سرویس بین الملل فردا؛ جعفربرزگر: انتخابات پارلمانی لبنان منجر به نتیجهای شد که کمتر از سوی کارشناسان و تحلیل گران مسائل لبنان پیش بینی میشد. هر چند احتمال داده میشد حزب الله بتواند در این انتخابات با توجه به محبوبیت مردمی خود موفق عمل کند، اما بحران سوریه و حواشی که برای حزب الله در چند سال اخیر بخاطر بحران سوریه پیش آمده بود و همچنین تلاشهای عربستان برای اثر گذاری بر انتخابات لبنان پیروزی با فاصله حداقلی را نشان میداد، اما نتایج غیر رسمی انتخابات لبنان حکایت دیگری دارد. طبق گزارش خبرگزاری رویترز، آمارهای اولیه و نتایج غیررسمی شمارش آرای انتخابات پارلمانی لبنان نشان میدهد جنبش مقاومت حزبالله و احزاب سیاسی متحد آن دستکم ۶۷ کرسی از مجموع ۱۲۸ کرسی پارلمان را به دست آوردهاند. چنانچه این نتایج در شمارش نهایی آرا تایید شود، جنبش مقاومت لبنان و حامیان آن اکثریت پارلمان را در اختیار خواهند گرفت. وزارت کشور لبنان اعلام کرده است نتایج رسمی انتخابات امروز (دوشنبه) اعلام خواهد شد.
بیشتر بخوانید: لبیک لبنانیها به ندای سید حسن نصرالله
انتخابات روز گذشته لبنان اولین انتخاباتی بود که طی ۹ سال گذشته در این کشور برگزار میشد. آخرین انتخابات پارلمانی لبنان در سال ۲۰۰۹ برگزار شده بود و از آن زمان، برگزاری دور جدید انتخابات به دلیل اختلاف جریانهای سیاسی بر سر نحوه برگزاری آن بارها به تعویق افتاده بود. انتخابات پارلمانی روز گذشته لبنان تحت قانون انتخاباتی جدید این کشور برگزار شد. در نظام انتخاباتی قبلی لبنان، حزبی که بیشترین آرا را در یک حوزه انتخابی به دست میآورد صاحب تمام کرسیهای آن حوزه میشد، اما طبق قانون جدید لبنان، کرسیها در هر حوزه به نسبت آرای احزاب توزیع خواهند شد. همچنین طبق قانون انتخاباتی جدید لبنان، لبنانیهای مقیم خارج از کشور نیز برای اولین بار توانستند در انتخابات شرکت کنند که همین مسئله پیشبینی نتیجه نهایی این انتخابات را کمی دشوارتر کرده بود.
پیروزی حزب الله با واکنش کاربران فضای مجازی مواجه شد. کاربری با اشتراک گذاری یک عکس نوشت «این تصویر خلاصهی آنچه در انتخابات لبنان گذشت است؛ پرچم سر افراز حزب الله روی دوش تندیس رفیق حریری در قلب بیروت.»
اینجا بخوانید: ترکیب دولت ائتلافی لبنان چگونه خواهد بود؟
در مورد انتخابات پارلمانی لبنان چند نکته قابل ذکر است
یک) پیروزی حزب الله در لبنان در حالی که عربستان و جریان حامی او در لبنان یعنی جریان ۱۴ مارس تلاش میکردند پیروزی حزب الله را باعث افزایش دخالت ایران در مسائل لبنان قلمداد کنند جالب توجه است. به عنوان مثال میتوان از شهر بیروت نام برد که سعد الحریری در این شهر بیشترین توانش را گذاشته بود و پروپاگاندای «الغزو الفارسی» راه انداخته بود، اما کاندیدای حزبالله بیشتر از خود سعد حریری رأی آورد. این رای مردم نشان میدهد ایران در صحنه سیاسی لبنان و در بین افکار عمومی این کشور به عنوان بازیگر منفی تلقی نمیشود بلکه نگاه مثبتی به ایران وجود دارد.
دو) یکی دیگر از نکات جالب توجه انتخاب روز گذشته لبنان اقبال مناطق سنی نشین به جریان مقاومت بود. حزب الله توانست در مناطقی که پیش از این هیچ رأیی نداشت مانند صیدا و جزین و زغرتا و طرابلس و بقاع شمالی وزحلة، دو کرسی از رأی اهل سنت و دو کرسی از مسیحیها را از آن خود بکند. این اتفاق در حالی رخ داده است که جریان غربگرا در صحنه سیاسی لبنان تلاش میکنند حزب الله را به عنوان یک گروه فرقه گرا معرفی کنند. اما رای مردم لبنان نشان دادن آنها حزب الله را یک گروه ملی برای منافع ملی لبنان میدادند.
سه) بعد از ترور رفیق حریری عربستان و همپیمانان داخلی آن در لبنان، حزب الله را متهم به دست داشتن در این عملیات کردند و تبلیغات گسترده ی در این مورد انجام دادند. اما در انتخابات پارلمانی دیروز حزب الله جمیل السید را که از طرف سعد حریری متهم به ترور پدرش بود و ۴ سال زندان تحمل کرد را در بقاع غربی کاندید کرد. حریری در این رابطه گفته بود اسقاط جمیل السید به اندازهی کل مجلس ارزش دارد. ولی جمیل السید بیشترین رأی بقاع را از آن خود کرد و حتی بیشتر از خود سعد حریری رای به دست آورد. امری که نشان می دهند مردم این اتهامات در مورد حزب الله را باور نکرده اند. چهار) خرید و فروش رای در لبنان امری عادی است در انتخابات پارلمانی هم در ساعات پایانی با توجه به علائمی که شکست جریان حریری را آشکار می کرد این جریان در بقاع شمالی به هر نفر 800 دلار می داد که فقط در انتخابات شرکت نکنند یعنی حتی نمی خواست علیه حزب الله رای بدهند بلکه فقط در خواست می کرد در انتخابات شرکت نکنند در خواستی که با وجود فقر مردم که با پاسخ منفی آن ها مواجه شد. پنج) هدف آمریکا و عربستان در این انتخابات نشان دادن چهرهای منزوی ، تنها ،ضعیف و بدون
محبوبیت از حزبالله بود. ولی حزب الله در نتیجهی این انتخابات بیش از نیمی از مجلس را از آن خود و همپیمانانش کرد تا چهرهای واقعی مقاومت را به جهان نشان دهد. در حالی حزب الله این نتیجه را به دست آورد که رسانه های جریان مخالف محور مقاومت بعد از حضور حزب الله در سوریه تبلیغات گسترده ای علیه حزب الله برای دور کردن مردم لبنان و جهان عرب از حزب الله به راه انداختند. تحلیل گران سیاسی علت پیروزی حزبالله و همپیمانانش در انتخابات لبنان را ضعف جریان سعد حریری و همپیمانانش، بینتیجه بودن سیاستهای داخلی و خارجی حریری، قانون جدید انتخابات نسبی، اعتماد مردم به مقاومت و وحدت مثال زدنی شیعه دانستند. حزب الله با مدیریت هوشمندانه سید حسن نصرالله که بخشی از آن را در جریان گروگان گیری حریری در عربستان مشاهده کردیم توانسته است جریان های معارض با خود در عرصه سیاسی لبنان را منزوی کند این اتفاق در حالی رخ داده است که حزب الله همیشه از منافع خود در ساختار سیاسی لبنان چشم پوشیده است و با همگرایی حداکثری با جریان های شیعی و حتی سنی و مسیحی که نگاه ملی دارند توانسته است ثبات را در کشوری که عرصه سیاسی آن به بازیگری فرقه ها
معروف است حفظ کند. امروز بدون تردید حزب الله قدرتمند ترین بازیگر عرصه سیاسی لبنان است که توان تاثیر گذاری بالایی در معادلات این کشور دارد. در همین زمینه علی حماده، روزنامه نگار درزی لبنانی و از جماعت ولید جنبلاط می نویسد«شیعیانی که قبل از امام موسی صدر بیشتر از واکسزدن کفشهامون و یا نظافت خانه هامون و یا نگهبانی ارزشی نداشتند امروز بر ما و بر نصف منطقه حکومت میکنند.»
دیدگاه تان را بنویسید