سرویس بین الملل فردا؛ عرفان طالبی: نبرد در سوریه، وقایع اتفاق افتاده و در حال وقوع ان از متن جریان تا حواشی ابعاد گوناگونی را در برمی گیرد پیش از این در گزارش دیگری ( اینجا ) به معرفی یکی از چهره های معروف ارتش سوریه سرلشکرعصام زهر الدین پرداخته بودیم. در ادامه به معرفی معروفترین چهره نظامی در میان مردم و ارتش این کشور می پردازیم . سرهنگ سابق و سرلشکر کنونی ارتش سوریه سهیل حسن مشهور به نمر( پلنگ) .
پیشینه شخصی و نظامی
سهیل حسن در ابتدای دهه 90 میلادی و با درجه ستوانی از مدرسه نظامی حمص فارغ التحصیل شد تا به یگان های ویژه نیروی هوایی این کشور بپیوندد.مسیری که در نهایت او را به عنوان افسر اطلاعات نیروی هوایی به خدمت ارتش سوریه در اورد.واحد اطلاعات نیروی هوایی از زمان رئیس جمهور پیشین این کشور حافظ اسد دارای جایگاه خاصی بوده است.این سرلشکر سوری زاده شمال غربی سوریه و مانند رئیس جمهور این کشور جز اقلیت علوی مذهب است.او پس از ارتقا درجه با 47 سال سن عنوان جوانترین سرلشکر ارتش این کشور را کسب کرد.نام او در عملیات های تهاجمی مختلف بر ضد گروه های مخالف و تروریستی مانند ازادی السفیره و رفع حصر حلب، ازادسازی زندان حلب، نبردهای حما و ادلب ، نبردهای میدان گازی شاعر، رفع حصر فرودگاه کویرس و ازادسازی شهر حلب به دفعات دیده می شود.
ریزش های ارتش سوریه، نبرد رسانه ها و اراده ها
از اوایل شدت گرفتن بحران داخلی در 2011 میلادی ریزش ها درون بدنه ارتش سوریه اغاز شده بود. نهایتا با تشکیل گروه "ارتش ازاد" این ریزش ها در تمام سطوح نیروهای سوری خود را نشان داد.این گروه که هدف خود را براندازی نظام حاکم بر سوریه عنوان می کرد با حمایت ترکیه و بعضی از کشورهای عربی و غربی فعالیت خود را گسترش داد.
وجود بستر های رسانه ای جدید، شبکه های اجتماعی، و روش های نوین تبادل اطلاعات شکل جدیدی از جنگ روانی و فشار رسانه ای را بر ارتش و دولت سوریه وارد می کرد که پیش از این هرگز با ان روبرو نشده بودند. ظهور شخصیت های کاریزماتیک در ارتش سوریه و معرفی رسانه ای انها را باید واکنشی در مقابله با این جنگ روانی و تبلیغاتی دانست. سهیل حسن به نوعی، نمادی برای ارتش سوریه و وفاداران به نظام حاکم ان است. حضور او در جبهه های مختلف نبرد باعث تقویت همبستگی و اعتماد به نفس نیروهای عمل کننده می شود. نکته دیگری که این فرمانده سوری را متمایز می کند وفاداری و اعتقاد شخصی شدید او به بشار اسد رئیس جمهور سوریه است.
عده ای از فرماندهان گروه ارتش ازاد، نظامیان سابق ارتش سوریه. این عکس با لباس نظامی و دمپایی در زمان انتشار دست مایه تمسخر این افراد شد
نیاز به نیروی تهاجمی و تشکیل نیروهای تایگر
پس از ریزش ها در ارتش سوریه که در بالا به ان اشاره کردیم و همچنین تحولات مختلف میدان نبرد، در کنار ایجاد دفاع وطنی (بسیج ملی ) برای تثبیت و حفظ امنیت مناطق در اختیار دولت، نیاز به تشکیل واحدهای جدید از میان نیروهای حاضر در ارتش سوریه کاملا احساس می شد این امر در 2013 میلادی به وقوع پیوست و سهیل حسن که پیش از این توانایی های خود را در اطلاعات نیرو هوایی و بعد در نبرد های لاذقیه، حما نشان داده بود مامور به تشکیل یک نیروی کاملا تهاجمی از بین وفادارترین افراد به نظام سوریه شد.عناصری از لشکر 15 نیرو ویژه ارتش سوریه بعلاوه نفراتی از اطلاعات نیرو هوایی و نیروهای امنیتی توسط او گرد هم امدند که برای نشان دادن وفاداری به او نام قوات النمر را به خود گرفت.
این نیروها را بعد از واحد هایی چون تیپ 104 گارد ریاست جمهوری به فرماندهی سرلشکر عصام زهرالدین باید جزء زبده ترین نیروهای سوری دانست. وظیفه تهاجمی و شرکت در نوک پیکان حمله در عملیات ها بر ضد مخالفین و گروه های تروریستی به این نیروها و نیروهای مشابه که در همان زمان تاسیس شدند مثل صقور الصحرا (شاهین های بیابان) واگذار شد.
تاکتیک های بکار گرفته شده توسط این فرمانده سوری بر اساس متد کلاسیک نبرد است . تاکید زیاد او بر روی اتش توپخانه و استفاده از نیروی زرهی در میدان نبرد باعث شده تا یک نیروی مکانیزه در خدمت او قرار داده شود. عناصر توپخانه و زرهی از لشکرچهارم زرهی ارتش سوریه در اختیار او قرار گرفته همچنین نیروهای او جز استفاده کنندگان از تانک های t-90 پس از ورود روسیه به سوریه در 2015 میلادی هستند.
حمله از جناحین و شبه محاصره دشمن در حین باز گذاشتن مسیر خروج برای نیروهای انان از مواردی است که در تاکتیک های نبرد سهیل حسن به دفعات دیده شده است (برای مثال رفع حصر فرودگاه کویرس و شبه محاصره داعش در شرق حلب و نیز عملیات ازادسازی شهر حلب)
نکته ای که درباره عملیات های تحت نظر این فرمانده باید توجه داشت استفاده گسترده از بمباران هوایی و دسترسی کامل او به پشتیبانی نیروی هوایی است.
وقتی پلنگ زخمی شد
پس از سقوط شهر ادلب مرکز استان ادلب در شمال سوریه و اشغال ان توسط نیروهای مخالف و تروریست ها سهیل حسن و بخشی از نیروهای تایگر فورس برای ضد حمله و مقابله به منطقه اعزام شدند. چندی بعد خبر کشته شدن یکی از معاونین و جمعی از همراهان سهیل حسن منتشر شد. متعاقب این خبر برای مدتی این فرمانده از دید رسانه ها و دوربین های خبری مخفی بود.
عملیات برای ادلب ناموفق بود. مخالفین اقدام به انتشار خبر هایی درباره کشته شدن او در این نبرد ها کردند. کشته یا زخمی شدن سهیل حسن می توانست ضربه روحی بسیار سختی را به نیروهای ارتش سوریه وارد کند. گرچه پیش از این نیز عکس های از او همراه با عصایی در دست که ممکن بود نشان دهنده زخم برداشتن باشد منتشر شده بود اما غیبت اخیر وی مسئله ای متفاوت می نمود.
سهیل حسن تکیه داده به عصا در بین دو محافظ خود
بازگشت دوبار نمر
با وجود تمام شایعات درباره کشته شدن او سهیل حسن مجددا در قاب دوربین ها قرار گرفت اما تغییرات شدید در چهره اش نشان از سپری کردن دوران نقاهت داشت. چهره او به طور کامل تغییر کرده بود. به نظر می امد به شدت وزن اضافه کرده است که این مورد میتوانست از عوارض جانبی مصرف دارو باشد. محاسن کم پشتی بر صورت او دیده میشد و اکثرا عینکی افتابی بر چهره داشت.
تغیرات چهره سرلشکر سهیل حسن
مخالفین همچنان بر کشته شدن او اصرار داشتند و شایعه بدلی بودن فرمانده سوری جز موارد روتین جنگ روانی انها بود اما گذشت زمان نشان داد تاکتیک های سهیل حسن هنوز همان تاکتیک های قبلی است!
سهیل حسن در مراسم دریافت مدال
پس از بازگشت از دوران نقاهت این فرمانده سوری و نیروهای تحت امرش در سال 2015 میلادی درالسفیره و کویرس با داعش و سپس در شهر حلب و مزارع ملاح با سایر گروه های تروریستی وارد نبرد شدند و پیروزی های ارزشمندی به دست آوردند.
هم اکنون نیروهای تحت امر وی در نزدیک شهر الباب در شمال غربی حلب در حال جنگیدن با داعش هستند. شهر الباب که در تصرف نیروهای داعش است پیش از این توسط ارتش ترکیه و نیروهای مخالف تحت حمایت ان مورد حمله قرار گرفته بود که با مقاومت داعش این نیروها در دروازه های این شهر متوقف شده بودند. هم اکنون نیروهای سوری از محور دیگری اقدام به تصرف روستاهای اطراف شهر الباب و قطع مسیر دسترسی داعش به شهر و تکمیل محاصره کرده اند و به نظر میرسد به زودی شاهد بازپس گیری این شهر از دست تروریستها باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید