سرویس بین الملل فردا: نیروهای ارتش سوریه با بیش از 10 کیلومتری پیشروی در عمق مناطق اشغالی داعش در شرق استان حلب، موفق شدند مسیر احتمالی ارتش ترکیه و نیروهای درع الفرات برای پیشروی در عمق خاک سوریه و رسیدن به شهر «طبقه» را مسدود کنند.
ارتش ترکیه و همپیمانان سوری آن ها در قالب نیروهای درع الفرات، بعد از سیطره بر الباب دچار نوعی دوگانگی شده اند. تا پیش از این، مهم ترین هدف درع الفرات سیطره بر شهر الباب بود و بعد از سیطره بر این شهر، اهداف بعدی آن ها الویت بندی نشده بود. یکی از مهم ترین گزینه های محتمل برای آینده نیروهای حاضر در درع الفرات، پیشروی در عمق خاک سوریه بود تا بتوانند بعد از الباب به سمت شهر «الطبقه» پیشروی کنند.
هدف ترکیه از رسیدن به شهر الطبقه، سیطره کامل بر سد طبقه، رسیدن به دریاچه اسد و محاصره کردها در بخش غربی الفرات بود. علاوه بر اهداف فوق، نیروهای درع الفرات می توانستند در بخش غربی و جنوب غربی شهر رقه (پایتخت داعش) سنگرگیری کنند تا در عملیات آزادسازی شهر رقه نقش مهمی را ایفا کنند.
پیشروی ارتش سوریه تا ظهر روز گذشته
دایره های زرد: روستاهایی که طی 24 ساعت اخیر با رسیدن نیروهای کمکی از درع الفرات توانستند از اشغال داعش خارج کنند. منطقه مشخص شده با خط زرد: منطقه ای که قوات النمر طی یک ماه اخیر آزاد کرده اند.
اما مهم ترین چالش این مسیر، مسدود کردن مسیر پیشروی ارتش سوریه برای آزادسازی رقه بود. در صورت سیطره درع الفرات بر شهر الطبقه، ارتش سوریه هیچ راهی به مناطق شمالی قلمرو داعش نداشت و نمی توانست در عملیات آزادسازی رقه نقش داشته باشد. همین موضوع فرصت ویژه ای در اختیار ترکیه قرار می داد تا حتی بعد زا سکوب داعش و آزادسازی سوریه از اشغال این کشور، باز هم مانع بازگشت قدرت به دمشق و نظام بشار اسد شود.
ارتش سوریه با علم به این موضوع، از مدت ها قبل عملیات ریف شمالی و شریف شرقی حلب را کلید زد تا حتی در صورت سیطره درع الفرات بر شهر الباب، مانع پیشروی آن ها در عمق خاک سوریه شود. برای این کار، «قوات النمر» که قوی ترین تیپ تکاوری و چریکی ارتش سوریه هستند به این منطقه اعزام شدند و طی مدت کوتاهی موفق شدند پیشروی قابل توجهی در این منطقه داشته باشند. علاوه بر آن ها، تعدادی از سربازان ارتش روسیه در کنار دو تیپ «مقاومت» (نیروهای داوطلب استان لاذقیه که فلسفه وجودیشان حمله به ترکیه و آزادسازی استان لواء اسکندرون است) و «صقور الصحرا» به محور مذکور اعزام شده بودند.
آخرین نقشه از شرق استان حلب پیشروی های امروز ارتش سوریه، هر گونه راه را برای پیشروی ارتش ترکیه و متحدان سوری آن مسدود کرد
بعد از سیطره ارتش ترکیه و درع الفرات بر شهر الباب، فرماندهی کل ارتش سوریه با اعزام چند هنگ نظامی کامل به این منطقه، توان نظامی نیروهای وفادار به دمشق را در محور مذکور چند برابر کرد تا آن ها با پیشروی رعد آسا، مسیر پیشروی احتمالی درع الفرات در عمق خاک سوریه را به طور کامل مسدود کنند.
به این ترتیب طی کم تر از 48 ساعت، بیش از 12 روستا و 4 بلندی مرتفع توسط ارتش سوریه فتح شد. با رسیدن نیروهای کمکی و افزایش چند برابری نیروهای ارتش سوریه در جبهه مذکور، سه محور عملیاتی در دستور کار فرمانده میدانی قوات النمر (سرتیپ سهیل حسن) قرار گرفت. در محور نخست، نیروهای ارتش سوریه به شهر «تادف» در جنوب شهر الباب حمله کردند تا نیروهای درع الفرات را در شهر مذکور گرفتار کنند. {برای درک اهمیت تادف برای امنیت شهر الباب، گزارش روبرو را بخوانید: * }
ارتش سوریه توانست با فرصت طلبی هوشمندانه، بعد از ترک تادف از سوی داعش این شهر استراتژیک را بدون درگیری در اختیار بگیرد. نیروهای درع الفرات که غافلگیر شده بودند، به این شهر حمله کردند و عملا توان نظامی درع الفرات از روز گذشته تا به حال در منطقه ای متمرکز شده که از نظر سرتیپ سهیل حسن «هدف کاذب» است! در واقع سهیل حسن در حرکتی هوشمندانه، فرماندهان ارتش ترکیه را فریب داد تا نیروی خود را در جای اشتباهی مستهلک کنند.
در این نقشه محور دوم و سوم عملیات کاملا مشخص است. محور اول بر سر شهر تادف بود تا نیروهای درع الفرات و ارتش ترکیه را در آن مشغول کند.
همزمان با درگیری در تادف، نیروهای ارتش سوریه در دو محور پیشروی کردند. در محور نخست، بخشی از نیروهای اعزامی تازه نفس، به شمت شهر «دیر حافر» پیشروی کردند تا توان نظامی داعش معطوف به دفاع از آخرین شهر بزرگ داعش در استان حلب گردد. فعال نگه داشتن این محور عملیاتی باعث می شد داعش از روستاهای کم اهمیت شرق الباب صرف نظر و نیروهای خود را برای دفاع از دیرحافر بسیج کند.
اما مهم ترین محور، دقیقا در منطقه ای بود که درع الفرات چند کیلومتر از آن جا فاصله دارد و داعش نیز تمایل چندانی برای درگیر شدن در آن ندارد! هدف از این محور، قطع کردن مسیر احتمالی درع الفرات برای پیشروی در عمق خاک سوریه بود. در این محور، تیپ تکاوری قوات النمر با تمرکز در این محور، موفق شد طی نزدیک به 24 ساعت، 11 روستا را از اشغال داعش خارج کند و با رسیدن به قلمرو مناطق تحت اشغال کردها، مسیر پیشروی درع الفرات را قیچی کند.
ساعتی قبل با سیطره نیروهای قوات النمر ارتش سوریه بر روستای «جب الخفی»، هدف مذکور محقق شد و حالا تنها راهی که اردوغان برای رسیدن به شهر طبقه در اختیار دارد، جنگیدن با ارتش سوریه یا شبه نظامیان کرد است. با توجه به این که نیروهای آمریکایی حضور پررنگی در کنار کردها در محور مذکور دارند، حمله به مواضع کردها می تواند به نوعی حمله به کشورهای غربی و آمریکا محسوب شود. از سوی دیگر جنگ با ارتش سوریه نیز به منزله جنگ با ارتش روسیه خواهد بود و بعید است در این مقطع، اردوغان تمایلی به این کار داشته باشد.
نقشه ظهر امروز پایگاه های تحلیلی میدانی معارضین سوری هشدار می دادند در صورتی که ارش سوریه 4 کیلومتر باقیمانده را پیشروی کند، کار درع الفرات تمام می شود! نیروهای تیپ "قوات النمر" ساعتی بعد از هشدار مذکور، این 4 کیلومتر را نیز فتح کردند!
به این ترتیب، تروریست های وفادار به داعش که از الباب و شهرهای حومه آن فرار کرده اند، هم اکنون در محاصره قرار دارند. 14 روستای کوچکی که برای داعش بی ارزش به نظر می رسد، هم اکنون در محاصره کامل هستند که یک سوی آن ارتش ترکیه و درع الفرات، یک سمت دیگر آن کردها و نیروهای مزدور آمریکا و در سمت سوم آن ارتش سوریه قرار دارند. باید دید داعش با کدام یک از طرفین این نزاع بر سر انتقال نیروهای خود به توافق می رسد؟
طی هفته های اخیر، اردوغان و یلدیریم بر مشارکت ارتش ترکیه و نیروهای درع الفرات در عملیات آزادسازی رقه تأکید زیادی کرده اند. حالا اردوغان برای رسیدن به رقه، ناگزیر باید به توافق یا جنگ با کردها یا بشار اسد تن بدهد. آیا این به معنی پایان کار درع الفرات و محدود شدن بلندپروازی های ارتش ترکیه در سرزمین سوریه خواهد بود؟
آن چه مسلم است، پایان دوره استفاده از برچسب «مبارزه با داعش» برای درع الفرات است. حالا درع الفرات برای بقا در سوریه باید بهانه جدیدی دست و پا کند تا خود را مشروع جلوه دهد.
دیدگاه تان را بنویسید