گروسی: باید با ایران برای بازیابی اطلاعات به توافق برسیم

کد خبر: 1186692

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به موضوعات حل نشده باقیمانده ادعایی این نهاد گفت «از ایران می‌خواهیم با ما همکاری کند.

گروسی: باید با ایران برای بازیابی اطلاعات به توافق برسیم

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی:انبوهی از فعالیت‌ها وجود دارند که ما هیچ چیز درباره آنها نمی‌دانیم.

در صورت حصول توافق بر سر برجام، ایران و آژانس بایستی به «ساز و کارهای ویژه‌ای» دست پیدا کنند که بر اساس آن آژانس امکان خواهد داشت «اطلاعات از دست رفته» را بازسازی کند.

اگر قطعنامه‌ای که در شورای حکام آژانس اتمی درباره ایران در حال بررسی است، در کار نبود باز هم از آنها (ایران) می‌خواستم با من همکاری کنند. بنابراین اینکه یک قطعنامه می‌تواند چه اثراتی داشته باشد موضوعی است که محل حدس و گمان است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به موضوعات حل نشده باقیمانده ادعایی این نهاد گفت «از ایران می‌خواهیم با ما همکاری کند.

از ایران می‌خواهیم با آژانس همکاری کند

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به «مسائل حل نشده باقیمانده» مورد ادعای این نهاد، خواستار همکاری ایران با آژانس شد.

«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست خبری چهارشنبه (۱۶ نوامبر، ۲۵ آبان) در اشاره به ادعای این نهاد درباره وجود ذرات اورانیوم در سه مکان اعلام نشده در ایران گفت «از ایران می‌خواهیم با ما همکاری کند. بارها گفته‌ام که این چیزها (موضوعات) کنار گذاشته نخواهد شد. قطعنامه یا بدون قطعنامه. وظیفه آن‌هاست که اطلاعاتی که نیاز داریم را در اختیار ما قرار دهند».

وی در ادامه این ادعاها، گفت: به دنبال یافتن راه‌ها و سازوکارهایی هستیم و ماه‌های زیادی است که در تلاش ناموفق به دنبال انجام آن بوده‌ایم. این که آیا قطعنامه‌ها ممکن است تاثیری بر این داشته باشد یا نه، در اختیارات من نیست که بگویم. تاکنون خیلی موفق نبوده‌ایم. به رسیدگی به این موضوعات ادامه می‌دهیم. مستقیماً با آن‌ها به این موضوعات رسیدگی خواهیم کرد. اگر قطعنامه‌ای وجود نداشت، باز هم از آن‌ها می‌خواستم، لطفاً با من همکاری کنید. بنابراین گمانه‌زنی است که قطعنامه چه تاثیری ممکن است داشته باشد. 

او در پاسخ به سوالی درباره نگرانی در خصوص میزان غنی‌سازی اورانیوم ایران اظهار داشت: نمی‌گویم (برنامه هسته‌ای ایران) خارج از کنترل شده، برنامه درجه‌ای از پیشرفت را دارد که البته محسوس است، این حتی همکاری ایران را مهم‌تر و مطرح‌تر می‌کند. این‌ها درجه بالایی از غنی‌سازی است، این را بارها گفته‌ام. البته این‌ها فعالیت‌هایی است که می‌تواند انجام بشود، ولی وقتی انجامش می‌دهید باید در همکاری کامل با آژانس باشد. نه بی‌میلی یا محدود کردن دسترسی یا چیزهایی که شاهدش بوده‌ایم. بنابراین می‌گویم که این بخشی از یک الگوی عمومی است که مدت‌هاست ادامه داشته، پس امیدواریم بتوانیم در نهایت با آن‌ها بنشینیم و به زودی زود با ایران گفت‌وگو کنیم. 

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی، بازیابی اطلاعات درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران را به دلیل قطع دوربین‌ها بسیار سخت خواند و مدعی شد: اگر یادتان باشد تابستان گذشته وقتی این اتفاق افتاد (دوربین‌های فراپادمانی قطع شد) گفتم این (موضوع) بسیار جدی خواهد بود. و متاسفم که باید بگویم درست می‌گفتم زیرا امیدوار بودیم که قطع دوربین‌ها موقتی خواهد بود و ما آن‌ها را دوباره خواهیم داشت، اما اینطور نشد. بنابراین این مانع می‌شود که ما نمایی از آنچه مدت طولانی در جریان بوده را داشته باشیم. از فوریه ۲۰۲۱ که اطلاعات ثبت می‌شد و دوربین‌ها فعال بودند تا این تابستان که حتی دوربین‌ها نبودند. بنابراین فعالیت زیادی وجود دارد که درباره آن چیزی نمی‌دانیم.

وی افزود با این خوشبینی که بازگشت به برجام حاصل شود، باید با ایران به ترتیباتی موردی برای رسیدگی به این خلاء حدود شش ماهه دست یافت که به آژانس اجازه می‌دهد اطلاعات از دست رفته را بازسازی کند. گروسی سپس بار دیگر تاکید کرد «این اقدام به لحاظ فنی بسیار دشوار خواهد بود و نیاز به اقدامات تعدیلی خواهد داشت که ما را ملزم می‌کند با آن‌ها بنشینیم به موارد ضبط شده (دوربین‌ها) نگاه کنیم و با افراد زیادی حرف بزنیم و تلاش کنیم تا این پازل بازسازی شود. اگر غیرممکن بود، می‌گفتیم. (اما) بسیار دشوار است». 

گروسی در پاسخ به سوالی درباره میزان حمایت سیاسی از وی برای انجام کارش و این که آیا کشورهایی هستند که تمایلی برای ارائه حمایت کامل مورد نیاز وی ندارند، گفت: در موضوع ایران، فکر می‌کنم حمایتی که آژانس دارد واقعاً بسیار زیاد است... همه این را تصدیق می‌کنند که همکاری با آژانس ضروری است. 

او در ادامه در خصوص موضوعات ادعایی باقیمانده گفت: به تلاش خود برای حل آن‌ها ادامه خواهم داد و در این مورد تنها به یک راه‌حل سیاسی بر اساس کار فنی آژانس اعتقاد دارم. این چیزی است که نیاز داریم به آن دست یابیم. 

گروسی در پاسخ به سوالی درباره میزان خوشبینی خود به همکاری تهران با توجه به دو قطعنامه شورای حکام علیه ایران در شش ماه، ادعا کرد: مصمم به ادامه (کار) هستم. قصد ندارم تلاش‌های خود را متوقف کنم. هدف از تلاش‌های من وادار کردن ایران به همکاری است. با درک این که ایران متعهد به همکاری است. البته نمی‌توانم آن‌ها را مجبور به این کار کنم. الزام حقوق بین‌الملل است که با ما همکاری کنند. 

وی با این ادعا که پاسخگویی به سوالات از سوی ایران را تسهیل می‌کنیم و به نفع آن‌هاست که با ما همکاری کنند، مدعی شد آژانس دستورکار سیاسی ندارد. به ادعای گروسی، حل مسائل باقیمانده تنها راهی است که ایران برای بازیابی اعتمادی که به دنبالش است، در مقابل خود دارد. 

مدیرکل آژانس درباره وجود ضرب‌الاجل برای حل مسائل ادعایی بین ایران و آژانس گفت: (تعیین) ضرب‌الاجل را دوست ندارم. مفهوم ضمنی مانع‌شونده دارد. فکر می‌کنم باید با احترام متقابل همکاری کنیم. البته آژانس باید بسیار جدی گرفته شود. نمی‌توانید ماه‌ها یا حتی سال‌ها بدون ارائه توضیح ادامه دهید، وقتی زمان توضیح رسیده و شما تعهد دارید توضیح دهید. بنابراین درباره ضرب‌الاجل حرف نمی‌ز‌نم اما در عین حال نمی‌تواند برای همیشه ادامه داشته باشد. 

وی در ادامه این ادعا، افزود: مشخص است که برای جامعه بین‌المللی هم همینطور است، وقتی عدم همکاری را به برنامه‌ هسته‌ای که به شدت در حال پیشرفت است، اضافه کنید، نبود اعتماد قطعی است و وضعیت به هیچ فضای مثبت یا چیز مثبتی برای ایران منتهی نخواهد شد. امیدوارم آن‌ها هم به این نتیجه برسند. 

او در ادامه با این ادعا که پاسخ‌های قبلی ایران معتبر نبوده، در خصوص انتظاری که از پاسخ ایران دارد، گفت: اگر ببینیم که برخی از پاسخ‌های فنی به مسائلی مورد نظر ما، اشاره دارد، آن زمان خوشحال خواهم شد که آن را منعکس کنم. 

گروسی پیش از این نشست مطبوعاتی در توییتی، با بیان اینکه این نهاد آماده همکاری با ایران درباره موضوعات باقیمانده پادمانی است، نسبت به برگزاری نشست فنی با ایران در این باره ابراز امیدواری کرده بود.

ادعاهای گروسی درباره همکاری با ایران در حالی است که شامگاه جمعه ۲۰ آبان آمریکا و سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان پیش‌نویس قطعنامه‌ای ضد ایرانی را در اختیار ۳۵ کشور عضو شورای حکام آژانس بین‌المللی که امروز نشست ماه نوامبر خود را آغاز کرد، قرار دادند که در آن از ایران خواسته شده به درخواست‌های آژانس درباره سه مکان ادعایی پاسخ ضروری و فوری بدهد.

در پیش‌نویس مزبور، درباره عدم همکاری کافی ایران در خصوص وجود ذرات اورانیوم در سه مکان اعلام نشده ابراز نگرانی و عنوان شده که ایران در راستای اجرای وظایف قانونی خود و بدون تاخیر بایستی اقداماتی را صورت دهد.

این در حالی است که «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیأت دولت و در جمع خبرنگاران گفت: هیچ مشکل پادمانی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نداریم. موارد اتهامی و ادعایی است که جریان صهیونیستی مرتب به آن دامن می‌زند و در بدنه سیاسی کشورهای غربی نفوذ می‌کند، دنبال این است که به زعم خودش برنامه هسته‌ای ایران را نابود کند که زهی خیال باطل. کار روتین را با آژانس انجام می‌دهیم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت