چاووش‌اوغلو: منتظر پاسخ ایران هستیم

کد خبر: 1128765

وزیر خارجه ترکیه ضمن انتقاد از دیپلماسی تریبونی که غرب درباره روسیه دنبال می‌کند، تاکید کرد، مسکو گزینه مذاکرات با کی‌یف با میانجیگری آنکارا را به طور کامل کنار نگذاشته است. همچنین او از موافقت روسیه با حضور در نشست آستانه در آنتالیا خبر داد و گفت: منتظر پاسخ ایران هستیم.

چاووش‌اوغلو: منتظر پاسخ ایران هستیم

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه امروز (پنج‌شنبه) در گفت‌وگویی با شبکه "تی‌آرتی" ترکیه اظهار کرد: اوکراین به ابتکارعمل ما برای آغاز مذاکراتی با روسیه پاسخ مثبت داد، روسیه نیز درب‌ها به روی مشارکت در چنین نشست‌هایی را نبسته است، بحث و مناقشات از جمله در ارتباط با تعیین تاریخ‌ها ادامه دارند.

چاووش‌اوغلو گفت: ترکیه قصد دارد در آینده‌ای نزدیک با روسیه امکان مشارکت خود در کاهش شدت تنش‌ها در روابط کی‌یف-مسکو را بررسی کند.

وزیر خارجه ترکیه افزود: اکنون نوبت ترکیه است تا میزبان نشستی با حضور ولادیمیر پوتین (رئیس جمهوری روسیه) باشد و ما از طرف روس خواستیم تاریخی را تعیین کند. در مرحله آتی نشست عالی رتبه شورای همکاری دو کشور در ترکیه برگزار می‌شود و آنکارا قصد دارد با شرکای روس خود امکان نقش‌آفرینی خود به عنوان یک میانجی در آرام کردن اوضاع میان روسیه و اوکراین و سازش میان آنها را بررسی کند.

او در ادامه گفت: اظهارات مقامات برخی کشورهای غربی درباره احتمال حمله روسیه به اوکراین تنها موجب افزایش نگرانی‌ها و وخامت شرایط اقتصادی در آنجا می‌شوند و باید از اظهارنظرهای غیرضروری خودداری شود، این گمانه‌زنی‌ها که روسیه امروز به اوکراین حمله خواهد کرد، فردا ناآرامی‌ها و تنش‌هایی را در اوکراین ایجاد خواهد کرد، همچنین این اظهارات موجب زیان‌های اقتصادی برای اوکراین و واحد پول ملی آن می‌شوند.

چاووش‌اوغلو ادامه داد: معتقدیم این تصویر نادرست است، آیا تنشی وجود دارد؟ بله، آیا احتمال آغاز درگیری هست؟ بله، اما نباید همانند برخی کشورهای غربی با دیپلماسی تریبونی درباره آن صحبت کرد.

این مسؤول وزارت خارجه ترکیه در ادامه مصاحبه خود با تی‌آرتی اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه احتمالا در نشست وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه که قرار است ماه مارس در آنتالیا برگزار شود، شرکت کند.

او اظهار کرد: یک روز پیش از برگزاری همایش دیپلماسی در آنتالیا در روزهای ۱۱ تا ۱۳ مارس آتی، به احتمال قوی نشست وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه در چارچوب نشست‌های آستانه برگزار خواهد شد و روسیه مشارکت خود در این نشست را اعلام کرده و ما منتظر پاسخی از طرف ایران هستیم.

سرگئی ورشینین، معاون وزیر خارجه روسیه اواخر ماه گذشته میلادی اعلام کرده بود که نشست بین‌المللی آتی درباره سوریه در چارچوب آستانه برای بهار سال جاری برنامه‌ریزی شده است.

نشست قبلی روزهای ۲۱ و ۲۲ دسامبر ۲۰۲۱ در شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شد.

وزیر امور خارجه ترکیه در گفت‌وگو با شبکه خبری تی‌.آر.تی (TRT Haber)، تجمیع پرسنل نظامی و مسلح کردن جزایر اژه توسط یونان را به معنی نقض پیمان‌های صلح لوزان و پاریس خواند.

چاووش‌اوغلو با اشاره به ممنوعیت مسلح کردن جزایر موجود در دریای اژه براساس پیمان‌های لوزان و پاریس، اظهار کرد: اگر یونان از روند فعلی (مسلح کردن جزایر اژه) صرف نظر نکند، ممکن است مباحث مربوط به حق حاکمیتی بر این جزایر مطرح شود.

وی با بیان اینکه تاکنون درباره نقض پیمان‌های پاریس و لوزان توسط یونان دو نامه به سازمان ملل ارسال کرده است، بر پیگری این مساله از سوی ترکیه تاکید کرد.

وزیر امور خارجه ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه جزایر موجود به شرط «عدم وجود نیرو و تجهیزات نظامی» در اختیار یونان قرار گرفته، گفت که یونان از دهه ۱۹۶۰ موارد موجود در پیمان‌های پاریس و لوزان را نقض کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که «در صورت تداوم سکوت سازمان ملل و ادامه روند مسلح کردن جزایر مذکور از سوی یونان، آیا ترکیه مشروعیت حق حاکمیت بر جزایر دریای اژه را زیر سوال خواهد برد؟» پاسخ داد: طبیعتا؛ پیمان‌های مذکور دارای طرف‌های مشخصی هستند. یعنی پیمان صلح لوزان و پیمان صلح پاریس؛ طبیعتا این موضوع را در مجامع بین‌المللی پیگری خواهیم کرد.»

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت