سرویس بینالملل فردا؛ حسین فرهادیان: با روی کارآمدن سلمان در عربستان، این کشور سیاستهای تند و خشن را برای رسیدن به اهداف خود، تشدید کرد. از حمله به یمن تا اعدام مخالفین همچون شیخ نمر. اما این رویکرد در چارچوب یک سیاست کلی منطقهای و بینالمللی نیز قابل ارزیابی است.
ایالات متحده آمریکا برای حفظ نظم خودساختهی خویش با چالشهای مختلفی مواجه است و از سوی دیگر تحمل اقتصادی و سیاسی پرداخت هزینه برای حفظ این نظم را ندارد از این رو به دنبال مهار پیشرانهای این تغییر در نظم جهان است و برای هرکدام تدبیری کرده است. از یک سو رقیب هراسی را برای متحدان خود به حداعلا به نمایش گذاشته است. از این رو با متحدان خود به یک اجماع ذهنی در خصوص تهدیدات رسیدهاند.
از سوی دیگر آمریکا به دنبال آن است که به حساب متحدان، با تهدیدات خود مقابله کند. در مقابل روسیه، ناتو وجود دارد، در مقابل چین، به دنبال تحکیم پیمانهای مختلف با کشورهای جنوب شرق آسیاست و در مقابل کره شمالی، از ژاپن و کرهجنوبی بهره میبرد. در مقابل ایران نیز، شورای همکاری خلیج فارس و رژیمصهیونیستی هستند. پرداختن به جزئیات هرکدام خود حدیث مفصلی است.
به هرنحو رویکرد جنگطلبانه عربستان نیز در همین راستاست. سعودیها به دنبال اتحادهای مختلف در کشورهای عربی و اسلامی هستند. امتی که عمق راهبردی ایران محسوب میشود. این یارگیری از چندکشور بیاهمیت و برخی از کشورهای شورای همکاری خلیجفارس فراتر نرفت.
اما این اتحادی که عربستان به دنبال آن است و سفر ترامپ به این کشور نیز مهر تاییدی برآن بود، ایران را هدف اصلی خود قرار داده است. اتحادی که رژیم صهیونیستی، کشورهای عربی و گروههای تروریستی را در بردارد. اما ظاهرا قطر با این اتحاد علیه ایران همراه نشد و اینگونه خشم عربستان را برانگیخت.
عملیات تروریستی تهران بیش از پیش پرده از چرایی واکنش و تقابل عربستان در قبال قطر پرده برداشت.
سعودیها در کنار مقابله با عمق راهبردی ایران در منطقه و جریانهای مقاومت در غرب آسیا مثل یمن، سوریه، عراق و لبنان، اعلام کرده بودند که جنگ را به داخل ایران میکشانیم. از چندسال قبل سعودیها در کنار اپوزیسیون غیرمسلح ایران دیده شدند و در دوسال اخیر مقامات سعودی در کنار تروریستهایی چون مریم رجوی دیده میشوند.
در کنار سازمان منافقین، هستند گروههای تروریستی مختلفی که توسط کشورهای مختلف حمایت میشوند خود سعودی یا قطر و...
رژیم سعودی نه با ابتکار شخصی که با یک همفکری بینالمللی از دشمنان ایران، به دنبال ایجاد یک جنگ امنیتی نظامی چندلایه علیه ایران هستند. در ابتدا مقابله سخت با جریانهای نزدیک به ایران یا تفکر مقاومت در منطقه این مسئله در حمله به یمن، سرکوب مخالفان در بحرین و شرق عربستان و... کاملا عیان است. اما از سوی دیگر به دنبال ناامنسازی ایران از طریق حمایت چندجانبه از گروههای تروریستی برآمدهاند و به نظر اتاق فکری از این گروههای تروریستی ایجاد شده است که منافقین در کنار سرشاخههای سرویسهای امنیتی به عنوان بازوی اطلاعاتی وارد عمل شدهاند و گروههای تروریستی در شرق و غرب ایران نیز به صورت واحدهای عملیاتی سازماندهی شدهاند.
به نظر میآید قطر در دراختیار گذاشتن گروههای وابسته به خود و از سوی دیگر همکاری سیاسی-امنیتی برای این ائتلاف علیه ایران کمکاری کرده است و حاضر به تقابل با ایران در این بخش نشدهاست. از این رو یک حفره در این ائتلاف جنگطلب پدید آمد که موجب خشم این کشورها شده است.
عملیات تروریستی امروز که به نظر اولین خروجی اتاق عملیات گروههای تروریستی ضد ایرانی است، ظاهرا یک شروع زود هنگام برای آنهاست. جریانی که قصد داشت ضربات سهمگینی به محور مقاومت و قلب این محور یعنی ایران وارد کند با یک حفرهای مواجه شد که اقدامات آنها را سرعت بخشید. آنها مجبور شدند هم با این حفره به شدت مقابله کنند و اقدامی کنند تا سایه جنگ بر سر قطر قرار بگیرد و هم عملیات تروریستی در ایران را صورت بدهند. آنها به دنبال ناامنسازی ایران و جلب توجه ایران به مسائل امنیتی داخلی هستند تا بتوانند با شدت بیشتری بازوهای منطقهای ایران را قطع و نیروهای مقاومت در جای جای این منطقه را نابود و یا منزوی نمایند.
مسئله قطر کاتالیزور این اقدام تروریستی در تهران بود. این کشور با اختلال در همراهی با پازل چندبعدی اقدامات ائتلاف سعودی-آمریکایی، منجر به این شد تا خود قطر نیز در لیست اهداف قرار گرفته و این عملیات چندبعدی در منطقه آغاز شوند. در صورت کوتاه نیامدن قطر، درگیری بین گروههای تروریستی مورد حمایت قطر در سوریه و ایران با گروههای همپیمان ائتلاف غربی- عربی ممکن است اولین گام باشد و بعد از آن معلوم نیست این خوی جنگطلب، قطر را هدف قرار ندهد. هدفی از جنس کودتا یا حتی سختتر.
عربستان نیز خود قطعهای از یک پازل بزرگتر است. پازلی که دوست دارد سعودیها راه حزب بعثعراق و صدام را در پیش بگیرد. ثروت عربستان یک تهدید است همانطور که ثروت عراق در قبل و حین جنگ به ایران یک تهدید بود که نهایت آن یک خزانه خالی و یک کشور ورشکسته شد.
به قول فاضل نظری
آب طلب نکرده همیشه مراد نیست
گاهی بهانه ای است که قربانی ات کنند
از این رو میدان دادن و سلاح دادن به سعودیها از سوی آمریکا ممکن است این کشور را هرچه بیشتر به پرتگاه سقوط ببرد.
دیدگاه تان را بنویسید