سرویس بین الملل فردا: با گذشت بیش از صد روز از مقاومت داعش در برابر ارتش ترکیه و مزدوران سوری آن در عملیات «درع الفرات» بالاخره نیروهای درع الفرات عصر پنجشنبه موفق شدند شهر بزرگ «الباب» و دو شهر «قباسین» و «بزاعه» را فتح کنند. همزمان حمله متحدان ترکیه به شهر «تادف» به عنوان آخرین شهر حدفاصل میان نیروهای درع الفرات و ارتش سوریه کلید خورد و همچنان ادامه دارد.
ارتش ترکیه در حالی توانست شهر الباب را به طور کامل فتح کند که در نیمه شرقی آن داعش مقاومت نکرد و طی توافقی با تسلیم باقیمانده این شهر و همچنین دو شهر «بزاعه» و «قباسین» به درع الفرات، نیروهای وفادار به خود را به دیگر مناطق تحت تسلط خود منتقل کرد. با این حال در فاصله کم تر از 12 ساعت از تسلیم شهر الباب، داعش با دو حمله انتحاری به دو شهر در اطراف الباب، توانست زهر چشم شدیدی از نیروهای درع الفرات بگیرد.
ارتش ترکیه طی دو هفته اخیر عملیات فتح الباب را کلید زده بود. همان روزها تعدادی از کارشناسان پیش بینی می کردند اردوغان برای فتح کامل الباب، برنامه های زیر را دنبال خواهد کرد؛ برنامه هایی که با تأخیر چند روزه اجرایی شد. این مراحل به ترتیب زیر می باشند:
1- تکمیل محاصره شهر الباب و سیطره بر ارتفاعات جبل شیخ العقیل در غرب این شهر
2- هجوم به محلات داخلی شهر الباب و اعطای فرصت یک هفته ای به داعش برای تسلیم شهر و خروج با ضمانت ارتش ترکیه
3- پاتک شدید داعش و بیرون راندن ارتش ترکیه و متحدان سوری آن از بیش تر نقاط شهر الباب
4- ارسال حجم بیش تری از نیروهای ارتش ترکیه و متحدان سوری آن به حومه الباب و کلید زدن عملیات سریع السیر برای شکستن خطوط دفاعی داعش و فتح نیمی از شهر
5- تسلیم داعش در نقاط باقیمانده و سیطره ارتش آزاد سوریه و ارتش ترکیه بر شهر الباب و اطراف آن
6- انتقام داعش از طریق عملیات های انتحاری و تله های انفجاری بدون هیچ گونه عملیاتی برای اشغال مجدد شهر
مرحله نخست این عملیات دو هفته قبل کلید خورد. با سیطره نیروهای ارتش ترکیه بر ارتفاعات «جبل شیخ عقیل» در غرب شهر الباب، تمام این شهر تحت اشراف توپخانه ها و حتی سربازهای دیدبان ارتش ترکیه قرار گرفت و عملا داعش نمی توانست کاروان نظامی در سطح شهر جابجا و حتی ایستگاه ها و پایگاه های رسمی در خیابان ها ایجاد کند! به این ترتیب شهر عملا از نظر نظامی سقوط کرده بود، اما داعش با قراردادن شهروندان به عنوان سپر انسانی و سنگرگیری در خانه ها و کوچه ها مانع ورود نیروهای ارتش ترکیه و متحدان سوری آن به محلات داخلی شهر می شد.
در مرحله دوم، ارتش ترکیه و متحدان سوری آن عملیات در داخل شهر الباب را کلید زدند تا قدرت خود را به رخ داعش بکشند و به این سازمان تروریستی هشدار دهند که راهی جز تسلیم شهر ندارد. آن ها در این مرحله امیدوار بودند داعش حاضر شود در ازای موافقت با انتقال امن تروریست های خود به دیگر مناطق تحت سیطره این سازمان، شهر الباب را به درع الفرات واگذار کند. پایگاه خبری تحلیلی فردا در این زمینه چند گزارش میدانی منتشر کرده است.
در مرحله سوم، داعش به وسیله تکاوران خود با کمک وانت بارهای تویوتا و خودروهای همر توانست با حملات رعدآسا و سریع السیر به نیروهای درع الفرات، پاتک شدیدی به ترکیه و متحدان آن وارد کند. تروریست های داعش در این مرحله توانستند حدود 70 درصد از مناطقی که درع الفرات فتح کرده بود را بار دیگر اشغال کند و در نتیجه تنها حدود 10 درصد شهر تحت کنترل ارتش ترکیه و متحدان آن باقی ماند!
درع الفرات با حمله به تادف، میخواهد حاشیه امنیت مستحکمی برای شهر بزرگ الباب ایجاد کند
موفقیت داعش در این مرحله، بیش از هر عاملی به «سست بودن نیروهای ارتش آزاد سوریه» برمی گشت. در حالی درع الفرات برای فتح این مناطق بیش از 30 تن از تروریست های داعش را از پا درآورده بودند، در عملیات معکوس داعش تنها 3 شبه نظامی وابسته به ارتش آزاد کشته شد. این آمار نشان می داد نیروهای ارتش آزاد حاضر در درع الفرات، تحت ضربات شدید نظامی دشمن به جای مقاومت و جنگیدن، پا به فرار می گذارند تا ارتش ترکیه و دیگر گروه های مسلح به نجات آن ها بیایند! با این حال به علت حضور جدی سربازان ارتش ترکیه در حومه ارتفاعات شیخ عقیل، این منطقه و دروازه های جنوب غربی الباب همچنان تحت سیطره نیروهای درع الفرات باقی ماند.
همزمان با ضدحمله و مقاومت داعش در الباب، اردوغان اعلام کرد به نیروهای ارتش ترکیه و همپیمان خود دستور داده تا زودتر شهر الباب را به طور کامل فتح کنند. به همین علت گردان های نظامی جدیدی به حومه این شهر اعزام شدند تا هر چه سریع تر عملیات در این منطقه کلید بخورد. در این مرحله شاهد رقابت گروه های نظامی مختلف حاضر در عملیات درع الفرات بودیم که با انتشار تصاویر اختصاصی، از اعزام نیروهای بیش تر به الباب خبر می دادند.
ترکیب گروه هایی که در این مرحله به حومه الباب نیروهای ویژه ارسال کردند بیانگر اراده قطعی اردوغان برای نهایی کردن کار این شهر طی تنها یکی دو روز بود. در ترکیب این گروه ها می توان از گروه های کم سابقه عمیقا وابسته به ترکیه (مانند لواء سلطان محمد فاتح، لواء سمرقند)، گروه های فعال عملیات درع الفرات که از همان ابتدا وابستگی شدید آن ها به ترکیه مشهور بود (سلطان مراد، لواء معتصم و...)، گروه های مشهور ارتش آزاد (فیلق الشام، فاستقم کما امرت و...)، گروه هایی که اخیرا در حومه غربی حلب با النصره درگیر شده بودند (جبهه شامیه، جیش المجاهدین)، سازمان تروریستی «احرار الشام» و حتی گروه های مشهور به وابستگی به عربستان مانند «جبهه اصاله و تنمیه» و «جیش الاسلام» نام برد.
فاز پنجم این مرحله کم تر از 24 ساعت به طول انجامید! نیروهای همپیمان ارتش ترکیه به دستور طراحان عملیات درع الفرات در چهارمحور به نیمه جنوبی و غربی شهر الباب حمله کردند که در این حملات حداقل 18 تروریست داعشی کشته شدند. داعش با مشاهده سقوط سریع نیمی از شهر، به تسلیم این شهر و حفظ جان و سلاح نیروهای خود تن داد و ارتش ترکیه در حرکتی که تنها می توان آن را خیانت خواند، با داعش بر سر تسلیم این شهر و انتقال امن نیروهای آن توافق کرد!
بعد از فرار داعش از الباب، به سرعت شهرهای «قباسین» و «بزاعه» به ارتش ترکیه تحویل داده شد! در حالی که پیش از این داعش مقاومت جدی در این دو شهر از خود نشان می داد.
به این ترتیب نیمی از شهر الباب و دو شهر استراتژیک «قباسین» (به مثابه سپر شمالی شهر الباب) و شهر «بزاعه» (به مثابه سپر شرقی شهر الباب) بدون کم ترین درگیری به ارتش ترکیه تحویل داده شد! به راستی اگر آنکارا مدعی نبرد با داعش است، چرا با انتقال نیروهای آن به دیگر مناطق تحت اشغال این سازمان تروریستی موافقت کرد؟
برای اهمیت بیش تر این نکته کافی است در نظر داشته باشیم پیش از این نیروهای درع الفرات شهرهای «قباسین» و «بزاعه» را به ترتیب دو و سه بار فتح کرده بودند که هر بار با ضدحله شدید داعش و دادن تلفات زیاد مجبور به فرار از آن شده بودند؛ اما این بار داعش حتی یک گلوله به سمت نیروهای درع الفرات شلیک نکرد! همین مهم به وضوح نشان می دهد آنکارا در این مرحله با داعش بر سر انتقال امن تروریست های این سازمان به توافق رسیده بود.
