گورهای دسته جمعی لیبی

کد خبر: 1002827

با کشف گورهای دسته جمعی در شهر ترهونه در غرب لیبی، این سوال در نزد محافل سیاسی و ناظران مطرح شده است که آیا تحقیقات دادگاه کیفری بین المللی دامن محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و حامی خلیفه حفتر و شبه نظامیانش در جنگ داخلی لیبی را خواهد گرفت.

گورهای دسته جمعی لیبی

خبرگزاری تسنیم: سایت "الخلیج الجدید" در گزارشی درباره کشف گورهای دسته جمعی در لیبی نوشت: جامعه بین المللی پیش بینی نمی کرد که شکست نیروهای ژنرال خلیفه حفتر ژنرال بازنشسته ارتش لیبی درها را برای کشف یک سری گورهای دسته جمعی در شهر ترهونه در غرب این کشور باز کند.

گورهای دسته جمعی که اخیرا کشف شده است، شورای حقوق بشر سازمان ملل را بر آن داشت تا تیم تحقیقی را به لیبی برای مستند سازی موارد نقض حقوق و قوانین در این کشور درگیر جنگ از چند سال پیش اعزام کند.

براساس بیانیه فاتو بنسودا دادستان کل دادگاه کیفری بین المللی، این دادگاه در توسعه تحقیقات و پیگردهای قضایی احتمالی خود تردید نخواهد کرد تا اینکه این تحقیقات همه جنایت های جدید بعد از کشف گورهای یاد شده را در بر بگیرد.

گورهای دسته جمعی

براساس اطلاعات رسمی، 11 گور دسته جمعی در شهر ترهونه کشف شده است که بقایای اجساد صدها زن و مرد و کودک در آنها دیده می شود و اکثر این افراد از مخالفان ژنرال حفتر در شهر ترهونه بوده اند که ماه جاری میلادی به دست نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی لیبی افتاد که در سطح جهانی به عنوان دولت قانونی لیبی به رسمیت شناخته شده است.

اکثر این اجساد متعلق به غیرنظامیانی است که خانه های خودشان در مناطق درگیری در جنوب شهر طرابلس پایتخت لیبی بویژه شهرهای الزاویه و سوق الجمعه و مصراته ربوده شده بودند.

در بین قربانیان، بستگان نزدیک به نیروهای عملیات آتشفشان خشم وجود دارند. آتشفشان خشم نام عملیاتی است که نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی لیبی برای آزادسازی شهرهای غرب لیبی از دست نیروهای ژنرال حفتر انجام می دهند.

گورهای دسته جمعی ترهونه حاوی اجساد اسیران غیرنظامی است که در دستان نیروهای ژنرل حفتر بوده اند و هم اکنون شناسایی هویت و تاریخ مرگ آنها در جریان است. این گروها همچنین حاوی اجساد اعضای کامل برخی خانواده ها در مناطقی است که شاهد مقاومت در برابر نیروهای ژنرال حفتر بود.

تیم های جستجو همچنین بیش از یکصد جسد را در سه سردخانه بیمارستان عمومی ترهونه پیدا کرده اند که کار شناسایی هویت آنها در جریان است.

به گفته فتحی باشاغا وزیر کشور دولت وفاق ملی لیبی، گزارش های اولیه حاکی است که دهها قربانی زنده به گور شده اند و برخی دیگر نیز آتش زده شده اند. بسیاری از اجساد دست بسته و چشم بسته هستند و شلیک به ناحیه سر کشته شده اند.

دکتر کمال ابوبکر رئیس هیئت تحقیق و جسجوی مفقودان گفت: تیم های جستجو برای خارج کردن بسیاری از اجساد به خاطر وجود مین ها با دشواری مواجه هستند.

جنایتکار کیست؟

اکثر اتهامات حول و حوش دست داشتن شبه نظامیان "الکانی" وابسته به تیپ ششم ارتش ژنرال حفتر دور می زند.

شبه نظامیان الکانی وابسته به یکی از خاندان های ترهونه طرفدار ژنرال حفتر هستند. این شبه نظامیان متهم شده اند که قتل گسترده ای را در شهر ترهونه زیر نظر محمد الکانی 46 ساله رئیس شورای نظامی ترهونه مرتکب شده اند.

به گزارش رسانه های لیبی، خاندان الکانی حضور بازری در ترهونه در زمان سرنگونی رژیم معمر قذافی در سال 2011 میلادی نداشتند اما زندگی آنها بعد از مرگ "علی" برادرشان به دست یک باند جنایتکار کاملا دگرگون شد و برادران علی همه اعضای این باند و همه اعضای خانواده آنها از جمله زنان و کودکان را کشتند.

شش برادر به نام های عبدالخالق، محمد، معمر، عبدالرحیم، محسن و عبدالعظیم در کنار افراد دیگر تحت پیگرد روی این شبه نظامیان نظارت دارند که براساس بیانیه دادستانی کل طرابلس، نام آنها محمد الشقاقی، سالم شنیبه، حسن جاب و وسیم الجروشی است.

شبه نظامیان الکانی بعد از اینکه توانستند همه شبه نظامیان دیگر را از شهر ترهونه بیرون برانند، به سلاح های سنگین مجهز شدند و یک نیروی نظامی را بعد از به کنترل درآوردن مقر گردان الاوفیاء در شهر ترهونه و منضم کردن نیروهای نخبه رژیم قذافی به خودشان تشکیل دهد.

طولی نکشید که نفوذ شبه نظامیان الکانی زیاد شد و میزان تسلیحات آنها بعد از ائتلاف با حفتر افزایش یافت و تبدیل به بزرگترین تهدید شهر طرابلس پایتخت لیبی شد و هسته تیپ هشتم و سپس تیپ نهمی را تشکیل داد که در طول سالهای 2018 و 2018 میلادی به شهر طرابلس حمله کردند.

درز فایل صوتی

درز یک فایل صوتی فرضیه درج نام امارات در فهرست عاملان گورهای دسته جمعی را تقویت می کند. این فایل صوتی صحبت های دوجانبه عارض النایض سفیر سابق امارات در لیبی و محمد الکانی فرمانده شبه نظامیان الکانی است.

این فایل را که شبکه های تلویزیونی لیبی چند روز پیش فاش کردند، حاوی ستایش امارات از حمله حفتر به طرابلس و لزوم تشکیل دولت جدیدی قبل از رسیدن حمایت و پشتیبانی ترکیه به این شهر است.

براساس این فایل صوتی، النایض می گوید که مشکلی در به قتل رساندن شهروندان ربوده شده شهر بنی ولید نیست. النایض با این گفته ها به الکانی برای کشتارهای گروهی چراغ سبز نشان داده است.

نیروهای حفتر مورد حمایت امارات و مصر، امنیت و محل اقامت عناصر الکانی با همه تجهیزات و ادوات آنها در شهر اجدابیا در شرق لیبی را تامین می کنند.

به نوشته روزنامه گاردین، آنچه دست داشتن ابوظبی را دوچندان می کند، افشای ارسال بیش از پنج هزار تن کمک های لجستیکی و پشتیبانی نظامی برای حمایت از نیروهای حفتر از ژانویه گذشته است.

این محموله ها حاوی توپ های سنگین و انواع سلاح و دستگاههای ارتباطی و مخابراتی و قطعات یدکی و مهمات بوده است.

تحقیقات بین المللی

تحقیقات بین المللی درباره جنایت ترهونه درها را به روی دادگاهی بین المللی برای محاکمه حفتر و حامیانش می گشاید.

فاتو بنسودا دادستان کل دادگاه کیفری بین المللی گفت: دلایل اولیه حاکی از وقوع جنایتی جنگی و جنایت علیه بشریت در ترهونه است.

تحقیقات بنسودا گسترش یافته تا جنایات جدید را نیز دربر بگیرد و این امر درها را برای وارد کردن اسامی متهمان جدیدی به این پرونده باز می کند که در جهان جنجال به پا کرده است.

دولت وفاق ملی لیبی خواهان بازخواست و مجازات شبه نظامیان الکانی به خاطر جنایات پلید آنها و سپردن رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی به دادگاه هستند که چتر حمایتی برای این شبه نظامیان ایجاد کرده اند.

احمد حمزه عضو کمیته ملی حقوق بشر لیبی در گفت وگو با شبکه تلویزیونی دویچه وله گفت: بخشی از اتهامات وارده به نیروهای حفتر به خاطر این گورهای دسته جمعی درست است، اما طرفی مسئول است که شهر را در کنترل خود داشته است.

پیش بینی می شود که دولت طرابلس به پیگرد عاملان این جنایت ها و شکایت در دادگاههای داخلی و بین المللی علیه عاملان و حامیان آنها اقدام کند و این بدان معناست که این شکایت ها ممکن است شامل حال ابوظبی و محمد بن زاید ولیعهد آن شود، زیرا حامیان اصلی شبه نظامیان حفتر هستند.

شاید اعلام تحت پیگرد بین المللی بودن حفتر، به جریان انداختن این پرونده در مراجع بین المللی را تسریع بخشد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت