آغاز انتخابات در لبنان، پس از نه سال/ نخستین آزمون حزب الله پس از بحران سوریه/ ترکیب دولت ائتلافی لبنان چگونه خواهد بود؟
با توجه به اینکه انتخابات بعد از ۹ سال در لبنان و در پی دورهای از بن بست سیاسی در این کشور برگزار میشود، نتایج آن از حساسیت بسیار زیادی برخوردار بوده و میتواند معادلات بحران سوریه و موازنههای منطقهای را تغییر دهد.
سرویس بین الملل فردا: کشور لبنان، پس از ۹ سال بنبست شاهد برگزاری نخستین انتخابات در دهه جدید میلادی خود هست. از ساعت ۷ صبح امروز به وقت محلی (۸:۳۰ به وقت تهران) ملت لبنان در ۱۵ حوزه انتخاباتی به پای صندوقهای رأی رفتهاند تا پارلمان این کشور را تشکیل دهند.
کمیته برگزاری انتخابات در وزارت کشور لبنان اعلام کرده تعداد صندوقهای رأیگیری در این دوره به ۶۷۹۳ میرسد تا جمعا نزدیک به ۳.۸ میلیون شهروند این کشور بتوانند در تشکیل پارلمان مشارکت کنند. طبق نظام پارلمانی لبنان، اعضای پارلمان باید از میان خود یک نفر را به عنوان نخستوزیر برگزیده و نخست وزیر منتخب براساس وزن فراکسیونهای پارلمان، دولت ائتلافی تشکیل دهد.
شب گذشته در واپسین ساعات منتهی به انتخابات، چند رخداد سیاسی و امنیتی به وقوع پیوست که تا حد زیادی متأثر از حساسیتهای انتخابات بود. در یک نمونه، میان هواداران حزب الله و هواداران سعد الحریری در برابر دفتر مرکزی حزب المستقبل (به دبیرکلی سعد الحریری) در بیروت، سنگپرانی و درگیری فیزیکی بالا گرفت به طوری که چند نفر با آمبولانس به بیمارستان و مراکز درمانی منتقل شدند.
در حوزه انتخاباتی وم شمال شامل شهر طرابلس نیز یکی از کاندیداهای ائتلاف «العزم» به نام «جهاد یوسف» در ساعات پایانی از رقابت انصراف داد. ائتلاف العزم را «نجیب میقاتی» نخست وزیر سابق لبنان تشکیل داده و در شمال لبنان و مناطق سنینشین با سعد الحریری و حزب المستقبل رقابت میکند. جهاد یوسف کنارهگیری خود را ناشی از «مشورت با دولت نخستوزیر آقای سعد الحریری» خواند!
میشل عون، رئیس جمهور لبنان نیز ساعتی قبل در مصاحبه با شبکه تلویزیونی دولتی انگلستان بی بی سی در مورد برگزاری انتخابات در کشورش گفت: «نظام پارلمانی این فرصت را در اختیار همه اقلیتها قرار میدهد تا در دولت سهیم باشند. با برگزاری این انتخابات، یک دولت ائتلافی متناسب با آراء ملت لبنان تشکیل خواهد شد. هر حزب و گروهی که مایل باشد در ائتلاف حداکثری وارد شده و به عنوان بخشی از ائتلاف در دولت حضور مییابد و هر حزبی که از ائتلاف خودداری کند، میتواند به عنوان اپوزیسیون دولت در پارلمان به فعالیت خود ادامه دهد.»
میشل عون در مورد درگیریهای مردمی در سطح جامعه در دوران تبلیغات انتخابات گفت: «حساسیتهای انتخاباتی باعث افزایش شور و نشاط مردمی شده که درگیریهای پراکندهای را نیز به دنبال داشته است. نگرانی من در مورد تبلیغات و تحریکهای طائفهای است که میتواند وحدت ملی لبنان را به طور جدی تهدید کند. در این مورد باید به سیاسیون و ائتلافها هشدار داد که چرا به سمت عدم ثبات و افزایش تنش حرکت میکنند؟»
در انتخابات لبنان جمعا حدود ۳.۸ میلیون نفر حق رأی دارند تا ۱۲۸ نماینده را از مجموع ۵۸۰ کاندیدای انتخابات به پارلمان بفرستند. ۵۸۰ کاندیدای انتخاباتی در ۷۷ ائتلاف و لیست انتخاباتی در ۱۵ حوزه رأیگیری با یکدیگر رقابت میکنند. حوزه انتخاباتی شماره دو بیروت (شامل محلات دار المريسة، رأس بيروت، زقاق البلاط، المزرعة، المصيطبة، ميناء الحصن، الباشورة و المرفأ) با ۷ لیست انتخاباتی و حوزه انتخاباتی شماره دو جنوب (شامل شهر صور و روستاهای اطراف آن) با دو لیست انتخاباتی به ترتیب شاهد بیشترین و کمترین تعداد لیست تبلیغاتی در یک حوزه انتخابی هستند.
در روزهای گذشته بیشترین درگیری و حوادث امنیتی در سه حوزه «بعلبک الهرمل»، «طرابلس» و «حوزه شماره دو بیروت» رخ داده است. در حوزه انتخاباتی بعلبک الهرمل، ۱۰ نفر به پارلمان راه مییابند که بر اساس توزیع طائفهای این منطقه، ۶ نفر سهمیه شیعیان، ۲ نفر سهمیه اهل تسنن و یک کرسی در اختیار هر یک از طائفههای مسیحی مارونی و مسیحی کاتولیک قرار میگیرد. در این حوزه انتخاباتی ۵ لیست مختلف با یکدیگر رقابت میکنند و حضور مستقل دو لیست جدیدی از شیعیان در کنار حضور پررنگ افراطیون سنی در منطقه «عرسال» باعث شده تا این حوزه انتخاباتی طی روزهای اخیر درگیری و اختلافهای گستردهای را در سطح جامعه شاهد باشد. در حوزه انتخاباتی طرابلس ابتدا ۸ لیست حضور داشتند؛ اما با فشارهای حزب المستقبل و حمله هواداران آن به کاندیداهای رقیب، یک لیست به طور کامل کنار کشیده و یک لیست نیز با تنها ۴ نفر از مجموع ۱۱ سهمیه این حوزه انتخاباتی، حضور تشریفاتی دارد! از مجموع ۱۱ سهمیه طرابلس در پارلمان، ۸ سهمیه به اهل تسنن اختصاص دارد و سه سهمیه باقیمانده به طور مساوی میان مسیحیان مارونی، مسیحیان ارتدوکس و علویها تقسیم شده است.
قرار است نتایج اولیه انتخابات فردا اعلام شود. با توجه به اینکه انتخابات بعد از ۹ سال در لبنان و در پی دورهای از بن بست سیاسی در این کشور برگزار میشود، نتایج آن از حساسیت بسیار زیادی برخوردار بوده و میتواند معادلات بحران سوریه و موازنههای منطقهای را تغییر دهد.
دیدگاه تان را بنویسید