با وجود موفقیت آنکارا، داعش باید به نیروهای سوری همپیمان آنکارا زهر چشم خود را نشان می داد. در واقع «انتقام از نیروهای سوری حاضر در درع الفرات» بخش نهایی سیطره ارتش ترکیه بر شهر الباب بود و همان طور که انتظار می رفت با فاصله کم تر از 12 ساعت از تسلط ترکیه بر الباب کلید خورد. یک انتحاری به پادگان وابسته به ارتش آزاد در شهرک «سوسیان» بیش از 50 نفر را کشته و 70 را زخمی کنند. به این ترتیب تنها در یک عملیات، حدود 130 کشته روی دست ارتش آزاد باقی ماند! در عملیات انتحاری دیگری نیروهای احرار الشام حاضر در درع الفرات هدف قرار گرفتند که در نتیجه آن 8 تروریست احرار الشام به قتل رسیدند! همزمان داعش یک فیلم تولیدی خود را منتشر کرد که در آن، بزرگ ترین مقام مذهبی یا «شرعی عام» گروهک «جبهه شامیه» به عنوان یکی از اصلی ترین گروه های حاضر در درع الفرات توسط تروریست های داعش با دستان بسته به قتل رسید. در این فیلم ادعا شد «» در شهر الباب توسط تروریست های داعش ربوده شده است!
بیانیه های اتاق فرماندهی عملیات درع الفرات (اتاق حوارکلس) در مورد فتح شهرهای الباب، بزاعه و قباسین به فاصله کم تر از نیم ساعت منتشر شد!
با نهایی شدن سیطره درع الفرات بر الباب و دو شهر «قباسین» و «بزاعه» به عنوان سپرهای شمالی و شرقی الباب، تنها شهر «تادف» در حومه الباب در اشغال داعش باقی مانده است. فرمانده نیروهای «ثوار الجزیره» بامداد جمعه از عملیات درع الفرات برای فتح شهر تادف خبر داد تا آن ها بتوانند کمربند امنیتی مطمئنی برای شهر الباب در برابر داعش و ارتش سوریه ایجاد کنند. جمعه عصر برخی منابع خبری از درگیری های پراکنده در حومه تادف خبر دادند؛ با این حال هنوز عملیات گسترده برای فتح تادف کلید نخورده است.
با سیطره ارتش ترکیه بر شهر الباب، عملیات درع الفرات به مهم ترین هدف خود در این مرحله رسید و باید منتظر ماند تا سرنوشت این عملیات و انبوه گروه هایی که در آن شرکت کرده اند مشخص گردد. در روزهای آینده، گزارشها و تحلیلهای دسته اولی در مورد آینده عملیات درع الفرات و برنامه های نظامی آنکارا در خاک سوریه منتشر خواهیم کرد.
با تسلیم الباب توسط داعش به ارتش ترکیه، شبه نظامیان سوری متحد آنکارا به استراحت و گشت زنی و بازی با موبایل(!) مشغول شدند!
فرمانده کل گروه مسلح "فرقة الحمزة" (وابسته به ارتش آزاد سوریه) در حال شادمانی بعد از فتح شهر بزاعه در شرق الباب
اجساد سربازان درع الفرات بعد از حمله انتحاری داعش به یکی از پادگان های آن در شهرک سوسیان؛ داعش انتقام سختی از فااتحین الباب گرفت؛ 130 نفر کشته و زخمی
عکس یادگاری شبه نظامیان ارتش آزاد با ویرانه های شهر الباب
آخرین درگیری شهر الباب، در محله زمزم در مرکز این شهر بود! با شکست خطوط دفاعی داعش در محله زمزم، مقامات محلی این سازمان تروریستی تصمیم گرفتند بدون شلیک حتی یک فشنگ کل شهر الباب و شهرهای "قباسین" و "بزاعه" را به ارتش ترکیه و متحدان ان تحویل دهند! این در حالی بود که بیش از نیمی از مساحت شهر همچنان تحت سیطره داعش بود!
دیدگاه تان را بنویسید