ادعای منابع اطلاعاتی اروپایی درباره پروژه مخفی تولید پهپاد روسیه
به ادعای ۲ منبع از یک آژانس اطلاعاتی اروپایی و اسناد مرتبط، روسیه یک برنامه تسلیحاتی در چین برای توسعه و تولید پهپادهای تهاجمی دوربرد برای استفاده در جنگ علیه اوکراین ایجاد کرده است.
به ادعای یکی از این اسناد، شرکت «IEMZ Kupol» یکی از شرکتهای تابعه شرکت تسلیحاتی دولتی روسیه Almaz-Antey، یک مدل پهپاد جدید به نام جی۳ (Garpiya-۳) را در چین با کمک متخصصان داخلی ساخته و آزمایش کرده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز، شرکت IEMZ Kupol به وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که میتواند پهپادهایی شامل جی ۳ را در مقیاس کارخانهای در چین تولید کند که این تسلیحات میتوانند در «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.
«فابین هینز»، یکی از محققان در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک مستقر در لندن گفت، ارسال این پهپادها از چین به روسیه اگر مورد تایید قرار گیرد، یک تحول چشمگیر است.
وی مدعی شد: «اگر به آنچه که چین تاکنون ارائه کرده نگاه کنید، این کالاها عمدتا کالاهای ۲ منظوره بودهاند که شامل قطعاتی هستند که میتوانند در سیستمهای تسلیحاتی استفاده شوند. این همان چیزی است که تاکنون گزارش شده است.»
با این حال، «ساموئل بندت»، یکی از همکاران ارشد مرکز امنیت جدید آمریکا (CNAS)، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، گفت که پکن احتمالا تمایلی به قرار دادن خود در معرض تحریمهای بینالمللی به دلیل کمک به تلاشهای نظامی مسکو ندارد و اطلاعات بیشتری برای این مساله نیاز است که چین نقش میزبان را در تولید پهپادهای نظامی روسیه ایفا میکند.
وی همچنین مدعی شد: «وجود رسمی کارخانهای که برای روسها پهپاد میسازد، چین را در معرض برخی از اثرات شدید تحریمها قرار میدهد، بنابراین مشخص نیست که چین تا چه حد مایل به افشا یا انجام این کار است.»
بر اساس گزارشهای IEMZ Kupol به وزارت دفاع روسیه، G۳ میتواند حدود ۲۰۰۰ کیلومتر را با بار ۵۰ کیلوگرمی طی کند. به گفته آنها، نمونههایی از G۳ و برخی دیگر از مدلهای پهپاد ساخت چین برای آزمایشهای بیشتر با مشارکت کارشناسان چینی به این شرکت روسی تحویل داده شده است.
در این اسناد اما نیامده که متخصصان چینی پهپاد در این پروژه حضور دارند.
بر اساس ادعای ۲ سند جداگانه بررسی شده این شرکت روسی هفت فروند پهپاد نظامی ساخت چین، از جمله ۲ فروند G۳ را در مقر خود در شهر «ایژفسک» روسیه تحویل گرفته است. ۲ منبع اطلاعاتی اروپایی گفتند که این شرکت به عنوان یک واسطه با تامین کنندگان چینی عمل میکند.
۲ منبع اطلاعاتی همچنین مدعی شدند تحویل پهپادهای نمونه به این شرکت روسی اولین مدرک ملموسی است که آژانسهای اطلاعاتی آنها از تحویل پهپادهای تولید شده در چین به روسیه از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ پیدا کردهاند.
پکن بارها این مساله را رد کرده که چین یا شرکتهای این کشور تسلیحات به روسیه برای استفاده در اوکراین میدهند و گفته که این کشور همچنان درباره جنگ اوکراین موضع بی طرف دارد.
در واکنش به این مقاله نیز، وزارت خارجه چین به رویترز گفت که موضع چین در تضاد با کشورهای دیگر با «استانداردهای دوگانه در فروش تسلیحات» است که به گفته پکن «بر آتش بحران اوکراین افزوده است.»
وزارت خارجه چین اوایل ماه جاری میلادی در پاسخ به گزارشی از سوی رویترز درباره اینکه شرکت روسی IEMZ Kupol تولید پهپادهای نظامی جی۳ را آغاز کرده، همچین گفته بود که محدودیت بینالمللی بر تجارت این کشور با روسیه وجود ندارد.
«دیوید آلبرایت»، بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل که اکنون ریاست گروه تحقیقاتی علوم و امنیت بینالملل را برعهده دارد، گفت، این شرکت روسی میتواند تحریمهای غربی علیه مسکو را با تاسیس و راه اندازی تاسیسات تولید در چین که به چیپها و تخصصهای پیشرفته دسترسی دارد، دور بزند.
شرکت روسی IEMZ Kupol گفته که در ۸ ماه، پروژه در چین برای تولید پهپاد REM۱ تهاجمی با طراحی چین که میتواند ۴۰۰ کیلوگرم بار را حمل کند، آماده میشود.
۲ منبع اطلاعاتی اروپایی نیز مدعی شدند که این سیستم به پهپاد «ریپر» آمریکا شباهت دارد.
این دو منبع مطلع همچنین مدعی شدند که یک کارخانه تولیدات دفاعی روسیه به نام TSK Vektor به عنوان واسطه بین شرکت IEMZ Kupol و تامین کنندگان چینی در این پروژه فعالیت دارد. آنها همچنین گفتند که شرکتهای روسی با یک شرکت چینی به نام Redlepus TSK Vector Industrial مستقر در شنژن بدون مشخص کردن نقش Redlepus کار میکنند.
در سند مجزای دیگری این ادعا مطرح شده که شرکتهای Kupol ،TSK Vektor و Redlepus به دنبال انجام یک تحقیق مشترک پهپادی بین چین و روسیه و راه اندازی یک مرکز تولید در استان سینکیانگ هستند.
به ادعای این اسناد، این مرکز تحقیقاتی ۸۰ هکتاری برای تولید ۸۰۰ پهپاد در سال است.
اخیرا نیز ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفته بود که ارتش این کشور حدود ۱۴۰ هزار پهپاد در ۲۰۲۳ تحویل گرفته و مسکو به دنبال افزایش ۱۰ برابری این تعداد در سال جاری میلادی است./ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید