پایگاه خبری تحلیلی فردا:
پایگاههای خبری نوار سخنرانی یکی از سران نهادهای امنیتی سوریه را منتشر کردند که در آن از آینده فضای سوریه بعد از خروج تروریستها از غوطه شرقیه و درعا سخن میگوید. این سخنان از این نظر اهمیت دارد که برای نخستین بار در جمع داخلی نهادهای امنیتی وابسته به دمشق، از پایان دوره جنگ داخلی صحبت میشود.
پایگاه خبری «سیریا ریپورتر» وابسته به معارضین سوری نوار سخنرانی سرتیپ «جمیل الحسن» در جمع ۳۳ تن از سران امنیتی و نظامی دمشق را منتشر کرده است که بارتاب گستردهای در رسانههای سوری داشت و هنوز هیچ یک از مقامات دمشق آن را تکذیب نکرده است. جمیل الحسن رئیس سازمان امنیتی جاسوسی نیروی هوایی سوریه (المخابرات الجویة) بوده و به نوعی دومین عالیترین مقام امنیتی حکومت بشار اسد محسوب میشود.
در این نشست، جمیل الحسن با تأکید بر اینکه دوره جنگ داخلی پایان یافته و با خروج تروریستها از «درعا» و «غوطه شرقیه» دیگر هیچ تهدیدی علیه دمشق وجود ندارد، از چشمانداز آینده کشورش و آغاز دوره جدید حکومت سوریه سخن گفت و اهداف نهادهای امنیتی را در این دوره جدید بیان کرد. جالب توجه است که جمیل الحسن در بخشهای مختلف سخنرانی خود مدام تأکید میکرد که این تصمیمات از سوی بشار اسد و علی المملوک (رئیس سازمان امنیت داخلی سوریه) اتخاذ شده و او تنها به عنوان فرمانبردار در حال ابلاغ این مواضع است.
او در ابتدای سخنان خود با اشاره به تجمیع تروریستهای وابسته به ارتش آزاد و جبهه النصره در شمال سوریه گفت: «ما از ابتدای بحران میخواستیم در درجه نخست امنیت دمشق تأمین گردد که بالاخره در سال ۲۰۱۸ به طور کامل به هدف خود در این زمینه دست یافتیم. دومین هدف ما، سیطره بر شهرهای اصلی مانند حمص و حلب بود و در این زمینه نیز به اهداف خود دست یافتیم. اهداف دست پایینتر و درجه بعدی در این زمینه شهرهای درعا، دیرالزور و حسکه به علت موقعیت خاص ژئوپلتیکی آن بود که دو شهر نخست اکنون در سیطره ماست و برای شهر سوم نیز مذاکرات سیاسی دنبال میشود. هدف سوم ما سیطره بر مرزها بود و اکنون مرزهای اردن، اسرائیل و لبنان به طور کامل در دست ماست و کشور عراق نیز به عنوان متحد قابل اعتماد ما مرزهای خود را کنترل میکند. در نتیجه تنها نگرانی ما در این مرحله مرزهای ترکیه است.»
رئیس سازمان امنیتی نیروی هوایی در ادامه با یادآوری نقش پررنگ «فعالیتهای جاسوسی (در میان معارضین)، نیروهای جبهه مقاومت و برادران روسیه در بازگشت ارتش سوریه به غوطه شرقیه و درعا» گفت: «در دوره جدید، مناسبات سابق تا حد زیادی تغییر میکند! طی هشت سال جنگ، ما رابطین و پشتیبانان ارتش بودیم؛ اما این بار نوبت ماست که کار اصلی را انجام داده و در صورت لزوم ارتش در حمایت از سرشاخههای ما یا برای پیشرفت طرح ما وارد عمل شود!»
این مقام عالیرتبه دمشق در ادامه به بحث امنیت مرزهای سوریه رسید و در مورد خطر ترکیه سخن گفت: «به جز بخش کوچکی در استان ادلب، مرزهای ترکیه به طور کامل در اختیار گروههای تروریستی مزدور ترکیه است. در این موضوع، ما با دو روی سکه مواجهیم! از سویی خوشحالیم که دیگر معارضین باید به صورت رسمی زیر پرچم ترکیه فعالیت کرده و همین موضوع، آثار سلبی داخلی و بین المللی برای آنها دارد؛ از سوی دیگر نگران این موضوعیم که ترکیه به عنوان بزرگترین دشمن نظام سوریه، توطئههای وسیعی علیه ما تدارک ببیند!»
جمیل الحسن در ادامه تلویحا از روسیه انتقاد کرد: «به جرأت میگویم که نهتنها من بلکه سران کشور به ویژه رئیس جمهور بر آزادسازی مرزهای ترکیه تأکید دارند؛ اما روسیه مانع بزرگ ماست و نسبت به تحرک در مرزهای ترکیه هشدار میدهد.».
اما بخش اصلی صحبتهای جمیل الحسن به موضوع مواجهه نیروهای امنیتی با تودههای مردمی شد: «بگذارید صریح بگویم. سه میلیون نفر در وقوع شورش فعلی نقش داشتند و امروز از نظر سیتم قضائی تحت پیگرد میباشند. ما در مرحله بعد لیست دومی داریم که بعد از بازداشت و برخورد با این سه میلیون نفر، نوبت آنها خواهد رسید و باید با آنان برخورد کنیم.»
دومین مقام عالیرتبه امنیتی نظام سوریه، در ادامه موضع حزب بعث را برای اداره کشور این گونه بیان کرد: «نهادهای امنیتی با نهادهای سیاسی تفاوت دارند و ما ملاحظات سیاسی را کمتر لحاظ میکنیم. از نظر ما اگر سوریه ۱۰ میلیون جمعیت قابل اعتماد و فرمانبردار داشته باشد بهتر است از این که ۳۰ میلیون جمعیت داشته باشیم، اما دست به شورش و ناامنی بزنند!»
رئیس سازمان امنیت نیروی هوایی با تأکید بر اینکه همین رویکرد در نهادهای امنیتی کشورهای همسایه سوریه برقرار است، افزود: «با فراریانی که به کشور بازمیگردند باید مانند گوسفندان رفتار کرد. ما به دقت باید آنان را زیر نظر داشته و عناصر اخلالگر و بدسابقه را به سرعت شناسایی و در فرصت مناسب برخورد کنیم.»
او همچنین در ادامه با تأکید بر اینکه «بعد از هشت سال جنگ خانمانسوز و تخریب زیرساختهای کشور، سوریه هرگز نمیتواند آسایش و امنیت غدههای سرطانی شورش تروریسم را تحمل کند» افزود: «بیش از ۱۵۰ هزار سرمایهداری که از تروریستها حمایت کرده بودند احضار شدهاند. ما به آنها هشدار دادیم که باید هزینه بازسازی ویرانیها را بپردازند؛ و الا حیات و سرمایه خود را از دست خواهند داد.»
سرهنگ جمیل الحسن در پایان گفت: «این دوره جدید حدودا ۲ سال به طول میانجامد؛ اما میتواند تا ۲۰ سال بعد سوریه را تحت تأثیر قرار دهد. برادران روس هم به ما تأکید کردهاند که این مرحله باید دور از چشم رسانهها و خبرنگاران انجام پذیرد تا بتوانند فشارهای بین المللی علیه دمشق را کاهش دهند.»
دیدگاه تان را بنویسید