آیا حریری آماده حضور در انتخابات لبنان است؟
پایگاه خبری النشره لبنان معتقد است، نخست وزیر این کشور پس از بازگشت به بیروت اقدام به تصفیه حزب المستقبل از خائنانی خواهد کرد که حکومت سعودی را علیه او تحریک کردند.
خبرگزاری فارس: پایگاه خبری «النشره» در یادداشتی به قلم «حسین عاصی» با عنوان « آیا حریری آماده شرکت در انتخابات است»، به بررسی احتمال حضور نخست وزیر لبنان در انتخابات پیش روی این کشور پرداخت.
در این یادداشت آمده است: بر هیچ کسی پوشیده نیست که محبوبیت سعد الحریری، نخست وزیر لبنان طی چند ماه گذشته در درون جامعه اهل تسنن لبنان قبل از هر جای دیگر به پایینترین سطح خود رسید که برخی آن را نتیجه طبیعی امتیازدهیهای این شخص توصیف کردند که به مذاق برخی خوش نیامد؛ از انتخاب رقیب خود سرتیپ «میشل عون» برای ریاست جمهوری لبنان در چارچوب چیزی که «توافق ریاست جمهوری» خوانده شد تا رسیدن به حل و فصلی با حزب الله و همزیستی با آن و حتی در بسیاری اوقات حمایتهایی که از این حزب به عمل آورد.
نویسنده افزود: مشخصا به همین دلیل انتخابات میان دورهای که دولت حریری میبایست در طرابلس و کسروان برگزار میکرد، برگزار نشد چون او احساس کرد آمادگی لازم برای آن را ندارد آن هم در سایه رقابت شدیدی که برای نخستوزیری وی وجود دارد.
النشره تاکید کرد: امروز به نظر میرسد اوضاع کاملا برای حریری فرق کرده است همه دادهها نشان میدهد که محبوبیت وی یک مرتبه به بالاترین سطح رسیده است تا جایی که تصاویر وی به صورت خودجوش در همه خیابانها نصب شده گویی لبنان در دوره انتخابات به سر میبرد.
در این یادداشت آمده است: صرف نظر از پیچیدگیهای بحران ناشی از استعفای حریری که گفته میشود در شُرف پایان است و شایعات زیادی که درباره سناریوهای پس از بازگشت وی به بیروت، مطرح میشود، این سوال وجود دارد که آیا میتوان گفت که اگر حریری به بیروت بازگردد و از کار سیاسی دور نشود آماده حضور در انتخابات است؟.
نویسنده اظهار داشت: بی تردید سعد حریری پس از استعفا شبیه سعد حریری قبل از آن یعنی نه حتی چند روز قبل آن بلکه چند ساعت قبل آن نیست، شاید دشوار باشد که نکته مثبتی در پیامدهای استعفای حریری پیدا کرد بخصوص با توجه به اینکه استعفای نخست وزیر لبنان پس از دیدار مرموز وی با ولی عهد سعودی در ریاض اعلام شد و از آن روز بنا به تاکید منابع موثق، حریری در پایتخت عربستان در اقامت اجباری بود.
النشره افزود: حتی اگر همه امورات کشور به انتظار بازگشت نخست وزیر، معلق مانده باشد که البته بعید هم نیست این گونه باشد و حتی اگر سناریوهایی خوش بینانه یا بدبینانه مطرح باشد تا حدی که برخی گمانهزنیها حاکی است حریری به طور کامل هر چند به طور موقت از حیات سیاسی فاصله میگیرد، به هر حال موضع یکپارچه ملی عموم لبنانیها در پس استعفای حریری که نشانه یکپارچگی کم نظیر لبنانیها بود، ثابت کرد که استعفا به رغم همه نتایج منفی آن نتایج مثبتی هم داشت که حداقل آن در بیشتر کردن اعتبار و محبوبیت مردمی نخست وزیر لبنان بود که میتواند اگر بخواهد در کار سیاسی بماند حال در جایگاه قدرت یا در جبهه معارض از آن استفاده بهینه کند.
نویسنده تاکید کرد: چه بسا وجه تمایز نهفته در استعفای حریری این است که این قضیه به او چیزی را داد که طی یک سال کاملی که نخست وزیر شده بود نتوانسته بود به آن دست یابد تا جایی که بسیاری معتقدند حریری اگر به کار سیاسی بازگردد باید از جمله اولین کسانی باشد که درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام را حتی برای امروز نه فردا بدهد برای اینکه از موقعیت پیش آمده به نفع خود استفاده کند و در تحقق پیروزی در هر مناسبت انتخاباتی سهیم باشد.
النشره آورده است: لبنانیها به خوبی یاد دارند که حریری توافق ریاست جمهوری را تنها برای بازگشت به کاخ بعبدا پذیرفت از این لحاظ که او نیاز شدیدی به این موقعیت داشت بخصوص با توجه به بحرانهای بسیاری که در معرض آن قرار داشت و هیچ گاه در اعتراف به آن تردید نداشت و در خروج از این بحرانها هم موفق نبود و حتی محبوبیت وی نیز بیش از پیش در حال کاهش بود.
این وبگاه خبری تاکید کرد: بر این اساس می توان گفت که هر انتخاباتی که امروز برگزار میشود حریری برنده بزرگ آن خواهد بود صرف نظر از اینکه قانون انتخابات چگونه باشد و حتی برخی میگویند به دلیل همبستگی بزرگ مردم لبنان با حریری او میتواند در همه لبنان آرای قاطع را به خود اختصاص بدهد چون همه لبنانیها معتقدند او در جایی مورد ظلم واقع شده است حتی آنهایی که از سیاستهای پیشین وی ناخرسند بوده و به هر شکلی علیه حریری بودند به جبهه همبستگی با او پیوستند و همه واقعیتها این امر را ثابت میکند تا جایی که انتقادهایی آشکارا یا نهان از عربستان در مناطقی شنیده میشود که پایگاه اهل تسنن لبنان محسوب میشود.
نویسنده افزود: اما این قضیه نیز مثل همه سناریوهایی زیادی که درباره مرحله پس از بازگشت حریری مطرح میشود با موانع زیادی روبرو است که نخستین آن مقطع زمانی موجود تا زمان برگزاری انتخابات است که میتواند بر میزان محبوبیت حریری تاثیر گذارد بخصوص اگر صف بندیهای سیاسی علنی شود؛ به معنای دیگر اگرچه تردیدی نیست که اگر انتخابات امروز برگزار شود حریری برنده خواهد بود اما چیزهای زیادی میتواند از همین حالا تا زمان برگزاری انتخابات در ماه مه آتی تغییر کند بنابراین هیچ چیزی تضمین نمیدهد که «شیخ سعد» قادر خواهد بود شمار بالای حامیان کنونی خود را نگاه دارد بخصوص که او مجبور است مواضعی سیاسی اتخاذ کند که احتمالا بسیاری از کسانی را که امروز با او همبستگی داشتند شگفت زده نکند مسالهای که هرگز به نفع او نخواهد بود.
اما مانع دوم در مرجعیت سیاسی حریری یعنی عربستان است و گزینههایی که وی در آینده اتخاذ خواهد کرد بخصوص که شایعات مربوط به این موضوع بی شمار است.
نویسنده تاکید کرد: اینجاست که باید منتظر موضع عربستان در مرحله آتی باشیم و اینکه آیا این کشور در روابط خود با حریری به زمان قبل بازمیگردد و با استفاده از آنچه رخ داده بار دیگر با او هماهنگ خواهد بود یا در صورتی که حریری در انجام آنچه که عربستان از او خواسته ناتوان باشد این کشور جایگزینی را برای رهبری پروژه خود اختیار میکند و بنا به تصمیم سعودیها میتواند چیزهای زیادی عوض شود بخصوص که برخی میگویند برگه امتیاز حریری از نظر سعودیها سوخته است و از همین رو حریری بدون اینکه به مصونیتی دست یابد به خود جرات ادامه کار سیاسی را نمیدهد.
خانه تکانی در داخل جریان المستقبل
النشره آورده است: مانع سوم که بی شک مهمترین آن است به ائتلافهایی مربوط میشود که حریری بر اساس آن در انتخابات شرکت خواهد کرد که گفته میشود قرار است مورد تجدید نظر قرار گیرد خواه از طرف حریری یا به طور کلی از طرف جریان المستقبل و اینجا اغراق نیست اگر بگوییم که بحران اخیر وجود خیانتی در قلب خانه المستقبلیها و همچنین نزد متحدانشان را نشان داد چیزی که نیاز به شواهدی برای اثبات آن ندارد تا جایی که بر اساس برخی دادهها برخی گفتند متحدان حریری سران سعودی را علیه وی تحریک کردند.
نویسنده افزود: شاید حرف زدن از انتخابات پارلمانی و ائتلافهای مربوط به آن زود باشد چون هنوز حریری به بیروت بازنگشته است و تا به امروز معلوم نیست او به چه سناریویی تکیه خواهد زد و اینکه آیا اصلا به فکر ادامه کار سیاسی است یا میخواهد از کار سیاسی فاصله بگیرد.
اما مساله ثابت شده این است که بحران سیاسی با بازگشت حریری تمام نمیشود بلکه احتمالا شدت بیشتری بگیرد بخصوص که اتفافات اخیر به طور مستقیم بر همه چیز و در راس آن انتخابات بازتاب خواهد داشت چون خانه تکانی در داخل جریان مستقبل باید اولویت حریری باشد چون یقین دارد آنهایی که رویای سرنگونی او را در سر دارند بیش از حد تصور به او نزدیک هستند.
دیدگاه تان را بنویسید