دومین حمله موشکی انصارالله به ریاض و تهدید عملی «دبی»: هم فرصت، هم تهدید/ چرایی تفاوت واکنش سعودی نسبت به حملات موشکی یمن
سناریو سعودیها در منطقه، بحران سازی و سپس القای نقش آفرینی ایران در شکلگیری این وضعیت با کلیدواژه نفوذ و سیطره ایران بر منطقه است. استعفای سعد حریری، حمله به یمن به بهانه نزدیکی انصارالله به ایران و ... همگی سناریوهای سعودی بهمنظور جبران شکستهای منطقهای خود از ایران است.
سرویس بینالملل فردا؛ محمدمحسن فایضی: کمتر از ۲۴ ساعت از استعفای عجیب سعد حریری در شبکه تلویزیونی العربیه در سعودی نگذشته بود که حمله موشکی انصارالله به ریاض خبرساز شد. ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کردند موشک بالستیکی را به فرودگاه بینالمللی ملک خالد در ریاض شلیک کردهاند و این موشک با دقت بالا به هدف اصابت کرده است. هرچنداین بار هم مانند تمام حملات موشکی پیشین انصارالله به پایگاهها و مناطق دیگر عربستان، رسانههای سعودی ادعا کردند که این موشکها رهگیری شده و سرنگون شدهاند. ادعایی که از سوی ترامپ هم تکرار شد.
دونالد ترامپ در واکنش به اقدام انصارالله و ارتش یمن در شلیک موشک به سمت عربستان ادعا کرد مسئولیت این کار متوجه ایران است: «از نظر من حمله (به عربستان) کار ایران بوده است اما سامانه ضد موشکی ما بر آن غلبه کرد.» وی همچنین ساقط شدن موشک بالستیک بر فراز ریاض را نشان دهنده توانایی سامانه ضد موشکی آمریکایی فروختهشده به عربستان دانست و افزود: «هیچکس توانایی ساخت آنچه ما میسازیم را ندارد و ما اکنون این [سامانه] را در تمام جهان میفروشیم.» سخنان ترامپ به خوبی نشان دهنده سیاست تاجرمآبانهاش بهمنظور دوشیدن پول و ثروت اعراب با فروش سلاحهای نظامی است.
بهمن ۹۵؛ حمله نخست انصارالله به ریاض و واکنش متفاوت سعودی
اما نکتهای که باید به آن توجه کرد آن است که حمله موشکی به ریاض برای نخستین بار رخ نداده است. در بهمن ۹۵ ارتش یمن یک موشک به یک پایگاه نظامی در منطقه «المزاحمیه» واقع در غرب ریاض، پایتخت عربستان شلیک کرده بود. سعودیها در قبال آن حمله سکوت را انتخاب نمودند. بهگونهای که تنها وبگاه نیمهرسمی «سبق» پس از ۲۴ ساعت از بیانیه ارتش یمن در خبری گفت: «منابع میگویند در بسیاری از مواقعی که کودتاچیان در یمن مدعی شلیک موشک به عربستان میشوند، این موشکها در خاک یمن سقوط میکند اما آنان ادعا میکنند که به داخل عربستان آمده و پایگاههای نظامی را نابود کرده است و این تلاشهای ناامیدی است که برای پوشش شکست خودشان مقابل ائتلاف (سعودی) بیان میکنند.»
این در حالی بود که در حمله موشکی ارتش یمن به جده در ماههای قبل از نخستین حمله موشکی انصارالله به ریاض، رسانهها و مسئولین سعودی با استفاده از نزدیکی جغرافیایی جده به شهر مقدس مکه و رفت و آمد پروازهای حجاج به این شهر، فضای سنگینی علیه انصارالله در جهان اسلام ایجاد نمایند. سکوت سعودیها در حمله نخست موشکی به ریاض نشان داد برخلاف حمله به فرودگاه جده، این بار مقصد موشک بسیار هوشمندانه انتخاب شده است؛ اما در حمله موشکی اخیر به ریاض، واکنش رسانهها و مسئولین سعودی و حتی دیگر سران عربی بسیار متفاوت و بسیار شبیه حمله موشکی انصارالله به فرودگاه جده بود. واکنش پرهیاهوی سعودیها برای تشدید فشارها بر ایران است.
واکنشی متفاوت؛ این بار بهانهای برای تکمیل فضاسازی علیه ایران
یکی از پیامدهای مهم اتفاق اخیر، جدیتر شدن اقدامات علیه ایران بهواسطه و بهانه کلیدواژه نفوذ ایران در منطقه است. اتهاماتی که از سوی بسیاری از مسئولین عربی و حتی ترامپ تکرار شد. سردار سرلشکر عزیز جعفری، در واکنش به این ادعاها در حاشیه مراسم ترحیم پدر سردار سلیمانی گفت: «ترامپ حرفهای غلط، بیاساس و دروغ زیاد زده و این مورد هم از این دست حرفهاست. اصلاً ما امکان انتقال موشک به آنجا را نداریم و موشکها برای خودشان است که بازسازی و برد آن را زیاد کردهاند و بدین وسیله انتقام خون شهدای مظلوم یمن را گرفتهاند.»
چرایی این سخنان و فضاسازی مسئولین عربی و آمریکایی و رسانهها کاملاً واضح و عیان است. سناریو سعودیها در منطقه، بحران سازی و سپس القای نقش آفرینی ایران در شکلگیری این وضعیت با کلیدواژه نفوذ و سیطره ایران بر منطقه است. استعفای سعد حریری، حمله به یمن به بهانه نزدیکی انصارالله به ایران و ... همگی سناریوهای سعودی بهمنظور جبران شکستهای منطقهای خود از ایران است.
انصارالله و تهدید دوباره و عملی «دبی»؛ هم فرصت، هم تهدید
یکی از پیامدهای مهم حمله موشکی اخیر، معتبر شدن تهدیدات انصارالله نزد تصمیم گیران و سران عربستانی و دیگر همپیمانان منطقهای ریاض است. در همین راستا، محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله یمن بعد از حمله موشکی اخیر در سخنانی گفت: «ما بارها تأکید کردیم که در واکنش به ادامه بمباران غیرنظامیان بیگناه پایتختهای کشورهای متجاوز را با موشکهای بالستیک هدف قرار خواهیم داد.» سخنگوی انصارالله در گفتوگوی اخیر خود با شبکه الجزیره به هدف قرار دادن عمق عربستان و شهرهایی که جنگندههای ائتلاف متجاوز عربی از آنجا میآیند، تهدید کرده بود. وی گفته بود که هدف قرار دادن ابوظبی یکی از اولویتهای اصلی ارتش و کمیتههای مردمی در دوره آتی است.
البته این سخنان بدون واکنش نبود و وزیر مشاور در امور خارجه امارات گفت: «حمله موشکی حوثیها به ریاض، نشان میدهد که بررسی پرونده موشکهای بالستیک ایران باید در اولویت قرار گیرند. ما هرگز قبول نمیکنیم که با خطر برنامه موشکهای بالستیک ایران و حوثیها مواجه باشیم. مواضع کشورهای عربی خلیج (فارس) در قبال خطر ایران و عملیات حوثیها، باید تقویت شود.»
این تهدیدات انصارالله نه تنها یک حق به منظور دفاع از خویش در قبال جنایات ائتلاف عربی است، بلکه راهبردی مهم در کنترل و هزینه سازی تجاوز سعودی و امارات است؛ اما این حملات موشکی با توجه به قدرت رسانهای و دیپلماسی دلار سعودی و امارات میتواند به یک تهدید و هزینه برای انصارالله و ایران تبدیل شود. لذا لازم است در ایران نسبت به این موضوع حساس بود و بهگونهای رفتار نشود که به رسانههای سعودی خوراک و فرصت حمله به ایران در پی حملات موشکی انصارالله فراهم گردد.
دیدگاه تان را بنویسید