چهارمین روز از ناآرامی ها در قزاقستان/تعداد مجروحان به ۱۰۰۰ نفر رسید
چهارمین روز از ناآرامی ها در قزاقستان در حالی سپری می شود که نخستین گروه از صلح بانان سازمان پیمان امنیت جمعی به این کشور اعزام شده اند و در شهر آلماتی عملیات ضدتروریسم آغاز شده است.
قزاقستان برای چهارمین روز متوالی ناآرام است. این ناآرامیها به بهانه افزایش بهای سوخت مصرفی خودروها آغاز شد حال آنکه سازمان پیمان امنیت جمعی میگوید اطلاعات رسیده از این کشور حاکی از آن است که شورشها از سوی افرادی هدایت میشود که از کشورهای خارجی خط میگیرند و تحت آموزش بیگانگان بوده اند.
روز گذشته، «قاسم جومرت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان بعد از اعلام حالت فوق العاده در این کشور، با استعفای کابینه دولت موافقت کرد. امروز در حالی که خبرها حاکی از حمله به اقامتگاه ریاست جمهوری و تصرف فرودگاه شهر «آلماتی» از سوی معترضان است، توکایف شخصاً ریاست شورای امنیت ملی را برعهده گرفته است.
آغاز عملیات ضدتروریستی در آلماتی
فرماندهی نظامی «آلماتی» قزاقستان در بیانیهای، از آغاز عملیات ویژه ضدتروریسم در این شهر خبر داد.
این فرماندهی همچنین از شهروندان خواست تا آرامش خود را حفظ کرده و به نهادهای مجری قانون در راستای برقراری نظم و امنیت عمومی کمک کنند.
در این بیانیه، از اینکه حامیان افراط گرای شورشهای اخیر، خسارت زیادی به شهر وارد کرده اند، ابراز تأسف شده حال آنکه گفته میشود که آنها با غارت و آسیب به مشاغل، علاوه بر اینکه زندگی و سلامت غیرنظامیان را به خطر میاندازند، مانع فعالیت کارکنان پزشکی و آسیب رساندن به کلینیکها و بیمارستانها میشوند.
گفتگوی تلفنی رؤسای جمهور ازبکستان و قزاقستان
«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان و «قاسم جومرت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان در یک گفتوگوی تلفنی آخرین وضعیت قزاقستان را مورد بررسی قرار دادند.
رؤسای جمهور دو کشور در مورد اقدامات در دست انجام برای تثبیت اوضاع و برقراری سریع صلح و آرامش در جمهوری قزاقستان تبادل نظر کردند.
آمار تلفات احتمالی
علاوه بر خسارت به ساختمانهای دولتی و مشاغل، وزارت کشور قزاقستان، شمار مجروحان در ناآرامیهای اخیر را بیش از هزار نفر اعلام کرد که حدود ۴۰۰ نفر از آنها بستری شده و از این میان، حال ۶۲ نفر نیز وخیم است. رسانههای محلی همچنین از کشته شد دهها نفر در این حوادث خبر میدهند.
ورود سازمان پیمان امنیت جمعی برای حل بحران
شورای امنیت جمعی وابسته به سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) تصمیم گرفت تا در واکنش به ناامنیها در قزاقستان، نیروهای حافظ صلح خود را به این کشور اعزام کند.
این اقدام به درخواست «قاسم جومرت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان و با در نظر گرفتن تهدیدی که به ویژه از جانب بیگانکان متوجه امنیت ملی و حق حاکمیت این کشور است، انجام میشود.
اعزام صلح بانان سازمان پیمان امنیت جمعی، برای مدتی محدود و با هدف ایجاد ثبات و عادی سازی وضعیت در قزاقستان انجام میشود.
طبق تازهترین گزارشها، نخستین گروه از این صلح بانان هم اکنون به قزاقستان اعزام شده اند.
تصرف فرودگاه آلماتی
هم زمان با ادامه اعتراضها در قزاقستان، معترضان اقامتگاه «قاسم جومرت توکایف» رئیس جمهور را اشغال کرده و به آتش کشیدند.
همچنین، معترضان به برخی از ساختمانهای اداری در آلماتی- بزرگترین شهر قزاقستان- حمله ور شدند.
رسانههای محلی در قزاقستان از تصرف فرودگاه آلماتی به دست معترضین خبر میدهند. کارکنان این فرودگاه نیز در حال تخلیه محل کاری خود هستند. همه پروازها نیز در این فرودگاه لغو شده است.
واکنشهای جهانی
در حالیکه دولت قزاقستان از ردپای عوامل خارجی در این ناآرامیها خبر میدهد، سازمان ملل در بیانیهای از همه طرفها خواست تا خویشتنداری کرده و از انجام اقدامات خشونت بار پرهیز کنند.
اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای از مقامات قزاقستان خواست تا «حق تظاهرات مسالمت آمیز معترضان» را به رسمیت بشناسد. این در حالی است که در این کشور، برگزاری هرگونه تجمع بدون کسب مجوز از دولت ممنوع است.
کاخ سفید هم در بیانیهای ضمن درخواست از طرفین برای حفظ خویشتنداری، ادعا کرد که آمریکا در تحولات قزاقستان نقشی ندارد!
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین هم در واکنش به تحولات جاری در قزاقستان گفت: اطمینان داریم مسائل داخلی این کشور به طور مستقل قابل حل است. آنچه اهمیت دارد، عدم دخالتهای خارجی است.
از سوی دیگر وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیهای در این باره اعلام کرد: مسکو تحولات قزاقستان را به دقت زیر نظر دارد. روسیه خواهان عادی شدن وضعیت قزاقستان از طریق گفتگو بوده و امیدوار است اوضاع در این کشور هر چه زودتر عادی شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران هم با بیان اینکه تحولات در قزاقستان را به دقت زیر نظر دارد، ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر آرامش به این کشور بازگردد./مهر
دیدگاه تان را بنویسید