سرویس بین الملل فردا: از زمانی که رسما خبرهای کودتا در ترکیه در رسانه ها و شبکه های اجتماعی دست به دست می شد دو تحلیل عمده برای آن توسط کارشناسان ارائه شد. اول اینکه این کودتا توسط نیروهای جریان گولن در بدنه ارتش سازماندهی شده است و دومین فرضیه بر آن است که این کودتا تنها یک تئاتر سخت و سنگین از سوی اردوغان بود تا با استفاده از شرایط بحرانی ایجاد شده دست به تضعیف ارتش زده و امکان کودتاهای جدی را که میتوانست در آینده گریبانگیر او شود، از بین ببرد.
اما حسن لاسجردی، کارشناس مسائل بین الملل و سردبیر تهران تایمز معتقد است درباره دلایل و عوامل تحولات اینچنینی مانند کودتا که هم خشونت و تلفات انسانی دارد و هم بر افکار عمومی اثر می گذارد، نمی توان به راحتی اظهار نظر کرد و گفت کار اردوغان یا عامل بیرونی و... بوده است؛ بلکه بیشترین عاملی که می تواند دلیل این کودتا را توصیف کند فشار سیاسی داخل ترکیه در دوران حاکمیت اردوغان است که همیشه همراه با فشار و سرکوب مخالفین و همکاری نکردن با مخالفان بود.
وی درخصوص دوره فعایت های 12 ساله اردوغان می گوید: اقداماتی مانند بیرون راندن نظامیان از مراکز تصمیم گیری اصلی، کوتاه کردن دست نظامیان از مراکز اقتصادی و بحث مهم و اساسی رویکردهای جدید در جمهوریت نظام ترکیه که نظام لائیک هستند و نوع نگاهی که اردوغان و همراهانش به موضوع جمهوریت دارند، مجموعه عواملی هستند که سبب شد زمینه های مخالفت و عکس العمل به دولت به وجود آید و جامعه ترکیه با این شوک میدانی مواجه شود.
این کارشناس مسائل بین الملل احتمال تکرار کودتا در ترکیه را رد کرده و تاکید کرد: آزاد شدن انرژی نشان می دهد که مخالفتی بوده و تجمعی صورت گرفته و این تجمع تمام شد و بعید می رسد به این زودی ها چنین اتفاقی مجددا تکرار شود؛ زیرا ارتش ترکیه نقش موثری دارد و از سوی دیگر مردم با روش هایی مانند کودتا کنار نمی آیند و مهم تر از همه، هزینه های این کار برای مردم و جامعه ترکیه بسیار بالاست.
سردبیر روزنامه تهران تایمز درخصوص بهره بردای اردوغان از این حادثه گفت: اردوغان یک شومن سیاسی است و تلاش می کند از این اتفاق برای تثبیت جایگاه خود و حذف مخالفین استفاده کند؛ از این رو از دیشب که این موضوع پیش آمد اردوغان و همراهانش تلاش کردند موضوع ارتش را کنترل کرده و اعلام کنند همه ارتشیان در کودتا حضور نداشتند.
لاسجردی تصریح کرد: به خیابان آوردن مردم موضوعی بود که اردوغان در آن موفق شد و همچنین نوع برخورد با کودتاگران که آنها را دشمنان منافع ملی و ملت خواند و اعلام اینکه به زودی برای آنان محاکمه برگزار خواهد کرد که به نظر می رسد همه این اقدامات در راستای هدف اصلی اردوغان، برنامه ای که مدت هاست به دنبال آن می گردد یعنی مادام العمر کردن دوره ریاست جمهوری اش است.
وی گفت: از این پس بگیر و ببند ها در ترکیه زیاد خواهد شد و تعدادی را محاکمه خواهد کرد و در عزل و نصب ها در ارتش دخالت کرده و به مخالفین فشار می آورد که شرایط بحرانی است و باید این وضعیت را درک کنند و در نتیجه به زودی موضوع مادام العمر کردن ریاست جمهوری اش را در جامعه ترکیه مطرح کرده و زمینه های تمایل مردم را با توجه به این بحران ایجاد خواهد کند.
دیدگاه تان را بنویسید