سرویس بینالملل فردا: نیویورک تایمز در یادداشتی با اشاره به توافق هستهای ایران و عدم بهره کافی این کشور از مزایای اقتصادی رفع تحریم ها با تکرار ادعاهای غربی مقصر این وضعیت و عدم سرمایه گذاری غربیها را رفتارهای ایران می داند. نویسنده شرط لغو تحریمها را پذیرفتن برجام دو با عدم حمایت از محور مقاومت و توقف برنامه موشکی میداند. گزیده هایی از این یادداشت در ادامه می آید:
با این که توافق هسته ای ایران و 6 قدرت جهان در ماه جولای به نتیجه رسید اما ایران از آن زمان تاکنون هم چنان در انتظار استفاده از مزایای اقتصادی این توافق است. ایران از این که بتواند از این مزایا استفاده کند تقریبا نا امید شده است اما باید بیش از هر کس خودشان را سرزنش کنند.
این توافق وعده داده بود که در ازای فریز شدن برنامه هسته ای ایران، تحریم های سازمان ملل و اتحادیه اروپا برداشته شوند.
ایران تعهدات خود در توافق را انجام داد و قدرت های بزرگ و تاجران جهان برای امضای توافق نامه های مختلف تجاری با ایران به این کشور هجوم اوردند. ایران هم چنین با این توافق میتواند صادرات نفت خود را افزایش دهد و به 50 میلیارد دلار دارایی بلوکه شده خود دست پیدا کند.
با این حال ایران هم چنان در بازسازی اقتصادی خود دچار مشکل است تا جایی که آیت الله خامنه ای رهبر ایران در سخنرانی ماه گذشته خود اشاره کرد که «تبادلات بانکی و مالی ما، برگرداندن دارایی هایمان از کشورهای خارجی و مسائل تجاری گوناگونی که به سرویس مالی نیاز دارند هم چنان با مشکل رو به رو هستند».
راه حل پیشنهادی: برجام های دفاعی و مقاومت!
در ادامه یادداشت نیویورک تایمز راه حل بازسازی اقتصادی ایران را تغییر رفتار ایران در حوزههایی مانند مقاومت در منطقه و مسائل دفاعی میداند.
یکی از دلایل این مشکلات برای ایران باقی ماندن اکثر تحریم های ایران به دلیل فعالیت های تروریستی و نیز نقض حقوق بشر و آزمایش موشک های بالستیک است. ایران میداند که برداشته شدن همه تحریمهای آمریکا هیچ گاه جزئی از توافق هستهای نبوده است. این بدان معنی است که شرکت های آمریکایی هم چنان از تجارت با ایران محروم هستند، به جز در مواردی مانند صنعت هوایی، فرش و تولیدات کشاورزی. ایران هم چنین از استفاده از بزرگترین سیستم مالی دنیا یعنی سیستم مالی آمریکا و دلار نیز محروم است.
ترس از تحریمهای آمریکا دلیل عدم همکاری بانکهای خارجی با ایران
از طرف دیگر بسیاری از بانک های خارجی به دلیل ترس از تحریم های آمریکا در تجارت با ایران دچار تردید و ترس هستند.
ایران پیش از توافق هسته ای انزوای شدیدی از سیستم بانکی جهانی داشت واکنون نیز به اعتقاد کارشناسان بانکهای ایرانی عملکرد غیرشفاف و نامناسبی داشته و سیاسی هستند و عملیاتهای مالی مرتبط با تروریست را پشتیبانی میکنند. از طرف دیگر حمایت ایران از بشار اسد، حزب الله لبنان و آزمایش های موشکی عامل دیگری است که باعث می شود سرمایه گذاران خارجی تمایل چندانی برای ورود به بازار ایران نداشته باشند. ایران باید برای بهره بردن از تجارت جهانی رفتار خود در این امور را اصلاح کند.
طرح سناتورها برای اعمال تحریمهای پولی شدیدتر علیه ایران
از سوی دیگر وزارت خزانه داری آمریکا به دنبال این است که به شرکت های خارجی بگوید در صورتی که از سیستم دلار استفاده نکنند هیچ نگرانی از بابت تجارت با ایران نباید داشته باشند. اما دو سناتور جمهوری خواه مخالف توافق هسته ای یعنی مارک کرک و روبیو طرحی را پیشنهاد کردند که استفاده از دلار را برای ایران دشوارتر میکند و توافق هستهای رادر معرض خط رقرار میدهد.
اما باید به این نکته مهم توجه کرد که به نفع آمریکا است که توافق هسته ای حفظ شده تا ایران نیز به آن پایبند بماند و موضع میانه رو ها در ایران تقویت شود.
دیدگاه تان را بنویسید