ما کانال‌های گفتگو را شروع کرده ایم، زیرا بیشتر این نیرو‌ها سوری هستند و کشورشان را دوست دارند و نمی‌خواهند که بازیچه دست بیگانگان شوند و اساس کار ما این است. همه ما به آمریکایی از مدت‌ها قبل اعتمادی نداریم نه به سبب جنگ بلکه به این دلیل که آن‌ها خلاف گفته‌های خود عمل می‌کنند. آن‌ها مدام دروغ می‌گویند. اما گزینه دوم؛ اگر با گفتگو راه به جایی نبردیم استفاده از زور است ما گزینه‌های دیگری نداریم».

از سوی دیگر مسکو اقدامات آمریکا در شرق فرات را تلاشی برای ایجاد منطقه جدا از سوریه قلمداد می‌کند و آنرا غیرقابل قبول می‌داند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در ۱۲ اکتبر گذشته گفت: «در شرق فرات اوضاع به گونه‌ای است که اقدامات غیرقابلی در آن جریان دارد و آمریکا به دنبال بهره برداری از این اراضی از طریق متحدان سوری خود به ویژه کرد‌ها برای ایجاد منطقه‌ای شبیه کشور در آنجاست».

اما ایران همواره اعلام کرده است که حضور امریکا در شرق فرات اشغالگری است و حسن روحانی رئیس جمهور ایران در جریان نشست تهران مرحله پس از ادلب در برابر ارتش سوریه را محلی که نیرو‌های آمریکایی در آن قرار دارند یعنی شرق فرات دانست.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت