العربی الجدید: مکانیزم اجرای تحریم‌ها علیه ایران ضعیف است

کد خبر: 890006

یک روزنامه قطری در یادداشتی در رابطه با دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران نوشت: مکانیزم تحریم‌ها هرگز نمی‌تواند در تغییر رفتار یک کشور و نیز تضعیف یک نظام و یا شکستن اراده آن موفق باشد بلکه نتیجه‌ای معکوس به دنبال خواهد داشت.

العربی الجدید: مکانیزم اجرای تحریم‌ها علیه ایران ضعیف است

خبرگزاری ایسنا: روزنامه قطری العربی الجدید در یادداشتی تحت عنوان" در رابطه با نتایج تحریم‌ها علیه ایران" به قلم سامح راشد نوشت: امروز دور دوم تحریم‌ها که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بعد از خروج از برجام در هشتم می‌علیه ایران تحمیل کرد، اجرا می‌شود و دور اول آن‌ها در هفتم آگوست گذشته اجرا شده بود. دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران کلی‌تر و متنوع‌تر است و زمینه‌ها و سطوح مختلفی را شامل می‌شود و گفته می‌شود که تاثیرات مستقیمی بر مفاصل اقتصاد ایران خواهد دشت، اما حقیقت یک چیز دیگر است.

نویسنده می‌گوید: ابتدا باید گفت که مکانیزم تحریم‌ها هرگز نمی‌تواند در تغییر رفتار یک کشور و نیز تضعیف یک نظام و یا شکستن اراده آن موفق باشد بلکه برعکس بسیاری از تحریم‌ها واکنشی معکوس در سطح مردمی و رسمی به دنبال داشته اند، زیرا این تحریم‌ها باعث می‌شود که ملت‌ها گرد نظام حکومتی خود بیایند حتی اگر نظام آن‌ها دموکراتیک نباشد به خصوص وقتی که این نظام‌ها تحریم‌ها را ابزاری برای سیطره بر ملت‌ها معرفی کنند. موانع بر سر راه تحریم‌های آمریکا علیه ایران این بار تنها همبستگی داخلی و مقاومت ملت ایران نیست بلکه پایه و اساس و مکانیزم تحریم‌های جدید آمریکا ضعیف است و یا به عبارت بهتر شکاف‌های پنهان در اجرای آن است.

در این یادداشت آمده است: دولت آمریکا مجبور شد که برخی از کشور‌ها را خصوصا در زمینه خرید و فروش نفت از تحریم‌های ایران معاف کند، علیرغم اینکه تنها هشت کشور از این استثنا برخوردار شدند، اما ایران در دور زدن تحریم‌ها تجربه طولانی دارد و از این استثنائات در راستای گسترش تجارت نفتی با دیگر کشور‌ها نیز استفاده خواهد کرد. پس از اینکه واشنگتن اعلام کرده بود که صادرات نفتی ایران را به صفر می‌رساند، معاف کردن برخی کشور‌ها نه تنها به معنای شکست در تحقق این هدف است بلکه به معنای ترک کلی این هدف است.

نویسنده این یادداشت می‌گوید: برخلاف دور اول تحریم ها، این بار واشنگتن به تنهایی تحریم‌های جدید را اجرا می‌کند و شرکای سنتی آن به اعتراض و مخالفت بسنده نکردند بلکه کشور‌های اروپایی یک گام عملی اتخاذ کردند و یک سازوکار مالی ویژه که هدف آن تنظیم همکاری‌های اقتصادی با ایران است ایجاد کردند و هدف از این اقدام تنها دوری از تحریم‌های آمریکا و دور زدن آن‌ها نیست بلکه در اصل تضمینی برای تداوم اجرای برجام است.

در ادامه یاداشت العربی الجدید آمده است: علاوه بر این گام اروپایی‌ها، بانک سرمایه‌گذاری اروپا نیز در تلاش است تا از خسارات بانکی و سرمایه‌گذاری تهران چه به شکل مستقیم و یا از طریق یک واسطه بین ایران و منابع سرمایه گذاری و فعالیت‌ها و طرف‌های سرمایه گذاری در اروپا و آسیا بکاهد. طبیعتا تهران دوستان سنتی نیز دارد که در طول چند دهه نقشی محوری در مقابله با تحریم‌های غربی ایفا کردند که مهم‌ترین آنها، چین، روسیه، کره شمالی و ونزوئلا است. علاوه بر این، ایران می‌تواند موقعیت ژئواستراتژیک خود را به دستاورد‌هایی اقتصادی و سیاسی تبدیل کند و این موقعیت‌ها را از طریق کانال‌های تجاری متنوع با همسایگان و بخصوص از طریق کشور‌هایی که با بازار‌های جهانی مهمی نظیر ترکیه در ارتباط هستندایجاد می‌کند.

این روزنامه قطری می‌نویسد: باتوجه به سیاست خصمانه ترامپ نسبت به بسیاری از کشور‌ها و بکارگیری منطق زور و اجبار در روابط خارجی، چین که جنگ تجاری سختی با آمریکا دارد برای کمک به ایران برای مقابله با ترامپ هرگز کوتاهی نمی‌کند. همچنین کشور‌هایی مانند ترکیه که روابطشان با واشنگتن به لطف روی کار آمدن ترامپ متشنج شده است هرگز دستاورد‌های اقتصادی و منافع استراتژیک خود با ایران را قربانی خوشنودی ترامپ نمی‌کنند، این امر در رابطه با بسیاری از کشور‌ها که از سیاست باج خواهی ترامپ رنج می‌برند صدق می‌کند.

در پایان این یادداشت آمده است: موانع موجود در برابر تحریم‌های آمریکا علیه تهران به معنای شکست کامل دور دوم تحریم‌ها نیست، اما بسیاری از کارایی‌های این تحریم‌ها که ترامپ و تندرو‌های دولت وی منتظر آن هستند محقق نخواهد شد و در نهایت بار دیگر بازی مذاکره و قهر که تهران و واشگتن در طول چند دهه آنرا به کار گرفتند و به خوبی آنرا انجام می‌دهند از سرگرفته خواهد شد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت