آمریکا: ایالات متحده کماکان متعهد به بازگشت به برجام است
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران مدعی شده اقدام شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در صدور قطعنامه علیه ایران سیاسی نبوده است.
«رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران امروز پنجشنبه مدعی شد تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامی سیاسی نبوده است.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه (۱۸ خرداد/ ۸ ژوئیه) قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۳ رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رساند.
رابرت مالی در توییتر نوشت: «شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پیام روشن را به ایران ارسال کرد که بایستی به تعهدات پادمانی خود در انپیتی پایبند باشد. این مسئله سیاسی نیست: به محض اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی از اطلاعات فنی مورد نیازش برخوردار باشد، شورا نیازی برای اقدامات بیشتر در خصوص این موضوعات نخواهد دید.»
با اینکه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که اقدام آژانس برای ادامه مذاکرات برجامی مخرب است رابرت مالی تلاش کرده موضوع تصویب این قطعنامه را از مذاکرات برجام جدا کند. او مدعی شده ایالات متحده کماکان متعهد به بازگشت به برجام است.
رابرت مالی در توییتی دیگر نوشت: «شورا، درباره تعهدات پادمانی ایران که جدا از برجام هستند اظهارنظر کرد. ما آماده بازگشت دوجانبه به پایندی کامل [به توافق] هستیم. ایران فقط لازم است تصمیم بگیرید مطالبات فرعی خود را کنار بگذارد و با توافقی که از ماه مارس در دسترس بوده موافقت کند.»
مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ادامه عملیاتهای رسانهای و روانی خود بعد از وقفه مذاکرات وین به توجیههای متفاوتی برای مقصرنمایی ایران به جای عمل به تعهداتشان جهت احیای برجام متوسل شدهاند.
این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفتوگوها شده است.
بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفتوگوها نیست، کشورهای غربی به برجستهسازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بنبست کشانده است.
رابرت مالی در توییتی دیگر نوشت: «ایران راهی برای خروج از بحران هستهای که ایجاد کرده در پیش رو دارد: همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل مسائل باقیمانده پادمانی و بازگشت به برجام؛ رفع کردن نگرانیهای فوری بینالمللی در زمینه منع اشاعه هستهای و رسیدن به رفع تحریمها از سوی آمریکا. انتخاب با آنها است.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد./فارس
دیدگاه تان را بنویسید