سرویس بینالملل فردا: روزنامه فرامنطقهای «رأیالیوم» در مقالهای به قلم «عبدالباری عطوان» روزنامهنگار و نویسنده سرشناس جهان عرب، به بررسی پیامدها و تبعات اجرا شدن طرح تمدید تحریمهای آمریکا علیه ایران پرداخت و از احتمال لبیک گفتن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به آمریکا برای مشارکت در جنگ با ایران خبر داد.
در این مقاله آمده است: طی روزهای آتی روابط بین ایران و آمریکا وارد مرحله جدیدی از بحران تنش خواهد شد که پس از تصویب طرح تمدید تحریمهای ایرن توسط مجلس سنای آمریکا با اکثریت آراء، ممکن است نسبت به دوره های پیشین با شدت بیشتری همراه باشد. این طرح به محض امضا شدن توسط «باراک اوباما» ریاستجمهوری آمریکا اجرا خواهدشد، البته امضا کردن این قانون مسألهای روتین است، چرا که دولت آمریکا تصویب این قانون را به معنای نقض قرارداد هستهای با ایران تلقی نمیکند.
شایان ذکر است که دلیل اصلی امضای توافقنامه هستهای از سوی تهران در سال (2015) پس از طی چندین دوره مذاکرات طولانی مدت با شش کشور ابرقدرت جهان، پایان دادن به تحریمهای اقتصادی و نظامی بود که اقتصاد ایران را فلج کرده و قابلیتهای نظامی این کشور را در زمینه واردات تکنولوژی مدرن و سلاحهای یپیشرفته تضعیف کرده بود.
ایران به سرعت در برابر این تمدید تحریمها واکنش نشان داد، و گروهی از نمایندگان ایرانی لائحهای را به پارلمان این کشور جهت از سرگیری تمامی فعالیتهای هستهای در کشور ارائه دادند، و خواستار غنیسازی اوارانیوم با نسبت بالای 95% شدند که این امر آنها را تا دو سال دیگر برای تولید کلاهک هستهای واجد شرایط خواهد کرد.
عطوان در ادامه مینویسد: «آیتالله خامنهای» رهبر معظم انقلاب جمهوری اسلامی ایران، یک ماه پیش نسبت به تمدید تحریمها هشدار داده و تصریح کرده بودند که پاسخ ایران در این زمینه قاطع خواهد بود.
تصویب این طرح از سوی مجلس سنای آمریکا، ضربهای جدی برای دولت آقای «حسن روحانی» ریاستجمهوری ایران محسوب میشود که جناح اصلاحطلبانِ خواستار امضای قرارداد هستهای را رهبری کرده است.
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی بیش از هر کس دیگری از ایجاد تنش روابط بین ایران و آمریکا استقبال خواهد کرد، و بیشتر خوشحال خواهد شد اگر این بحران وارد مرحله رویارویی نظامی شود، برخلاف متحدانش در کشورهای عربی حوزه خلیجفارس که چند وقت اخیر نسبت به مخالفتشان با قرارداد هستهای ایران تغییر موضع داده و خواستار عدم لغو آن از سوی دولت آمریکا شدهاند، زیرا این کشورها مدعی خطرات لغو این قرارداد بر امنیت و ثبات منطقه هستند، این ادعاها در یکی از سخنان «ترکی الفیصل»، رئیس سابق سرویس اطلاعاتی عربستان آمده بود.
تصویب این طرح از سوی کنگره و مجلس سنای آمریکا با اکثریت آراء به منظور تمدید تحریمها علیه ایران، منعکس کننده موضع حمایتی این نهادها از دولت اوباما بر این کشور است، که شرایط را برای در دست گرفتن حکومت از سوی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب این کشور که قرارداد هستهای ایران را بدترین توافقنامه توصیف کرده است، به آرامی آماده میکنند. گفتنی است وی روز جمعه هفته گذشته ژنرال «جیمز ماتیس» بازنشسته را که به «سگ دیوانه» معروف است، و موضع خصمانهاش با قرارداد هستهای با ایران بر همگان عیان است، را به عنوان وزیردفاع دولت آتی خود انتخاب کرده است.
تنش روابط ایران و آمریکا، برای برخی کشورهای عربی و بویژه کشورهای حوزه خلیجفارس فاجعه به بار خواهد آورد، به این دلیل که پایگاههای نظامی آمریکا به سوی مرزهای ایران هدفگذاری شدهاند، در خاک این کشورها وجود دارند، و علاوه بر این تمامی ناوگانها و ناوهای هواپیمابر آمریکایی وارد آبهای منطقه و پایگاههای دریایی کشورهای حاشیه خلیجفارس خواهد شد، که در این صورت این کشورها مجبور به بستن قراردادهای میلیاردی خرید سلاحهای جدید به منظور افزایش امنیت خود خواهند شد. علاوه بر این ما احتمال قریب به یقین میدهیم که برخی کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس در صورت رخداد جنگ آمریکا و ایران، به دستورات دیکته شده واشنگتن لبیک گفته و در این جنگ مشارکت کنند.
سخن دونالد ترامپ در زمان مبارزه انتخاباتی خود، مبنی بر ملزم کردن عربستان و کشورهای حوزه خلیجفارس جهت پرداخت یک چهارم درآمد نفتی خود به عنوان مالیات به آمریکا بیدلیل نبود، و به نظر میرسد که زمان اجرای این تهدیدها بسیار نزدیک شده است.
هرگونه رویارویی احتمالی بین آمریکا و ایران، تمامی ذخایر و درآمدهای نفتی و یا حداقل، درصد زیادی از این منابع را در کشورهای عربی حوزه خلیجفارس با تهدید جدی مواجه، و شیخنشینهای عرب را به قرض گرفتن از بازارهای مالی جهان غرب مجبور خواهد ساخت، و این درحالیست که برخی از این کشورها هماکنون با بحرانهای اقتصادی سختی مواجه هستند و ریاضتهای اقتصادی دشوار و نامعمولی را بر شهروندان خود تحمیل کردهاند.
دیدگاه تان را بنویسید