عربستان در هفته‌ای که گذشت

کد خبر: 876442

بازداشت یک شهروند مصری به خاطر همراه داشتن کتاب‌ ممنوع، یورش مجدد ارتش سعودی به قطیف، ضربه بزرگ سازمان ملل به متجاوزان سعودی اماراتی در یمن، ادامه شکنجه مبلغان در زندان‌ها و افشای زندان ویژه دربار سعودی از جمله خبرهای عربستان در هفته گذشته است.

عربستان در هفته‌ای که گذشت

خبرگزاری تسنیم: مهمترین تحولات عربستان در هفته‌ای که گذشت، به‌شرح زیر است

بازداشت یک مصری در عربستان به خاطر همراه داشتن کتاب‌های ممنوعه

نیروهای امنیتی سعودی یک شهروند مصری را در بندر ضبا به بهانه همراه داشتن کتاب‌های ممنوعه از نظر رژیم بازداشت کردند. خانواده احمد وجدی عبدالله عبدالعال 30 ساله مصری در این باره گفته است فرزندانشان برای کار به عربستان سفر کرد و آنها وقتی یکی از مسافران خبر دستگیری وی را در بندر ضبا داد، غافلگیر شدند. خانواده این شهرند مصری خواستار دخالت وزارت خارجه مصر برای آزادی فوری فرزندشان شده‌اند.

خانواده احمد گفته‌اند دو نفر از ساکنان روستایشان از وی خواسته‌اند کتاب‌هایی را به فردی در عربستان برساند.

حسام الدسوقی العربی دایی شهروند بازداشت شده مصری در عربستان گفته است خواهرزاده‌اش اطلاعی از عناوین کتاب‌هایی که با خود همراه داشته، نداشته است و تنها برای امرار معاش سفر کرده است.

جزئیات بیشتری درباره کتاب‌هایی که رژیم سعودی، به همراه داشتن آن را ممنوع دانسته منتشر نشده است.

افشای هزینه‌های جنگ افروزی رژیم سعودی در یمن

هفته گذشته همزمان با ادامه حملات موشکی و هوایی ائتلاف متجاوز سعودی اماراتی و مزدورانشان به مناطق مختلف یمن که جان شمار دیگری از مردم بیگناه و بی‌دفاع این کشور را گرفت و خسارت‌های بیشتری به زیرساخت‌های کشور تقریبا ویران شده یمن در طول چهار سال جنگ بی‌رحمانه وارد کرده است، اندیشکده مطالعات خاور دور واشنگتن در گزارشی تاکید کرد که هزینه جنگ علیه یمن برای عربستان بسیار بالا است و بین پنج تا شش میلیارد دلار در ماه است.

از سوی دیگر، آژانس یورونیوز در گزارشی نوشت: وام گرفتن مداوم دولت سعودی سه دلیل دارد. بزرگترین دلیل هزینه گزاف جنگ علیه یمن است که ماهیانه شش میلیارد دلار برآورد می‌شود.

دومین علت نیز خروج دارایی ها و پول از عربستان است. از زمان موج بازداشت ها در سال گذشته در عربستان، ثروتمندان و شاهزادگان سعودی به انتقال پول های خود به خارج از عربستان به خاطر نگرانی از آینده روی آورده اند.

با وجود این امر، آمارهای رسمی میزان پول های خارج شده از عربستان را نشان نمی دهد، اما به این خروج اذعان می کند. مسئولان سعودی هم به آن اذعان دارند. آنها همچنین به خودداری ثروتمندان در سرمایه گذاری در پروژه های سعودی یا حتی نشان دادن ثروت خود خودداری می کنند.

سومین علت نیز کاهش قیمت های نفت است که همچنان منبع درآمد اصلی عربستان به شمار می رود؛ با وجود اینکه بحث درباره متنوع سازی منابع درآمدی در عربستان مطرح شده است.

ادامه ناکامی‌های سعودی در جبهه‌های میدانی و سیاسی یمن

هفته گذشته علاوه بر آنکه متجاوزان سعودی و مزدورانشان همانند هفته‌های گذشته متحمل خسارت‌ها و تلفات زیادی در جنگ با رزمندگان یمنی شدند، در صحنه سیاسی هم ضربه محکمی به آل سعود و امارات سردمداران جنگ افروزی در کشور عربی فقیر یمن وارد شد.

اقدام کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در تمدید ماموریت کارشناسان تحقیقات بین المللی درباره جنایاتی که در جنگ یمن صورت می‌گیرد، با وجود اعتراض رژیم‌های متجاوز سعودی و امارات و حکومت مزدور عبدربه منصور هادی، خشم متجاوزان را به دنبال داشت.

در چهارمین سال تجاوز نظامی رژیم‌های سعودی و امارات و متحدان و مزدورانشان به مناطق مختلف یمن، هزاران نفر شهید، هزاران زخمی و میلیون‌ها نفر بی‌خانمان شده‌اند و بیماری‌های واگیردار هم گسترش پیدا کرده است، ادامه این تجاوزات و محاصره همه جانبه یمن سبب شده است تا 22 میلیون نفر یعنی 75 درصد جمعیت این کشور عربی فقیر همسایه عربستان به انواع حمایت‌ها نیاز پیدا کنند.

دفتر امور حقوق بشری سازمان ملل تاکید کرده است جنگ عربستان و امارات علیه یمن تا آگوست 2018 به جان باختن 6592 نفر، زخمی شدن 10 هزار و 470 نفر منجر شده است.

شکنجه هدفمند مبلغان در زندان‌های آل سعود

یک وکیل سعودی با اشاره به ادامه نقض حقوق بشر در عربستان از شکنجه هدفمند مبلغان در زندان‌های رژیم خبر داد.

"سلطان العبدلی" وکیل سعودی گفت: مقامات سعودی مبلغان بازداشت شده در زندان را در مدت زمان زندانی و هنگام بازرسی شکنجه روحی هدفمند می کنند.

وی در برنامه نگاهی به حوادث در شبکه ماهواره ای الحوار به این نکته اشاره کرد که ماموران سعودی، مبلغان دربند را بدون هیچ توجهی به سن و وضعیت جسمانی آنها از هدف از بین بردن روحیه آنها شکنجه روحی می‌ کنند.

العبدلی با بیان اینکه، بازجویان دستور شکنجه بازداشت شدگان را دارند، تاکید کرد که شخصا این شکنجه ها را در زندان های سازمان اطلاعات سعودی تجربه کرده است.

وکیل سعودی در ادامه گفت: در میان شخصیت هایی که شکنجه شده اند، "سعود مختار الهاشمی" ،"عبدالله الحامد"، "سفر الحوالی" به چشم می‌ خورند. وی همچنین به "موسی القرنی" اشاره کرد که شدت شکنجه در زندان منجر به سکته مغزی وی و دیوانگی وی به خاطر اهمال و سهل انگاری در وضعیت درمانی اش شد.

افزایش میانگین فقر در عربستان؛ خشم مردمی از ادامه ولخرجی ملک سلمان و فرزندش

تصاویر تبلیغاتی ملک سلمان شاه سعودی و فرزندش در میدان تایمز شهر نیویورک که با هزینه‌های هنگفتی نصب شده است، خشم مردم عربستان را برانگیخته است.

هفته گذشته یک رسانه قطری نوشته بود با وجود سیاست های ریاضت اقتصادی دولت سعودی برای مردم و افزایش قیمت ها و قبض های آب و برق، اما سیاست های مقامات سعودی در هدر دادن ثروت های مردم به شیوه های مختلف و تحریک کردن آنها با این ریخت و پاش ها متوقف نشده است. اعلامیه تبلیغاتی سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی و محمد فرزندش در نیویورک همزمان با جشن روز ملی عربستان، خشم فعالان و کاربران عربستانی در شبکه اجتماعی توئیتر را به همراه داشته است.

فعالان عربستانی بخش هایی از تصاویر ملک سلمان و فرزندش را منتشر کردند که روی صفحه بیلبورد دیجیتال مشهور میدان تایمز شهر نیویورک نمایش داده می شود. این بزرگترین بیلبورد جهان است. مساحت این بیلبورد 7620 متر مربع است.

این نمایشگر بزرگ به مناسبت هشتاد و هشتمین سالروز به اصطلاح روز ملی عربستانی که در حقیقت سالروز اشغال کامل سرزمین حجاز به دست آل سعود است، تصاویری از ملک سلمان و ولیعهد او را همراه با پرچم عربستان به نمایش درآورده است. به نوشته الشرق، هزینه سنگین این اعلامیه تبلیغاتی خشم عربستانی ها را برانگیخته است، زیرا تبلیغ در این بیلبورد گرانترین تبلیغ در جهان به شمار می رود زیرا برای تبلیغ یک ماهه در این بیلبورد باید بیش از دو میلیون و پانصد هزار دلار یعنی روزی 84 هزار دلار پرداخت.

این اقدامات را نباید جدا از سیاست بن سلمان و طرح چشم انداز اقتصادی 2030 او دانست. او با اینگونه اعلامیه ها و حیف و میل اموال باعث تحریک مردم عربستان شده است زیرا مردم زیر خط فقر هستند و با بیکاری و سطح پایین خدمات در همه بخش ها و نهادها به ویژه بخش سلامت دست و پنجه نرم می کنند.برخی ارزیابی ها و آمارهای غیررسمی نشان می دهد که میانگین فقر به 25 درصد جمعیت عربستان رسیده است و حدود 20 میلیون نفر را شامل می شود.

بازداشت 60 مبلغ و عالم در زندان‌های آل سعود

منابع وابسته به مخالفان آل سعود تعداد علما و مبلغان بازداشت شده از سوی این رژیم را 60 نفر اعلام کردند.

صفحه‌ای که به بررسی وضعیت زندانیان سیاسی و کسانی که به خاطر اظهارنظر در عربستان سرکوب می‌شوند، فاش کرده است تعداد علما و مبلغانی که مقامات سعودی بازداشت کرده‌اند به 60 نفر رسیده است.

این صفحه پیشتر فاش کرده بود که تعداد کل زندانیان سیاسی در عربستان به 2613 نفر رسیده است که این تعداد پس از سپتامبر 2017 بازداشت شده‌اند.این صفحه همچنین از انواع شکنجه جسمی زندانیان سیاسی از جمله ضرب و شتم، شوک الکتریکی و معلق شدن در هوا خبر داده است.

موج بازداشت مخالفان بن سلمان از اوایل سپتامبر 2017 به دستور وی آغاز شده که صدها نفر از شخصیت‌های برجسته دانشگاهی،‌اقتصادی، نویسندگان، روزنامه‌نگاران،‌شاعران و اندیشمندان را شامل شده است، مقامات سعودی درباره سرنوشت این افراد یا اتهامات وارده به آنها اظهارنظر نکرده‌اند.

بازداشت مبلغان با دستگیری سلمان العوده و عوض القرنی آغاز شد تا پس از آن موج دستگیری‌ها با سرعت بیشتری ادامه یابد و شخصیت‌های برجسته‌ای همچون عبدالعزیز الفوزان، صالح آل طالب خطیب مسجدالحرام و شیخ سفر الحوالی و چندین فعال زن و مرد را شامل شود.

زندان ویژه دربار آل سعود

هفته پیش رسانه‌های وابسته به معارضان سعودی، نام زندانی را که یک مبلغ مشهور بر اثر شدت شکنجه جان باخت، افشا کردند.

صفحه‌ای که در فضای مجازی به اخبار زندانیان سیاسی در عربستان می‌پردازد، فاش کرد زندانی که شیخ سلیمان الدرویش مبلغ سعودی در آن طوری شکنجه شد که بر اثر آن جان داد، به طور مستقیم با دربار پادشاهی مرتبط است.

این صفحه در توئیتر خود آورده است : مطمئن شدیم که شیخ سلمان الدویش در زندانی چنان با قساوت و شدت شکنجه شده است که بر اثر آن جان باخته است و این زندان، زندان معروف و شناخته شده نیست و زیر نظر وزارت کشور و حتی اداره امنیت کشور نیست، بلکه یک زندان سری و ویژه و مستقیما زیر نظر دربار پادشاهی است.این صفحه روز 14 آگوست تاکید کرده بود که شیخ سلیمان الدویش مبلغ مشهور در زندان و بر اثر شدت شکنجه جان باخته است.

دستگاه‌های امنیتی سعودی شیخ سلیمان الدویش را آوریل 2016 و تنها یک روز پس از یک از هشدار غیر مستقیم وی به ملک سلمان درباره اعتماد کردن به بن سلمان بازداشت کردند، وی بن سلمان را نورچشمی خوانده بود.

دستور بن سلمان برای بازداشت 800 شخصیت بانفوذ در عربستان

صفحه موسوم به «العهد الجدید» در توئیتر هفته گذشته فاش کرده بود که دربار پادشاهی سعودی فهرستی از اسامی 800 شخصیت بانفوذ عربستان را در اختیار رئیس دستگاه امنیتی سعودی قرار داده است تا آنها را بازداشت کند.

دستگاه امنیتی عربستان سعودی به ریاست «عبدالعزیز الهویرینی» فهرستی از اسامی 800 نفر( از شخصیات‌های ذی‌نفوذ) دریافت کرده است.

منابع رسانه‌ای وابسته به مخالفان آل سعود همچنین گفتند پادشاه فرزندان «احمد بن‌عبدالعزیز»، که موفق به خروج از کشور نشده‌اند، یعنی «سلطان»، «نایف»، «ترکی» و «عبدالعزیز» را احضار کرد و از آنها خواست تا با موضع پدرشان( ماندن در خارج از کشور) اعلام مخالفت کنند. آنها بعد از مخالفت با تصمیم پدرشان و محکومیت آن، دربار را ترک کردند. گفته می‌شود که آنها در حبس خانگی هستند.

