دیپلماسی ایرانی: شهر حلب مهم ترین نماد جنگ سوریه طی 5 سال گذشته است. از این رو دولت اسد همه تلاش خود را بکار می گیرد تا بتواند کنترل این شهر را بار دیگر به دست بگیرد. در این میان، نکته قابل توجه سیگنال های مبهم آمریکا در مورد حمله به این شهر است.
روز چهارشنبه روسیه و آمریکا بر سر آتش بس 48 ساعته در حلب به توافق رسیدند. اگرچه آتش بس توانست سطح خشونت ها را کاهش بدهد، اما بنظر می رسد که تنها جنگ نهایی برای به دست گرفتن کنترل شهر را به تعویق انداخت.
دولت اوباما سعی می کند که حتی الامکان توجه عمومی را روی موضوع جنگ در حلب متمرکز نکند. در مواردی، آمریکا نیروی هوایی سوریه را به خاطر هدف قرار دادن مواضع غیرنظامی مورد انتقاد قرار داده است، اما ترجیح می دهد که سخنی از قانون شکنی های روسیه به میان نیاورد.
در مقابل، مقامات آمریکایی سعی می کنند روی جبهه النصره، یعنی وابستگان القاعده در سوریه تمرکز کنند. در چندین مورد مقامات آمریکایی در بیانیه های خود خبر از حضور نیروهای جبهه النصره در حلب داده اند. این اعلام می تواند به منزله صدور مجوز بمباران حلب از سوی سوریه و روسیه باشد.
بررسی ها نشان می دهد که هدف عمده موشک ها و بمباران ها، مواضع غیرنظامی و نه مواضع نیروهای معارض یا جبهه النصره بوده است.
گروه دفاع مدنی در سوریه که متشکل از داوطلبان کلاه سفید است، لیستی از موارد نقض آتش بس تا 26 آوریل یعنی زمانی که مرکز آموزشی این نهاد در غرب حلب هدف قرار گرفت، منتشر کرده است.
با وجود حمله اخیر، این گروه به فعالیت امدادی و دیدبانی خود ادامه داده است. به گزارش این گروه در بازه 24 آوریل تا 1 می حملات زیر در حلب صورت گرفته است: 260 حمله هوایی، 110 بمباران توپخانه ای، 18 پرتاب موشکی زمین به زمین و 68 مورد مشکوک به پرتاب بمب بشکه ای.
طی این هفته سه مرکز درمانی مورد حمله قرار گرفته اند و در کل 189 نفر از جمله 40 کودک کشته شده و 394 غیرنظامی شامل 96 کودک نیز زخمی شدند.
دیده بان حقوق بشر سوریه که در انگلستان پایه گذاری شده مدعی است که 279 غیر نظامی در حلب بین بیست و دوم آوریل تا سوم می کشته شده اند که 155 آن ها در مناطق تحت کنترل معارضان و 124 نفر در مناطق تحت کنترل دولت به سر می برده اند.
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل دولت سوریه را مسئول کشته شدن غیرنظامیان دانسته است. به گفته وی: «در حالی که همه طرفین در بالا گرفتن درگیری ها سهیم بوده اند، تشدید اقدامات نظامی بیش از همه به اقدامات دولت بشار اسد باز می گردد.»
اما « اساما تالجو» یکی از اعضای شورای شهر حلب به نقل از یکی از نیروهای گروه معارض « تجمعوا فستقیم» مدعی شده که روسیه اقدام به هدف قرار دادن بیمارستان کرده است.
تنها طرفی که به خوبی از اندازه مداخلات روسیه در حلب آگاه است، آمریکا است. اما آمریکا حاضر نیست اطلاعات خود را در این زمینه رسما اعلام کند. جان کری روز دوشنبه صراحتا از قول روس ها، مداخله آنها در حملات حلب را تکذیب کرده و آن را به دولت بشار اسد نسبت داد. با این وجود، وی اشاره ای به برداشت دولت آمریکا از حقایق میدانی، بر اساس اطلاعاتی که در دست دارد، نکرد.
از آنجایی که هواپیماهای آمریکایی روزانه در حریم هوایی آمریکا پرواز کرده و به بمباران مواضع داعش می پردازند، کاملا طبیعی است که آمریکا بداند چه نیروهایی مسئول بمباران حلب هستند.
یکی از مقامات بلندپایه دولتی آمریکا اطلاعات مربوط به نیروهایی که اقدام به بمباران حلب کرده اند را محرمانه و طبقه بندی شده توصیف کرده است. به گفته وی: «بخش اعظمی از آنچه که آمریکا سعی دارد انجام دهد، کاهش تعارضات و تمرکز بر وجه مثبت همکاری با روسیه یعنی مبارزه با داعش است.»
تلاش آمریکا برای همکاری با روسیه باعث شده است که نیروهای معارض اعتماد خود را به آمریکا از دست بدهند. سیاست آمریکا، متحدان آن را در جهان عرب سر درگم کرده است. مقامات ترکیه مدعی اند که مداخله روسیه در سوریه توازن قدرت را در صحنه عملیات به نفع بشار اسد تغییر داده و این موضوع باید پیش از رسیدن به راه حل سیاسی، اصلاح شود.
اما آمریکا تلاش می کند با عینک خوش بینی به مداخله روسیه در سوریه بنگرد. این رویکرد توام با اجتناب دولت آمریکا از استفاده از نیروی نظامی در سوریه بستر لازم را برای بیانیه های مبهم از سوی آمریکا در مورد جبهه النصره فراهم کرده است. وزارت دفاع و وزرات خارجه به اشتباه مدعی شدند که جبهه النصره بخش قابل توجهی از حلب را در دست دارد. این در حالیست که مقامات حلب و نیروهای معارض معتقدند که نیروهای معارض کنترل حدود 80 درصد از شهر حلب را در دست دارند. بسیاری از نیروهای مخالف اسد معتقدند که این بیانیه ها از سوی دولت آمریکا توجیه گر حمله به حلب بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید