نتانیاهو برای بقای سیاسی‌ بر طبل جنگ می‌کوبد

کد خبر: 1254407

یک رسانه آمریکایی اقدامات نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جنگ با حماس و عدم پذیرش طرح آتش‌بس را راهکاری برای حفظ خود بر قدرت سیاسی این رژیم دانسته و عنوان می‌کند نتانیاهو می‌داند پس از پایان این جنگ آینده سیاسی خوبی انتظارش را نمی‌کشد.

 نتانیاهو برای بقای سیاسی‌ بر طبل جنگ می‌کوبد

رسانه معروف آمریکایی در جریان گزارشی عنوان کرده جنگ علیه حماس بار دیگر اسرائیلی‌ها را تحت نخست وزیری بنیامین نتانیاهو با هم متحد کرده است. این در حالی است که پیشتر، از زمان بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت در سال گذشته اختلاف سیاسی در این رژیم تشدید شده ‌است. پیش‌بینی کارشناسان بر این است که اکنون این رهبر کهنه‌کار در اصل برای حفظ بقای خود پس از پایان این درگیری‌ها می‌جنگد.

المانیتور می‌نویسد: در جریان شوکی که پس از حملات ۷ اکتبر ناشی از عملیات غافلگیرانه حماس بر اسرائیل وارد شد، این کشور به دستور بنیامین نتانیاهو، سیاستمدار۷۴ ساله‌ و نخست وزیر اسرائیل برای «درهم شکستن» مقاومت مبارزان حماس، صفوف مربوط به عملیات نظامی‌اش را تشکیل داد.

به گفته کارشناسان، نقص‌های امنیتی دولت نتانیاهو که از سوی نیروهای حماس،آشکار شد، بزرگترین و شاید حتی کشنده‌ترین ضربه را به باسابقه ترین نخست وزیر اسرائیل وارد نماید. نخست وزیری که در حال حاضر با مشکلات سیاسی و حقوقی بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند.

به گفته «توبی گرین»، مدرس سیاست در دانشگاه برایلان اسرائیل و پژوهشگر دانشکده اقتصاد لندن، حمایت از نتانیاهو و ائتلافش حتی پیش از تاریخ ۷ اکتبر نیز در حال کاهش بود و این روند کاهشی از زمان آغاز جنگ با حماس بسیار تشدید شده است.

این استاد علم سیاست به صراحت عنوان کرده است که حتی اگر در شرایط کنونی انتخاباتی هم برگزار شود و بنیامین در این انتخابات شدیدا شکست می‌خورد. نتانیاهو که طرفدارانش او را به عنوان «شاه بی بی» و «آقای امنیت» می‌شناسند و منتقدان و معترضانی که او را به عنوان «وزیر جنایتکار» در اسرائیل محکوم می‌کنند، مدت‌هاست بر حوزه سیاست اسرائیل تسلط داشته است.

با این حال آخرین نظرسنجی‌ها حاکی از کاهش حمایت از نتانیاهو و حزب راست‌گرای او یعنی لیکود است. در شرایط کنونی بسیاری از این موارد نارضایتی از نتانیاهو مربوط به کاهش حمایت‌های محافظتی کافی وی از اسرائیلی‌هایی است که در مناطق نزدیک به مرز غزه زندگی می‌کنند و بیشترین آسیب را از جریان حملات اخیر حماس دیده‌اند. یکی از افسران سابق نتانیاهو که همیشه خود را به عنوان مدافع قاطع یهودیان معرفی کرده است، می‌گوید تحت تاثیر سیاست‌های نتانیاهو، احساس امنیت مشترک اکثر اسرائیلی‌ها به کلی از بین رفته است.

المانیتور می‌نویسد: با وجود آنکه سازمان‌های نظامی و اطلاعاتی به شکست‌های امنیتی دولت نتانیاهو در ماجرای حمله غافلگیرانه حماس اعتراف کرده‌اند، نتانیاهو به هیچ عنوان خود را مقصر این حملات از سوی حماس نمی‌داند. در این میان در حال حاضر، متحدان نتانیاهو در مورد نقش او در جریان عملیات غافلگیرانه حماس سکوت کرده‌اند و حتی برخی از رقبایش هم، اکنون از سیاست‌های جنگی‌اش در قبال حماس در قالب عملیات نظامی هوایی برای بمباران غزه حمایت می‌کنند. این حمایت‌ها در حالی صورت می‌گیرد که به گفته وزارت بهداشت فلسطین تحت تاثیر این عملیات بمباران گسترده از سوی رژیم صهیونیستی، ۹ هزار و ۵۰۰ نفر در نوار محاصره شده غزه کشته شده اند.

«روون هازان» استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری اورشلیم، نتانیاهو را یک سیاستمدار «باهوش» خوانده که اکنون برای خریدن زمان بیشتر جهت جلوگیری از برکناری‌اش از قدرت، بازی جنگ با حماس را بدون هیچ آتش‌بسی آغاز کرده است.

به گفته وی نتانیاهو این موضوع را به خوبی می‌داند که برای بقای خودش با حماس می‌جنگند و هر تصمیمی که برای این جنگ می‌گیرد صرفا جهت حفظ جایگاه خودش بر قدرت است. نتانیاهو اخیرا در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به این سوال که آیا قصد استعفا از قدرت را دارد یا خیر عنوان کرد: تنها چیزی که قصد دارم آن را مجبور به استعفا کنم، حماس است.

به گفته المانیتور،نتانیاهو که اولین دوره حضورش در قدرت به سال ۱۹۹۶ برمی‌گردد، اکنون مجبور به اتخاذ یک موضع دفاعی برای خود شده است. وی به عنوان رهبر راست‌گراترین دولت اسرائیل در تاریخ اعتراف کرده است که باید به حملاتی که علیه وی می‌شود، پاسخ دهد اما او این کار را پس از پایان جنگ با حماس انجام می دهد. او حتی بابت اظهار نظر در این مورد که سرویس های اطلاعاتی را به عدم هشدار دادن به او در مورد تهدید حماس متهم کرده بود، عذر خواهی کرد.

اکنون برای برکناری نتانیاهوی «حیله‌گر» از قدرت او یا باید استعفا دهد یا اینکه آرای اکثریت پارلمانی را که ائتلاف حزبش با احزاب یهودی راستگرای افراطی و افراطیون ارتدوکس است را از دست بدهد.

یک سرمایه‌دار برجسته حوزه فناوری هم گفته است که دولت نتانیاهو باید هرچه سریع تر به دلیل «شکست ها ناهماهنگی‌ها و بی‌کفایتی‌هایی» خود از قدرت برکنار شود. فشار بر نتانیاهو جهت برکناری از قدرت قبل از حملات ۷ اکتبر، افزایش پیدا کرده بود و کارشناسان بر این باورند اکنون مسئله فقط زمان وقوع این اتفاق است.

نخست وزیری که 16 سال در جریان قدرت اسرائیل بوده است همچنان در حال مبارزه با سه پرونده فساد در دادگاه است. نه ماه منتهی به ۷ اکتبر شاهد تظاهرات گسترده ای نسبت به طرح اصلاحات قضایی تفرقه انگیز دولت تندروی نتانیاهو بودیم که مخالفان آن را تهدیدی برای دموکراسی اسرائیل می‌دانند.

 هازان در این رابطه عنوان می‌کند که اسرائیل پیش از حمله حماس تحت تاثیر اختلافات گسترده بر سر طرح اصلاحات قضایی اسرائیل از هم پاشیده شده بود. با این حال اکنون تحت تاثیر جنگ، هیچ تدبیری برای آن اندیشیده نشده است. با این حال به اعتقاد وی در صورت پایان جنگ، دوباره سوالات پیشین علیه نتانیاهو مطرح و اعتراض‌ها علیه وی از سر گرفته می‌شود.

به گفته هازان در صورت پایان جنگ، دولت اسرائیل حتما دستور تشکیل یک کمیسیون تحقیق را برای بررسی جوانب موضوع صادر می‌کند. اگر نتایج این تحقیقات نشان دهد، نتانیاهو در این حملات مقصر است، این امکان وجود دارد که مشکل سیاسی او بحرانی شود.

دولت نتانیاهو هشدار داده است که جنگ ممکن است ماه‌ها طول بکشد. همه می‌دانند که نتانیاهو آسیب دیده است و نشانه های بسیاری وجود دارد مبنی بر اینکه اعضای ائتلاف نتانیاهو خودشان این واقعیت را پذیرفته‌اند که بازی دیگر تمام شده است.

حتی نتایج نظرسنجی‌ها هم نشان می‌دهد که نامزد مورد تایید اسرائیلی‌ها برای ماندن در قدرت «بنی گانتز»  عضو کابینه جنگ و از رهبران ائتلاف مخالف است و نه بنیامین نتانیاهو.

المانیتور می‌نویسد: اکنون همه این موضوع را به خوبی می‌دادند که میراث نتانیاهو هم به دلیل تشدید نارضایتی‌ها از طرح اصلاحات قضایی‌اش و هم به دلیل شکست‌های متعددی که حمله ۷ اکتبر حماس را ممکن کرد، از بین رفته است./فارس

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت