سرویس بینالملل فردا؛ محمد محسن فائضی: پس از گذشت ده روز از عملیات 3 جوان فلسطینی در صحنهای مسجدالاقصی و هلاکت دو نظامی صهیونیست و چالشها و تنشها، با معاملهای که به نام فشار اردن به تلآویو اما به کام صهیونیستها رقم خورد معادلات وارد فاز جدیدی شد.
پس از عملیات در صحن مسجدالاقصی رژیم صهیونیستی طی روزهای متوالی دربهای مسجدالاقصی را به روی فلسطینیان بست. امری که برای چند روز پیاپی، از زمان باز شدن پای صهیونیستها به مسجدالاقصی در پی پیروزی در جنگ شش روزه در سال 1967 بیسابقه بود. رژیم صهیونیستی برای بازگشایی دربهای مسجد گیتهای الکترونیکی را بر دربهای ورودی مستقر نمود و اعلام کرد برای ورود فلسطینیان به مسجدالااقصی از این گیتها استفاده خواهد شد. این تصمیم با مخالفت قاطع تمام گروههای فلسطینی و کشورهای اسلامی همراه شد؛ زیرا به باور فلسطینیان این اقدام مقدمهای برای سیطره کامل امنیتی بر قدس شریف و مقدمهای برای یهودیسازی این مکان است.
کشته شدن دو اردنی در تیراندازی سفارت تلآویو در امان
روز دوشنبه بسیاری از رسانههای صهیونیستی اعلام نمودند علی رغم آنکه مواضع رسمی بر عدم عقب نشینی تاکید میکنند اما تلآویو تصمیم دارد با توجه به حجم مخالفتها و تنشهای به وجود آمده در قدس، گیتها را بردارد و برای پوشش عقب نشینی خود، دوربینهای امنیتی را جایگزین نماید. اما اتفاق غیرمترقبه در سفارت تلآویو در امان، به یک باره معادلات را سرعت بخشید و ادعای «معامله» با اردنیها، پوششی مناسب برای نتانیاهو به منظور پوشش عقبنشینیاش را ایجاد نمود.
داستان از این قرار است که روز یکشنبه در یکی از ساختمانهای سفارت رژیم صهیونیستی در امان میان شهروندان اردنی و کارکنان سفارت درگیری به وجود آمد که در این درگیری دو شهروند به ضرب گلوله نگهبان سفارت رژیم صهیونیستی کشته شدند. ابتدا اعلام شد در پی حمله یک اردنی به سفارت رژیم صهیونیستی این اتفاق افتاده است، اما بعد رسانههای اردنی فاش کردند نگهبان سفارت از روی اشتباه اقدام به تیراندازی و کشتار نموده است. این امر موجب اعتراضات مردم و پارلمان اردن گردید و خواستار بازجویی از سرباز نگهبان صهیونیستها شدند؛ اما اعلام خبر بازگشت کارکنان سفارت رژیم صهیونیستی از جمله سرباز قاتل دو اردنی به تلآویو و استقبال نتانیاهو از آنان پس از ورود به سرزمینهای اشغالی، موجب شد رسانهها از معامله سرباز قاتل در مقابل برچیده شدن گیتها خبر دهند. هرچند الصفدی وزیر خارجه اردن در واکنش به اخبار تصریح کرد: «معامله یا مذاکرهای با اسرائیل در خصوص این مسئله وجود ندارد و این پرونده در دست دادستانی کل است.»
اما از سوی دیگر روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحرونوت در این خصوص افشا نمود: «کابینه در جلسه روز دوشنبه خود تصمیم گرفته بود تا دوربینهای نصب شده در ورودیهای مسجدالاقصی جمعآوری شود و این بیانگر آن است که جمعآوری گیتها و دوربینها نقشی در مذاکرات بازگشت نگهبان و کادر سفارت اسرائیل در اردن نداشته است...البته مشخص است مسئله برچیدن گیتها بهعنوان جزئی از توافق بازگرداندن سریع نگهبان اسرائیلی و پایان بحران با اردن مطرح بوده است.»
برچیده شدن گیتهای الکترونیکی و نصب دوربینهای امنیتی
در حالی که رژیم صهیونیستی تلاش میکند که با برداشتن گیتهای الکترونیکی هم از خشم مردم و مقامات اردنی پس از قتل دو شهروند اردنی بکاهد و هم ساکنان قدس و هم افکار عمومی صهیونیستی را راضی کند، اما واکنش نهادهای مردمی و مراجع دینی فلسطینی حکایت از این دارد که این اقدام گمراه کننده است و در راستای سلطه بر مسجدالاقصی صورت میگیرد زیرا گیت الکترونیکی و دوربین امنیتی تفاوتی با هم ندارند و هر دو با هدف دخالت در مدیریت مسجد الاقصی و سلطه بر آن صورت میگیرد.
ضمن آنکه در حالی در برخی رسانههای اردنی و عربی از این اقدام تعبیر به عقب نشینی تلآویو میشود که این ایده را جان کری در 2015 مطرح کرد و در ابتدا با موافقت اردن در سال 2016 برای نصب 55 دوربین امنیتی در قدس قدیم همراه شد. اما به دنبال مخالفت گسترده فلسطینیها، اردنی عقب نشینی کرد و این اقدام یعنی نصب دوربین ها رخ نداد؛ اما حال اردن به بهانه برداشتن گیتهای الکترونیکی و همچنین اجازه خروج سرباز قاتل اسرائیلی، در قبال نصب شدن این دوربینها سکوت کرده است! ضمن آنکه این نکته را باید در نظر داشت، هرچند تلآویو از نصب گیتها عقب نشینی کرده است، اما به خواسته خود برای تشدید نظارت بر مسجدالاقصی دست یافته است.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که برخی رسانههای صهیونیستی نصب دوربینها را یک اقدام قدیمی و غیرمفید دانستهاند و اقدام نتانیاهو را تنها عوامفریبی میدانند. پایگاه اینترنتی عبری روترنت در گزارش مدعی شد: «طرح نصب دوربینهای هوشمند در مسجدالاقصی که هماکنون در اختیار پلیس اسرائیل است از 18 ماه قبل توسط کابینه در چارچوب طرح افزایش تسلط بر قدس تصویب شده است... عملاً وضعیت در مسجد الاقصی (برای اسرائیلی) بدتر خواهد شد زیرا اسرائیل مجبور میشود نحوه توزیع دوربینها را تغییر داده و آنها را با فاصله بیشتری از ورودیهای مسجد الاقصی قرار دهد. این چیزی است که به تسلط اسرائیل بر مسجد الاقصی آسیب وارد میآورد و آن را به تسلطی ناقص تنزل خواهد داد.»
دیدگاه تان را بنویسید