دیپلماسی ایرانی: در فوریه سال 1973 انور سادات، رئیس جمهوری اسبق مصر به این باور رسید که انتخاب گزینه جنگ اجتناب ناپذیر است، و نمی تواند هیچ تاخیر و درنگی در این زمینه کند، به ویژه که نشانه های ایجابی از حافظ اسد، رئیس جمهوری فقید سوریه دریافت کرده بود که اعلام آمادگی کرده بود که سوریه آماده همکاری کامل با مصر در جنگ با اسرائیل است.
در آن موقع سادات سمت مشاور رئیس جمهور در امور امنیت ملی را به تازگی تغییر داده بود و مسئولیت آن را به ژنرال حافظ اسماعیل داده بود، او نیز به نوبه خود به شماری از نظامی ها و دیپلمات های کارکشته و کار بلند از جمله احمد ماهر، وزیر امور خارجه اسبق و همچنین احمد ابو الغیط، دیپلمات جوان که همین اخیرا به سمت دبیر کلی اتحادیه عرب انتخاب شده است، فرصت داد تا توانایی ها و قابلیت های خود را نشان دهند و در آن مقطع حساس تجربه کسب کنند و از خود لیاقت نشان دهند.
بر اساس محاسبات دقیق و برنامه ریزی های لازم در جنگ، سادات به ژنرال احمد اسماعیل علی، وزیر جنگ ماموریت داد تا به روسیه برود تا از آن کشور تسلیحات و امکانات نظامی جدید تهیه کند و از همان نوع ماشین های جنگی سنگینی که روسیه در اختیار سوریه قرار داد، در اختیار مصر قرار دهد، به موازات آن به حافظ اسماعیل ماموریت داد راهی پاریس شود تا با هنری کسینجر، وزیر امور خارجه وقت امریکا دیدار کند تا بفهمد نظر واشنگتن نسبت به وقوع جنگ احتمالی چیست.
احمد اسماعیل در حالی از مسکو بازگشت که از مواضع روسیه و پاسخ مثبت آنها به مطالبات مصر پبسیار شاد بود با وجود این که شوروی ها از این که مصری ها کارشناسان شان را در جریان جنگ ژوئن 1972 قرار نداده بودند، خشمگین بودند. در حالی که حافظ اسماعیل در حالی از پاریس برگشت که وضعیت بدی داشت چرا که کسینجر به او گفته بود، شماها در مصر شکست خورده اید، نمی توانید بجنگید و اگر ماجراجویی کند و جنگی را آغاز کنید متحمل شکستی به مراتب سنگین تر از شکست ژوئن 1967 خواهید شد.
وقتی که سادات از حافظ اسماعیل پرسید که چقدر حرف های کسینجر را جدی می گیرد، حافظ به گزارشی که معاونانش احمد ماهر و احمد ابو الغیط تهیه کرده بودند، اشاره کرد که در آن آمده بود، شیوه ای که امریکا در پیش گرفته و هشدارهایی که می دهد صرفا برای ترساندن است تا مبادا مصر خیال جنگ با اسرائیل به سرش بزند، در این حالت سادات سرش را به نشان موافقت تکان داد.
در این صورت چگونه بعضی ها ادعا می کنند که ابو الغیط دوست اسرائیل است در حالی که او در سال 2010 برای این رژیم از عبارت دولت دشمن استفاده کرد، تعبیری که دیپلمات های مصری از سال 1979 تا کنون یعنی از زمان امضای توافق کمپ دیوید علیه این رژیم استفاده کرده اند. بنابراین به اعتقاد ما ]مصری ها[ باید از انتخاب احمد ابو الغیط نه تنها ناخرسند نبود بلکه از این انتخاب خشنود بود چرا که او دشمن قدیمی رژیم صهیونیستی است.
دیدگاه تان را بنویسید