خبرگزاری تسنیم: به نقل از رسانه های خبری مصر، سامح شکری در مصاحبه تلفنی در برنامه «قاهره امروز» که از شبکه ماهواره ای «الیوم» پخش می شود، اظهار داشت: دو جزیره صنافیر و تیران در اصل متعلق به عربستان سعودی بود و مصر طی توافقی به منظور حمایت از این دو جزیره در برابر اسرائیل در سال 1950 آن را از عربستان گرفت و همچنین در سال 1990 فرمان ریاست جمهوری برای تعیین مرزهای دریایی مصر صادر شد.
شکری افزود: مصر بنا به درخواست عربستان سعودی از این دو جزیره حفاظت می کرد و سندی که دکتر عصمت عبدالمجید معاون نخست وزیر وقت مصر به عاطف صدقی ، نخست وزیر، ارسال کرد اشاره به سعودی بودن دو جزیره تیران و صنافیر دارد.
وی در ادامه اظهار داشت که مصر به هیچ عنوان در ازای دریافت مبالغ مالی حاضر به ترسیم مرزهای دریایی نشده است بلکه به صراحت و شفاف اعلام کرده است که تیران و صنافیر متعلق به طرف سعودی است.
وزیر خارجه مصر همچنین تاکید کرد که قاهره به معاهده صلح با اسرائیل پایبند است.
دولت مصر شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که توافق ترسیم مرزهای دریایی با عربستان، نشان داد که دو جزیره موجود در دریای سرخ داخل آبهای منطقه ای عربستان قرار دارند. این درحالی است که این دو جزیره ده ها سال تحت حاکمیت مصر بودند.
در پی اعلام این خبر، اعتراضهای گستردهای در شبکههای اجتماعی به راه افتاد."نجاد البرعی" فعال حقوقی مصری در صفحه خود نوشت: دیگران به عنوان هدیه نشان و یا شمشیر طلا و یا حتی دکترای افتخاری می دهند، این نخستین بار است که می بینم که جزایر و اراضی کشور هدیه داده می شود، می دانید که نیروهای بین المللی در این جزایر مستقر هستند؟!
"ممدوح حمزه" مشاور و فعال سیاسی هم در صفحه تویتر خود تأکید کرد: سیسی حق ندارد درباره جزایر صنافیر و تیران کوتاه بیاید.. فروش اراضی ما اهانت است. یکی دیگر از فعالان نوشت: به ما آموخته بودند که زمین ناموس ما است ... من یک شهروند مصری هستم و حق دارم به واگذاری تیران و صنافیر اعتراض کنم.
برخی فعالان نیز با انتشار اسنادی، تأکید کردند که این دو جزیره متعلق به مصر هستند."خالد علی" نامزد سابق انتخابات ریاست جمهوری مصر هم خواستار همه پرسی درباره این دو جزیره شد.
همچنین حمدین صباحی نامزد سابق ریاست جمهوری مصر و موسس جریان مردمی این کشور اقدام السیسی در خصوص واگذاری دو جزیره صنافیر و تیران به عربستان سعودی را محکوم کرد.
وی طی اظهاراتی در صفحه فیس بوک خود نوشت که بر اساس توافق مربوط به اول اکتبر سال 1906 که بین دولت عثمانی و مصر امضا شد، جزیره تیران و صنافیر جزء جدایی ناپذیر دولت مصر است و مصر حتی در زمان درگیری عربی و اسرائیلی و پس از آن اشغال فلسطین و امضای توافقنامه ها همچنان بر این دو جزیره حاکمیت دارد و به موجب توافقنامه کمپ دیوید این دو جزیره در مالکیت و حاکمیت مصر قرار گرفت.
وی تصریح کرد که عربستان سعودی در سال 1932 به عنوان دولت مشروع و قانونی تاسیس شد به این معنا که این دو جزیره متعلق به عربستان نبود و این کشور مطلقا هیچ حاکمیتی بر آن نداشت و بر این اساس هر گونه مطالبه عربستان برای تحویل گرفتن این دو جزیره به موجب دلایل تاریخی، قانونی و واقعیت مردود است و هیچ جنگ و خصومتی از این لحاظ بین دو کشور نیست.
صباحی همچنین خطاب به السیسی تاکید کرد که به موجب ماده نخست و ماده 151 قانون اساسی، رئیس جمهور حق چشم پوشی از اراضی دولت را ندارد و تحت هیچ شرایطی رئیس جمهور مجاز به امضای توافقنامه ای بر خلاف احکام قانون اساسی و یا چشم پوشی از اراضی دولت نیست.
دیدگاه تان را بنویسید