کشف حجاب زنان دربار سعودی +عکس
بررسی تحولات عربستان به صورت هفتگی میتواند در ترسیم فضایی برای درک بهتر سیاستهای آل سعود مفید باشد، از این رو سعی میشود تحولات عربستان در دو حوزه داخلی و خارجی به صورت هفتگی رصد و تحلیل شود.
خبرگزاری تسنیم: مهمترین تحولات عربستان در هفتهای که گذشت، به شرح زیر است:
عرصه داخلی:
عربستان زیر تیغ حقوق بشر
اصلاحات ماههای گذشته در عربستان سبب شده بود تا برخی رسانهها از محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به عنوان معمار عربستان مدرن یاد کنند. اما گذشت زمان سبب شده است که چهره واقعی این اصلاحات بر ملا شود. مرکز حقوق بشر شورای همکاری خلیجفارس اخیرا اعلام کرد که مقامات امنیتی عربستان ۱۲ فعال اجتماعی از جمله ۷ زن را دستگیر کرده است. برخی از این زنان به جرم تلاش برای آزاد شدن رانندگی زنان بازداشت شدهاند؛ همان وعدهای که بن سلمان به زنان عربستان داده است. در همین ارتباط سی ان ان در گزارشی اعلام کرد، دستگیری و سرکوب اخیر فعالان حقوق زنان در عربستان ادعای جنجال برانگیز محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، برای ایجاد اصلاحات را زیر سؤال برده است. بیم آن میرود که این افراد با برچسب اتهامات تروریستی به ۲۰ سال حبس از سوی عربستان محکوم شوند.
خبرگزاری رسمی عربستان اعلام کرد بازداشت شدگان پیش از دستگیری تحت نظارت دستگاه امنیتی وابسته به محمد بن سلمان، که در سال ۲۰۱۷ تاسیس شد، قرار داشتند. در حالی که خبر دستگیری این فعالان حقوق زنان در رسانههای عربستانی مورد تمجید قرار گرفت، اکثر کارشناسان و گروههای حقوق بشری که بسیاری از آنها نیز با دولت سعودی روابط دوستانه دارند، اعلام کردند این بازداشتها به هیچ وجه قابل دفاع نیست. رسانههای سعودی افراد بازداشت شده را «خائن» نامیدند و آنها را «ناقض اتحاد ملی» دانستند.
شبکه الجزیره نیز با انتشار گزارشی در این خصوص اعلام کرد دستگیری و بازداشت اخیر فعالان حقوق بشر نشان داد با وجود ژست اصلاحطلبی شاهزاده سعودی، عربستان همچنان روال سابق خود را در پیش گرفته است و در واقع، اصلاحات توهمی بیش نیست. طبق این گزارش، در واقع عربستان به شرکتهای مستقر در آمریکا میلیونها دلار پول میپردازد تا وجهه این کشور را در رسانهها ترمیم کنند؛ اما دستگیری فعالان حقوق بشر در عربستان پشت پرده ژست اصلاحات در این کشور را نمایان میکند. رسانههای معتبر بین المللی در روزهای گذشته بر مسئله حقوق بشر و فعالیتهای سیاسی در عربستان تمرکز ویژهای داشتند. علت این مسئله نیز به دور جدید از بازداشتها در این کشور با وجود وعدههای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در مورد اصلاحات در این کشور است. علاوه بر این در ادامه موج بازداشتها دادگاهی در عربستان سعودی، «محمد الحضیف» نویسنده عربستانی را به اتهام اهانت به کشور دوست (اشاره به امارات و مصر) به پنج سال زندان محکوم کرد. دادگاه کیفری ریاض، همچنین «یوسف عبدالامیر المحروس» از ساکنان شهرک «الربیعة» در استان القطیف را به ۲۹ سال زندان محکوم کرد. درپی اقدام مسئولان سعودی در بازداشت هفت فعال زن و چهار فعال مرد از ۱۵ ماه مه تا کنون، پارلمان اروپا از عربستان خواست تا انواع تعرض و تعقیب مدافعان حقوق بشر بویژه مدافعان حقوق زنان را متوقف کند.
گارد ملی علیه بن سلمان
پایگاه اینترنتی مرآة الجزیره در گزارشی به نقل از منابع ویژه دیپلماتیک در ریاض اعلام کرد، گارد ملی عربستان در حال اقداماتی علیه بن سلمان است و این کشور به زودی شاهد اقدامات بیسابقهای با حمایت قبایل منطقه میانی و افسران ارشد گارد ملی خواهد بود. به گفته منابع اطلاعاتی، افسران ارشد گارد ملی عربستان در حال هماهنگیهای عملیاتی هستند و شاهزادههای مخالف بن سلمان پیامهایی محرمانه را میان احمد بن عبدالعزیز عموی او و متعب بن عبدالله و محمد بن نایف پسر عموهای او رد و بدل میکنند. این منابع اطلاعاتی مطلع به مرآة الجزیره گفته اند بن سلمان اکنون تحت حمایت آمریکا و نیروهای بلک واتر و گارد سلطنتی پنهان شده است و در معرض کودتای فرماندهان ارشد گارد ملی در ریاض و الشرقیه و جده است. گفته میشود قبایل عربستانی نقش مهمی در این اقدام دارند. انگیزههای آنها سیاسی نیست، بلکه ناشی از افزایش نارضایتیهای مردمی از وضعیت معیشتی به علت افزایش گرانی، تشدید فقر، مالیات، عوارض سنگین و از دست رفتن منابع درآمدی شان است. این منابع میگویند، ارکان سلطنت سعودی در معرض خطر فروپاشی است.
خیابانها و کاخهای شاهزادههای سعودی هیچگاه تا این اندازه شاهد آشفتگی و تنشهای امنیتی نبوده است. منابع اطلاعاتی میگویند عربستان هیچگاه تا این اندازه دچار ناهماهنگی میان واحدهای نظامی و امنیتی مختلف نبوده است. این مسئله ناشی از عزل فرماندهان و جلوگیری از تماس آنها با یکدیگر با هدف پیشگیری از هماهنگی با دستگاههای امنیتی و نظامی برای توطئهگری است. این منابع احتمال عزل فوری و اعلام نشده شماری از شاهزادگان و رؤسای قبایل را به قصد سرکوب اعتراضات مردمی بعید نمیدانند. این منابع میگویند این روزها نیروهای امنیتی و گشتیهای پلیس در همه جا مشاهده میشوند و اوضاع امنیتی به ویژه در ریاض بسیار حساس و پیچیده شده است.
طبق این گزارش، در همه جا دوربینهای امنیتی نصب شده است. در برخی مناطق ریاض نظیر الخلیج و النسیم به علت گسترش روحیه قانون شکنی و نافرمانی مدنی بی نظمیهای گستردهای به وجود آمده است و اوضاع کاملاً آشفته و برهم ریخته است. در این مناطق هر روز درگیریهای متعددی روی میدهد و از نیروهای امنیتی و خودروهای رسمی خبر زیادی نیست. در همین حال دو فرد ناشناس چهارشنبه شب با حمله به خودرو گشت پلیس در طائف، یک نیروی امنیتی را با ضربات چاقو از پای در آوردند. آنها سلاح یک نیروی امنیتی را برداشته و با خودروی پلیس از محل گریختند. نیروهای امنیتی به تعقیب مهاجمان پرداخته و دو طرف در مرکز گارد ملی طائف درگیر شدند که بر اثر تیراندازی یک نفر از مهاجمان زخمی و بازداشت و نفر دوم نیز فرار کرد. اقدامهای دولت عربستان طی ماههای اخیر موجب بروز ناامنی در این کشور شده است. دولت سعودی از یک سو با افزایش قیمتها، وضع مالیاتهای سنگین سبب وارد آمدن فشار اقتصادی به مردم این کشور شده است و از سوی دیگر با بازداشت شماری از شاهزادههای سعودی، حس انتقام جویی در میان خاندان سلطنتی را برانگیخته است.
بی آبرویی برای فوتبال عربستان در جام جهانی
جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه از ۲۴ خرداد با دیدار روسیه و عربستان آغاز میشود. در این رقابتها تیم داوری عربستان نیز حضور دارد که معروفترین آنها، فهد المرداسی است. او که داور دیدار نهایی جام حذفی عربستان، بین تیمهای الفیصلی و الاتحاد بود، شب پیش از مسابقه با مسئولان الاتحاد تماس گرفت و به آنها گفت: به من پول بدهید تا بازی به سود شما به پایان برسد. پس از رسانهای شدن این موضوع، فدراسیون فوتبال عربستان این داور را برای همیشه از قضاوت و فعالیت در هر ورزش دیگری محروم کرد و حالا فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) به دلیل دریافت رشوه، تیم داوری عربستان را از جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه حذف کرد.
بر همین اساس، طبق قوانین فیفا، در هر یک از دیدارهای جام جهانی، قضاوت باید برعهده یک تیم داوری کامل باشد و به دلیل دریافت رشوه المرداسی، حضور عبدالله الشلوی و محمد العکبری در جام جهانی هم از دست رفت و تیم داوری این کشور از قضاوت در بزرگترین آوردگاه جهانی فوتبال حذف شد. پس از این اتفاق، الشلوی از داوری خداحافظی کرد.
بازار داغ شایعات در مورد سرنوشت بن سلمان
شبکه الاخباریه سعودی هفته گذشته فیلمی را پخش کرد که در این فیلم محمد بن سلمان ولیعهد سعودی بهچشم میخورد، این اولین ظاهر شدن محمد بن سلمان در یک محفل رسمی پس از غیبت بیش از یکماهه از زمان حادثه تیراندازی در نزدیکی کاخ پادشاهی در محله الخزامی ریاض بهشمار میرود.
رسانههای محلی سعودی تصاویر و ویدئوهایی از نشست امیران مناطق مختلف عربستان با سلمان بن عبدالعزیز پخش کردند، نشستی که سهشنبه بهمناسبت بیست و پنجمین نشست سالیانه آنها برگزار شد، نکته جالب در این فیلم، حضور محمد بن سلمان ولیعهد سعودی است.
این در حالی است که برخی محافل درباره صحت این تصاویر و فیلم ابراز تردید کرده و آن را مربوط به هفته گذشته ندانستهاند.
پایگاه صوت العرب نیز به نقل از منابع آمریکایی اعلام کرده بود که ولیعهد سعودی در حادثه تیراندازی در کاخ پادشاهی در منطقه الخزامی مجروح شده است. این منابع میگویند که بن سلمان پس از این حادثه با بالگردی از محل خارج شده است. به نوشته این پایگاه، تردیدهایی دراین باره که او درمان شده یا همچنان در بیمارستان بستری است وجود دارد. پایگاه المنار فلسطین هم اعلام کرده، بنسلمان زخمی است و منابع نزدیک به حکومت وهابی عربستان به اطلاع منابع غربی رساندهاند که «ملک سلمان» هم که دچار بیماری است طی تعطیلات عید فطر از طریق نطقی تلویزیونی پادشاهی فرزندش را اعلام خواهد کرد. «محمد المسعری» دبیرکل حزب «التجدید الاسلامی» که از مخالفان سعودی است تاکید دارد، زخم محمد بن سلمان ولیعهد سعودی کاری و کُشنده نیست. این مخالف نظام سعودی گفته، بن سلمان به منظور خنثی کردن فرضیه مرگش به زودی در انظار ظاهر خواهد شد.
کشف حجاب دختر پادشاه سابق عربستان
سایتهای خبری جهان عرب با انتشار تصویر دختری بی حجاب، از کشف حجاب شاهزاده عادله دختر ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه سابق عربستان سعودی خبر دادند! این سایتهای خبری ضمن انتشار این عکس، اعلام کردند که این عکس در مدت زمان بسیار کوتاهی، با سرعت بسیار زیاد در صفحات شخصی در سایتهای اجتماعی منتشر شده و در کمتر از یک ساعت بیش از یک میلیون مخاطب و بیننده کسب کرده است. گفته میشود در این عکس، دختر پادشاه کشور وهابیت، بدون نقاب و حتی بدون حجاب و با موهایی طلایی رنگ، ظاهر شده که اقدامی بی سابقه به شمار میرود. این اقدام شاهزاده عادله، مخالف اعتقادات وهابیت و عرف و رسوم عربستان سعودی است. او پیش از این نیز در مراسم مختلف حضور یافته بود، اما همواره روسری بر سر داشته است.
این اولین باری است که عکسی بی حجاب از وی منتشر شده است. وی چندی پیش در گفتگویی با نشریه فرانسوی لوفیگارو اظهاراتی علیه نوع حجاب در عربستان بیان کرده بود و حجاب زنان سعودی را یک فرهنگ محلی که ریشه در قبایل عرب دارد و نه اسلامی - دینی دانسته بود. وی در آن گفتگو، همچنین از به ازدواج در آوردن دختران زیر ۱۸ سال با مردان میانسال و یا پیر به شدت انتقاد کرده و این کار را نیز از عادات و رسوم قبایل قدیمی عرب دانسته بود.
علاوه بر این اخیرا عکسی بدون حجاب از همسر بن سلمان ولیعهد سعودی منتشر شده که کارشناسان معتقدند این اقدام مقدمهای برای حجاب اختیاری در عربستان است.
علاوه بر این تصاویر «هیفاء»، دختر ملک عبدالله، شاه پیشین عربستان روی جلد نشریه مد «ووگ» آمریکا همزمان با تشدید فشار سعودیها بر فعالان حقوق زنان منتشر شد.
تشدید تلاشهای عربستان برای دستیابی به سلاحهای اتمی
سایت تحلیلی میدل ایست مانیتور اعلام کرد، آژانسهای اطلاعاتی غربی معتقدند که رژیم صهیونیستی در حال فروش و ارسال اطلاعات اتمی به عربستان سعودی است. میدل ایست مانیتور در گزارشی نوشت، بر اساس یک گزارش به قلم «آمی دورآن»، انتقال این اطلاعات از سوی رژیم صهیونیستی، قابلیت تسلیحات اتمی به حکومت عربستان میدهد. با وجود تاکید آژانس بین المللی انرژی اتمی بر مسالمتآمیز بودن برنامه هستهای ایران، نویسنده در این گزارش مدعی شده است، دلیل مشترک رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی این است که ایران تنها کشور در منطقه نباشد که چنین تسلیحاتی در اختیار دارد. نویسنده مدعی شده عربستان و رژیم صهیونیستی این قابلیت ایران را تهدید علیه امنیت پادشاهی سعودی میدانند. نویسنده هم چنین گفته است از آنجایی که جهان با رقابتهای تسلیحات اتمی به سوی بدتر شدن پیش میرود، این اطلاعات باید ما را شوکه کند که رژیم صهیونیستی به عربستان سعودی اطلاعات اتمی میفروشد.
البته یک ژنرال صهیونیست به نام آموس یادلین که ریاست سابق اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی را برعهده داشت، میگوید عربستان سعودی منتظر به دست آوردن قابلیت اتمی نمیماند و هر وقت لازم داشته باشد به سراغ پاکستان رفته و هر آنچه میخواهند را از پاکستان میگیرند. وی گفته است پاکستان نیز این تمایل را ابراز کرده که تخصص اتمی و قابلیتهای اتمی به عربستان سعودی منتقل میکند. اما به نوشته نویسنده این گزارش، به نظر میرسد، رژیم صهیونیستی مایل است تلاش عربستان برای دستیابی به تسلیحات اتمی را در دست داشته و آن را تنها به دست پاکستان واگذار نکند. همچنین حکومت سعودی مصمم است که آمریکا تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ با کمک رژیم صهیونیستی به عربستان در زمینه اتمی، اگر برای فشار بیشتر به ایران باشد، مخالف نیست.
بن سلمان، صدامِ عربستان
از زمان مطرح شدن بن سلمان در سیاست عربستان برخی رسانهها معتقدند که وی صدامی جدید در خاورمیانه خواهد بود. «سایمون هندرسون» پژوهشگر و تحلیلگر مشهور اندیشکده واشنگتن در این ارتباط اعلام کرد، سعودیها محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را شبیه صدام دیکتاتور پیشین عراق میدانند و نگران عواقب زمامداری او هستند. هندرسون در این گزارش به گوشهای از تغییرات پرشتاب حاصل شده در عربستان بهدست محمد بن سلمان اشاره کرد و افزود: «بعد از این مرحله، همه چیز فروپاشید، زیرا گزارشها حاکی است که فعالان زنی که برای اجرای تغییر در سیاست در عربستان فشار آوردند، اخیراً بازداشت و زندانی شدند.» هندرسون سپس این سؤال را مطرح میکند که «چهاتفاقی در عربستان روی داده است؟» او سپس خود به این سؤال اینگونه پاسخ میدهد که «چهبسا بنسلمان میخواهد هرگونه اعتراضات مردمی که برای تغییرات اجتماعی یا سیاسی بیشتر تلاش میکند، خنثی کند.» هندرسون افزود، این درحالی است که یک مسئول آمریکایی به من گفت که بازداشتها بیانگر روش شخصی بنسلمان است؛ حتی اگر بهطور علنی با نام او پیوند نخورده باشد.
این پژوهشگر اندیشکده واشنگتن میگوید: «در عربستان گاهی محمد بن سلمان را به صدام تشبیه میکنند. اکثر سعودیها به صدام «خوب» اشاره میکنند که بهعنوان معاون رئیسجمهور نیروی محرک مدرن کردن کشورش در دهه هفتاد قرن گذشته بود، اما در مرحله بعدی یعنی در دهه ۸۰ و ۹۰ قرن گذشته نگرانیهای زیادی را ایجاد کرد. من با سعودیهایی که در هراس از تغییر رفتار محمد بن سلمان بهصورت مشابه (نظیر تغییر رفتار صدام) هستند، صحبت کردم.»
عرصه خارجی:
تداوم جنایات عربستان در یمن در ماه رمضان
با وجود فرا رسیدن ماه مبارک رمضان عربستان حملات وحشیانه خود را به مردم بی گناه یمن متوقف نکرده و روزهداران یمنی را به کام مرگ میفرستد. جنگندههای ائتلاف عربی به رهبری عربستان بامداد شنبه در چندین نوبت جایگاه سوخت متعلق به شرکت نفت صنعا را هدف قرار دادند. شبکه «المیادین»، به نقل از خبرنگار مستقر خود در یمن شامگاه شنبه گزارش کرد که در این حمله پنج نفر شهید و ۱۴ نفر زمی شدند. خبر دیگر اینکه از زمان آغاز جنگ عربستان علیه یمن تاکنون بیش از دو میلیون کارگر در این کشور بیکار شدهاند. به گزارش المیادین، کارگران یمنی هر روز بیشتر از پیش هزینه جنگ، اعمال فشارهای اقتصادی و حملات هوایی مستقیم ائتلاف سعودی به کارگاههای خود را پرداخت میکنند و شدت و تلخی فقر، بیماری و درصد بیکاری در میان آنها افزایش یافته است. صاحبان مشاغل آزاد نیز با وجود اینکه بسیاری از فرصتهای شغلی خود را از دست دادهاند، اما برای رفع نیازهای اولیه خانواده خود و زنده ماندن و مقابله با جنگ همچنان به تلاش ادامه میدهند. شرایط نامعلومی در انتظار کارگران یمنی و کودکان آنها است که در جستوجوی یک لقمه نان به خود میپیچند، لقمه نانی که در نتیجه جنگ ائتلاف سعودی و جنایتهای مداوم آن از دست رفته است.
در همین حال، شورای حقوق بشر و آزادیهای یمن در استان صعده، نخستین گزارش را درمورد جنایات ائتلاف سعودی در این استان طی سه سال اخیر منتشر کرد. استاندار استان صعده، طی یک کنفرانس مطبوعاتی به این گزارش اشاره و تایید کرد، این استان طی سه سال تجاوز دشمن و در سایه سکوت مشکوک جامعه بینالمللی، در معرض جرایم جنگی، نسلکشی، تخریب نظاممند زیربناها و تمام عناصر زندگی بوده است. «علی المتمیز»، رئیس شورای حقوق بشر و آزادیهای یمن نیز گفت: استان صعده هدف فجیعترین جنایات و موارد گسترده تخطی از قوانین توسط ائتلاف سعودی قرار گرفته و این ائتلاف در طول بیش از سه سال تجاوز علیه این منطقه، بیش از هفتاد بار مرتکب قتل عام وحشتناک شده است. وی گفت: هیچکس تاکنون قادر به تعیین تعداد دقیق شهدا و زخمیها در این استان نبوده است (اما به نظر میرسد)، این تعداد، به بیش از ۸۰۰۰ شهید و زخمی برسد. طبق این گزارش، ۵۱ مرکز بهداشتی، ۲۶۷ مدرسه و ۸۴ ژنراتور و ایستگاه برق در حملات سعودیها، به طور کامل و یا جزئی تخریب شدهاند.
تایید بازداشت سعد حریری در عربستان
اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی سعد الحریری نخست وزیر لبنان که به ریاض سفر کرده بود ناگهان با حضور بر صفحه تلویزیون عربستان از سمت خود استعفا کرد. چند روز بعد مشخص شد که استعفای نخست وزیر لبنان تحت فشار و با اجبار آل سعود صورت گرفته است هر چند که عربستان این موضوع را تکذیب کرد. روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در همان زمان ضمن با اعلام اینکه الحریری در ریاض در بازداشت به سر میبرد گزارش داد که استعفای عجیب نخستوزیر لبنان بخشی از تلاش جاهطلبانه ولیعهد سعودی برای تکان دادن ساختار قدرت در منطقه و مقابله با رقیب عربستان، یعنی ایران بود. به دنبال بحران به وجود آمده توسط عربستان، فرانسه به عنوان میانجی مداخله کرد و با دعوت الحریری به پاریس تلاش کرد ضمن مخفی کردن مسئله بازداشت نخست وزیر لبنان، به این بحران پایان بدهد. اما اکنون پس از چند ماه رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد، رژیم سعودی نخست وزیر لبنان را بازداشت کرده بود که دیپلماسی پاریس منجر به پایان این بحران شد. وزارت خارجه سعودی در واکنش به سخنان «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه اعلام کرد، این اظهارات عاری از صحت است... ریاض از ثبات و امنیت لبنان حمایت کرده و خواهد کرد و در عین حال به حمایت تمامعیار از سعد حریری نیز ادامه خواهد داد. وزارت خارجه سعودی که احتمالا از این افشاگری غافلگیر شده در ادامه با حمله به ایران (نه فرانسه) رو به فرافکنی آورد و گفت، تمام شواهد نشان میدهد طرفی که لبنان و منطقه را به سمت بیثباتی سوق میدهد، ایران و حزبالله لبنان هستند که در کشتار غیرنظامیان فرانسوی در لبنان و ترور رفیق حریری دست داشتند. (!)
شکست توطئه عربستان علیه قطر
عربستان به همراه سه کشور امارات، مصر و بحرین از خرداد سال ۹۶ تمام روابط خود را با قطر قطع کرده و این کشور را محاصره کردند. اما بر خلاف پیش بینی عربستان، در این مدت قطر نه تنها تسلیم نشد بلکه موفق شده است تا توطئه آل سعود را خنثی کند. اکنون قطر با گذشت حدود یک سال از آغاز اختلافات در حال پایان دادن به سلطه کالاهای وارداتی از کشورهای رقیب بر بازار خود است. اقلام وارداتی از عربستان، امارات، بحرین و مصر اکنون محدود میشود. وزارت اقتصاد قطر شنبه به گذرگاههای این کشور دستور داد تا کالاهای وارداتی از این چهار کشور را جمعآوری کنند و بازرسان از فروشگاهها بازرسی به عمل میآورند تا از اجرای این دستور اطمینان حاصل شود. در بیانیه دفتر ارتباطات دولت قطر آمده است، محصولاتی با مبدا کشورهای محاصره کننده که در نتیجه این محاصره نمیتوانند از منطقه گمرکی شورای همکاری خلیجفارس عبور کنند، باید تحت بازرسیهای مناسب واردات و روندهای گمرکی قرار گیرند. طبق این اعلام، بازرسان وزارت اقتصاد و بازرگانی قطر با انجام بازرسیهای سرزده با متخلفان برخورد قانونی خواهند کرد.
اخیرا «لولو الخاطر» سخنگوی رسمی وزارت خارجه قطر گفت که کشورش توانسته محاصره تحمیل شده عربستان، امارات، بحرین و مصر علیه خود را به پیروزی تبدیل کند. همچنین روزنامه صهیونیستی هاآرتص در گزارشی نوشت تحریمهای عربستان و متحدانش علیه قطر به طور کامل با شکست روبرو شده است. بنا به گزارش ماه مارس صندوق بینالمللی پول، سیستم بانکی قطر از بحرانهای اولیه خارج شده و پیش بینی میشود اقتصاد این کشور در سال جاری رشدی ۶/۲ درصدی داشته باشد. حتی کسری بودجه این کشور در سال ۲۰۱۷ میلادی، ۶ درصد تولید ناخالص داخلی است. در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۶، یعنی پیش از محاصره اقتصادی، ۲/۹ درصد بود. به نوشته وبسایت نشریه «فوربز» نیز ذخایر ارزی قطر در طی این بحران از ۲.۹ میلیارد دلار به ۱۷.۷ میلیارد دلار افزایش یافته است.
تاسیس اتحادیه جدید فوتبال جنوب غرب آسیا در جده
اخیرا رسانهها اعلام کردند عربستان سعودی قصد دارد در اقدامی تفرقه افکن، و به بهانه تقویت فوتبال آسیا، اتحادیهای متشکل از چند کشور منطقه جنوب وغرب آسیا راه اندازی کند و حالا رویترز از تشکیل رسمی این بلوک جدید در فوتبال آسیا خبر داده است. بر اساس گزارش رویترز عربستان سعودی از یک برنامه جدید با حضور ۱۴ تیم ملی فوتبال در آسیا حمایت میکند که هدف آن تقویت برخی از کشورهای در حال ظهور منطقه در فوتبال است. رؤسای فدراسیونهای فوتبال چند کشور جنوب و غرب آسیا روز پنج شنبه، در حضور یک مقام ارشد فیفا به عنوان ناظر، در جده گرد هم آمدند تا فرایند رسمی ایجاد یک سازمان جدید به نام فدراسیون فوتبال جنوب غرب آسیا (SWAF) را آغاز کنند. کشورهای حاضر در این نشست شامل پاکستان، سریلانکا، هند، نپال، بنگلادش، عربستان سعودی، بحرین، مالدیو، یمن، عمان، کویت و امارات متحده عربی بودند. عادل عزت، رئیس فدراسیون فوتبال عربستان سعودی در بیانیهای که از سوی سازمان دهندگان این برنامه منتشر شد، اعلام کرد:"کشورهای جنوب و غرب آسیا میخواهند با یکدیگر برای رشد فوتبال در منطقه و رقابت در بستری برابر در مسابقات جام جهانی آینده و مسابقات بین المللی همکاری کنند. " کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در حال حاضر از پنج فدراسیون منطقهای برای کشورهای غربی، جنوبی، مرکزی، شرق و جنوب شرقی آسیا تشکیل شده است. کارشناسان معتقدند این اقدام عربستان سیاسی بوده و بیشتر در رقابت منطقهای با ایران است.
دیدگاه تان را بنویسید