مکرون مشارکت با اروپا را به اردوغان پیشنهاد کرد
مکرون در دیدار روسای جمهور فرانسه و ترکیه در پاریس؛ گفت با ارائه پیشنهاد مشارکت ترکیه با اروپا خواسته است در برابر همتای ترکیهای خود از دو رویی خارج شود.
باشگاه خبرنگاران: به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس؛ امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به جای «عضویت» ترکیه در اتحادیه اروپا که انتظار طولانی آنکارا را خسته کرده است، مشارکت با اتحادیه اروپا را به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه پیشنهاد کرد.
مکرون گفت: با ارائه این پیشنهاد خواسته در برابر همتای ترکیهای خود از «دو رویی خارج شود».
کاخ الیزه، کاخ ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد «مذاکرات میان دو رئیس جمهور که به اختلافات خود درباره اوضاع حقوق بشر در ترکیه بعد از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ در این کشور اذعان کردند، بسیار صریح بود».
به گفته مکرون، دو طرف از همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم، به ویژه مبارزه با تکفیریها که مبارزهای راهبردی است، استقبال کردند.
در جریان کنفرانس مطبوعاتی دو رئیس جمهور توافق کردند که چشم انداز عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بیش از هر زمانی دور از دسترس است.
اردوغان اعلام کرد ترکیه از انتظار «در دالانهای ورود به اروپا از ۵۴ سال پیش تاکنون خسته شده است». وی همچنین با ابراز تاسف خاطر نشان کرد «ما نمیتوانیم به طور دائم برای عضویت در اتحادیه اروپا التماس کنیم».
امانوئل مکرون در واکنش به این موضع اردوغان گفت: «آشکار است که تحولات اخیر در ترکیه در زمینه حقوق بشر، هر گونه پیشرفتی را در مذاکرت مربوط به عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا از بین میبرد».
مکرون از اردوغان دعوت کرد «به جای فرایند عضویت در اتحادیه اروپا به همکاری در زمینه مشارکت با اتحادیه اروپا بیندیشد».
مکرون افزود «پایگاه ترکیه و مردم آن را در اروپا حفظ کند و به نحوی عمل کند که آینده کشورش با نگاه به اروپا و با اروپا ساخته شود».
رئیس جمهور فرانسه به این ترتیب موضع خود را به موضع آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نزدیک کرد که در ماه سپتامبر گفته بود از توقف روند مذاکرات با آنکارا حمایت میکند.
این روند در واقع از سالها پیش متوقف شده است و اردوغان یادآور شد ۱۶ فصل از مجموع ۳۵ فصل مذاکرات «گشوده شده و هرگز بسته نشده است».
مکرون اذعان کرد «من فکر میکنم اتحادیه اروپا همیشه درباره ترکیه خوب عمل نکرده است زیرا همیشه این فکر را القا کرده است که مسائل ممکن است در حالیکه امور به طور کامل ممکن نبوده است».
موضع گیری مکرون رضایت بخش قابل توجهی از طبقه سیاسی فرانسه را به ویژه در میان جمهوری خواهان و جبهه ملی جلب خواهد کرد.
دیدار کوتاه اردوغان از پاریس مهمترین دیدار وی از یک کشور اروپایی بعد از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ و سرکوب متعاقب آن بود.
بعد از این کودتا بیش از ۱۴۰ هزار نفر از کار برکنار یا معلق شدند و بیش از ۵۵ هزار نفر نیز از جمله دانشگاهیان، روزنامه نگاران، فعالان طرفدار کردها بازداشت و به تبلیغ تروریست یا همکاری با شبکههای وابسته به فتح الله گولن، مبلغ مذهبی ترکیهای مقیم آمریکا متهم شدند.
امانوئل مکرون از همتای ترکیه خود دعوت کرد «حاکمیت قانون» را رعایت کند و فهرستی از موارد انفرادی اشخاصی که در ترکیه زندانی شده اند، مانند عثمان کاوالا، چهره برجسته جامعه مدنی استانبول به اردوغان داد.
به گفته کریستوفر دلوار، دبیرکل سازمان غیر دولتی گزارشگران بدون مرز، انجمنهای دفاع از حقوق بشر از مکرون خواسته بودند در برابر اردوغان قاطع باشد زیرا «زندانیهای ترکیه پر از روزنامه نگارانی است که فقط کار خود را انجام داده اند».
وی «پرده سربی» در ترکیه را که در میان ۱۸۰ کشور جهان با زندانی بودن دهها روزنامه نگار و تعطیل شدن بیش از ۱۵۰ رسانه، به لحاظ آزادی مطبوعات رتبه ۱۵۵ را دارد، محکوم کرد.
اما رجب طیب اردوغان از «استقلال» دستگاه قضایی ترکیه دفاع و به «باغبانان تروریسم» که این اشخاص را «صاحبان فکر و عقیده» معرفی میکنند، در حالی که «آنها آب به آسیاب» افراط گرایان میریزند، حمله کرد.
دیدگاه تان را بنویسید