اخبار ترکیه/تحلیل نیویورک تایمز از رفتار این روزهای اردوغان
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که رئیسجمهور ترکیه به انجام کارهای نمایشی در سطح بینالمللی با هدف افزایش محبوبیت داخلی خود اعتیاد پیدا کرده است.
روزنامه نیویورک تایمز به قلم «کارلوتا گال» مدیر مسئول این روزنامه در استانبول در گزارشی نوشت که «رجب طیب اردوغان» در داخل ترکیه به شدت احساس ضعف میکند و از این رو به دست به کارهای نمایشی در سطح جهانی میزند.
به نوشته این روزنامه، مقامات اسکاتلند در اجلاس آبوهوایی «گلاسکو» درخواست دولت ترکیه برای حضور یک کاروان امنیتی بزرگ در کنار اردوغان را رد کرده بودند و این همان دلیلی بود که رئیسجمهور ترکیه از حضور در این اجلاس انصراف داده و از ایتالیا به ترکیه بازگشته بود. اردوغان اصرار داشت که همانند جو بایدن یک کاروان امنیتی چشمگیر او را در این سفر همراهی کنند و او بتواند تصویر اسکورت امنیتی خود را در داخل ترکیه دستمایه تبلیغ قرار دهد اما مخالفت مقامات اسکاتلند او را به شدت عصبانی کرده بود.
«کارلوتا گال» در چرایی این رفتار اردوغان نوشت که او به طور جد در سطح داخلی و خارجی احساس ضعف سیاسی میکند و از این رو به انجام تاکتیکهای قدیمی و تکراری برای کسب محبوبیت داخلی همچنان ادامه میدهد. او عدم حضور اردوغان در اجلاس آبوهوایی گلاسکو را نمایش او برای چهرهسازی از خود در انتخابات ۲۰۲۳ دانست.
طرح ترکیه برای تمدید یک ساله حضور نظامیان این کشور در قره باغ
ریاست جمهوری ترکیه طرحی را برای تمدید استقرار نیروهای ترکیه در جمهوری آذربایجان به مدت یک سال دیگر تقدیم مجلس این کشور کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، ریاست جمهوری ترکیه روز سه شنبه طرحی را برای تمدید استقرار نیروهای ترکیه در جمهوری آذربایجان به مدت یک سال دیگر تقدیم مجلس این کشور کرده است.
به نوشته روزنامه «ینی شفق» در بیانیه ریاست جمهوری ترکیه آمده است که مرکز مشترک در قره باغ که توسط نیروهای مسلح ترکیه و روسیه برای نظارت بر آتش بس بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان تشکیل شده است، با موفقیت به فعالیت خود ادامه میدهد و ترکیه همچنین از طریق این مرکز مشترک به امنیت منطقه و ایجاد اعتماد بین طرفین کمک میکند. این طرح سه شنبه در مجلس ترکیه بررسی میشود.
ترکیه از همان ابتدای نبرد دوم قره باغ از جمهوری آذربایجان به شدت حمایت کرد تا بتواند از تمامیت ارضی بر اساس قوانین بینالمللی و حقوق حاکمیت مشروع دفاع کند و ابتکارات مهمی را برای حفظ و تقویت صلح و ثبات در منطقه و ساخت و بازسازی زیرساختهای اقتصادی انجام دهد.
جنگ سال گذشته بر سر منطقه قره باغ کوهستانی در تاریخ نهم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۹ آبان ۱۳۹۹) با توافق آتشبس به امضای «نیکل پاشینیان»،رئیس جمهور ارمنستان، «الهام علیاف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه پایان یافت و روسیه به عنوان میانجی این توافق نقش آفرینی کرد.
مسئولان جمهوری آذربایجان بخصوص الهام علیاف مدتی پس از امضای توافق آتشبس قرهباغ در نوامبر ۲۰۲۰ که به درگیریهای مرگبار ۴۴ روزه بین دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان بر سر این منطقه پایان داد، به تنشآفرینی مرزی و توسل به پروپاگاندا و اظهارات جعلی برای زمینهسازی ایجاد کریدور زنگهزور روی آوردند.
وزیر دفاع ترکیه نیز به تازگی گفت که ترکیه در کنار جمهوری آذربایجان خواهد ایستاد. «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه در مراسمی که سفارت جمهوری آذربایجان در آنکارا به مناسبت هشتم نوامبر، روز پیروزی در نبرد دوم قره باغ برگزار کرده بود، سخنرانی کرد. وی گفت: «ما همچنان در مبارزه عادلانه در کنار جمهوری آذربایجان خواهیم بود و کسی در آن شک نداشته باشد. ۳۰ سال پیش ارمنستان ۲۰ درصد از اراضی جمهوری آذربایجان را اشغال کرد که در نتیجه یک میلیون نفر در شرایط سختی قرار گرفتند.»
آکار ادامه داد: «برادران و مردم بیگناه ما در آنجا، به ویژه در "خوجالی"، توسط نظامیان ارمنستانی کشته شدند. وقتی همه این اتفاقات افتاد، گروه مینسک، سازمان امنیت و همکاری اروپا اعلام کرد که این مشکلات از طریق مذاکره حل خواهد شد. ۳۰ سال گذشت اما متأسفانه ما دیدیم که نه اقدامی صورت نگرفت، نه پیشرفتی ثبت شد اما برادران جمهوری آذربایجانی ما درنبرد ۴۴ روزه پیروز شدند و سرزمینهای خود را از اشغال ارمنستان آزاد کردند و قدرت ترکها را به همه جهان نشان دادند.»/فارس
او افزود: «اردوغان ۱۸ است که در قدرت حضور دارد و از این رو خوب میداند که چگونه بازی کند، اما با این وجود امروزه از لحاظ سیاسی بیش از هر دوره دیگری ضعیف شده است.»
«سنان اولجان» رئیس مرکز پژوهشهای اقتصادی و سیاستخارجی استانبول نیز به نیویورک تایمز گفت که اردوغان از سیاست خارجی برای بهبود چهره خود در یک دهه گذشته در داخل ترکیه استفاده کرده است.»
«سونور چاگابتای» مدیر میز ترکیه در اندیشکده واشنگتن نیز گفت که اردوغان نگران و از اینکه قدرت را از دست بدهد، ترسیده است.
او افزود: «اردوغان به مدت خیلی طولانی در قدرت است اما اکنون مشخص است که قدرتش را از دست داده و بسیار خسته است. او دیگر نمیتواند به رقابت ادامه داده دهد.»
سیاستها و رفتارهای ترکیه در سالهای گذشته به طور فزایندهای به سمت تنشزایی و ایجاد مشکلات خرد و کلان برای همسایگان و کشورهای منطقه پیش رفته است و سیاست «تنش صفر با همسایگان» که بخش مهمی از راهبرد حزب عدالت و توسعه در سالهای اولیه به قدرت رسیدن این حزب را تشکیل می داد، رنگ باخته و ترکیه به رهبری اردوغان در سالهای بعد به تنش حداکثری با بسیاری از کشورهای منطقه رسیده است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که اوضاع اقتصادی ترکیه در ماههای گذشته به شدت بحرانی بوده به گونهای که ارزش لیر از ۱.۱۷ لیر در برابر دلار در آگوست سال ۲۰۰۸ به ۹.۸۵ لیر در برابر دلار طی روز های گذشته رسیده است.
از سوی دیگر حزب عدالت و توسعه با انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۳ مواجه است و طبق آخرین نظرسنجیها میزان محبوبیت اردوغان در پی بحران لیر، رکود شدید و بحران دولت مرکزی با کردها در سه سال گذشته به شدت پایین آمده است.
مؤسسه نظرسنجی ترکیهای «ماک» نیز در تازهترین گزارش خود که در پنجم آبان ماه منتشر شد، نوشت که خشم و عصبانیت در جامعه ترکیه وجود دارد و در نظرسنجی صورت گرفته در خصوص رأی مردم در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو ۴۲ درصد گفتهاند که به اردوغان رأی نخواهند داد و ۳۷ درصد هنوز حامی او هستند.
«محمد علی کولات» رئیس این مؤسسه به روزنامه زمان ترکیه گفت که اردوغان همانطور که حزب عدالت و توسعه را به جایگاه و قدرت کنونی رساند، همانگونه نیز عامل شکست و افول آن خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید