از موضعگیری اقتصادی فرانسه تا آرزوهای بولتون!
تحولات و رویدادهای مربوط به توافق هستهای وین همچنان ادامه دارد. دیروز وزیر دارایی فرانسه از حمایت بی، چون و چرا از ایران خبر داد. به گفته برونو لومر، این کشور به دنبال راههایی است که اتحادیه اروپا بتواند شرکتهایی که به دلیل معامله با ایران از تحریمهای آمریکا متاثر میشوند، جبران خسارت کند.
روزنامه قانون: وزیر دارایی فرانسه در مصاحبهای که دیروز، یکشنبه (۳۰ اردیبهشت) با تلویزیون سینیوز فرانسه داشته، به قوانین سال ۱۹۹۶ اتحادیه اروپا اشاره کرده که به این اتحادیه اجازه مداخله در این زمینه و محافظت از شرکتهای اروپایی در صورت تحریمهای احتمالی از سوی آمریکا را میدهد.
او همچنین از اتحادیه اروپا خواسته موضع خود را در این زمینه تحکیم کند.
لومر گفته است: آیا میخواهیم به آمریکا اجازه دهیم که پلیس اقتصادی جهان باشد؟ پاسخ نه است.
در سال ۱۹۹۶ میلادی، زمانی که آمریکا درصدد بود اقدامات تنبیهی برای شرکتهایی را که با کوبا معامله میکردند به اجرا درآورد، اتحادیه اروپا با تهدید به تحریمهای متقابل، آمریکا را وادار به عقبنشینی کرد.
اظهارات وزیر دارایی فرانسه در حالی است که اتحادیه اروپا از دو روز پیش (۱۸ مه/۲۸ اردیبهشت) روند حقوقی اجرای مقررات بازدارنده را در برابر تحریمهای آمریکا علیه ایران آغاز کرده است.
چنین اقدامی به آن معنی است که اتحادیه اروپا میتواند مانع از آن شود که شرکتهای اروپایی تحریمهای آمریکا را اجرا کنند یا دادگاههای آمریکا شرکتهای اروپایی را برای سرپیچی از تحریمها جریمه کنند.
حمایت سیاسی اروپا از برجام کافی نیست
میگوئل آریاس کانیته، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا به همراه هیات همراه دیروز، یکشنبه با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه دیدار و گفت: وگو کرد.
ظریف در این دیدارگفت: با خروج آمریکا از برجام انتظارات افکار عمومی از اتحادیه اروپا برای حفظ دستاوردهای برجام افزایش یافته و در شرایط کنونی حمایت سیاسی اروپا از برجام کافی نیست.
وی خاطر نشان کرد: اتحادیه برای تداوم همکاریهای اقتصادی خود با ایران باید گامهای عملی بیشتری برداشته و سرمایه گذاریهای خود را در ایران افزایش دهد.
ظریف تاکید کرد: تعهد اتحادیه اروپا بر اجرای برجام با اعلام انصراف احتمالی شرکتهای بزرگ اروپایی از همکاری با ایران همخوانی و تطابق ندارد.
شنای بانک آلمانی خلاف جریان آب!
در حالی که امیدها برای مقاومت اروپا در مقابل تحریمهای ضد ایرانی آمریکا ادامه دارد، بانک تعاونی مرکزی آلمان روز شنبه (۱۹ مه/ ۲۹ اردیبهشت) اعلام کرد پرداختهای مالی مرتبط با ایران خود را متوقف میکند.
این در حالی است که بیشتر کشورهای اروپایی از جمله آلمان به عنوان مهمترین عضو این اتحادیه در پی یافتن راههای عملی برای حمایت از شرکتهای اروپایی طرف معامله با ایران هستند! حالا بانک تعاونی مرکزی آلمان (Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank /DZ Bank AG) دومین بانک آلمان از نظر میزان دارایی است و مرکز آن در شهر فرانکفورت، مسیری متفاوت را در پیش گرفته است. سخنگوی این بانک گفت، این بانک پرداختهای خارجی مرتبط با ایران را که پیشتر بهطور گزینشی و پس از بررسیهای دقیق آن انجام میداد، بهطور کامل متوقف میکند.
باوجود تلاش دولتهای اروپایی برای حفظ مناسبات مالی و بازرگانی خود با ایران و از این طریق تشویق تهران برای باقی ماندن در برجام، شرکتها و موسسات اروپایی برای ادامه رابطه خود با ایران در صورت بازگشت تحریمهای آمریکا به شدت دچار تردید هستند.
برخی از این شرکتها مانند زیمنس آلمان و توتال فرانسه آشکارا پا پس کشیدهاند. توتال اعلام کرده که در صورت عدم برخورداری از معافیت در برابر تحریمهای ثانویه، قادر به ادامه فعالیت در ایران نخواهد بود. شرکت زیمنس نیز گفته است پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها علیه ایران، این شرکت نمیتواند همکاری تجاری جدیدی با این کشور انجام دهد.
بولتون چه در سر دارد؟
خبر دیگر برجامی اینکه دیروز، نشریه آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی نوشت: ترامپ با خروج از برجام، ممکن است احتمال هستهای شدن ایران را افزایش دهد و جان بولتون قاتل زنجیرهای توافقنامههای هستهای است که کارهایش درنهایت جز ضرر و زیان، چیزی عایدی ندارد، اما تا چه اندازه تصمیم رییس جمهوری آمریکا به زیان ایران خواهد بود؟ باید گفت: درست مشخص نیست؛ هرچند این تصمیم میتواند منجر به ازسرگیری فعالیتهای هستهای ایران شود. فعالیتهایی که ممکن است خطر گزینه نظامی علیه تهران را نیز افزایش دهد؛ چراکه تنها یک روز پس از بیرون آمدن ترامپ از این توافقنامه چندجانبه بینالمللی، وی به ایران در خصوص از سرگیری هرگونه فعالیت هستهای هشدار داد و تهدید کرد که از سرگیری برنامه هسته ای، پیامدهای شدیدی خواهد داشت.
نویسندگان این گزارش در ادامه آورده اند: برای درک کامل پیامدهای خطرناک تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام، تنها کافی است رویدادهایی که بر سر توافق با کره شمالی در زمان ریاستجمهوری جرج دبلیو بوش و مسئولیت بولتون به عنوان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل را به یاد آورد. در واقع در آن زمان هم بوش با مشاوره بولتون، توافق با پیونگ یانگ را زیر پا گذاشت و تعهدات ایالات متحده نسبت به آن توافق نامه را از یاد برد.
دیدگاه تان را بنویسید