با آزادشدن «بسیمه» آب دمشق بار دیگر وصل می‌شود

کد خبر: 614853

در حالی که کم تر از ده روز به دور جدید مذاکرات آستانه برای حل بحران سوریه مانده است، یکی از مهم ترین چالش ها یعنی «تأمین آب شرب سالم پایتخت» در حال حل شدن است.

با آزادشدن «بسیمه» آب دمشق بار دیگر وصل می‌شود
با آزادشدن «بسیمه» آب دمشق بار دیگر وصل می شود
سرویس بین الملل فردا: در حالی که کم تر از ده روز به دور جدید مذاکرات آستانه برای حل بحران سوریه مانده است، یکی از مهم ترین چالش ها یعنی «تأمین آب شرب سالم پایتخت» در حال حل شدن است. نیروهای ارتش سوریه و رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان حزب الله موفق شدند با در هم شکستن سپر دفاعی اول گروه های مسلح حاضر در وادی بردی، شهرک استراتژیک «بسیمه» را فتح کنند.
رزمندگان جبهه مقاومت و ارتش سوریه آخرین تلاش های فوری و ضرب العجل خود را انجام می دهند تا بتوانند پیش از دور جدید مذاکرات آستانه، کار آزادسازی برخی مناطق استراتژیک را به پایان برسانند. با توجه به این که ممکن است پس از مذاکرات آستانه عملیات جنگی موقتا به حالت تعلیق درآید، آزادسازی منطقه استراتژیک «وادی بردی» به الویت اول رزمندگان حزب الله تبدیل شده و با همراهی ارتش سوریه عزم خود را جزم کرده اند تا طی همین هفته کار این منطقه یکسره شود.
منطقه وادی بردی در شمال غربی دمشق، منطقه ای کوهستانی و صعب العبور است که نزدیک به ده روستای بزرگ را در بر می گیرد. جمعیت این منطقه حدود صدهزار نفر بوده و ترکیب جمعیتی آن یکدست سنی مذهب است. با نظامی شدن بحران سوریه در سال 2012، هشت روستای این منطقه به معارضین پیوسته و با خلع سلاح پاسگاه های پلیس محلی، پرچم سوریه معارضه را بالا بردند. در سال 2013 ارتش سوریه بدون تعرض مستقیم به این منطقه کوهستانی و صعب العبور، دو پادگان بزرگ در جنوب آن دایر کرد تا سپر محافظ مطمئنی برای پایتخت در برابر هجوم احتمالی مسلحین این منطقه باشند.
به این ترتیب از سال 2013 این منطقه در حالت نیمه جنگی به سر می برد. نیروهای ارتش سوریه هر گونه با رصد دقیق منطقه، هر کاروان نظامی که از منطقه به سمت دمشق یا حتی زبدانی (در غرب وادی بردی) و دیگر مناطق حرکت می کرد را هدف قرار می دادند. از سوی دیگر مسلحین با تحکیم موقعیت های خود در کوه ها، به نیروهای ارتش سوریه و همپیمان آن اجازه ورود به منطقه را نمی دادند.
مهم ترین نکته ای که به منطقه وادی بردی اهمیت ویژه ای می بخشد، «تأمین آب شرب پایتخت» است. آب آشامیدنی پایتخت از چشمه های این منطقه تأمین می شود و مشخصا تأسیسات آبی و تصفیه خانه واقع در روستای «عین فیجه» و چشمه عین فیجه، بیش از هفتاد درصد آب آشامیدنی دمشق را تأمین می کند. سیطره گروه های معارض بر روستای عین فیجه، تأسیسات آبی و چشمه جوشان این منطقه، به آن ها این توان را می بخشید که به عنوان برگه فشار علیه حکومت، دمشق را به قطع آب تهدید کنند.
با توضیحات فوق مشخص است تأمین امنیت و ثبات در پایتخت بدون پاکسازی و تثبیت اوضاع در وادی بردی و مشخصا روستای «عین فیجه» و مناطق همجوار ممکن نیست.
از سوی دیگر منطقه وادی بردی، وسیع ترین منطقه از رشته کوه قلمون غربی است که تحت کنترل معارضین سوری و گروه های تروریستی می باشد. رشته کوه قلمون غربی، منطقه کوهستانی مرتفعی است که بخشی از آن در خاک لبنان و بخش دیگر در خاک سوریه واقع است. در واقع از غرب دمشق تا شرق لبنان را همچون کمربندی در بر گرفته است و طبق برآوردهای امنیتی حزب الله، تنها می توان از امنیت کافی و ثبات در مسیر ترانزیتی دمشق به لبنان صحبت کرد که رشته کوه قلمون پاکسازی شده و تحت کنترل رزمندگان مجاهد حزب الله باشد.
با توجه به دو نکته فوق، ارتش سوریه و حزب الله در عملیاتی پیش دستانه، قبل از هر گونه توافق آتش بس در سراسر سوریه عملیات پاکسازی این منطقه را کلید زدند. گروه های تروریستی حاضر در منطقه در مواجهه با عملیات پیشدستانه - اما محدود - حزب الله، به اقدامی مرگبار دست زدند تا از نظر حقوقی و سیاسی عملیات پاکسازی وادی بردی از سوی جهانیان و حتی ترکیه قابل توجیه باشد! این گروه های تروریستی با انفجار در تأسیسات آبی چشمه عین فیجه و منحرف ساختن مسیر رودخانه ها، آب آشامیدنی پایتخت سوریه را قطع کردند تا بیش از سه میلیون شهروند و پناهنده دمشق چند هفته با بحران کمبود آب مواجه باشند.
با قطع آب پایتخت، عملیات پاکسازی وادی بردی در سطح گسترده ای کلید خورد و رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان در کنار ارتش سوریه پیشروی های خود را در این منطقه کلید زدند. در این زمینه ابتدا از محور غربی، نیروهای ویژه گارد ریاست جمهوری ارتش سوریه موفق شدند ارتفاعات «ضهرة النحیلة» را فتح کنند تا بر 4 روستای مهم منطقه وادی بردی اشراف کافی پیدا کنند.
در مرحله دوم، رزمندگان حزب الله لبنان در عملیاتی هوشمندانه توانستند با تحکیم سیطره خود بر کوه های هابیل، تمام تحرکات مسلحین در روستاهای غرب عین فیجه را زیر آتش توپخانه ای قرار دهند. همزمان با پیشروی در ارتفاعات جنوب غربی روستای بسیمه، توانستند ارتباط این روستا با دیگر روستاهای تحت سیطره مسلحین را قطع کنند تا امکان پشتیبانی و تأمین لجستیکی این روستا از سوی گروه های تروریست منطقه به حداقل برسد.
به این ترتیب با آزادسازی شهرک بسیمه و اشراف کامل بر ارتفاعات عین فیجه، از نظر نظامی می توان انتظار داشت حداکثر طی یک هفته آینده روستای استراتژیک عین فیجه و چشم و تصفیه خانه این منطقه از سیطره گروه های تروریستی و مسلح آزاد شود.
با این حال، همزمان با این پیشروی های میدانی بار دیگر روسیه به صورت جدی وارد میدان شده تا با تحمیل آتش بس، بحران را به زعم خودش مدیریت و مهار کند. پایگاه خبری تحلیلی فردا، طی روزهای آینده در گزارشی اختصاصی ابعاد این آتش بس تحمیلی را تشریح خواهد کرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت