ایران و عربستان متحد شدند
یک روزنامه آمریکایی، جنگ غزه و لبنان را عامل نزدیکی عربستان به ایران و از بین رفتن چشمانداز عادی سازی روابط تلآویو-ریاض ارزیابیکرد.
یک روزنامه آمریکایی، جنگ غزه و لبنان را عامل نزدیکی عربستان به ایران و از بین رفتن چشمانداز عادی سازی روابط تلآویو-ریاض ارزیابیکرد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به برگزاری دومین نشست اضطراری سازمان همکاریهای اسلامی و اتحادیه عرب در عربستان سعودی، نوشت: در شرایط حساس جنگ غزه، ریاض نشانه هایی از نزدیکی به ایران از خود به نمایش می گذارد.
این روزنامه آمریکایی، دیدار «عباس عراقچی» از کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین دیدار مقامات ارشد نظامی ایران و عربستان را حاکی از کاهش تنش ها بین تهران و ریاض پس از چند دهه رقابت ژئوپلیتیک ارزیابی کرد.
نیویورک تایمز نوشت: نشست اضطراری سازمان همکاری های اسلامی و اتحادیه عرب در شرایط جنگ غزه حاکی از تحولات گسترده ژئوپلیتیکی در منطقه غرب آسیاست.
این رسانه آمریکایی به تلاش رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط با عربستان در چارچوب معاهده آبراهام اشاره کرد و افزود: جنگ غزه و لبنان، چشم انداز عادی سازی روابط ریاض و تل آویو را در شرایطی از بین برد که زمینه های تحقق آن آماده شده بود.
نیویورک تایمز نوشت: یخ سردی روابط تهران و ریاض در حال آب شدن است و نه تنها عربستان بلکه متحدان آن در خلیج فارس نیز در حال نزدیک شدن به ایران هستند.
به گزارش ایرنا، دومین نشست اضطراری سازمان همکاریهای اسلامی و اتحادیه عرب امروز دوشنبه با حضور مسئولان بیش از ۵۰ کشور در ریاض پایتخت عربستان سعودی آغاز شد.
این نشست با پیشنهاد ایران و پیگیری عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان برگزار شده است.
رهبران، مقامات و نمایندگان کشورهای عربی و اسلامی از جمله رئیسجمهور قرقیزستان، نخست وزیر دولت مغرب، رئیسجمهور سومالی، رئیسجمهور چاد، رئیس شورای ریاستی یمن، رئیس جمهور الجزایر، وزیر خارجه گینه، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، امیر قطر، رئیسجمهور موریتانی، نخست وزیر پاکستان، رئیسجمهور تونس، نخست وزیر مالزی، رئیسجمهور تاجیکستان، رئیسجمهور مالدیو، رئیس شورای ریاستی لیبی، پادشاه اردن، ولیعهد کویت، معاون رئیس دولت امارات، رئیسجمهور سوریه، نخست وزیر عراق، رئیس شورای انتقالی و رئیسجمهور سودان در این نشست حضور دارند.
رهبران کشورهای عربی و اسلامی در مورد اتخاذ موضع واحد برای توقف تجاوزات اسرائیل به نوار غزه و لبنان و همچنین راههای حفاظت از غیرنظامیان و حمایت از مردم فلسطین و لبنان و نیز در خصوص متحد کردن مواضع و تحت فشار قرار دادن جامعه بینالمللی برای حرکت جدی به سمت توقف حملات جاری رایزنی خواهند کرد.
براساس بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی، ریاض، روز یکشنبه میزبان نشست مقدماتی وزرای این اجلاس در امتداد نشست مشترک عربی و اسلامی بود.
ایران و عربستان متحد شدند + جزئیات
نشست مشترک سران کشورهای عربی و اسلامی از سوی برخی تحلیلگران غربی به عنوان اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگهای غزه و لبنان تفسیر شده است.
به نقل از فارس، سران حاضر از کشورهای عربی روز دوشنبه در ریاض پایتخت عربستان سعودی برای گفتوگو درباره تحولات مهم در منطقه غرب آسیا گرد هم آمدند.
این نشست امروز به صورت رسمی برای رایزنی درباره جنگ در غزه و لبنان و در بحبوحه تشدید تنشها در منطقه خاورمیانه و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا آغاز به کار کرد.
عربستان سعودی قبل از آغاز جنگ غزه آماده به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بود اما وقوع جنگهای لبنان و غزه تب ریاض برای سازش را از بین برد و اکنون عربستان سعودی و متحدانش به دنبال تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران هستند.
ماه گذشته، وزیران خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس برای اولین بار به صورت گروهی با وزیر خارجه ایران دیدار کردند. روز یکشنبه هم رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان سعودی در تهران با همتای ایرانی خود دیدار کرد.
روزنامه نیویورکتایمز این تحولات را نشاندهنده گرم شدن روابط ایران و عربستان سعودی، در شرایطی که تهران در اندیشه انتقام از رژیم اسرائیل است، میدانند.
«محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در سخنان افتتاحیه خود در روز دوشنبه سخنانی بیان کرد که از گرم شدن روابط تهران و ریاض حکایت داشت.
او خطاب به مخاطبان در پایتخت عربستان سعودی گفت: «ما از جامعه بینالمللی میخواهیم اسرائیل را مجاب کند که به حاکمیت ایران احترام بگذارد و به خاک این کشور حمله نکند.»
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی هم هفته گذشته گفته بود: «ما رایزنیهای بسیار صریح و صادقانهای با ایرانیها داریم.»
روزنامه واشنگتنپست نوشته تحلیلگران میگویند عربستان سعودی ممکن است بخواهد از نشست ریاض برای ارسال پیام به دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ استفاده کند.
حسن الحسن، عضو ارشد انستیتو بینالمللی مطالعات راهبردی به این روزنامه گفت: «ترامپ گفته که وقتی روی کار بیاید، جنگها را متوقف خواهد کرد.»
وی اضافه کرد: «عربستان سعودی ممکن است در تلاش باشد خودش را گزینهای جذاب برای همکاری با ترامپ جهت رسیدن به توافقی برای پایان دادن به جنگ معرفی کند، به ویژه در شرایطی که تلاشهای دیپلماتیک دیگر میانجیهای منطقهای مانند قطر و مصر ثمربخش نبودهاند.»
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس، قبل از آغاز نشست ریاض خواستار تشکیل ائتلافی از کشورهای عربی و اسلامی برای اعمال فشار بر اسرائیل و حامیانش جهت اتمام جنگ در غزه و لبنان شد.
در پایان این نشست طرفهای شرکتکننده با انتشار بیانیه پایانی، بر محوریبودن مسئله فلسطین و حمایت قاطع از مردم این کشور برای احقاق حقوق مشروع آن تأکید کردند.
در این بیانیه با اشاره به حقوق ملت فلسطین مبنی بر آزادی و تشکیل کشور مستقل و دارای حاکمیت به پایتختی قدس شرقی، تأکید شد که قدس، پایتخت ابدی فلسطین خواهد بود.
کشورهای حاضر در این نشست با تأکید بر لزوم احقاق حقوق آوارگان فلسطین و بازگشت به خاک این کشور، تصریح کردند: مسئله فلسطین، مانند تمامی مسائل عادلانه ملتهایی است که برای رهایی از اشغالگری مبارزه میکنند./همشهری
دیدگاه تان را بنویسید