شاهزاده احمد بن عبدالعزیز کمتر از یک ماه پیش، پس از اظهارات جنجالی‌اش در لندن در دوری گزیدن از خاندان آل‌سعود و اقدامات برادر و برادرزاده خود مقابل معترضان یمنی و بحرینی، در تبعیدی خودخواسته به‌سر می‌برد و قصد بازگشت به کشور را ندارد.

افزایش هزینه‌های نظامی‌گری حکومت سعودی

آمار آکادمی بین‌المللی استکهلم برای پژوهش‌های صلح درباره هزینه‌های نظامی کشورهای مختلف نشان می‌دهد که رژیم سعودی طی سال های گذشته بیشترین رشد بودجه نظامی را به خود اختصاص داده و با افزایش 9.2 درصدی بودجه نظامی خود نسبت به سال گذشته بزرگترین خریدار تسلیحات غربی لقب گرفته و مجموع هزینه‌های آن در سال 2017 بالغ بر 69.4 میلیارد دلار است و به این ترتیب این کشور روسیه را در هزینه‌های نظامی خود پشت سر گذاشته و بعد از آمریکا و چین بیشترین هزینه‌های نظامی را به خود اختصاص داده است.

کشورهایی نظیر عربستان سعودی و امارات بدون اینکه زیرساخت‌های مورد نظر برای سلاح‌های پیشرفت به ویژه جنگنده‌های پیشرفته و سامانه‌های دفاع موشکی را در اختیار داشته باشند و کادر انسانی مجربی را برای بهره‌برداری از این تسلیحات آماده کرده باشند، صرفاً برای حل مشکلات اقتصادی آمریکا و کشورهای اروپایی در نتیجه سیاست‌های ارعاب و تهدید و باج‌دهی‌های سیاسی اقدام به خرید تسلیحات مختلف می‌کنند. از همین رو هر از چند گاهی اخبار مربوط به سقوط جنگنده‌های پیشرفته آمریکایی در عربستان منتشر می‌شود.

نگاهی به بحران های نظامی که کشورهایی نظیر عربستان و امارات وارد آن شده‌اند، به ویژه در جنگ یمن، نشان می‌دهد که ارتش این کشورها توانمندی‌های بالایی در عرصه‌های جنگی ندارند و هزینه‌های نجومی صورت گرفته در موسسات نظامی و پدافند هوایی نتوانسته قدرت نظامی را برای این کشورها محقق سازد. در همین راستا است که این دو کشور ثروتمند منطقه‌ای به همراه تعداد دیگری از کشورهای منطقه در برابر فقیرترین و مصیبت زده‌ترین ملت‌های دنیا دست بسته باقی مانده‌اند و بعد از سه سال نتوانسته‌اند تکلیف جنگی که قرار بود یک ماهه به پایان برسد را مشخص کنند.

انتقاد صریح سردبیر اسبق الوطن از باج‌خواهی ترامپ از آل سعود

جمال خاشقجی که سابقه سردبیری روزنامه رسمی الوطن را دارد و مدتی به عنوان مشاور اطلاع‌رسانی شاهزاده ترکی الفیصل سفیر اسبق سعودی در لندن و واشنگتن فعالیت می‌کرد، در پی افزایش نگرانی برای جان خود به سبب انتقادهایش از حکومت سعودی به آمریکا پناهنده شد. وی در واکنش به باج‌خواهی‌های «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا از کشورهای عربی منطقه به بهانه دفاع دولت واشنگتن از آنها، نوشت: «ترامپ هر از گاهی توئیت می‌کند که از ما حمایت می‌کند و ما باید هزینه بپردازیم تا این حمایت ادامه یابد!! چه کسی ما را در مقابل چه کسانی حمایت می‌کند؟ باور دارم بزرگ‌ترین خطری که برای کشورهای عربی خلیج فارس و نفت آن‌ها وجود دارد رئیس جمهوری مانند ترامپ است که در ما چیزی جز چاه‌های نفت نمی‌بیند تعجب می‌کنم که چنین سخنانی از سوی ترامپ با واکنش رسمی روبرو نمی‌شود.»

ترامپ دو روز قبل از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، در پیامی توئیتری نوشته بود: «این کشورهای( عربی) به خاطر حمایت‌های آمریکا مدیون این کشور هستند و بدون حمایت آمریکا یک هفته هم دوام نمی‌آورند.»

قصر شناور بن سلمان و افزایش اضطراب و نگرانی؛ شاید جنگ قدرت پس از مرگ سلمان رخ دهد

یک رسانه انگلیسی در گزارشی تاکید کرد ولیعهد سعودی به اطلاع از افزایش دشمنی‌ها با خودش(در خاندان آل سعود) بیشترین شب‌هایش را در کشتی مجلل و تفریحی خود در دریای سرخ سپری می‌کند.

پایگاه انگلیسی «بیزینس انسایدر» در گزارشی با عنوان گفته می‌شود که ولیعهد بلندپرواز سعودی در کشتی مجلل خود به خاطر ترس از امنیت خود پنهان می‌شود.

در این گزارش که آن را کریستوفر وودی تهیه کرده است، آمده است سیاست‌های محمد بن سلمان 32 ساله در داخل و خارج عربستان، شهروندان را خشمگین کرده است به همین سبب وی نگران امنیت خود است و به سبب همین ترس از به خطر افتادن جانش، زمان‌های طولانی را در کشتی مجلل خود سپری می‌کند.

در ادامه این گزارش به نقل از اظهارات ریدل در پایگاه المانیتور آمده است شاهزاده بن سلمان از افزایش دشمنی‌ها نسبت به خود آگاه است و به همین سبب چندین شب خود را در کشتی مجلل خود که به نیم میلیارد دلار خریده، و در بندر جده لنگر انداخته است، سپری می‌کند.

رسانه انگلیسی در ادامه آورده است مهمترین تصمیمات بن سلمان که خشم دیگران را به دنبال داشته، جنگ علیه یمن است که چهار سال از آن گذشته و رد پایش در آن مشهود است و دیگری محاصره کشور قطر است، ریدل می‌گوید انتقادها از جنگ خونین فاجعه‌باری که بن سلمان علیه یمن به راه انداخته و یمنی‌ها را در معرض گرسنگی و بیماری‌ها قرار داده،‌در داخل عربستان رو به افزایش است.

کریستوفر وودی نیز در گزارش می‌گوید ویدئویی از احمد بن عبدالعزیز وجود دارد، وی که برادر ناتنی ملک سلمان است، در این ویدئو، پادشاه و پسرش را مسئول جنگ در یمن معرفی می‌کند که این ویدئو و مواضع بن عبدالعزیز بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های ارتباط اجتماعی داشته است.

این گزارش آورده است از جمله شاهزادگانی که بازداشت شدند، متعب بن عبدالله فرمانده سابق گارد ملی(سلطنتی) بود که قدرت اساسی در عربستان به شمار می‌رود. تصمیم برکناری شاهزاده متعب نگرانی‌ها از اینکه سبب خشم و عصبانیت شود، به دنبال داشت. همچنین اقدام بن سلمان در بازداشت شاهزادگان و بازرگانان این برداشت را می‌دهد که با هدف تاثیرگذاری بر وضع موجود به نفع منافع شخصی‌اش صورت گرفته است.

این گزارش اضافه کرده است شاهزاده بن سلمان همچنان محتمل ترین گزینه برای جانشینی پدرش است تا زمانی که وی در قید حیات است،‌اما رفتارها و عملکردش سبب شده تا پادشاهی سعودی کمترین ثبات را نسبت به پنجاه سال پیش داشته باشد واگر ملک سلمان 81 ساله بمیرد، نزاع و درگیری بر سر پادشاهی رخ خواهد داد و چه بسا به خشونت تبدیل شود.

ادامه سرکوبگری آل سعود در مناطق‌ شیعه‌نشین

هفته گذشته نیروهای امنیتی عربستان دو منطقه در القطیف در شرق این کشور را هدف حملات گسترده خود قرار دادند. نظامیان سعودی به دنبال افرادی بودند که تحت پیگرد سازمان‌های امنیتی اطلاعاتی رژیم قرار داشتند.منابع محلی از شنیده شدن صدای شدید شلیک گلوله با صدای انفجار در داخل مناطق مسکونی در منطقه الشویکه و الکویکب در قطیف خبر دادند.

همچنین شاهدان عینی از حرکت خودروهای زرهی و گشتی‌ نیروهای امنیتی به همراه خودروهای امداد به این مناطق خبر دادند. برخی منابع اعلام کردند که نیروهای امنیتی نتوانستند افرادی را که به دنبال آنها بودند بازداشت کنند و این افراد توانستند از حصار امنیتی ایجاد شده در این منطقه بگریزند.

رژیم سعودی طی سال‌های اخیر به ویژه در جریان انقلاب مردم شرق عربستان بارها به این مناطق یورش برده و به سرکوب گسترده آنها پرداخته است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد