خبرگزاری تسنیم: عربستان با جنگ یمن و حمایت مالی از تروریست ها و تکفیری ها و بیش از همه داعش و القاعده، متحمل هزینه تسلیحاتی زیادی شد و تا آنجا در این راه پیش رفت که علاوه بر از دست دادن وجهه خود با بحران مالی سنگینی روبه رو است که زنگ خطر روزهای سخت و سیاهتر آن را به صدا در آورده است.
عربستان می تواند مدعی شود که در محیط ناآرام اطراف خود از بیشترین آرامش برخوردار است و در این راستا از قدرت اسطوره ای خود برای سکوت و سرپوش گذاشتن بر کانون های بی ثباتی از شمال تا جنوب و شرق تا غرب کشور بهره برده و با رسانه ها و خبرنگاران مقیم خود در شهرهای مختلف سعودی تبانی می کند.
جالب اینکه هیچ خبری در عربستان برملا نمی شود مگر اینکه از فیلترهای وزارت اطلاع رسانی و وزرات های دست اندرکار امور امنیتی عبور کند.
رمزگشایی مجتهد از رازهای سر به مهر سعودی
بنابراین در این شرایط اگر نوشتههای منحصر به فرد و شخصی مجتهد، وبلاگ نویس و فعال سیاسی سعودی نبود، بسیاری از رازهای عربستان سر به مهر باقی می ماند، حال آنکه مجتهد به نوبه خود، امیر این رازها است و با وجود اینکه هیچ کس نمی داند او کیست غول های رسانه ای مصاحبه ها و اخبار او را منتشر می کنند.
به نوشته رسانه های سعودی یکی از نشانه های ثبات در عربستان دیدار ملک سلمان و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا است؛ دو کشوری که در تلاش هستند ثبات داخلی خود را به دیگران نیز تعمیم داده و صلح و امنیت جهان را تضمین کنند.
در این دیدار هیچ چیز پنهانی باقی نماند و موضوعات مورد بررسی تا اینجا نیز پیش رفت که زمانی که موعد کنار رفتن پادشاه بنابر دلایل جسمی برسد، جانشین ولیعهد قدرت را در دست می گیرد.
عربستان بر سر دو راهی خطرناک
به نظر می رسد ثبات در عربستان به عنوان یک ویژگی دوامی نخواهد داشت، زیرا بیانیه توافق آمریکایی- سعودی که در پی نشست پادشاه و اوباما صادر شد و نیز بیانیه های بعدی نشان می دهد که عربستان در دو راهی خطرناکی قرار گرفته است که چه بسا پس از کشمکش قدرت که اکنون در جریان است، موجب بروز هرج و مرج و نابسامانی شده و عربستان را با وجود ثروت سرشار نفتی در مقابله با کشورهایی قرار دهد که فاقد ثبات هستند.
نکته قابل ملاحظه اینکه عربستان که نیم قرن را در رویارویی با ایران سپری کرد، اکنون توافق هسته ای بین تهران و گروه 1+5 را تبریک می گوید به این معنی که این موضع سعودی هرچند که شروطی را در دل خود جا داده از جمله لزوم تلاش ایران برای حفظ ثبات منطقه ای اما به این معنی است که عرسبتان وارد مسیری شده است که در آن از تحریک ایران خبری نیست یا دست کم در برابر آمریکایی ها این ادعا را دارد.
از سوی دیگر زمانی که ایران دیگر «خطر بزرگ» منطقه ای تلقی نشود، نگاهها به وهابیت سیاسی و خطرات آن برای منطقه به ویژه سوریه جلب می شود و جالب اینکه «توماس فریدمن» خبرنگار آمریکایی و مبتکر طرح صلح ملک عبدالله با اسرائیل در مورد خطرات افراط گرایی مذهبی به شیوه سعودی هشدار داده است.
هزینه سنگین بهبود وجهه سعودی
عربستان اکنون باید هزینه بهبود وجهه خود را بپردازد آن هم در شرایطی که صداهای پی درپی در مورد نقش سعودی ها در حمایت مالی از جنگ های القاعده و داعش در سوریه بلند شده است و جالب اینکه ریاض امروز سر پیکان جنگ را به سمت این دو گروه نشانه رفته است.
اما راه فرسایشی که ریاض در پیش گرفته است، به اینجا ختم نمی شود بلکه جنگ علیه یمن و حمله زمینی به آن و زیان های غیر قابل پیش بینی در آنجا ریاض را در تنگنایی قرار داده است که فکرش را نمی کرد به ویژه اینکه سایر کشورهای عربی خلیج فارس را نیز با خود گرفتار این تصمیم کرد.
بحران های مالی عربستان گردن ریاض را می فشارد
باتلاق یمن و هزینه جنگ علیه آن به اضافه سایر جنگ هایی که عربستان هزینه آن را تامین می کند، گردن ریاض را می فشارد تا جایی که هزینه تسلیحاتی سعودی در پنج سال اخیر از مرز 150میلیارد دلار گذشت و به همین دلیل ناچار شد این هزینه ها را با صدور اوراق قرضه تامین کند.
در این میان بزرگترین شرکت های عربستان از جمله «آرامکو» و «معادن» و شرکت های مشابه ناچار شدند از بانک های خصوصی وام بگیرند.
بحران مالی و جنگ قدرت بین نسل با تجربه و بی تجربه خاندان حاکم زنگ خطر روزهای سخت و تاریک عربستان را به صدا در آورده است و به این ترتیب جنگ علیه سوریه به سمت حل و فصل پیش می رود اما بحران عربستان در حال هرچه شدت یافتن است.
دیدگاه تان را بنویسید