پوتین تصمیم خود را درباره ادلب گرفته است

کد خبر: 870627

تحلیلگر مشهور جهان عرب به بیانیه روس‌ها مبنی بر حمایت قوی از عملیات نظامی ارتش سوریه ضد نیرو‌هایی که بدون موافقت دمشق در سوریه حضور دارند، پرداخته و از عزم قوی پوتین در این زمینه خبر داده است.

پوتین تصمیم خود را درباره ادلب گرفته است

خبرگزاری مهر: عبدالباری عطوان در مطلبی درباره تحولات ادلب آورده است: هنگامی که فرماندهی نظامی روسیه در پایگاه حمیمیم در نزدیکی لاذقیه بر روی پایگاهش در شبکه اجتماعی بیانیه‌ای رسمی صادر می‌کند که در آن تاکید می‌کند که روسیه از عملیات نظامی ارتش سوریه ضد نیرو‌های نامشروع از جمله نیرو‌های ترکیه حمایت می‌کند، نشان دهنده دو موضوع اساسی است.

نخست، شراکت سه جانبه روسی-ترکی و ایرانی به علت اختلافات درباره نحوه برخورد با اوضاع ادلب در معرض فروپاشی است و ایران و روسیه از حمله بازپس گیری ادلب حمایت و ترکیه مخالف است.

دوم، احتمال رویارویی ترکی-روسی و روسی-ترکی حتمی است مگر اینکه معجزه‌ای رخ دهد. بیانیه پایگاه حمیمیم منظورش نیرو‌های ترکیه به ویژه در ادلب است، زیرا نیروی غربی در آن حضور ندارد.

وی می‌نویسد: از نظر ما آنچه سبب شده که پایگاه هوایی روسیه این بیانیه را صادر کند؛ اعزام ۴۰۰ نیروی ویژه ترکیه با تجهیزات سنگین به ادلب و تقویت ۱۲ نقطه مراقبتی ترکیه در آن است و انتظار می‌رود که این آمار تا بیش از ۴۰۰۰ نظامی در روز‌های آتی افزایش یابد و این به مثابه به چالش طلبیدن پوتین و آمادگی برای مقابله با حمله روسی-سوری است.

عطوان می‌افزاید: رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در نشست تهران در مواجهه با تطابق دیدگاه‌های روسی-ایرانی تنها بود و پیامی که از سوی پوتین ارسال شد و وی گفت که بشار اسد رئیس جمهور سوریه حق دارد که بر مرزهایش با ترکیه به طور کامل مسلط شود را دریافت کرد. این یعنی تکرار آنچه در جنوب سوریه یعنی درعا و گذرگاه نصیب با حمایت روسیه رخ داد و اینکه جایی برای نیرو‌های ترکیه در اراضی شمالی سوریه نیست.

وی بیان کرد: سئوال که مطرح می‌شود این است عاملی که پوتین را به تشدید اختلافات با همپیمانش ترکش تا این اندازه در نشست تهران و مخالفت با درخواست آتش بس به جای حمله فراگیر به منظور فرصت دادن به راهکار سیاسی کشاند، چه بود؟ برداشت منطقی از نظر ما از زبان «چنگیر جاندار» نویسنده مشهور ترک حاصل شد؛ به طوری که وی اعلام کرد: پوتین دریافته که شکاف میان ترکیه و غرب به مرحله‌ای رسیده که ترمیم آن دشوار شده است و اردوغان نمی‌تواند گزینه برخورد با مسکو را با توجه به بحران مالی و اقتصادی کنونی در کشورش دنبال کند به ویژه که وی به طور کامل به نفت و گاز ایران و روسیه متکی است و علاوه بر آن راه بازگشت به واشنگتن نیز بسته است.

این تحلیلگر معروف جهان عرب می‌افزاید: ترکیه به دنبال وقت کشی به منظور جدا کردن گروه‌های تروریستی با گروه‌های میانه رو است، اما مشکل این است که روسیه هر گروه مسلح در سوریه که ضد دولت سوریه است را تروریست می‌داند. پوتین رئیس جمهور روسیه تصمیم خود را گرفته و تصمیم به خالی کردن سوریه از همه نیرو‌های خارجی نامشروع که بدون موافقت دمشق در سوریه هستند، گرفته است و شاید ماموریت مصرانه بیرون راندن نیرو‌های ترکیه در مرحله کنونی است.

عطوان نوشت: موضع دولت ترکیه اگر اوضاع به مرحله بحرانی برسد و رویارویی مسلحانه با نیرو‌های سوری مورد حمایت روسیه برسد چه خواهد بود؟ دو گزینه وجود دارد و گزینه سومی در کار نخواهد بود؛ اول، ملحق شدن به اردوگاه روسی-ایرانی یا اعلام بی طرفی و برگرداندن روی خود به سمت دیگر؛ مشابه آنچه اردوغان در هنگام عملیات حلب شرقی انجام داد و دوم، مقابله با عملیات سوری-روسی که در این صورت نتیجه فاجعه بار خواهد بود و جنگ منطقه‌ای رخ می‌دهد و میلیون‌ها آواره سوری و هزاران مسلح به سوی مرز ترکیه سرازیر می‌شوند و فوق این همه پیروزی ترکیه در این رویارویی با کشور بزرگ روسیه هزینه بر و نامعلوم است.

وی در پایان می‌نویسد: دو گزینه بسیار پیچده و سخت هستند و اردوغان این را به خوبی درک می‌کند و علت نگرانی وی در نشست خبری با پوتین و روحانی روسای جمهور روسیه و ایران در پایان نشست تهران نیز همین بود. هفته‌ها و روز‌های آتی به این سئوالات پاسخ خواهد داد و فکر نمی‌کنیم که انتظار ما زمان زیادی به طول بیانجامد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت